Cuba

Aangepaste reis

Dompel je onder in de Cubaanse cultuur en ontmoet de Cubaanse bevolking, van Havana tot Trinidad via Vinales en Cienfuegos. Ervaar het authentieke Cuba tijdens het slapen in homestays, bezoek prachtige koloniale steden en de mooie landschappen op het westelijke gedeelte van het eiland. Het eiland heeft duizenden kilometers strand tropische wouden en steden met een Spaanse koloniale architectuur. Een eldorado voor de toerist. Je bezoekt o.a. tabaksplantages, maakt een canopy tour en gaat met een boot op de Canimar rivier.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 3.959,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen logies op basis van volpension, al het transfer en vervoer, alle genoemde sites en excursies, toeristenkaart, fooien, hulpverlening van Nederlandse begeleiders.
Niet inbegrepen vlucht € 1.069,- onder voorbehoud van beschikbaarheid, 1 x € 45,- administratiekosten op factuur, overige maaltijden en alle drankjes.
Minimale deelname 6 personen
Vertrek 7 november 2024

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Havana

Aankomst op het vliegveld van Havana. Hier worden we verwelkomt door onze gids en de chauffeur die ons naar het hotel in Havana zullen brengen. Ongeacht het tijdstip dat we hier aankomen  is er geen programma deze dag. Overnachting in een hotel in Havana.

Dag 2

Havana

Vandaag maak je een stadstour door Havana, te beginnen in Oud Havana waar het Museum of Fine Arts is gelegen en wij het gedeelte bezoeken waar de Cubaanse kunst is geëtaleerd. Het historische centrum van Havana is beschermd door Unesco. De stad van de Duizend Zuilen is een schatkamer op het gebied van koloniale architectuur, mooi bewerkte balkons, neobarok en neoclassicistische versierselen. Het lijkt of de stad in het verleden is blijven hangen, alles herinnert aan de jaren ’50 deftige gebouwen en opgelapte Amerikaanse auto’s. Wij maken een rit in een van die wagens door Havana langs interessante plekken als het oude presidentiele paleis, Malecon de La Habana, Plaza de la Revulcion, waar Che Guevara’s afscheidsceremonie plaatsvond en Fidel zijn toespraken hield en Necropolis de Colon met bijna een miljoen graven die lichamen bergen van de belangrijkste personen uit de geschiedenis van Cuba. Overnachting in een hotel in Havana.

Dag 3

Havana – Terrazas – Soroa

Na het ontbijt verlaat je Havanan en reis je naar de Noord west kust naar Las Terrazas. De streek is bekend omdat Che hier zijn expeditie voorbereidde naar Bolivia en van het kleinste vogeltjes ter wereld, de zunzuncito, familie van de kolibrie. Het is een weelderig landschap met groene heuvels en kleine bergen. Als het binnen je mogelijkheden ligt maak je een ziplineavontuur die bestaat uit 6 etappes. Door de deelnemers ervaren als het hoogtepunt van de reis. Je luncht onderweg en reist door naar Soroa. Bij Castillo en las Nubes heb je een fenomenaal uitzicht over de vallei. Overnachting in hotel Ermita Vinales.

Dag 4

Soroa – Vinales

Wij checken uit bij het hotel en gaan naar de provincie Pinar del Rio, de kraamkamer van de tabakindustrie. De buitenste bladeren van de sigaar, de zogenaamde dekbladen worden hier gekweekt. We stoppen bij Casa del Veguero waar je kunt zien hoe het hele proces van zaad tot sigaar in zijn werk gaat. In de Vinales vallei vind je de ‘mogotes’ een vreemde geologische rotsformatie in een torenachtige vorm en wellicht een van de merkwaardigste landschappen van Cuba. De streek maakt deel uit van het Werelderfgoed van Unesco waar ook de bekende havanna sigaar vandaan komt. We zoeken een mooie spot op waar we prachtig uitzicht hebben over deze vallei en slaan daarbij de Mural de la Prehistoria van de Cubaanse schilder Leovigildo González niet over. Overnachting in een hotel of Casa Particular.

Dag 5

Vinales – Cienaga de Zapata

Vandaag is het vroeg opstaan om op tijd aan te komen in het nationaal park Cienaga de Zapata.  Cienaga de Zapata is het grootste en best bewaarde wetland van Cuba en een van de grootste in Latijns-Amerika en de Caraïben, uitgeroepen tot biosfeerreservaat in 2000. Deze geweldige tour omvat een bezoek aan een krokodillenboerderij met verschillende soorten en een boottocht  door de smalle kanalen van de Laguna del Tesoro. Optioneel kun je nog het Korimacao-gemeenschapsproject in Playa Larga bezoeken een poging om aan jonge kunstenaars gratis muziek en culturele training te bieden. Het werd 15 jaar geleden opgericht en legt de nadruk op theater, dans, poëzie en muziek en vele andere vormen van kunst. De enige vereiste is talent. Overnachting in hotel.

