Madagascar

Reis met hulp

Op deze reis gaan Nederlandse vrijwilligers mee die je de hele reis helpen waar dat nodig is. Madagascar is een van de grootste eilanden ter wereld met een flora en fauna dat alleen voorkomt op dit eiland. Door de centrale bergrug die over het eiland loopt kent Madagascar een zeer afwisselend landschap. In het noordelijk berggebied Montagne d’Ambre bevinden zich de bossen vol met varens, palmen en andere enorme bomen. Naar het zuiden ligt het grotendeels vulkanische Ankarantra-gebergte met grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren. De hoogste piek van Madagascar is de Maromokotro in het Tsaratanana-massief (2876 m). De oostkust is tropisch vochtig en je vindt hier dan ook de tropische regenwouden. De zuidwestelijke punt van Madagascar is een zeer droog woestijngebied met enorme doornhagen.
In Madagascar is niet alleen de variëteit aan landschappen, maar ook de brede waaier van mensen en hun herkomst opvallend die ontstaan is uit dichte of verre migraties en uit talrijke historische en economische omwentelingen. Het eiland is vooral bekend om zijn lemuren.

Data & Prijzen

Aantal dagen13
Prijs € 2.995,- gebaseerd op een 2-persoonskamer, toeslag voor een 1-persoonskamer is € 395,-
Inbegrepen alle overnachtingen met ontbijt, lunch en diner, entreekosten van de parken, alle fooien, al het transfer, vervoer, binnenlandse vlucht en kosten travelbuddies.
Niet inbegrepen € 1.039,- internationale vlucht onder voorbehoud van beschikbaarheid € 45,- administratiekosten, visum, alle drankjes en mineraalwater.
Aantal deelnemers 6
Vertrek 15 mei 2024
Optioneel informeer naar het gereduceerde tarief voor je eigen hulpverlener of partner die je de gehele reis ondersteunt.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Antananarivo

Vandaag neem je de vlucht vanaf Schiphol naar Antananarivo waar je dezelfde dag in de avond aankomt. Nadat we de visa hebben geregeld worden we verwelkomd door de begeleiders die ons naar het hotel in Antananarivo zullen brengen. Overnachting in Le Grand Mellis in Antananarivo.

Dag 2

Antananarivo – Andasibe

De ochtend starten wij rustig op en verlaten de hectiek van de hoofdstad om kennis te maken met het plattelandsleven. Onderweg bezoeken we een reptielenboerderij. In de avond gaan we op zoek naar nacht-actieve dieren. Overnachting in Grace Lodge.

Dag 3

Andasibe – Analamazaotra – Perinet

Na het ontbijt is er een ochtendsafari gepland in het park. De Indri Indri is de grootste lemuur/ maki en zijn specifieke geluid is van ver te horen. Ook zal het niet moeilijk zijn om andere lemuren, kikkers, hagedissen, kameleons en vele vogels te zien. Na de lunch gaan we naar de Vakona Forest Lodge om het eiland van de maki’s te bezoeken. Overnachting in het Grace Lodge.

Dag 4

Andasibe – Antananarivo – Antisirabe

Vandaag rijden we naar Antsirabe wat ‘daar waar veel zout is ‘ betekent. Onderweg trekken de meest uiteenlopende landschappen aan je voorbij, verfrissende hooglanden met huizen van pisebouw, kleine kerkjes op heuveltoppen, terrasvormige rijstvelden en ook de lavaka’s grote aardverschuiving door erosie. Onderweg bezoeken we een ambachtelijke markt en de tombes van Merina. De stad Antsirabe is rustig en aangenaam met koloniale huizen en een kathedraal, ze ligt op een hoogte van 1400m en is de koudste plek in Madagaskar. Het wemelt er van de riksja’s. Overnachting in Residance Camelia.

