Vietnam

Reis met hulp

Een prachtige reis door Vietnam. We reizen van Noord naar Zuid Vietnam en krijgen zo een compleet beeld van het land en haar bevolking. Waar we boeiende steden bezoeken vergeten we ook het platteland niet en pakken we regelmatig een bootje omdat er ook zoveel moois op en rondom de rivieren te zien is. Zonovergoten rijstvelden, bamboehagen en de kegelvormige hoeden zijn de beelden van het Azië die wonderbaarlijk genoeg zijn blijven bestaan, levendig en authentiek. Van Halong Bay naar de Mekongdelta en van Hanoi via Hue naar Ho Chi Minhstad in het zuiden maak je een onvergetelijke reis.

Data & Prijzen

Aantal dagen15
Prijs € 2.492,- gebaseerd op 2-persoonskamer.
Inbegrepen 2 x binnenlandse vlucht, logies en ontbijt, lunch op dag 3 tot en met 13, diner op dag 6, entreekosten volgens het programma, fooien, genoemde excursies, al het transfer en vervoer en 24 uurs hulpverlening van Nederlandse begeleiders.
Niet inbegrepen € 789,- internationale vlucht onder voorbehoud van beschikbaarheid. € 399,- toeslag 1-persoonskamer. € 45,- administratiekosten, overige maaltijden, alle drankjes en mineraalwater. € 25,- visum
Aantal deelnemers 6
Vertrek 13 november 2024
Optioneel informeer naar het gereduceerde tarief indien je een eigen hulpverlener of partner mee wilt nemen op reis.

Van dag tot dag

Dag 1 & 2

Amsterdam – Hanoi

Vanaf Schiphol vliegen we op dag 1 naar Hanoi in Vietnam waar we op dag 2 aankomen.  Hier worden we verwelkomd door onze Vietnamese begeleiders en worden we naar ons hotel in Hanoi gebracht. Deze dag is verder vrij te besteden. Overnachting in Golden Art hotel (of gelijkwaardig) in het kleurrijke en levendige Old Quarter van Hanoi met overal cafeetjes, eettentjes en veel backpackers.

Dag 3

Hanoi

Vandaag gaan we kennis maken met de stad Hanoi haar inwoners en haar geschiedenis. Hanoi wat betekent ‘de stad aan deze zijde van de rivier’, heeft circa 8 miljoen inwoners en kende meer dan 1000 jaar Chinese beschaving en een eeuw Franse aanwezigheid. We bezoeken de Tran Quoc Tempel met de Pagode welke de oudste van de stad is en gelegen aan West Lake of Ho Tay, men startte de bouw in de 6de eeuw toen de Keizer Lý Nam Ðê aan de macht was. In de middag maken we een cyclotour door het oude stadshart van Hanoi, een netwerk van smalle straatjes en huiswinkeltjes ook wel bekend als ” de 36 straten”. Vroeger was elke straat gewijd aan een beroep; zijde, schoenen, garen, kruiden, granen etc, een levendige en interessante wijk! Als we energie over hebben dan gaan we de waterpupput show bekijken een traditie die honderdenjaren terug gaat. Overnachting in Golden Art hotel of gelijkwaardig in Hanoi.

Dag 4

Hanoi – Duong Lam – Mai Chau

Na het ontbijt gaan we naar Mai Chau. Onderweg ervaar je een deel van Vietnam dat de modernisering heeft weten te weerstaan en je een kijkje in het verleden geeft. We bezoeken Duong Lam een oud agrarisch dorp gelegen aan de Rode Rivier Delta. Het dorp is 1200 jaar oud en sommige huizen zijn 400 jaar geleden gebouwd. Daar bevindt zich ook de Mia Pagode (suikerrietpagode) een hoge opengewerkte toren vooral bekend om de vele en veelkleurige beelden. Hierna reizen we verder naar Lac Na Phon Village in Mai Chau dat de thuishaven is voor de Muong een etnische minderheid, om het dagelijkse leven en de cultuur van de Muong te ontdekken. Overnachting in Mai Chau Sunset.

Dag 5

Mai Chau – Ninh Binh – Hoa Lu – Tam Coc

We vertrekken op tijd vandaag om naar Ninh Bin te gaan, bekend als Halong Bay op land één van de mooiste landschappen in Vietnam door haar indrukwekkende, vreemde, dichtbegroeide en grillige kalkrotsen. Daaromheen rijstvelden met hier en daar tempels en pagoden. We komen bij Hoa Lu wat eens de oude hoofdstad van Vietnam was en de tempels van twee dynastieën, Dinh en Le te vinden zijn. Hierna gaan we richting Tam Coc aan boord van de sampan een houten bootje dat ons over de rivier langs dorpjes, bergen en rijstvelden voert. We komen langs 3 grotten Hang Ca, Hang Hai, en Hang Ba. Een prachtige boottocht. Overnachting in Tam Coc Ricefield of gelijkwaardig.

