Oman

Reis met hulp

Deze reis is zeer gevarieerd, je komt in de hoofstad aan om daar cultuur te snuiven en gaat daarna richten het zuidelijk gedeelte via wadi’s naar het strand en weer via de woestijn naar het hoge noorden waar we met een traditionele boot de straat van tiran bevaren. Gelegen in het hart van het Midden-Oosten ligt dit land van eeuwenoude legendes en verhalen. Het heeft een indrukwekkend woestijnlandschap, groene oases met pittoreske dorpjes, mooie stranden, kastelen en fjorden. Een meerderheid van de inwoners behoort tot de van oudsher traditionele stammen. Oman staat bekend om haar schitterende eeuwenoude forten. De forten dienden in vroegere tijden als verdediging en vrijwel iedere stad werd door een fort beschermd. De forten liggen dan ook meestal op strategische plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de Simail kloof, die de route tussen Muscat en het binnenland vormde. Het Al Hajargebergte strekt zich uit in het binnenland tussen Muscat en Sur, het is een verbluffend mooi landschap. Woeste rotspartijen, kloven en kliffen staan garant voor een onvergetelijk schouwspel. Onderdeel van het Al Hajargebergte is Jebel Shams met toppen van 3.000 meter en spectaculaire kloven wordt dit gedeelte van Oman dikwijls vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Ook de kustlijn van 1700 km met de fjordachtige baaien maakt Oman tot een mooie vakantiebestemming.

Data & Prijzen

Aantal dagen12
Prijs € 3.678,- per persoon gebaseerd op een 2-persoonskamer toeslag 1 persoonskamer € 475,-
Inbegrepen logies en ontbijt, dag 2 tot en met 7 en 9 tot en met 11 volpension, dag 8 halfpension, al het transfer en vervoer, 2 x binnenlandse vlucht € 140,- ov.v.b, alle entreekosten binnen het programma en Nederlandse hulpverlening.
Niet inbegrepen € 525,- internationale vlucht onder voorbehoud van beschikbaarheid. € 46,- visum, € 45,- administratiekosten, overige maaltijden, drankjes, mineraalwater en fooi.
Vertrek 17 september 2024
Opmerking neem je een eigen hulpverlener of begeleider mee informeer dan naar het gereduceerde tarief voor de hulpverlener of partner.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Muscat

Vanaf Amsterdam nemen wij de vlucht naar Muscat waar we in de avond aankomen waar we op het vliegveld het visum regelen en staat de gids klaar om je te verwelkomen in het gastvrije Oman. Hierna rijden wij naar Ramee Guest Line hotel in Muscat.

Dag 2

Muscat

We beginnen de dag rustig. Vandaag maak je een boottocht op een dhow, een traditioneel Arabisch schip, de tocht duurt ongeveer 2 uur en zo kun je de prachtige kustlijn van Oman bekijken op een unieke manier. Hierna gaan we naar de souk van Mutrah met haar prachtige bewerkte plafonds. Er zijn aromatische kruiden, traditionele stoffen, sieraden, wierook, aardewerk, handwerk maar ook verse producten te koop, kortom een oosterse markt op zijn best. Overnachting in het Ramee Guest Line hotel Muscat.

Dag 3

Muscat – Qurayat – Wadi Shab – Sur – Ras Al Hadd

Vandaag beginnen we op tijd aan onze rondreis en bezoeken de Sultan Qaboes moskee, geopend in 2001. De Sultan van Oman wilde dat het land een nationale moskee kreeg, het heeft een enorme afmeting van 40.000 m2. Het meest interessante is wel het kleed dat uit een stuk is gemaakt en waar vier jaar aan gewerkt is, het brengt de klassieke en traditionele tabriz-, kashan- en isfahan ontwerpen bij elkaar. Hierna rijdt je langs de kustlijn naar het zuiden, Quriyat een klein vissersdorp wat bekend stond om de paardenhandel en de Bimmah sinkhole, een enorm gat door de natuur geslagen in het aardoppervlak. Het Fins strand is geliefd vanwege het mooie witte zand. Wadi Tiwi met haar groene waterpoelen en weelderige plantages is een prachtige kloof niet heel ver daar vandaan bevindt zich Wadi Shab. In Sur zie je hoe de traditionele Arabische schepen “de dhow” nog steeds worden gebouwd. Dan is het tijd om naar Ras Al Hadd te gaan waar je overnacht in huisjes aan het strand. s Avonds een excursie naar de schildpadden die hun eieren leggen op het strand bij Ras al Jins. Overnachting in het Turtle Beach Resort.

