Mozambique

Reis met hulp

Een nieuw avontuur bij Sahara Travel! We gaan op rondreis door Mozambique, een voormalig Portugese kolonie, waarvan de bevrijding in 1975 door Bob Dylan werd bezongen met het relaxte nummer ‘I want to spend some time in Mozambique.’ Datzelfde wil Sahara Travel al heel lang en zeker met reizigers die niet alleen van de mooiste tropische stranden aan de Indische Oceaan willen genieten maar ook ongebaande wildparken en eilanden willen verkennen.
Na vele jaren van tegenspoed door hongersnood en burgeroorlog heeft Mozambique de afgelopen 25 jaar intensief en positief gaan werken aan duurzaam toerisme. De wederopbouw van de van oudsher mooiste wildparken van heel Afrika begint haar vruchten af te werpen maar is nog niet bij het grote publiek bekend. Het avontuur ligt dan ook vooral in het midden en noorden van het land, wat grotendeels ongerept is en puur. Naast de cultureel historische schoonheid aan Afrikaanse, Europese, Arabische en Indische invloeden ontdekken de echte reizigers hier vooral de oorspronkelijke en ongerepte natuur in haar meest aantrekkelijke schoonheid.
De Afrikaanse bevolking is bijzonder vriendelijk en behulpzaam en zal je, net als in het lied van Bob Dylan, met hun gulle lach laten voelen waarom het zo uniek is om in dit prachtige land in vrijheid te mogen leven en gelukkig te zijn.

Data & Prijzen

Boeken

Van dag tot dag

Dag 1 & 2

Amsterdam – Maputo

Vandaag nemen wij de vlucht vanaf Schiphol naar Maputo met een overstap in Nairobi. Bij aankomst op het vliegveld van Maputo halen we eerst onze visa op waarna we op het vliegveld door onze chauffeur hier welkom worden geheten. We komen halverwege de middag aan in ons sfeervolle guesthouse in een rustig gelegen wijk in Maputo. Er is de rest van de dag genoeg tijd om te acclimatiseren in de relaxte binnentuin en bij te komen van de reis. Overnachting in het guesthouse in Maputo.

Dag 3

Maputo

Er is ontbijt op het terras in de tuin van ons guesthouse, een mooi begin van de dag. Als iedereen er klaar voor is gaan we met een stadsgids een uitgebreide en boeiende stadstour maken. Met een mix van de mooiste Afrikaanse markten in mediterrane sferen en een bouwhistorie met grote namen als Alexandre Gustav Eiffel kom je ogen tekort. Deze levendige havenstad in het uiterste zuiden van Mozambique laat je zien dat hier goed te leven en genieten valt, ondanks dat er ook nog grote armoede heerst.
Je kijkt je ogen uit op de grote kunst en ambacht markt waar een ontspannen gezellige sfeer hangt en welke heel rolstoel toegankelijk is. We kunnen ook een bezoek brengen aan het Museum of Natural History, het door Portugezen gebouwde Fort Maputo en het oude stationsgebouw met de fameuze koepel. Bij een stad aan zee hoort natuurlijk een heerlijke lunch met verse vis en specerijen. Maputo staat bekend om haar geweldige keuken. We overnachten weer in hetzelfde guesthouse.

Dag 4

Maputo – Beira – Gorongosa Wildpark

We verlaten het zuiden van Mozambique en nemen de binnenlandse vlucht naar Beira. Deze drukke havenstad is een duidelijke replica van de steden zoals die in Portugal werden gebouwd, brede straten met ruimte voor bomen ertussen. Onze bus en chauffeur rijden ons via alle hectiek van de stad in een rit van ongeveer 4 uur, over de N6, langs steeds kleiner wordende steden en locale nederzettingen in een groot en eindeloos lijkend landschap, naar het Gorongosa National Park. De ingang hiervan wordt gemarkeerd door de Pungwe rivier waar we overheen moeten rijden. We krijgen vanaf hier al een mooie blik op het 5250km2 diepe groene woud en de vele soorten vogels hier zullen onze komst alvast aan elkaar doorgeven.