Dag 6

Ninh Binh – Ha Long Bay – Ha Long Wonder

Vandaag gaan we aan boord van een cruise om Halong Bay beter te kunnen zien. We varen naar een minder toeristisch hoek van deze baai, Bai Tu Long. We komen tegen de middag aan in Ha Long City en gaan aan boord van een cruise waar je een briefing krijgt wat je van deze dag kunt verwachten en lunchen aan boord. We komen langs Finger Islet, Candel Islet en vele unieke gevormde limestone bergen. Het schip gaat voor anker in Lan Ha Bay. Er is een happy hour en een kookklasje aan boord, je kunt meedoen met het voorbereiden van Vietnamese loempia’s en de snijkunsten van de kok bekijken. Geniet van het heerlijke Vietnameese eten, een vishengel uitgooien of gewoon genieten van zonsondergang aan dek. Je overnacht in een cabine aan boord van de cruise.

Dag 7

Lan Ha Bay – Ha Long Bay – Hanoi – Hoi An

’s Ochtends kun je nog kajakken als dat in je vermogen ligt. We varen langs de Dark en Bright Cave wat een mooi zeezicht is. Hierna varen we terug naar Tuan Chau haven waar we de lunch nog aan boord hebben voordat we terug rijden naar het vliegveld van Hanoi. Daar nemen we de binnenlandse vlucht naar Danang in Centraal Vietnam. Wij overnachten hier in Kiman Hotel of gelijkwaardig in Hoi An.

Dag 8

Hoi An 

De oude stad van Hoi An met haar prachtig houten architectuur heeft ervoor gezorgd dat het op de werelderfgoedlijst staat. Hoi An was vroeger een drukke havenstad voor handel met de Japanners, Hollander, Portugezen en Chinezen, Je vindt er kleine ambachtswinkeltjes, het Tan Ky old House wat combinatie is van Vietnamese, Japanse en Chinese elementen, uit een tijd dat de drie gemeenschappen samen leefden in Hoi An in de 16e en 17e eeuw. We komen ook bij de De Japanse brug, het doel van de brug was om de Japanners in contact te brengen met de Chinese handelaren, die aan de oostzijde van het kanaal woonden. Het is daarom zowel een symbool van vrede en vriendschap als een van functionele architectuur. Overnachting in Kiman hotel of gelijkwaardig.

Dag 9

Hoi An – Hai Van Pass – Hue

De ochtend is vrij te besteden. Hoi An staat bekend om haar vele kleermakers. Je kunt er voor een prikkie een mooie broek, blouse of jurk laten maken. Neem je favoriete kledingstuk mee en laat het namaken of laat je iets geheel nieuws aanmeten. Men kan het per post naar je opsturen of bestel het de dag tevoren en je kunt het meenemen in je koffer. Hoi An is een erg gezellige stad om te winkelen en op een terras te gaan zitten. In de middag verlaten we Hoi An en rijden over de Hai Van Pass. Onderweg bezoek je Museum of Champa Sculpture een koninkrijk dat eeuwen Noord en Zuid Vietnam heeft gecontroleerd. Een weg met haarspeldbochten brengt ons hoog de berg in met mooi uitzicht op de zee die ver beneden tegen de rotsen aanspoelt, een mooi decor voor natuurliefhebbers en fotografen. Overnachting in Eco Lodge of Cherish Hue Hotel.

Dag 10

Hue

In de ochtend beginnen we met de stadstour. De stad strekt zich uit langs de oevers van Huong Rivier of de parfumrivier. De naam is verkregen door de kruiden die er vroeger langs de oevers groeiden, momenteel is dit minder het geval. De stad is beschermd door Unesco als cultureel werelderfgoed vanwege op de Verboden Stad geïnspireerde citadel en de keizerlijke graven. Op het programma staat Imperial Citadel de groot keizerlijke hoofdstad uit begin 19de eeuw. Wij bezoeken Thuy Bieu eco-village waar pomelo’s in het voorjaar in bloei staan. Hier kun je ook deelnemen aan een kookklas om te leren combineren van smaken die typisch is voor Hue. Overmachtig in Ecolodge in Hue of Cherish Hue Hotel.