Dag 4

Ras al Hadd – Ja’alan Bani Bu Ali – Wadi Bani Khalid – Wahiba Sands

Na het ontbijt rijd je naar Al Khuwaimah, de weg loopt langs mooie kliffen en vissersdorpjes waarmee je uiteindelijk uitkomt bij de oude moskee van Ja’alan bani Bu Ali. Het is een unieke moskee vanwege de 52 koepels die het bevat. Via een pad dat al slingerend omhoog gaat kom je uit bij Wadi Bani Khalid. Dit geeft een prachtig uitzicht over de vruchtbare wadi en de lange lus van dadelplantages. Het is een van de meest pittoreske wadi’s van Oman waar het hele jaar door water doorheen stroomt. Dan is het tijd om naar Wahiba Sands te gaan. Overnachting midden in de woestijn in een tentenkamp waar goed ingerichte tenten staan met bed en badruimte.

Dag 5

Wahiba Sands

Vandaag verblijf je nog een dag in de woestijn en maken wij een mooie rit door het eindeloze zand waarbij de lunch meegenomen zal worden. Het gebied strekt zich uit over 16.000 km2 en de hoogste duinen zijn wel 200 meter. De avonden zijn fantastisch bij een heldere hemel. De overnachting is weer in een tentenkamp in de woestijn.

Dag 6

Wahiba Sands – Nizwa

Na het ontbijt verruil je de goudgele zandduinen van Wahiba Sands voor de weg naar Nizwa. Nizwa was eens de hoofdstad van Oman waar vroeger de karavaanroutes van het noorden naar het zuiden samenkwamen. Oman staat bekend om haar schitterende forten. Ze dienden in vroegere tijden ter verdediging en vrijwel ieder stad had er een. Aan de voet van het Nizwa fort uit de 17de eeuw is de oude souk van de stad waar veel kwalitatief hoogwaardig zilver en koper verhandeld wordt. Ook zijn er mooie handgemaakte tapijten, dolken en koperwaar te vinden, je bezoekt ook de pottenbakkers van Nizwa. Hotelovernachting in Al Diyar hotel in Nizwa.

Dag 7

Nizwa – Wadi Bani Awf – Muscat

Vandaag een spectaculaire tocht over het Westelijke Hajar gebergte waar we stoppen in Birkat Al Sharaf, weggestopt in een hoek van Al Hamra’s ruwe bergen. Het is sinds jaren geliefd bij avontuurlijke reizigers en geeft je een spectaculair panorama.Hierna rijd je met de 4×4 verder naar Bilad Sayt opgetrokken uit de kleigrond van de omgeving en ook weer mooi gelegen omarmt door de Al Rostaq’s ruwe bergheuvels een van de mooiste dorpjes in de omgeving. Bij voldoende tijd bezoek je het Nakhal fort en de warmwaterbronnen van Ain Al Thowarah voordat we naar Muscat rijden. Hotel overnachting in het Ramee Guest Line hotel in Muscat.

Dag 8

Muscat – Khasab

’s Ochtends brengt de chauffeur je naar het vliegveld voor de vlucht naar Khasab. Tijdens de vlucht heb je een prachtig zicht op de kustlijn van Oman en de Mussandam fjorden. Ontmoeting met de gids op het vliegveld van Khasab en transfer naar het Khasab Hotel. Begin van de middag wordt je opgehaald om de omgeving te verkennen. Met de 4×4 maak je tocht in de omgeving van Khassab en door het gebergte van Jebel Harim. De route bevat spectaculaire vergezichten op bergen, valleien en baaien. Je bereikt een hoogte van 1784 meter boven zeeniveau. Onderweg een stop bij het bedoeïendorp Sayah, een pittoresk dorp omringd door palmboom tuinen. De tocht gaat verder over de berg Harim met regelmatig prachtige vergezichten en op een zeker punt bij de Khawr Najid bergpas uitzicht op de Indische Oceaan. Overnachting Hotel in Khasab.

