Marokko

Reis met hulp

Deze reis brengt je door het boeiendste gedeelte van Marokko. Gebruik je een rolstoel dan kun je bij Sahara Travel op veel plekken komen waar de lopende reiziger ook naar toe gaat. Daar is waar wij ons altijd hard voor maken. De reis begint in Marrakech en via oases, de Hoge Atlas en bergkloven naar de Sahara woestijn. 

 

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 1.899,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen logies en ontbijt, transfers en vervoer, diner op dag 7, stadsgids, entreekosten volgens programma, Nederlandse hulpverlening,
Niet inbegrepen € 249,- ticketkosten o.v.v.b, € 35,- administratiekosten, alle overige maaltijden, drankjes, mineraalwater en fooi.
Aantal deelnemers 6 personen
Vertrek 4 mei en 13 oktober 2022
Optioneel informeer naar het gereduceerde tarief indien u uw eigen hulpverlener of partner mee wilt nemen op reis.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Marrakech

Vandaag neem je de vlucht van Amsterdam naar Marrakech. Op het vliegveld ontmoet je de begeleiders die je de gehele reis bijstaan en je meenemen op een fantastische reis door Marokko. Overnachting in Kenzih Farah Hotel in Marrakech.

Dag 2

Marrakech – Ait Ourir

Marrakech ligt aan de voet van de Hoge Atlas. Deze bruisende en kleurrijke stad wordt ook wel de Parel van het Zuiden genoemd. De nederlandse begeleiders en de stadsgids neemt je mee door een doolhof van straatjes en steegjes met winkeltjes en markten met de meest uiteenlopende handelswaar. Je bezoekt het Bahia Paleis en de Saadische graven. In de middag verlaten we de stad en rijden we 40 km naar het zuiden waar je overnacht in Le Coq Hardi in Ait Ourir dat aan de rivier Zate ligt.

Dag 3

Ait Ourir – Ouarzazate

Wij verlaten Ait Ourir en rijden over de Tizi -n- Tichka ( pas van de weilanden ) door het Hoge Atlas gebergte naar het zuiden. Het is de hoogste bergpas van Marokko met zijn 2260 m. Het is een mooie tocht langs vele berberdorpjes en mooi vergezichten. Onderweg stoppen wij voor de lunch. Hierna gaat de rit verder naar Ait Benhaddou. Deze Ksour ligt op een mooie locatie met de rolstoel is het niet toegankelijk maar van een afstand ook zeker de moeite waard om te bekijken. Vroeger vonden 30 gezinnen hier onderdak. Het staat op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Het werd regelmatig gebruikt als decor in diverse bekende films. Je overnacht in hotel La Vallee in Ouarzazate.

Dag 4

Ouarzazate – Boumalne

’s Ochtends maken we ons op voor een heerlijke rit door de bergen van de Dades Vallei. Boumalne is het uitgangspunt voor een tocht door de Dades kloof ( Gorges du Dades). De weg Tizi n’Taddert leidt via prachtige kasbah’s en opmerkelijk roze, rode en gele rotswanden, die door het wisselende zonlicht voortdurend veranderen van kleur. Via haarspeldbochten rijden we omhoog door de Dades kloof en passeren oasen, kasbah’s en dorpjes te midden van velden en kleine boomgaarden. Hier een prachtig uitzicht over een duizelingwekkende diepe kloof. We overnachten in La Kasbah de Dades in Boumalne.

Dag 5

Boumalne – Tinerhir – Boumalne

Vandaag bezoeken we de Todra kloof bezoeken. De Todra Kloof is fascinerend vanwege de gigantisch hoge rotswanden welke mee kleuren met de stand van de zon. Wij gaan hier uit de 4×4 landcruiser en wandelen/rollen een eind de kloof in. De dag is verder vrij te besteden. Je overnacht in La Kasbah de Dades in Boumalne.

Dag 6

Boumalne – Zagora

De rondreis gaat verder naar het zuiden richting Zagora. Je rijdt langs de prachtige Draa Vallei waar de rivier de Draa doorheen stroomt. Zagora heeft enorm uitgestrekte palmentuinen. Hier worden in het najaar heerlijke dadels geoogst. Op Jebel Zagora staan de ruïnes van een vesting uit de tijd van de Almovariden ( 11de eeuw), vanaf een afstand is dit zien. Het was een vesting van waaruit goed zicht was op de omgeving om de handelskaravanen uit zuiden te controleren. Overnachting in een hotel in Zagora.

Dag 7

Zagora – Mhamid – Chigaga

Vandaag begint de woestijntocht een van de hoogtepunten van deze reis, je rijdt met de 4×4 naar Tagounite waar de laatste boodschappen worden gedaan om de woestijntocht te gaan maken. In de omgeving van M’hamid verlaten we het asfalt en gaat de reis off road verder. Na een paar uur komen we aan in Chigaga, waar een tentenkamp is met bedden te midden van de zandduinen. Het is een fantastische ervaring om te midden van hoge zandduinen de woestijn te verblijven en te overnachten, een onvergetelijke ervaring!

Dag 8

Chigaga – Mhamid

Je kunt er voor kiezen om deze dag bij het tentenkamp te blijven maar het is ook mogelijk om nog een woestijntocht te maken in de omgeving. Na de lunch rijden wij terug naar M’hamid en overnachten in Hamada du Draa aan de rand van de woestijn.

Dag 9

Mhamid – Ouarzazate

De woestijn achter ons latend rijden wij naar de Pottenbakkers van Tamegroute, hier kun je het proces van het pottenbakken volgen. We lunchen in Zagora en rijden verder over de Anti Atlas naar Ouarzazate en overnachten in hotel La Vallee in Ouarzazate.

Dag 10

Ouarzazate – Marrakech

Transfer van het hotel in Ouarzazate naar het vliegveld in Marrakech. Einde van een prachtige rondreis door Marokko.

Reisinfo Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal

De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Rondreis met hulp. Marokko

Boekencontact opnemen