Dag 5

Gorongosa Wildpark

Gorongosa National Park ligt aan het zuidelijke uiteinde van de Grote Rift Vallei of Afrikaanse Slenk. Daar heeft ze ook haar unieke landschap aan te danken wat deze regio aan de top plaatst van beste safariparken in heel Afrika. De enorme hoeveelheid en wonderlijke variatie aan wild leven die hier van origine voorkomt is door de ontberingen tijdens de burgeroorlog helaas flink afgenomen. Gelukkig gaat het de laatste jaren de goede kant op met de wild populatie en is het Park absoluut weer de moeite van het bezoeken waard.

Dag 6

Gorongosa Wildpark – Beira

In de ochtend is er optioneel nog een wildpark bezoek in te plannen.
Na de lunch reizen we terug naar de havenstad Beira.  Dat dit een belangrijk handelsknooppunt is tussen Noord- Zuid- en Centraal Mozambique heeft met haar ideale ligging aan zee te maken. Het is de derde grootste stad van Mozambique waar je alle soorten bouwkunst tegenkomt. Van de eerste koloniale fortenbouw via de rijke 19e eeuwse Europees koloniale bouwstijl tot aan het strakke en moderne Bauhaus tref je hier aan. Het heeft haar rijkdom en voorspoed aan de handel te danken. Vroeger had de iets zuidelijker gelegen en onder water verdwenen stad Sofala deze functie. Verbonden met de achterlanden Zambia, Zimbambwe en Zuid-Afrika was dit al rond 900 na Christus heel groot en bekend geworden vanwege de handel in ivoor en goud. Dat bracht de internationale handel en latere kolonisatie op gang.

Dag 7

Beira – Nampula – Ilha de Mozambique

Als het niet op zijn Afrikaans gaat…dan vertrekt onze binnenlandse vlucht om 09:50 uur van Beira naar Nampula waar onze chauffeur klaar staat om ons in ongeveer 3 uur naar IIlha de Mozambique te rijden. De enkele kilometers lange  brug verbindt dit sikkelvormige koraaleiland in de Indische Oceaan met het vasteland. Het door Unesco als wereld erfgoed bestempelde eiland, lijkt verloren lijkt te zijn in tijd en ruimte. Er is zoveel te zien en te ontdekken in deze meest aantrekkelijke stad van Mozambique. De goed bewaarde historische gebouwen laten een rijke en succesvolle geschiedenis van Arabische en Europese overheersing zien, maar vertellen ook de pijnlijke geschiedenis over slavernij wat al begon met de eerste Arabische overheersing hier en later door de Portugezen werd overgenomen.
We trekken er 3 dagen voor uit op onze reis om Ihla de Mozambique en haar omgeving te ontdekken. Zo kunnen we een beeld krijgen van de invloed op het leven van de Afrikanen hier in de tijd waarin dit handelscentrum eeuwenlang werd beïnvloed met Europese, Arabische en Indiase culturen. 
Wij overnachten in een Boutique hotel wat zich onderscheid van de grote hotels, door klein en eigenwijs, apart en zeker persoonlijke te zijn.