Dag 9

Khasab – Musandam – Khasab

Vandaag een boottocht op de Dhow, een traditioneel Arabisch schip. Dit gebied wordt ook wel het Noorwegen van Arabië genoemd, vanwege de fjordachtige baaien en de steile bergen. Mussandam ligt op het meest noordoostelijke punt van het Arabisch schiereiland. Voor duikers en snorkelaars is het kristalheldere water een waar paradijs. Net buiten de kust kunnen dolfijnen en walvissen worden gespot. Er zal gestopt worden om te zwemmen en te snorkelen als dit binnen je mogelijkheden ligt. De lunch is op de boot en hierna zoekt de bootsman weer andere plekjes op waar je kunt zwemmen of snorkelen. Wanneer we terug varen halverwege de middag maak je een goede kans dolfijnen te zien. Overnachting in het Khasab hotel in Khassab.

Dag 10 & 11

Khasab – Muscat strand

In de ochtend vlieg je terug van Khasab naar Muscat. De rest van de dag is vrij te besteden. Overnachting in het Millennium Resort Mussanah in Muscat gelegen aan het strand. De volgende dag kun je genieten van het heerlijke klimaat van Oman aan zee om wat te luieren of je zoekt het avontuur op en probeert de zipline uit die het hotel heeft. In de avond van dag 11 nemen we de vlucht van Muscat naar Amsterdam.

Dag 12

Amsterdam

Aankomst op het vliegveld van Amsterdam.
Programma wijzigingen voorbehouden.

Reisinfo Oman

Hulp
Op onze reizen voor mindervaliden gaan Nederlandse vrijwilligers mee. Per 3 deelnemers hebben we 1 vrijwilliger beschikbaar. Er kan een beroep gedaan worden op de vrijwilliger voor hulp of assistentie op de gehele reis. Ondanks je beperking verwachten wij dat je zoveel als dat in je vermogen ligt zelf te doen. Daarnaast is er hulp van de Omani’s  die ons begeleiden op deze reis. Leeftijd speelt geen rol. Wij vragen van de reiziger een flexibele, positieve instelling en niet bang voor een uitdaging. Je kunt je eigen partner ook meenemen op deze reis of eigen hulp. In dat geval betaalt de partner of de hulp die je de gehele reis helpt, verzorgt en assisteert, een ander tarief. Er kunnen geen gemotoriseerde rolstoelen mee. Per reis kunnen er vier mensen mee met een rolstoel en de overige plaatsen zijn voor mensen die moeilijk kunnen lopen. De groepen zijn niet groter dan 12 deelnemers.

Geschiedenis
Al 5000 jaar voor Chr. was het zuiden van Oman een belangrijk handelsgebied voor onder meer wierook. Vanuit India en omgeving kwamen handelaren dit ruilen tegen specerijen. Na nog een handelsperiode met koper raakte Oman geïsoleerd van de rest van de wereld, totdat in de 7e eeuw na Chr. een discipel van de profeet Mohammed de Islam kwam verspreiden. Nadat er verschillende sultans het land hadden geregeerd, waren het de Portugezen die belangrijke havens innamen voor hun handelsroute naar Indië. Na 150 jaar van overheersing kwam de Omani in opstand en verjoegen de Portugezen. Tijdens de regeerperiode van sultan Said bin Sultan was Oman uitgegroeid tot een omvangrijk sultanaat. Het land strekte van Tanzania tot Pakistan. Halverwege de 19e eeuw kwam hier een einde aan, mede door de inmenging van de Britten. Het Oman van vandaag wordt sinds 1970 geregeerd door Sultan Qaboos bin Said.

Bevolking
In Oman wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen, waarvan het grootste gedeelte in het noorden van het land woont. Ongeveer een kwart daarvan zijn buitenlanders; gastarbeiders, Europeanen en immigranten. De grootste bevolkingsgroep zijn de Arabieren. Minderheden zijn Oost-Afrikanen en Indiërs. Per vierkante kilometer wonen er ongeveer 8 inwoners en daarmee is Oman een van de dunst bevolkte landen ter wereld.

