Tanzania

Reis met hulp

Deze reis is een groot succes! Ontroerend mooi, prachtige accommodaties midden in de bush en heel veel wild gezien! Stond dit al lang op je verlanglijstje en heb je wat hulp nodig tijdens de reis dan is dit DE reis voor je. Tanzania bekend van haar wildparken en de Masai. Je vindt er de mooiste nationale parken in het noorden van Tanzania tegen de dramatische achtergrond van de Rift Vallei. De boomklimmende leeuwen bij Lake Manyara op een smalle strook van acaciabomen. Het minder toeristische Tarangire National Park gekenmerkt door een glooiend terrein en de rode kleur van de aarde doorsneden door de Tarangire rivier. In dit park groeien de baobabbomen en je vindt hier heel veel soorten dieren. Serengeti het beroemdste wildpark dat met recht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en het toneel is van de grootste migratie van dieren in Afrika. De immense weidsheid van de savannevlakte appelleert aan hét Afrika-gevoel. De Ngorongoro-krater vormt met de grootste caldera ter wereld een natuurlijke bescherming aan een van de sterkste dierenpopulaties ter wereld.

Data & Prijzen

Aantal dagen9
Prijs € 4.129,- per persoon
Inbegrepen alle logies en ontbijt, volpension dag 2 t/m dag 7, entreekosten wildparken, gids en al het vervoer, 24/7 hulpverlening van Nederlandse begeleiders
Niet inbegrepen € 1.069,- internationale vlucht onder voorbehoud van beschikbaarheid. € 45,- administratiekosten, visum, lunch dag 8 en alle overige maaltijden, drankjes en fooien.
Aantal deelnemers vanaf 6 personen
Vertrek 11 maart 2024
Optioneel informeer naar het gereduceerde tarief indien je je eigen hulpverlener of partner mee wilt nemen op reis.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Kilimanjaro

Vanaf Amsterdam neem je de vlucht Kilimanjaro in Tanzania. Daar word je verwelkomt door de gids/chauffeur en ga je naar het hotel in Arusha voor de eerste overnachting. Hotelovernachting in Mount Meru hotel in Arusha.

Dag 2

Arusha- Lake Burunge – Tarangire

De safari kan beginnen vandaag! Je rijdt eerst naar het Tarangire Park, wat bekent is vanwege haar enorme kuddes olifanten en buffels, ook kun je er leeuwen, cheeta’s en luipaarden zien. In het park groeit de Baobab boom deze boom slaat het water op in de uitzonderlijke grote stamomtrek om het droge seizoen te kunnen overleven. Het park heeft grote moerasgebieden en de rivier de Tarangire stroomt langs het park wat in de periode tussen juni en november duizenden dieren aantrekt voor het verkoelende water. Overnachting in het Lake Burunge Tented Camp.

Dag 3

Tarangire – Ngorongoro

Na het ontbijt maak je een ochtend safari in het park daarna gaat de reis door naar Ngorongoro Sopa Lodge. Hier overnacht je de komende twee nachten op een fantastische plek in de omgeving van de Ngorongoro krater. Je hebt een schitterend uitzicht over de krater. Na de lunch is de middag vrij te besteden. Overnachting in Ngorongoro Farmhouse.

Dag 4

Ngorongoro

In de Ngorongoro krater leven permanent naar schatting 30.000 grote zoogdieren daarmee is het een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen hiervoor. De vulkanische krater vormt een prachtige achtergrond tegen een aantal vruchtbare en rijkste weidegronden van Afrika. In het midden van de krater, een ingestorte vulkaankegel, ligt een zoutmeer. Alleen de Masai zijn bevoegd om zich buiten de voertuigen in de krater te begeven. Overnachting in Ngorongoro Farmhouse.

Dag 5

Ngorongoro – Serengeti

De legendarische Serengeti is je bestemming van vandaag, een uitgestrekte vlakte met schaarse vegetatie zorgt ervoor dat je een aantal van de bekendste wilde dieren kunt zien. De jaarlijkse migratie van wildebeesten en zebra’s is een van de grootste aantrekkingskracht van het park. Echter zijn er het hele jaar door roofdieren waaronder leeuwen, luipaarden en cheeta, samen met olifanten, giraffen, hyena’s, nijlpaarden, neushoorns en vele variëteiten van antilopen en vogels te zien in de Serengeti. Aangekomen bij je tentenkamp is het tijd voor lunch. Later in de middag maak je een toer door dit bekende wildpark. Overnachting in het Serengeti Kati Kati Camp.