Dag 6

Cienaga de Zapata – Cienfuegos

Cienfuegos ligt in het hart van Cuba in een prachtige baai. Een koloniale stad met monumenten en paleizen uit die tijd. We bezoeken Punta Gorda de zuidelijkste punt van de stad onderweg zie je paleizen en oude casino’s uit de tijd van de Amerikaanse maffiosi, Palacio Valle de boulevard en Martí Park. ’s avonds gaan we het nachtleven verkennen. Overnachting in hotel in Cienfuegos.

Dag 7

Cienfuegos – Trinidad

We rijden naar het charmante Trinidad. We bezoeken de belangrijkste straten, een museum in de stad, Casa del Alfarero en proberen een locale drank uit in een van de bars. Rondom Plaza Mayor staan paleizen van rijke aristocratische families die hun rijkdom hier aan je etaleren. De rijkdom is opgebouwd met de opbrengst van de suikerrietplantages en over de ruggen van slaven. Met geld van Unesco zijn de pastelkleurige huizen opgeknapt en in oude glorie hersteld. Overnachting in een hotel.

Dag 8

Trinidad- Santa Clara – Varadero

Vandaag brengen we een kort bezoek aan Santa Clara dat vooral populair is onder Che Guevara fans en bezoeken het Che monument. Hierna rijden we door naar de noordwest kust en checken in een een hotel aan zee. De middag is verder vrij te besteden en te genieten van faciliteiten van het hotel en de stranden welke bekend staan voor het fijne witte zand en kristal helder water.

Dag 9

Varadero

De laatste volle dag in Cuba gaan we goed besteden en maken een mooie jeepsafari. Verken meer dan 100 kilometer aan prachtig landschap tijdens een off road avontuur over rivieren, door steengroeven en grote palmboombossen en kleine plattelandsgemeenschappen op Cuba. Onderweg komen we ook door Matanzas, de city of bridges. Bij de Rancho Gaviota geniet je van een traditionele lunch en kun je zien hoe het er op een Cubaanse boerderij aan toegaat. We doen een stuk van de Canimar river met de speedboat om daarna weer naar de jeeps te gaan die ons terug brengen naar het hotel.

Dag 10

Varadero – Havana – Amsterdam

We nemen afscheid van Cuba en onze begeleiders en gaan naar het vliegveld van Havana om de vlucht naar Amsterdam te nemen.

Reisinfo Cuba

Klimaat
Cuba heeft een tropisch savanneklimaat. Het regenseizoen valt van mei tot oktober, met vooral in september en oktober kans op tropische stormen en cyclonen. De temperaturen liggen overdag meestal boven de dertig graden. De beste tijd om naar Cuba af te reizen is ‘onze’ winter. De lucht- en watertemperaturen liggen dan rond de 27 graden.

Reisdocumenten
Paspoort welke nog 6 maand geldig is bij terugkeer in Nederland. Een visum is voor dit land niet nodig je ontvangt een toeristenkaart van Sahara Travel. Deze neem je ingevuld mee op reis naar Cuba. De toeristenkaart bestaat uit twee identieke helften. De douane neemt een helft in bij aankomst. Bewaar de andere helft goed die lever je bij vertrek weer in, als bewijs dat je Cuba weer verlaat. Houd er rekening mee dat in een paspoortnummer van een Nederlands of Belgisch internationaal reispaspoort altijd het cijfer 0, en nóóit de letter O gebruikt wordt. Zorg er verder voor dat je bij aankomst op Cuba kunt aantonen dat je een reis- en ziektekostenverzekering hebt afgesloten. Neem als bewijs een geldig polisblad of verzekeringspas mee. Cuba accepteert geen verzekeringen die lopen bij een Amerikaans bedrijf.

Geldzaken
In Cuba zijn twee muntsoorten in omloop. De peso cubano ( CUP) en de peso cubano convertible ( CUC). De peso cubano wordt door de Cubanen gebruikt voor het betalen van de huur, in de winkel, markt of bus. Voor de toeristen zijn er de peso cubano convertible (CUC) en is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, 1 CUC is $1. Wissel wat CUC om naar CUP voor betalingen bij straatstalletjes, fooien of in restaurants waar de Cubanen eten. Er is geen ATM dus neem contante euro’s mee ( geen Amerikaanse dollar !) die je kunt wisselen bij de banken of een wisselkantoor van Cadeca. Daar kun je ook geld opnemen met je Visa- of Mastercard. Laat je bank weten dat je naar Cuba gaat want de kans is aanwezig wanneer je geld opneemt de pas bij de eerste keer al geblokkeerd wordt ivm het vermoeden van fraude. Wissel je CUC weer om naar euro’s als je het land verlaat want de CUC is alleen een geldig betaalmiddel op Cuba.