Klimaat
Grote temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen, maar ook tussen het noorden en het zuiden kenmerken het klimaat van Oman. In de winter van november tot maart, is het zonnig en warm. Overdag is het dan ca. 26°C en ’s nachts ca. 15°C. De zomermaanden mei tot en met september zijn heet met een hoge vochtigheidsgraad tot 95%. In de woestijngebieden kan de temperatuur dan oplopen tot 45 à 50°C. Beste reistijd is van oktober tot en met april.
Voor actuele weersbrichten

Reisdocumenten
Een paspoort welke nog zes maanden na vertrek geldig is. Visum moet voor vertrek aangevraagd worden tegen een betaling van 5 OMR ( ongeveer € 9,-). Verblijf je langer dan 10 dagen in Oman dan kost het visum 20 OMR ( ongeveer € 46,-) Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden.

Eten en Drinken
De Omaanse keuken is zeer voedingrijk en gevarieerd, waarbij saffraan een centrale rol speelt. Het eten in Oman is over het algemeen niet zo pittig. Visgerechten en fruit zijn in Oman populair. Twee bekende gerechten zijn Balaleet, een ontbijt van zoete vermicelli met ei, ui en kaneel en Machboos, vlees en rijst met ui, kruiden en gedroogde citroen. Het drinken van alcohol is bij de wet verboden, maar veel restaurants en hotels beschikken over toestemming om alcohol te schenken. Het is in Oman niet toegestaan om alcohol te nuttigen buiten hotels of restaurants, doe je dat wel dan loopt je het risico om een boete te krijgen. Er zijn wel vaste tijden wanneer alcohol mag geschonken worden. Dit is telkens tussen 12.00 en 15.00 uur en na 18.00 uur. Op vrijdag mag na 14.00 uur alcohol worden geschonken.

Tijdzone
In Oman is het gedurende onze zomertijd 2 uur later en gedurende onze wintertijd 3 uur later dan in Nederland en België.

Gezondheid
Er zijn geen inentingen vereist voor een reis naar Oman. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen tetanus, poliomyelitis (kinderverlamming), buiktyfus en hepatitis A. In dit land kan rabiës bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Heb je vragen over vaccinaties neem dan contact op met de huisarts, de plaatselijke GG&GD of klik hier voor actuele informatie.

Taal
Arabisch en je kunt in dit land goed met Engels uit de voeten.

Flora en Fauna
Oman bestaat voornamelijk uit woestijnlandschap en bergen. Hierdoor leven er  wolven, vossen en maar liefst 400 soorten vogels. Voor de kust van Oman leven tevens dolfijnen en walvissen. Zeeschildpadden zijn een bedreigde diersoort in Oman. Qua flora zijn de belangrijkste bomen de wierookboom, welke voornamelijk groeit in Zuid Oman en de dadelboom. In de woestijn is de oleander een veel voorkomende plant.

Geldzaken
De munteenheid van Oman is de Rial (OMR). 1 Omani Rial = ca. € 2,28
€ 1 = 0,34 Omani Rial. Geld wisselen is eenvoudig, je kunt zowel in banken als hotels terecht. Zowel Amerikaanse Dollars als Euro’s kun je inwisselen. In iedere stad of dorpje kan gepind worden en creditcards worden geaccepteerd. Voor de actuele koers kijk op oanda.com

Kleding
De temperatuur in Oman is het gehele jaar boven de 25 graden. Daarom adviseren wij je lichte kleding mee te nemen. Wanneer je heilige plaatsen bezoekt, dienen schouders, knieën en armen  bedekt te zijn. Neem ook een trui of vest mee want het kan ’s avonds afkoelen.

Overnachtingen
Wij overnachten in 3 of 4 sterren hotels.

Communicatie
Overal kun je telefoneren. Om internationaal te bellen kun je internationale telefoonkaart aan schaffen. Deze koop je in winkels, benzinestations en postkantoren. Je kunt met je mobiel bellen, het GSM systeem is hetzelfde als in Europa. Gebruik van internet kan in de meeste hotels via wifi.

Voltage
De voltage in Oman is 220 volt. Neem een universele adapter mee om elektronicaop te laden.

Wat neem ik mee
paspoort, e-ticket, pinpas omgezet naar wereldpas, zaklantaarn, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, deet, imodium, zwemkleding, handdoek, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en paspoort.

Aangepaste reis. Oman

Boekencontact opnemen