Jordanië

Reis met hulp

Jordanië, een land in het hart van het Midden Oosten, heeft veel aantrekkelijke bestemmingen. In een afgelegen gebied ligt verreweg de boeiendste bezienswaardigheid, Petra de stad van de Nabateeërs. De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook vanuit Jemen, 1600 km zuidelijker gelegen, naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken. Petra was voor de verschillende handelsroutes een knooppunt. Deze reis brengt je langs de hoogtepunten van Jordanië met o.a een bezoek aan de Dode Zee en het prachtige Natuurreservaat van Dana.

Wadi Araba lijkt op een maanlandschap met haarspeldbochten en adembenemende doorkijkjes op de loodrechte wanden. In de verte liggen de goudblonde zandduinen in een diep gelegen vlakte. Aan het eind van deze reis verblijven we een paar dagen in Wadi Rum. De plek voor de woestijnliefhebber. Brede valleien met zand in kleuren van rood tot geel, welke omgeven worden door enorme rotsformaties van zwart tot heldergeel. Hier mag je zeker de zonsondergang niet missen! Kijk onder de knop van dag tot dag voor uitgebreide reisbeschrijving. 

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 3.624,-per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer € 495,-toeslag voor 1- persoonskamer.
Inbegrepen logies en ontbijt, lunch op dag 2,3,4,5,6 en 8 en diner op dag 1 t/m 9, entreekosten volgens het programma, visum, jeepsafari, alle transfer en vervoer, fooien en 24/7 Nederlandse hulpverlening.
Niet inbegrepen vlucht € 598,- onder voorbehoud van beschikbaarheid, alle overige maaltijden, drankjes, mineraalwater 1 x € 45,- administratiekosten op factuur.
Minimale deelname 6 personen
Vertrek 6 oktober 2024
Opmerking informeer naar het gereduceerd tarief wanneer je met je partner of hulp op reis gaat en zij / hij je alle hulp hulp biedt.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Amman

Vandaag neem je de vlucht naar Amman waar de vertegenwoordiging van Sahara Travel je op het vliegveld zal verwelkomen. Transfer naar hotel Regency in Amman deze dag is er verder geen programma.

Dag 2

Amman – Madaba – Berg Nebo – Dode Zee

Na het ontbijt rijden we naar de plaats Madaba de stad van de Mozaïeken. Onder bijna elk huis ligt fijn mozaïek veel van dit mozaïek is verplaatst naar het stadsmuseum maar er wordt algemeen aangenomen dat er nog veel niet opgegraven is. Je bezoekt de Sint George kerk met de oudst bewaarde mozaïek map van het heilige land en een werkplaats waar tafels spiegels etc van mozaïek gemaakt worden. Hierna gaan we naar de berg Nebo, het is een historische plek vanwaar Mozes het beloofde land Israël zal liggen. Bij helder weer kun je Jeruzalem zien liggen. Hierna reizen we verder naar de Dode Zee. Overnachting in Holiday Inn aan de Dode Zee.

Dode Zee

Dag 3

Dode Zee – Kerak – Dana – Petra

Deze ochtend kun je ervaren hoe het voelt om te blijven drijven op het zoute water van de Dode Zee. Hierna gaan we naar het kasteel van Kerak en het Dana Natuurreservaat. De entree naar het reservaat is het charmante 15e eeuwse dorpje Dana, dat uitkijkt over de vallei. Dana Nature Reserve is een wereld van natuurlijke schatten met adembenemende uitzichten. Het reservaat beslaat een gebied van meer dan 300 km² en bestaat uit een aantal wadi’s die door prachtig natuurschoon van de top van de Jordan Rift Valley afdalen naar het woestijnachtige landschap van Wadi Araba. We maken hier een 4×4 tour door Feynan. Overnachting in Petra Moon Luxury hotel.

Dode Zee Jordanie

Dag 4

Petra

Komende dag staat volledig in het teken van de roze rode stad van Petra. Petra is de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs. De stad is gelegen in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook vanuit Jemen. Petra was voor de verschillende handelsroutes een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaars maakten de heersers van Petra schatrijk, wat te zien is aan de gebouwen en grafmonumenten. Het staat op de lijst van Unesco’s Werelderfgoed. Je overnacht in Petra Moon Luxury hotel.

Jordanie

Dag 5

Petra – Little Petra – Elgi Natuurreservaat

Little Petra ligt niet ver bij Petra vandaan en is minder bekend maar zeer de moeite waard om ook te bezoeken. Het lijkt op zijn grote broer maar heeft minder gebouwen. Het is via een smalle doorgang te bereiken. Hierna maken we een 4×4 tocht door het Elgi Natuurreservaat. Een prachtige tocht met mooie vergezichten. Overnachting in Petra Moon Luxury hotel.