Dag 5

Andraika meer

We bezoeken het Andraikiba meer ongeveer 7 km buiten de stad en geliefd bij de lokale bevolking voor een zondagmiddag picknick en vele kraampjes waar ze halfedelstenen verkopen zoals amethist, topaas, beril, toermalijn en granaat. Je maakt een rit door de stad in de Pousse Pousse. Overnachting in Residance Camelia. Dit kleinschalige hotel heeft de kamers in typische Franse stijl. Het hotel beschikt over een mooie lounge en restaurant in een prachtige serre. Het restaurant is een van de betere van de stad en is populair bij de meer welgestelde Malagassische bevolking. Er wordt gebruik gemaakt van lokale biologisch producten die de chef vervolgens verwerkt in heerlijke gerechten. Overnachting in Residance Camelia.

Dag 6

Antsirabe – Ambisitra – Ranomafana Park

Het hooglandschap van Antsirabe naar Ranomafana is getooid met terrasvormige rijstvelden. We stoppen in Ambositra de stad is vermaard om haar ambachtelijk houtsnijwerk, het resultaat van de manuele vaardigheden van de Zafimaniry een volk dat in de wouden van het oosten woont. Aan het eind van de dag komen we aan in het kleine afgelegen bergdorp Ranomafana wat warm water betekent. Gedurende de koloniale periode was dit een kuuroord, later erkende ook de Malagassische regering het uitzonderlijke en kwetsbare karakter van de flora en fauna en is in 1991 het nationaal park opgericht. Overnachting in Thermal hotel.

Dag 7

Ranamafana – Ambalavao

Vandaag rijden we langs Ranomafana Park. We hopen lemuren te zien langs de weg, vele vogels en plantensoorten met hun geneeskrachtige werking. We stoppen bij een enorme waterval. Een heerlijke dag met veel natuur en wild, we proberen hier en daar een klein stukje het regenwoud in te komen met de rolstoel. Overnachting in Betsilio Country Lodge.

Dag 8

Ambalavao – Anja Park Reserve – Isalo Nationaal Park

Isalo is onze volgende bestemming. Bij Ambalavao eindigen de hooglanden en begint het weidse zuiden. De omgeving is woestijnachtig en ruw. Langs de brede bermen zwerven grote kuddes zeboes er worden wekelijk circa 2000 zeboes verhandeld. De regio is vermaard om haar wijnproductie, wilde zijde en pruimtabak, wij bezoeken een zijde- en papierfabriek. In het Anja Park hopen we de maki’s te kunnen observeren, ze leven in vrijheid maar zijn hier mensen gewend. Overnachting in Isalo Ranch of Relais de la Reine.

Dag 9

Isalo Nationaal Park

Deze dag is vrij te besteden het is een superplek temidden van de natuur. Isalo een immens gebergte van geërodeerde zandsteen met een oppervlakte van 82.000 ha. De rosten zien eruit als ruïnes en er bevinden zich diepe canyons een natuurlijke poel, grotten en rivieren, het Colorado van Madagascar. We bezoeken aan het eind van de dag the Window of Isalo, wat een mooie plek is om de zon onder te zien gaan. Overnachting Isalo Ranch of Relais de la Reine.

Dag 10

Isalo Nationaal Park – Zombitse – Ifaty Beach

Onderweg naar Tulear komen we door een gebied waar katoen wordt verbouwd en zien we de tombes van Mahafaly en de Bara bij het Zombitse Park hopen we ook weer lemuren te zien. Onze eindbestemming is hotel La Mira de Indische oceaan. Panoramisch uitzicht vanuit het restaurant en de bar op het strand en de straat van Mozambique. Wil je in zee zwemmen dan kan dat of gewoon aan het zwembad luieren.

Dag 11

Ifaty Beach

Vandaag bezoeken wij in Parc National Arboretum Reniala met haar verschillende baobabbomen en het spinschildpadden dorp, je hoort van de gids hoe deze bedreigde dieren worden beschermt, ze danken hun naam aan de tekening op het schild. De middag is vrij te besteden aan zee en in Hotel le Mira.

Dag 12 & 13

Ifaty Beach – Tulear- Antanananrivo – Amsterdam

Transfer naar het vliegveld van Tulear voor de binnenlandse vlucht naar Antananarivo. Bij aankomst in hotel Grand Meliss in Antananarivo is de rest van de dag vrij te besteden en maken wij ons klaar voor de vlucht naar Amsterdam. Transfer in de avond naar het vliegveld Antananarivo aankomst in Amsterdam op dag 13.