Dag 6

Serengeti

Serengeti betekent in het Masai eindeloze vlaktes een gebied van 6.000 m2. Het ecosysteem is een van de oudste ter wereld. De essentiële kenmerken van het klimaat, de flora en fauna zijn nauwelijks veranderd de afgelopen miljoenen jaren. Je gaat het gebied verder verkennen vandaag. Kenmerkend voor de Serengeti zijn de granieten rotsformaties welke graag gebruikt worden door de cheeta’s en leeuwen als uitkijkpost. Overnachting in het Serengeti Kati Kati Camp.

Dag 7

Serengeti – Manyara

In de ochtend rijd je naar Lake Manyara aan de voet van de Grote Slenk of de Riftvallei welke zich uitstrekt van Syrië tot Mozambique. Zeer geliefd bij vogelspotters en een van de weinige de plekken waar de leeuwen graag in de bomen klimmen. Naast het andere wild gezien op je reis is hier een grote concentratie van flamingo’s te vinden. Overnachting in het Manyara Wildlife Safari Camp.

Dag 8 & 9

Manyara- Kilimanjaro – Amsterdam

Vrije dag op deze magnifieke plek waar het wild aan je neus voorbijtrekt. Halverwege de middag word je naar het vliegveld van Kilimanjaro gebracht voor de vlucht naar Amsterdam. Dag 9 kom je aan op Schiphol.

Reisinfo Tanzania

Hulp
Op deze reis voor mensen met een mobiliteitsbeperking gaan er vrijwilliger mee. Er kan een beroep gedaan worden op de vrijwilliger voor hulp of assistentie op de gehele reis. Ondanks je beperking verwachten wij dat je zoveel als dat in je vermogen ligt zelf te doen. Daarnaast is er hulp van de plaatselijke begeleiders. Leeftijd speelt geen rol. Wij vragen van de reiziger een flexibele, positieve instelling en niet bang voor een uitdaging. Je kunt je eigen partner/hulp ook meenemen op deze reis. Er kunnen geen gemotoriseerde rolstoelen mee. Per reis kunnen er maximaal vier mensen mee met een rolstoel en de overige plaatsen zijn voor mensen die moeilijk ter been zijn. De groepen zijn niet groter dan 12 deelnemers.

Tegemoetkoming
De kosten van een reis voor mensen met een mobiliteitsbeperking is hoger vanwege de hulpverlener(s) die meereizen op de reis. Informeer bij je zorgverlener of zorgverzekeraar na de mogelijkheden van een tegemoetkoming in de kosten door de extra kosten die je maakt voor deze reis. Ook zijn er fondsen die hulp geven aan particulieren zoals het Prinses Beatrix Fonds Stichting Zonnewende, Nationaal Reumafonds, Astma Fonds. Stinafo en de Phelps stichting. Stichting de Lichthoeve geeft soms financiële hulp aan mensen met een handicap die niet onder de doelstellingen van andere fondsen vallen.

Klimaat
Tanzania kan ruw verdeeld worden in twee afgebakende klimaatzones. Het binnenland met zijn hooglanden
( meer dan 1500m hoogte) heeft een gematigd tropisch klimaat, de kust is vlakker en heeft een vochtig evenaarsklimaat. Hoe hoger je komt hoe lager de temperaturenen hoe dichter bij de kust, hoe warmer soms zelfs heet. Men spreekt in Tanzania niet van een zomer en een winter maar van het droge en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van mei tot oktober en van december tot februari, het heetste seizoen. Het grote regenseizoen loopt van half maart tot begin april de meeste regen valt in april. De avonden kunnen koel tot zelfs koud zijn. In de omgeving van de Ngorongoro Krater kan het kwik onder de 10 graden zakken. Van begin november tot half december vind het kleine regenseizoen plaats. Dan regent het slecht enkele uren per dag dit is niet onaangenaam er zijn minder bezoekers en er is meer wild. Voor fotografen is dit ook een goede reisperiode vanwege het uitzonderlijke licht. De immense gele savanne onder een donkergrijze lucht.