Fooi
Fooi geven is vrij gebruikelijk geworden, voor de bagagedrager, de ober, of voor een orkestje, men verwacht ongeveer 1 CUC maar minder mag ook. Obers zetten soms 10% fooi op de rekening let daarop bij het wisselgeld. Afdingen doe dat alleen op plekken waar heel veel toeristen komen maar niet op het platteland daar liggen de prijzen al lager.

Elektriciteit
De elektrische spanning is 110 volt. Het is niet zeker dat je apparatuur zich hier aan oplaadt. Er zijn regelmatig stroomstoringen en je hebt een adapter nodig omdat de stopcontacten anders zijn. Sommige hotels hebben 220 volt. Neem extra batterijen mee voor je camera.

Eten en drinken
De Cubaanse gerechten zijn doorgaans vrij eenvoudig. Stukje kip met rijst of bonen, aangevuld met wat groenten. Overnacht je tijdens je reis door Cuba bij mensen thuis, in de zogenaamde casas particulares, dan is de kans groot dat je zo nu en dan eens kreeft wordt aangeboden. In Cuba houdt men niet van pittig en gekruid eten. Daarentegen hebben groente en fruit weer veel smaak, zijn vers en vaak biologisch verbouwt. Ontbijt bestaat meestal uit brood of toast met jam of eieren en koffie voor lunch en diner zwarte bonen met rijst en kip.

Tijdzone
Het tijdsverschil tussen Cuba en Nederland en België is in de zomer zeven uur. In de winter is het in Cuba zes uur vroeger dan in de Benelux. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Gun je lijf om hieraan te wennen, het is slim om in het vliegtuig geen koffie of alcohol te drinken.

Gezondheid en inentingen
Voor een vakantie naar Cuba wordt een inenting tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Sommige landen vragen om een gele koorts verklaring zodra je vanuit Brazilië het land binnenkomt. Hier valt ook dit land onder. Daarnaast komt Dengue voor. Het is een ziekte die in veel tropische gebieden voorkomt en wordt overgedragen door steekmuggen. Dit is voornamelijk in kleinstedelijke en landelijke gebieden en meestal steekt de mug overdag. Om de ziekte te voorkomen is het goed om plaatsen met stilstaand water te vermijden, bedekkende kleding te dragen en anti-muggenmiddel te gebruiken. Echter voor actuele informatie verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. www.lcr.nl. Informeer bij je huisarts of vaccinatie voor je zinvol is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Buiten Havana zijn de apotheken slecht voorzien. Neem daarom een kleine reisapotheek mee waaronder muggenolie met DEET. Wanneer je medicijnen gebruikt is het handig om een medisch paspoort mee te nemen deze is verkrijgbaar bij je huisarts of ggd.

Taal
De taal is Spaans maar op de toeristische plekken kun je redelijk met Engels uit de voeten.

Reisadvies
Actuele informatie over de veiligheid van Cuba vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 met het contactcenter van Buitenlandse Zaken bellen , telefoon +31 247 247 247. Ook handig is de 24/7 BZ Reisapp hiermee kun je direct contact opnemen met het contactcenter.

Kleding
Neem lichte kleding mee zoals, shorts, jurkjes tshirts. Als het daar winter is neem dan ook een warme jas en trui mee.

Overnachtingen
Oude hotels beleven een tweede jeugd nadat het toerisme sterk toenam in Havana waar koloniale paleizen zijn getransformeerd naar luxehotels, dat niet wil zeggen dat de service in datzelfde tempo is mee veranderd.Er zijn een aantal grote hotelketens gerund door de staat en een aantal internationale hotelketens. Een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om niet teleurgesteld te raken in de hotels zijn dat er niet altijd warm of genoeg water is een zwakke verlichting, het onderhoud is op het randje. Dan zijn er de casas particulares wat de meest authentieke manier is om in Cuba te overnachten een bed en breakfast. Je verblijft bij families die een paar kamers verhuren en waar je kunt ontbijten. De kosten zijn vaak 3 keer goedkoper dan een hotel overnachting.

Wat neem ik mee
paspoort, creditcard, contant geld, zaklantaarn, bril voor contactlenzendragers, vloeistof voor contactlenzen, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, reisapotheek ( ORS, lippencreme, tampons, deet, jodium, pleisters middel tegen koorts en diarree en een sterk antimuggen middel met DEET) zwemkleding, handdoek, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal.

Aangepaste reis. Cuba

Boekencontact opnemen