Dag 8

IIha de Mozambique

Vandaag maken we een wandeling over het eiland. De meeste historische plekken zijn te vinden in het noordelijk gedeelte van het eiland, in Stone Town waar de laatste 400 jaar weinig veranderd is en je heerlijk kunt rondscharrelen. Het 400 jaar oude fort van Sao Sebastián is het juweel in de kroon van de UNESCO-schatten op het eiland. Het is het oudste complete fort wat er in sub-Sahara Afrika staat en een sterke verdediging kende. Zo heeft Nederland destijds tot 2 keer toe vergeefs een poging gedaan dit fort te veroveren op de Portugezen. De constructie uit 1558 kende een 50-jarige bouwperiode wat het verdedigingsfort moest beschermen tegen invasies. Kanonnen en kanonskogels zijn verspreid over de bovenkant van de muren, 400 kanonnen wijzen nog steeds op zee. Ook de kerk liet haar sporen na, met prachtige cathedralen en het Palácio de São Paulo, gebouwd in 1619 voor de Jezuïeten. Dit is later omgebouwd tot het paleis van de gouverneur van Mozambique. Saint Anthony is een kerk welke gebouwd is op de punt van het eiland in een voormalig fort met een schilderachtige achtergrond.Overnachting in hetzelfde Boutique Hotel op het eiland.

Dag 9

Ilha de Mozambique

Vandaag is een relax dag en voor wie daar behoefte aan heeft een rustdag. We kunnen er ook zelfstandig op uit trekken en eventueel onder sportieve begeleiding een leuke dag van maken door er gewoon op uit te rollen zonder vaste bestemming.  Er is op dit kleine eiland genoeg te zien aan vergane glorie en ook aan alledaagse levendigheid te beleven.
Aan het eind van de middag maken we samen een ontspannen boottocht met een Dhow (een traditioneel Arabisch zeilschip). We overnachten weer in ons fijne hotel.

Dag 10

Ilha de Mozambique – Tandanhangue – Ibo Island

We verlaten Ilha de Mozambique en maken deze dag een prachtige busreis langs de kust richting het noorden. Ze kunnen we ook veel van het leven aan de kust zien en af en toe de nodige stops maken. Aangekomen in Tandanhangue nemen we de boot die ons in ongeveer een uur varen naar een van de best bewaarde geheime reisbestemmingen van Mozambique brengt die pas een paar jaar geleden voor het toerisme is opengesteld. Ibo Island maakt onderdeel uit van de eilandengroep Quirimbas maar heeft een eigen goedbewaarde historie. Hier hebben de oorspronkelijke eilandbewoners zich vermengd met Arabieren en hun slaven die hier al sinds 700 kwamen. De Portugezen wisten de Arabieren overal weg te jagen of te verslaan maar hier hebben ze duidelijk hun sporen in de bouwkunst en nijverheid achtergelaten. De restanten en restauraties hiervan maken de sfeer op dit eiland uniek, samen met de prachtige natuur waar vissen en vogels hun aardse paradijs hebben, is het goed toeven hier.
Overnachting in een guesthouse dat is opgetrokken uit de ruïnes van een sfeervol en authentiek koloniaal huis.

Dag 11

Ibo Island

Ibo Island behoord tot de Quirimbas Archipel eilandengroep. De ongerepte natuurlijke kustlijn die samenvalt met de tientallen Quirmabas eilanden maakt dit gebied enorm aantrekkelijk. Dit ongerepte gebied van Mozambique staat bekend om haar natuurlijke schoonheid, poederachtige witte zandstranden en helder warm water. De onontbeerlijke mangroves die als belangrijkste land,-winning en bescherming ook hun functie als kraamgebied en voedingsbron dient. Wij maken een tour over het eiland om meer te weten te komen over de turbulente geschiedenis van vreemde indringers en de invloed en uitwerking die ze hier op het eiland hebben gehad. Een van de best bewaarde en mooi gerestaureerde gebouwen is het Fort van Joao Baptista. We brengen ook een bezoek aan de lokale bevolking waar we mee uit kunnen wisselen. Het is bijzonder om in hun gezichten de tekenen te herkennen van Afrikaanse, Arabische, Europose en Indische voorouders die ook zo hun sporen hebben achtergelaten.
Overnachting in hetzelfde sfeervolle boutique hotel.

Dag 12

Ibo Island

We varen vandaag uit op een traditionele Dhow en maken een excursie waarbij er een picknick wordt gehouden op een rustige zandbank met prachtig uitzicht over de straat van Mozambique. Overmachtig op Ibo Island in hetzelfde guesthouse.

Dag 13 & 14

Ibo Island – Pemba – Amsterdam

Het einde van onze fantastische reis door een groot deel van Mozambique is bijna in zicht. We gaan per boot en bus naar het vliegveld van Pemba dus nog genoeg tijd om te genieten van alles wat we onderweg om ons heen nog te zien krijgen. De vlucht van Pemba naar Nairobi vertrekt om 12:15 uur. De vlucht van Nairobi naar Amsterdam zal om middernacht vertrekken waarna we de volgende ochtend om 08:30 uur weer aankomen op Schiphol.


Programma wijzigingen voorbehouden.

Reisinfo Mozambique

Klimaat
Mozambique heeft een tropisch tot subtropisch klimaat. Gedurende het hele jaar kan er gereisd worden in Mozambique, maar door de uitgestrektheid van het land zijn er regionale verschillen in het klimaat. In het noorden en westen van Mozambique kan de temperatuur uitkomen boven de 30 graden, terwijl het aan de kust vaak aangenamer voelt door een verkoelende wind van zee. De beste reistijd voor Mozambique zijn de maanden augustus tot en met oktober. Het is dan aangenaam warm en het regenseizoen is nog niet begonnen. Maar eigenlijk is Mozambique het hele jaar door een goede bestemming. Met uitzondering van de maanden januari en februari omdat er dan cyclonen kunnen voorkomen. Gedurende de maanden juli tot eind september waait er een verkoelende wind. Het regenseizoen is tussen december en maart, in april en mei verdwijnt de regen en wordt het droger. In het zuiden van Mozambique valt tussen oktober en maart de meeste regen. In het noorden begint en eindigt dit ongeveer anderhalve maand later. In die periode valt het vaak aan het eind van de middag gedurende een uur of twee met bakken naar beneden.

Reisdocumenten
Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Mozambique. Er is een visum nodig voor Mozambique deze dient voor vertrek aangevraagd te worden. Kijk hiervoor op de website van www.visumcentrale.nl.

Geldzaken
De munteenheid in Mozambique is de Metical (MZN). De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Naast de Metcial Novo kun je in de lodges en hotels in Mozambique terecht met de US dollar en Euro’s.In de steden vind je geldautomaten (ATM) waar je met je Cirrus/Maestro bankpas kunt pinnen, dat geldt in ieder geval voor de automaten van Millennium Bim. Zorg dat je pinpas omgezet is naar wereldpas. Omdat de pinautomaat vaak leeg is in Mozambique raden we je aan om voldoende contante Euro’s of US dollars mee te nemen de biljetten moeten nieuw zijn geen scheurtjes laten zien. In de meeste winkels, restaurant en hotels kun je terecht met een Visa- of Mastercard. De wisselkoers 100 Metical is ongeveer € 1,28. De valuta kan tot een maximum van MZN 50.000 (circa € 1100) worden uitgevoerd.

Tijdzone
In de wintertijd is het in Mozambique 1 uur later in de zomertijd lopen de klokken gelijk.

Voltage
220 volt en er zijn Nederlandse stekkers te gebruiken maar soms ook een driepoot neem daarom een adapter mee.