Dag 11

Hue – Ho Chi Minh

Vandaag nemen we de binnenlandse vlucht naar Ho Chi Minh. Ho Chi Minh telt ongeveer 9 miljoen. Het is daarmee de grootste stad van Vietnam. We bezoeken het oorlogsmuseum van de Vietnamees- Amerikaanse oorlog. In 1957 begon deze oorlog in Zuid-Vietnam tussen de door Noord-Vietnam gesteunde Vietcong en het door het Verenigde Staten gesteunde Zuid-Vietnamese bewind, in de hoop een levensvatbaar, kapitalistisch Zuid-Vietnam te creëren. Wij nemen alle tijd om in dit indrukwekkende oorlogsmuseum rond te kijken. Als er nog tijd over is bezoeken we het koloniale Saigon, met haar in typisch Europese stijl gebouwde Operahuis, het centrale postkantoor en de Dong Khoi street het hart van oud Saigon. Overnachting in Acnos hotel of gelijkwaardig Ho Chi Minh stad.

Dag 12

Ho Chi Minh – Ben Tre – Can Tho

Na ons ontbijt worden we opgehaald om de Mekong Delta te bezoeken. We maken een boottocht op de rivier en met de de tuk tuk ook een stukje langs de rivier en zo komen we onderweg meer te zien van Ben Tre. In Tien Giang bezoeken we de Vinh Trang Pagode een combinatie van Aziatisch en Europese architectuur. Als het binnen onze mogelijkheden ligt ook nog met een boot naar Cai Son en Non Thanh kreek om te zien hoe bewoners rieten matten vlechten. De overnachting is in Can Tho Vam-Xang- Rustic of gelijkwaardig midden in het groen.

Dag 13

Cai Rang floating market – Can Tho – Saigon

Vroeg uit de veren om naar de drijvende markt van Cai Rang te gaan het is niet ver van ons hotel en het landschap is prachtig. Honderden sampans vol met rijst, fruit, en handgemaakte spullen worden hier verhandeld. De rest van de dag is vrij te besteden. Saigon heeft een mooie oud levendig stadshart met vele cafe’s waar je je kunt vermaken met de gezelligheid rondom. We zoeken ’s avonds in Saigon nog een leuk restaurant op om de reis mee af te sluiten. Overnachting in Acnos hotel of gelijkwaardig in Ho Chi Minh (Saigon).

Dag 14 – 15

Ho Chi Minh – Amsterdam

Afhankelijk van de vluchttijd kun je nog zelfstandig Saigon in gaan totdat het tijd is voor de transfer naar het vliegveld van Saigon voor de vlucht naar Nederland

Reisinfo Vietnam

Hulp
Op deze reis voor mensen met een mobiliteitsbeperking gaan bij 6 deelnemers 2 vrijwilliger mee. Er kan een beroep gedaan worden op de vrijwilliger voor hulp of assistentie op de gehele reis. Ondanks je beperking verwachten wij dat je zoveel als dat in je vermogen ligt zelf doet. Daarnaast is er hulp van de plaatselijke begeleiders. Leeftijd speelt geen rol. Wij vragen van de reiziger een flexibele, positieve instelling en niet bang voor een uitdaging. Je kunt je eigen partner of hulp ook meenemen op deze reis. Er kunnen geen gemotoriseerde rolstoelen mee. Per reis kunnen er maximaal vier mensen mee met een rolstoel en de overige plaatsen zijn voor mensen die moeilijk ter been zijn. De groepen zijn niet groter dan 10 deelnemers.

Tegemoetkoming
De kosten van een reis voor mensen met een mobiliteitsbeperking is hoger vanwege de hulpverlener(s) die meereizen op de reis. Informeer bij de zorgverlener of zorgverzekeraar na de mogelijkheden van een tegemoetkoming in de kosten door de extra kosten die je maakt voor deze reis. Ook zijn er fondsen die hulp geven aan particulieren zoals het Prinses Beatrix Fonds Stichting Zonnewende, Nationaal Reumafonds, Astma Fonds. Stinafo en de Phelps stichting. Stichting de Lichthoeve geeft soms financiële hulp aan mensen met een handicap die niet onder de doelstellingen van andere fondsen vallen.

Beste reistijd
Het hele jaar kun je Vietnam bezoeken. Echter april is een goede keuze wanneer we het hele land doorreizen. De lente biedt de beste kans op warme en heldere dagen in het noorden en het midden van Vietnam vallen dan geen heftige regenbuien en in het zuiden is het droog en zonnig.

Klimaat
Vietnam ligt in de zone van de moessons en kent een warm en vochtig klimaat met grote verschillen en variaties tussen het noorden en het zuiden. Echt winter wordt het alleen in Noord Vietnam en het zuiden is bijna altijd warm.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat 6 maanden na vertrek uit Vietnam nog geldig is. Een visum is verplicht en moet tijdig aangevraagd worden, dit kan via Sahara Travel geregeld de kosten zijn € 45, – handlingkosten.