Jordanie 4x4 reis

Dag 6

Petra – Wadi Rum

De schoonheid van Wadi Rum kan het best beschreven worden als adembenemend. Het gebied bestaat uit fascinerende gele, witte, rode en bruine zandstenen rotsformaties die gescheiden zijn door canyons. Er zijn ook talloze natuurlijke rotsbruggen en bogen en champignonvormige rotsformaties uitgesleten door een jarenlange winderosie. Het is de grootste wadi in Jordanië en wordt bewoond door diverse culturen, al vanaf de prehistorie. De Nabateeërs hebben hier vooral veel nagelaten, in de vorm van muurschilderingen, graffiti en tempels. Op dit moment leven er nog enkele Bedoeïenen stammen in het gebied. Bij ons is Wadi Rum vooral bekend vanwege de connectie die het heeft met de officier Thomas Edward Lawrence of Lawrence of Arabia. Deze dag gebruiken we jeeps en rijden we naar Jabal Al- Hasana via Siq Al Barrah naar Jabal Burdah. Je overnacht bij Salman Zawaideh desert camp in Wadi Rum.

Jordanie reis

Dag 7

Wadi Rum

Volle dag in deze indrukwekkende woestijn waar je eeuwenoude inscripties kunt vinden en bijzonder mooie, door erosie gevormde rotspartijen. Je overnacht bij Salman Zawaideh desert camp in Wadi Rum.

Wadi Rum Jordanie

Dag 8

Wadi Rum – Aqaba

Optioneel kun je een hotairballoon vlucht maken over de woestijn van Wadi Rum. Vandaag rijden wij naar het zuidelijkste gedeelte van deze reis, naar de kustplaats Aqaba aan de Rode Zee. De rest van de dag is vrij te besteden. Overnachting Hyatt Regency in Aqaba.

Wadi Araba

Dag 9

Aqaba

Vandaag is vrij te besteden. Optioneel kun je een boottocht maken van 3 uur met een glazenbodem zodat je de vele vissoorten in de Rode Zee kunt zien zwemmen. Of andere excursies zoals sterrenkijken, snorkelen en/ of duiken.  Overnachting in Hyatt Regency Aqaba.

Dag 10

Aqaba- Amman – Amsterdam

In de ochtend transfer van het Luxotel in Aqaba naar het vliegveld van Aqaba voor de vlucht naar Amsterdam. 

Reisinfo Jordanië

hulp
Op onze reizen voor mensen met een lichamelijke functiebeperking gaan Nederlandse vrijwilligers mee. Per 3 deelnemers hebben we 1 vrijwilliger beschikbaar. Er kan een beroep gedaan worden op de vrijwilliger voor hulp of assistentie op de gehele reis. Ondanks je beperking verwachten wij dat je zoveel als dat in je vermogen ligt zelf doet. Daarnaast is er veel hulp van de Jordaniërs die ons begeleiden op deze reis. Leeftijd speelt geen rol. Wij vragen van de reiziger een flexibele, positieve instelling en absoluut niet bang voor een uitdaging. Je kunt je eigen partner of hulpverlener meenemen op deze reis. In dat geval betaalt de partner of de hulp die je de gehele reis helpt en assisteert een ander tarief. Er kunnen geen gemotoriseerde rolstoelen mee. Per reis kunnen er vier mensen mee met een rolstoel en de overige plaatsen zijn voor mensen die moeilijk kunnen lopen. De groepen zijn niet groter dan 12 deelnemers.

tegemoetkoming
Een aantal fondsen is in sommige gevallen bereid om een deel van de extra reiskosten te vergoeden. De aanvraagprocedure verschilt per fonds. Je kunt hierover bij het betreffende fonds inlichtingen krijgen. Enkele fondsen zijn:
Prinses Beatrix Fonds (motorisch gehandicapten)
Stichting Zonnewende (chronisch zieke kinderen of lichamelijk gehandicapte kinderen).
Nationaal Reumafonds (mensen met reuma)
Astma Fonds (mensen met COPD of astma). Via de Viziris kunnen visueel gehandicapten adressen krijgen van fondsen die financiële steun geven voor vakantie. Stichting de Lichthoeve geeft soms financiële hulp aan mensen met een handicap die niet onder de doelstellingen van andere fondsen vallen. Plaatselijke kerkelijke en particuliere organisaties zijn soms bereid geld te geven. Ook de gemeentelijke sociale dienst (GSD) kan op grond van de bijstand (WWB) een vakantie betalen. De GSD heeft echter voor de vergoeding strenge voorwaarden. Daarnaast vergoeden sommige zorgverzekeraars vakanties voor mensen met een handicap vanuit de aanvullende verzekering. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

korte geschiedenis
Jordanië beschikt over een van de oudste beschavingen van de wereld. Logisch dat er veel opgravingen en andere historische bezienswaardigheden zijn. Babyloniërs, Perzen, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en Turken. Ze zijn er allemaal geweest. In 1948 veroverde Jordanië een groot deel (Westelijke Jordaanoever) van Israël totdat in 1967 Israël in 6 dagen het gebied heroverde. Daarna trokken veel Palestijnen naar Jordanië. Sinds 1994 zijn de grenzen tussen Israël en Jordanië weer open.