In verband met het avontuurlijke karakter van deze reis zijn programma wijzigingen voorbehouden. 

Reisinfo Madagascar

Klimaat
Madagascar heeft een tropisch klimaat, maar de temperatuur en de hoeveelheid neerslag is toch erg verschillend op de verschillende delen van het eiland. De temperatuur en neerslag worden met name bepaald door de hoogte. Hoe hoger je komt, hoe koeler het is. De winter in Madagascar is de periode van mei tot september. In deze periode varieert de temperatuur van ca. 25 graden aan de kust tot ca. 18 graden in de bergen. Wel kan de temperatuur hier na zonsondergang dalen tot het vriespunt. De zomer duurt in Madagascar van november tot maart. In deze maanden is het warmer met overdag temperaturen van zo’n 35 graden aan de kust en zo’n 28 graden in de bergen.Over het algemeen is de beste tijd om een bezoek aan Madagascar te brengen de periode van april tot november. De temperaturen zijn dan aangenaam, gemiddeld zo’n 20 – 25 graden en er valt in deze periode weinig neerslag. In het binnenland en op de hoogvlaktes koelen de nachten echter flink af. De maanden februari en maart zijn niet de maanden om het eiland te bezoeken. Er komen dan regelmatig cyclonen voor (met name aan de noord-oostkust).

Reisdocumenten
Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagascar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum verplicht. Dit visum kost € 35 per persoon. Het visum is bij aankomst op de luchthaven aan te schaffen. In het vliegtuig naar Madagascar ontvang je een arrivalcard en een formulier voor douaneformaliteiten. Let op: Je dient bij aankomst ook een retourticket te tonen.

Eten en drinken
Madagascar is een voormalige Franse kolonie dat is in de keuken nog zichtbaar, met name bij het ontbijt. In Madagascar eet men voornamelijk rijst in combinatie met vlees of vis geserveerd met een pikante groentecurry. De lokale gerechten zijn ro een mengsel van kruiden, bladgroente en rijst en ravitoto, een stoofpot van vlees en kruiden, het proberen waard. Er is volop fruit te krijgen zoals bananen, lychees, mango’s, verschillende citrusvruchten, kokosnoten, avocado’s etc. Het nationale toetje is geflambeerde banaan met rum. Lokale frisdranken zijn ranonápango of ranovola. Deze drankjes worden gemaakt van het water waarin rijst is gekookt. Madagascar heeft goede lokale bieren. ‘Betsabetsa’ is bier gemaakt van suikerriet. Misschien smakelijker zijn de grote flessen lokaal gebrouwen ‘Three Horses’ bier. Net als in veel Afrikaanse landen zijn er ook goede wijnen te krijgen. Kraanwater is in Madagascar niet drinkbaar. Je kunt overal flessen mineraalwater kopen.

Tijdzone
Tijdens onze zomertijd is het in Madagascar 1 uur later en tijdens onze wintertijd 2 uur later. 

Gezondheid
Een verplichte vaccinaties is de Gele koorts bij komst uit een (of langer dan 12 uur in transit geweest in) gebied waar gele koorts voorkomt. Aangeraden vaccinaties: Vaccinatie tegen DTP, dat is difterie, tetanus en polio. Vaccinatie tegen BMR dat is bof, mazelen en rode hond, indien geboren tussen 1965 – 1975 en geen mazelen doorgemaakt. Vaccinatie tegen hepatitis A oftewel besmettelijke geelzucht. Malaria preventie voor (delen van) dit land heb je antimalaria middelen nodig. De soort profylaxe hangt af van de duur van het verblijf, je persoonlijke medische achtergrond, en het gebied dat je wilt gaan bezoeken. Elk malaria advies is zeer persoonsgebonden. Neem hiervoor contact op met je huisarts of de GGD in je omgeving of bezoek de website van het reizigers adviescentrum. Voor Covid vaccinatie zie www.nederlandwereldwijd onder Reisadvies Madagascar.

Taal
Malagasisch en Frans zijn de twee officiële talen van Madagascar. