Egypte

Reis met hulp

Een Klassiek Egypte rondreis nu ook voor mensen die op reis wat hulp nodig hebben. Niet alles is aangepast maar er is hulp waar nodig omdat er twee vrijwilligers vanuit Nederland meereizen. Durf je dit aan en wil je eindelijk ook eens deze wereldwonderen zien, boek dan deze reis.

Egypte is al eeuwen een zeer boeiende reisbestemming. Aangetrokken door de godenrijke wereld van onsterfelijk rijke farao’s, die met hun enorme bouwwerken en mysterieuze hiërogliefen een buitengewone wereld schiepen. Bevochten en bezet door de grote wereldmachten vanwege haar strategische ligging. Een karrenvracht aan sporen van deze onnoemlijke rijke en bewogen geschiedenis is nog steeds in volle en vergane glorie te bewonderen. Ligt zelfs grotendeels nog onder het zand verborgen om ontdekt te worden.

Egypte is het meest fascinerende en levende bewijs van ambachtelijke en geologische wonderen die onder invloed van haar goddelijke diversiteit en natuurlijke rijkdom is gecreëerd. Ontelbare wetenschappelijke oudheidkundige studies en kunstzinnige en ambachtelijke uitingen hiervan zijn geliefd over heel de wereld.
Dit alles zelf met eigen ogen zien en ervaren is een blijvende mooie herinnering.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 3.889,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer toeslag voor 1- persoonskamer op aanvraag.
Inbegrepen logies en ontbijt, lunch op dag 2, volpension op dag 5 t/m 8, entree- en museumkosten volgens het programma, visumkosten, al het transfer en vervoer, fooien en 24/7 Nederlandse hulpverlening.
Niet inbegrepen € 649,- internationale vlucht en 2 binnelandse vluchten Egypt Air onder voorbehoud van beschikbaarheid, alle overige maaltijden en drankjes, 1 x € 45,- administratiekosten op factuur.
Minimale deelname 6 personen
Vertrek 26 september 2024
Opmerking informeer naar het gereduceerd tarief wanneer je met je partner of hulp op reis gaat en zij / hij je alle hulp biedt.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Cairo

Je neemt de vlucht om 15:40 uur vanaf Schiphol met Egypt Air naar Cairo, aankomst rond 21:15 uur. Bij aankomst op het vliegveld van Caïro word je verwelkomt door de vertegenwoordiger van Sahara Travel. Hij helpt je bij het verkrijgen van het visum en brengt je vervolgens naar het Sheraton hotel in Caïro. 

Dag 2

Cairo

Cijfers lopen uiteen maar Caïro zal rond de 20 miljoen inwoners hebben. In deze metropool met al haar hectiek bevindt zich ook een van de grootste wereldwonderen op het gebied van bouwkunst en religie; de Piramiden van Gizeh. Deze zie je al van ver liggen en ga je vandaag met de gids bezoeken. Na het bezoek lunch je in de omgeving van de piramiden. Dan bezoek je de mummies en oude schatten in het Egyptisch Museum, voor de meeste mensen is het masker van Toetanchamoen het hoogtepunt, daarnaast zijn er ontelbare prachtige beelden, sieraden, potten, kleden, pruiken etc etc. Na al deze indrukken is het fijn om in het Sheraton te eten en te genieten van het zicht op de Nijl.

Dode Zee

Dag 3

Cairo – Luxor

In de ochtend neem je de vlucht vanaf Cairo Airport naar Luxor, het is een uur vliegen. Bij aankomst in Luxor rond 14:40 is er een transfer geregeld naar hotel Steigenberger Nile Palace in Luxor. Het hotel ligt aan de Nijl en je kunt hier genieten van het uitzicht op de Nijl. De tijd die je rest kun je naar eigen wens invullen. Er zijn 3 restaurants en een zwembad. Vlak aan de Nijl is er een gezellige shisha lounge. 

Dode Zee Jordanie

Dag 4

Luxor vrije dag

Vrije dag in Luxor, je kunt er zelfstandig opuit of met de hulpverlener om de omgeving van het hotel te verkennen. In het hotel zelf is het ook goed toeven. Er zijn 4 verschillende restaurants met heerlijke gerechten, waaronder Thais, Italiaans, Libanees en Nubisch. Overnachting in het Steigenberger Nile Palace Luxor.

Jordanie

Dag 5

Luxor – Nijlcruise

Vandaag ga je genieten van de rijkdommen van Luxor. De Luxortempel bevindt zich in het centrum van de stad.  Amenhotep liet de tempel bouwen en dateert uit circa 1400 v. Chr. het is gewijd aan de god Amon, zijn vrouw Mut en hun zoon Chons.  Ramses II liet er gigantische kolossen van zichzelf plaatsen. Vroeger waren de Luxor- en Karnak tempel met elkaar verbonden door de laan van de sfinxen. Het Karnak tempelcomplex is een zeer groot complex, er hebben circa 30 farao’s hun bijdrage geleverd. Het complex bestaat uit drie hoofdtempels met diverse kleinere tempels. De grootste tempel is gewijd aan Amon en de twee andere grote tempels zijn gewijd aan zijn vrouw Mut en hun zoon Chons. Het is een bijzondere ervaring om door het zuilenwoud te dwalen dat bestaat uit 16 rijen van in totaal 134 zuilen. Na afloop ga je weer terug naar de boot voor het diner en de overnachting.

Jordanie 4x4 reis

Dag 6

Valley of the Kings – Nijlcruise

Na een uitgebreid ontbijt op het cruiseschip steken we de Nijl over naar de westoever waar het Dal der Koningen is te vinden. Er bevinden zich graven van 64 farao’s, waaronder het zeer beroemde graf van Toetankamon. De vrouwelijke farao Hatsjepsoet liet voor zichzelf een indrukwekkend grafmonument bouwen. Het telt drie verdiepingen en er zijn vele goed bewaarde reliefs die het verhaal vertellen van onder andere de geboorte van Hatsjepoet. Hierna maken we een stop vlakbij de Kolossen van Memnon twee overgebleven beelden van een complete dodentempel van Amenhotep III. Diner en overnachtnig op de Nijlcruise.

Jordanie reis

Dag 7

Edfu Tempel – Kom Ombo – Nijlcruise

Je vaart verder over de Nijl naar het zuiden. Geniet van deze prachtige Nijlcruise, waarbij je de kans krijgt om langs de oevers spelende kinderen te zien, mannen die hun koeien wassen in de Nijl of zeilbootjes die langs varen. Je bezoekt de Edfu Tempel bezoekt een van de best bewaarde tempels uit het oude Egypte en bekend staat om zijn prachtige architectuur en gedetailleerde reliëfs. De tempel is gewijd aan de valkgod Horus die werd vereerd als de beschermer van de farao’s. Kom Ombo Temple

Wadi Rum Jordanie

Dag 8

Philae Tempel- Nijlcruise

Als het binnen je mogelijkheid ligt kun je mee op de excursie naar Philae tempel. Deze overdekte tempel met haar mystieke sfeer ligt op een eilandje en je vaart er met een bootje naartoe. Deze tempel is gewijd aan Isis, de godin van de liefde en muziek. Farao Taharqa is in de 7e eeuw v. Chr. begonnen met de bouw, maar het grootste deel van de Philae tempel dateert uit de Ptolemaeïsche en Romeinse tijd.
In de middag kun je Aswan in om de souks van deze stad te bezoeken. Laatste overnachtnig op de nijlcruise. 

 

Wadi Araba

Dag 9

Aswan

Ontbijt aan boord van de Nijlcruise hierna uitchecken en word je naar het hotel in Aswan gebracht. De laatste dag is vrij te besteden in Aswan. 

Dag 10

Aswan- Cairo- Amsterdam

In de vroege ochtend transfer naar het vliegveld van Aswan voor de vlucht van 07:00 uur met overstap in Cairo van 2 uur 20 minuten naar Amsterdam. Aankomst Schiphol rond 14:40 uur

Reisinfo Egypte

Hulp
Op onze reizen voor mensen met een lichamelijke functiebeperking gaan Nederlandse vrijwilligers mee. Per 3 deelnemers hebben we 1 vrijwilliger beschikbaar. Er kan een beroep gedaan worden op de vrijwilliger voor hulp of assistentie op de gehele reis. Ondanks je beperking verwachten wij dat je zoveel als dat in je vermogen ligt zelf doet. Daarnaast is er veel hulp van de Egyptenaren die ons begeleiden op deze reis. Leeftijd speelt geen rol. Wij vragen van de reiziger een flexibele, positieve instelling en absoluut niet bang voor een uitdaging. Je kunt je eigen partner of hulpverlener meenemen op deze reis. In dat geval betaalt de partner of de hulp die je de gehele reis helpt en assisteert een ander tarief. Er kunnen geen gemotoriseerde rolstoelen mee. Per reis kunnen er vier mensen mee met een rolstoel en de overige plaatsen zijn voor mensen die moeilijk kunnen lopen. De groepen zijn niet groter dan 12 deelnemers.

Klimaat
Egypte’s klimaat is eenvoudig samen te vatten heet en droog. Dit geldt voor het grootste gedeelte van het land het hele jaar met uitzondering van de maanden december, januari en februari. ‘s Winters als de zon onder gaat kan het al snel fris aanvoelen vanwege het grote temperatuurverschil. Gemiddelde temperatuur aan de Middellandse Zee is 20° C tot 26° C in Aswan. Maximum temperatuur in dezelfde gebieden kan oplopen tot 31°C aan de kust tot wel 50°C in het zuiden. Het regent zelden in het zuiden van Egypte hoewel in de wintermaanden het af en toe in Cairo en noordelijke gebieden een beetje kan regenen.