Gezondheid
In dit land komt malaria voor. Bescherm je goed tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Gelekoorts komt niet voor. Vaccinatie is VERPLICHT als men VANUIT een gele koorts gebied komt. Hepatitis A en DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. De autoriteiten van dit land vragen om een zogenaamde choleraverklaring als je over land de grens passeert. Hepatitis B is persoonsgebonden. Laat je in alle gevallen adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Eten en Drinken
De meest populaire maaltijd onder de lokale bevolking is pap, niet waar wij meteen warm voor lopen. Het is een maispap en heet Ncima of Ugali in het Swahili. Of Matapa dit gerecht bestaat uit gekookte cassavebladeren met garnalen in pindasaus. De kwaliteit van het eten in de beachresorts zijn uitstekend. Omdat het een kustland is staan er dagelijks verse vis, kreeft, krab en andere schaaldieren op het menu. Er wordt veel gewerkt met kruiden en knoflook in de keuken. In Maputo en Beira zijn ook Europees georiënteerde keukens te vinden. Coca Cola en vergelijkbare dranken zijn overal verkrijgbaar. Mozambique’s bierbrouwtraditie ontstond in 1932. In het land is producent van kwalitatief hoogstaand bier dat wordt geëxporteerd naar Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. Cervejas de Moçambique heeft brouwerijen in Maputo, Beira en Nampula. Een aantal merken zijn Laurentina , 2M, Manica en Impala ‘cassavebier’. Heineken, Castle Lager zijn ook verkrijgbaar. De wijnproductie uit de provincie Maputo komt langzaam op gang en andere wijnen komen uit Zuid-Afrika of Portugal.

Kleding
Neem lichte kleding mee en denk daarbij aan lange mouwen en broekspijpen in verband met de malaria mug.

Communicatie
Mozambique beschikt over een mobiel netwerk. Informeer voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een telecombedrijf in Mozambique. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om een SIM-kaart met beltegoed aan te schaffen. Movitel biedt de beste dekking in meer afgelegen gebieden. In de meeste hotels en lodges heb je WiFi waar je met je smartphone of laptop kunt e-mailen en whatsappen. In de meeste steden in Mozambique vind je internetcafés. Maar houd er rekening mee dat de verbindingen buiten de hoofdstad Maputo vaak niet al te snel zijn.

Wat neem ik mee
Aangezien je een rondreis maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt is het handig om een reistas of een rugzak met inwendig frame te gebruiken. Deze zijn bovendien makkelijker te stapelen in een bus of truck. Probeer niet meer dan 15 kg aan bagage mee te nemen vaak kun je onderweg tegen een vergoeding de was laten doen. Verder is een klein rugzakje voor je handbagage ook handig. Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee en ook een stel warme en winddichte kleren, want het kan ’s avonds afkoelen. Respecteer de waarden en normen van de lokale bevolking. Topless zonnen is uit den boze en ook mannen kunnen niet zomaar in hun blote buik rond gaan lopen. Als je ergens op bezoek gaat of rondloopt door een dorp, zorg dan dat je schouders bedekt zijn en dat je niet in te korte broeken of jurken rondloopt. Draag geen kleding van militaire makelij of daarop lijkende kleding. Neem verder mee: een handdoek of strandlaken, pet of sjaal tegen de zon, zaklantaarn, reservebatterijen, reiswekker, zonne- en/of reservebril (het dragen van (m.n. harde) contactlenzen is soms moeilijk door het stof), zwemkleding, een verrekijker, oordoppen en een toilettas met o.a. zonnebrand, lippencrème, tampons, scheermesjes, tandpasta en EHBO spullen.

Mozambique. Begeleide reis

Boekencontact opnemen
Aantal dagen14
Prijs € 3.267,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer
Inbegrepen logies en ontbijt, al het transfer en vervoer, lunch op dag 3 en 12, citytour Maputo, excursie op Ilha de Mozambique, boottocht dag 9 en 12, excursie op Ibo Island, 2 keer wildpark safari, 2 x entreekosten Gorongosa nationaal park, fooien, hulpverlening van deskundige Nederlandse begeleiders.
Niet inbegrepen € 659,- internationale vlucht onder voorbehoud van beschikbaarheid, 3 binnenlandse vluchten voor € 467,- onder voorbehoud van beschikbaarheid, visumkosten, alle overige maaltijden en drankjes, € 45,- administratiekosten, reis en annuleringsverzekering.
Aantal deelnemers 6
Vertrek 14 november 2024