Reisdocumenten
Een paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Tanzania. Visum is verplicht je kunt dit van te voren regelen via de Ambassade van Tanzania in Den Haag of op het vliegveld van Kilimanjaro, kosten ter plekke $ 50,-

Eten en drinken
Je kunt het water in Tanzania niet drinken ook de ijsklontjes in de drankjes niet. Bier is overal te verkrijgen, de merken Safari – is vrij sterk, Kilimanjaro en Castle – is lichter minder schuim, en Bananebier te verkrijgen in het Noorden in kleine eettentjes. De wijnen worden geimporteerd vanuit Zuid Afrika. De meest verbreide schotel in Tanzania is ugali, brij van gestampte mais. Geserveerd met een stoofpotje, stukjes vlees met saus van ui en tomaat en fijngehakte groente. Pilau is ook een Tanzaniaans gerecht van rijst met kruiden en biryani een soort Indische rijstschotel.

Tijdzone
In Tanzania is het in de winter 2 uur later en en in de zomer is het 1 uur later ten opzichte van Nederland en België.

Gezondheid
In Tanzania komt malaria voor. Bescherm je goed tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat je adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Vaccinatie voor gele koorts is verplicht als je uit een gebied komt waar gele koorts voorkomt. Hepatitis A en DTP wordt aanbevolen. De autoriteiten kunnen vragen om een zogenaamde choleraverklaring als je de grens passeert. Er komt rabiës voor onder zoogdieren. Vermijd daarom contact met zoogdieren. Voor overige informatie verwijzen wij je naar de GGD of huisarts of bezoek de website van het reizigersadviescentrum.

Taal
De officiële taal in Tanzania is het Swahili maar Engels wordt op vele plaatsen gesproken.

Geldzaken
De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling TZS. 10.000,- TZS is € 3,95 € 10,- is ongeveer 25.333,-  TZS. Je kunt het beste cash en onbeschadigde dollar biljetten, gedrukt na 2006, meenemen voor de hele reis. De banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 15:00 uur de wisselkoers is wat onvoordeliger dan de wisselkantoren. Wisselkantoren zijn doorlopend geopend behalve op zondag. Neem ook wat shillings op zak voor de locale eettentjes of souvenirtjes etc. Betalen met creditcards kan alleen in de grotere en luxehotels de commissie is echter rond de 10%! Voor een actuele koers kijk op oanda.nl.

Elektriciteit
220 en 230 volt, 50Hz. Stroomonderbrekingen zijn vrij frequent. De stekkers hebben 3 contactpunten, twee platte en een verticale. Neem een adapter mee. De lodges hebben meestal een stroomgenerator die rond 22:00 uur uitgaat en rond 06:00 uur weer aan.

Fooi
Het is een gewoonte om voor elke dienstverlening een fooi te geven, van een kleine fooi voor de bagagejongen van het hotel tot een flink bedrag voor de gids/chaufeur van de safaritocht tussen de € 10,- en € 20 per persoon per dag, afhankelijk van de groepsgrootte.

Kleding
Neem makkelijk zittende kleding mee waaronder ook lange broeken en blouses of t-shirts met lange mouwen dit om je te beschermen tegen muggen. Het is raadzaam om voor de avonden ook een sweater of jas mee te nemen omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen. Vergeet je zwemkleding niet omdat er bij sommige lodges ook een zwembad is.

Overnachtingen
Je overnacht in prima hotels en lodges en in de Serengeti in een tentenkamp.

Wat neem ik mee
kopie van paspoort en reisverzekering, vaccinatieboekje, muskietennet, zaklantaarn, verrekijker, bril voor contactlensdragers, powerbank, dagrugzakje, insectwerende middelen, imodium, malarietabletten, zwemkleding, sandalen en goede wandelschoenen, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal,  vuilniszak voor vuile kleding. Je koffer graag een weekendtas of van canvas en geen hardschalige koffer.

Aanvullende informatie
Wij wijzen de reiziger nadrukkelijk op het avontuurlijke karakter van onze reizen met het daarbij horende gebrek aan comfort en met de mogelijke programma wijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden. Gezien de aard van deze reizen dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico’s, het gebrek aan medische hulpverlening, slechte infrastructuur en beperkte communicatiemiddelen. De reiziger kan hierbij geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerders.

Tanzania. Reis met hulp

Boekencontact opnemen