Eten en drinken
De Vietnamese keuken is verfijnd en lekker, de oorsprong ligt in de Chinese keuken. De basis maaltijd is vaak rijst met groenten en vis of vlees. Het ontbijt met stokbrood en jam, koffie of thee is typisch Frans. Er is een overvloed aan tropisch fruit. Mijd de rauwkost schaal en schelpdieren. Gefrituurde hapjes hoeven geen probleem te zijn. De traditionele soep (pho) heeft uren staan sudderen dus ook veilig en lekker bovendien. Pas op met water, drink alleen mineraal water.

Tijdzone
In Vietnam is het 5 uur later in de zomer en 6 uur later in de winter ten opzichte van Nederland.

Gezondheid
Voor een reis naar Vietnam zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt DTP, Hepatitis A en B, Buiktyfus. Geen malaria profylaxe. Voor je persoonlijke situatie en informatie verwijzen wij je naar de GGD of de huisarts. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees, fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is.

Taal
Vietnamees is eenlettergrepig en tonale taal. De 53 etnische minderheden in het land hebben elk een eigen dialect dat zelfs voor Vietnamezen onbegrijpelijk is. Frans wordt veel gesproken door 60 plussers en in het toerisme is Engels de voertaal.

Geldzaken
De valuta in Vietnam is de dong VND. 1 euro is ongeveer 27.00 VDN waard. Er bestaan 5 muntstukken in Vietnam maar je ziet ze zelden. Op de meeste bankbiljetten staat het portret van Oom Ho. Euro’s kunnen rechtstreeks worden gewisseld. Je kunt in de grote steden pinnen met je bankpas die omgezet is naar wereldpas. Toch komt het vaak voor de ze niet werken neem daarom ook voldoende contante euro’s mee. Een creditcard met Visa of Mastercard logo worden bijna overal geaccepteerd. Voor een actuele koers zie www.oanda.com.

Elektriciteit
De netspanning bedraagt 220 volt. De stopcontacten in het noorden hebben platte driepuntstekkers en het zuiden veelal Europese stopcontacten, neem daarom een adapter mee. Stroomonderbrekingen kunnen voorkomen.

Internet en Telefonie
Vrijwel alle hotels zijn voorzien van wifi en over het algemeen gratis voor de gasten. Koop ter plaatse een simkaart als je met een plaatselijke simkaart internationaal wilt bellen kosten ongeveer 4000VND per minuut ongeveer 0,14 eurocent. Natuurlijk kan het ook gratis als er wifi-verbinding is via Skype, Viber en WhatsApp.

Fotograferen
Er is geen schroom tegenover fotografen omdat ze niet geremd worden door culturele of religieuze taboes. Maar dat neemt niet weg dat het beleefd is om te vragen of je een foto mag maken.

Kleding
Neem comfortabel katoenen kleding mee. En vooral niet teveel om onze bagage te beperken.

Overnachtingen
Je overnacht in goede middenklasse hotels/ lodges en 1 nacht in een cabine op een cruise. We hebben zoveel als dat mogelijk is naar de toegankelijkheid gekeken van de hotels/lodges. Maar om niet te veel het mooie aanbod te beperken en daardoor alleen voor de standaardhotel te kiezen is niet alles is even toegankelijk. Maar de hulpverleners zijn samen met de Vietnamese begeleiders hier om de obstakels te overbruggen. Dit geldt ook zeker voor de bootjes waarop we gaan varen. Je kunt volledige hulp van ons verwachten.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas welke omgezet is naar wereldpas, contante euro’s, 1 handdoek, klein dag rugzakje, geen hardschalige koffer maar een sporttas, zaklantaarn, bril voor contactlenzen dragers, reserve- batterijen voor de camera, verrekijker, oordopjes van kunststof ( wax smelt in de warmte), EHBO spulletjes, imodium, natte doekjes of natte papieren washandjes, ORS, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van je paspoort of zet ze online zodat je erbij kunt.

Aanvullende informatie
Wij wijzen de reiziger nadrukkelijk op het avontuurlijke karakter van deze reis met het daarbij soms gebrek aan comfort en met mogelijke programma wijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden. Gezien de aard van deze reis dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico’s, het gebrek aan medische hulpverlening, slechte infrastructuur en beperkte communicatiemiddelen. De reiziger kan hier geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerder.

Vietnam. Reis met hulp

Boekencontact opnemen