Reisdocumenten
Een paspoort welke geldig is nog 6 maanden na dag van vertrek uit Egypte. Visum is te verkrijgen op het vliegveld van Egypte en kost ongeveer € 25,00.

Eten en drinken
Er is een grote verscheidenheid in het eten van oosters tot mediterraan. Eten is te koop in grote restaurants, snackbars en ook in kleine winkelstalletjes op een hoek van de straat. De kleinere snackbars hebben sandwich, pizza’s of franse frietjes op het menu staan. Wil je het lokale eten uitproberen dan kun je een broodje falafel (bonen en salade) of kushjarie (macaroni/vermicelli met pittige kruiden) uitproberen. Het traditionele Egyptische ontbijt is “foel” een gerecht van bruine bonen. De hoofdmaaltijd is meestal rond het middaguur, bestaat uit kip of rundvlees met rijst, groenten en soep met brood. Thee is hèt nationale vocht. Moslims drinken over het algemeen geen alcohol maar zijn tolerant tegenover de bezoeker. Alcoholische dranken zijn te verkrijgen in bars of de grotere hotels en zijn duur. Er zijn ook redelijke Egyptische wijnen te koop en volop vers geperste sinasappel, suikerriet, mango, guava-, bananensap te verkrijgen.

Tijdzone
In Egypte is het ’s winters 1 uur later ten opzichte van Nederland en België.

Gezondheid
Voor een reis naar Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Ben je  zeven dagen voordat je Egypte binnenkomt in een gele koorts gebied geweest dan is deze vaccintie verplicht. Voor verdere informatie verwijzen wij je naar de GGD of de huisarts. In elk dorp is een apotheek te vinden, praktisch alles is in Egypte te verkrijgen zonder doktersrecept. Drink voldoende water per dag dit voorkomt veel narigheid, wees voorzichtig met alcohol de eerste dagen. Gun je lijf even te wennen aan een ander klimaat.

Taal
De officiële taal in Egypte is het Arabisch maar je kunt ook met Engels uit de voeten. De omgangstaal verschilt per streek zo is er duidelijk verschil te horen in spreektaal tussen Caïro en Luxor.

Geldzaken
De valuta is in Egypte het pond (EGP) is verdeeld in 100 piaster. Lokaal wordt het pond geschreven als LE. 100 EGP is gelijk aan € 2,-. Het advies is het geld ter plaatse te pinnen. Wissel je geld niet om in Nederland dit is een onvoordelige koers. Met de pin kun je terecht in alle grote steden. De meeste creditcards worden geaccepteerd.

Fooi
Het is een gewoonte om voor elke dienstverlening hoe klein ook een fooi te geven.Van oorsprong is het een welkomstgeschenk een teken van gastvrijheid en vriendschap. Tegenwoordig is het voor veel mensen een welkome aanvulling op het kleine maandsalaris. Neem dus altijd voldoende kleingeld op zak. Het kan soms heel wat deuren openen. De fooi voor de chauffeur/ begeleider is € 5,- per persoon per dag een goede richtlijn.

Kleding
Je bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren je om daar de kleding op aan te passen. Wij komen op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek rond te lopen. Het is raadzaam om in de maanden november tot en met maart warme kleding mee te nemen, zoals een warme trui, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Je overnacht in goede hotels in de steden waar tenminste 1 of 2 kamers aangepast zijn, het cruiseschip heeft een lift zodat je makkelijk aan dek en naar restaurant kunt komen.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contante euro’s, e-ticket, dagrugzakje, bril voor contactlensdragers, insectwerende middelen, imodium, EHBO spullen, zwemkleding, zonnebrandcrème, lippenbalsem, zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

tegemoetkoming
Een aantal fondsen is in sommige gevallen bereid om een deel van de extra reiskosten te vergoeden. De aanvraagprocedure verschilt per fonds. Je kunt hierover bij het betreffende fonds inlichtingen krijgen. Enkele fondsen zijn:
Prinses Beatrix Fonds (motorisch gehandicapten)
Stichting Zonnewende (chronisch zieke kinderen of lichamelijk gehandicapte kinderen).
Nationaal Reumafonds (mensen met reuma)
Astma Fonds (mensen met COPD of astma). Via de Viziris kunnen visueel gehandicapten adressen krijgen van fondsen die financiële steun geven voor vakantie. Stichting de Lichthoeve geeft soms financiële hulp aan mensen met een handicap die niet onder de doelstellingen van andere fondsen vallen. Plaatselijke kerkelijke en particuliere organisaties zijn soms bereid geld te geven. Ook de gemeentelijke sociale dienst (GSD) kan op grond van de bijstand (WWB) een vakantie betalen. De GSD heeft echter voor de vergoeding strenge voorwaarden. Daarnaast vergoeden sommige zorgverzekeraars vakanties voor mensen met een handicap vanuit de aanvullende verzekering. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

 

Aangepaste reis Egypte

Boekencontact opnemen