klimaat
In Jordanië zijn de winters (november-maart) koud en nat en de zomers (april-november) droog en heet. Er zijn bovendien diverse klimaatsoorten door de hoogteverschillen. De temperatuur in Amman is in januari rond de 10 graden, oplopend tot zo’n 30 graden in juli. In Aqaba is het in januari gemiddeld 15 graden, oplopend tot zo’n 32 graden in juli.

reisdocumenten
Geldig paspoort. Deze dient bij vertrek uit Jordanië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Een declarationform in te vullen via de website https://www.visitjordan.gov.jo/form/ 

eten en drinken
De Jordaanse gerechten hebben vaak invloeden uit andere landen aan de Middellandse Zee en van traditionele Arabische gerechten. Het is verstandig om de eerste dagen wat spaarzaam toe te tasten om aan de ingrediënten te wennen. In principe kun je alles eten, maar vermijd onfris uitziende stalletjes op straat, vooral in de zomer, en ongaar vlees van het spit. Gerechten die langere tijd in bakken worden warm gehouden en zijn een broedplaats van bacteriën. Shoarma- gemarineerd lamsvlees dat aan een grote spies is gestoken en waarvan dunne plakjes worden afgesneden, Kibbih- gefrituurde balletjes gemaakt van een mix van vlees met bloem en uitjes, Felafel- gefrituurde balletjes van kikkererwtenpasta, opgediend in brood, Hummus- kikkererwtenpasta, gemixt met een sesampasta, knoflook en citroen, Foel- bruine bonen, knoflook en citroen, met veel olie. Een typisch bedoeïenengerecht is Mensaf, het bestaat uit lamsvlees geserveerd met rijst en pijnboompitten. Het water uit de kraan is niet drinkbaar. Koop flessen mineraalwater dat is overal te koop. 

tijdzone
In Jordanië is het 1 uur later ten opzichte van Nederland en Belgie. 

gezondheid
Voor een vakantie naar Jordanië wordt inenting tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Alleen in exclusieve hotels kun je water uit de kraan drinken.Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD of de informatielijn 0900 9584 en www.travelclinic.nl

taal
Arabisch en je kunt ook goed met Engels uit de voeten.

geldzaken
Bij aankomst op het vliegveld kun je euro’s omwisselen naar Jordaanse dinar ( JOD) Of de volgende dag omwisselen dan wel pinnen bij een van de vele banken in Amman. Pin alleen tijdens kantooruren. Ook kan er later nog gepind worden in Petra. Nationale munt is de Jordaanse dinar (JD)  1 Jordaanse Dinar = € 1.31 & € 1 Euro = 0.76 Jordaanse Dinar (JOD)

cultuur
Meer dan de helft van de Jordaanse bevolking is afkomstig uit Palestina. Zij leven vooral in het noorden en noordwesten van Jordanië. De andere helft zijn Transjordaniërs. Bedoeïenen (nomaden) leven in het zuiden van de woestijn nog een eenvoudig bestaan. Het merendeel van de bevolking is islamitisch (soennitisch), echter niet zo strikt als in sommige andere landen.

reisadvies
Het reisadvies voor vakanties naar Jordanië is positief. Jordanië staat bekend als één van de veiligste landen van het Midden Oosten.

kleding
Jordanië is hoofdzakelijk een islamitisch land hou daar rekening mee. Beter  niet te strakke kleding, minirok en hele korte broeken dragen. Neem in de zomer katoenen kleding mee een zonnebril en iets voor op je hoofd. In de overige maanden ook warme kleding voor de avonden deze kunnen flink afkoelen.

overnachtingen
Wij overnachten in goede hotels waar er een paar kamers voor rolstoelers beschikbaar zijn en in de woestijn in een tentenkamp. 

wat neem ik mee
paspoort, e-ticket, pinpas omgezet naar wereldpas, hoofdkussentje, hoofdlamp, wereldstekker, aansteker, dagrugzakje, closetpapier, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, deet, imodium, zwemkleding, handdoeken, natte doekjes, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Aangepaste reis. Jordanië

Boekencontact opnemen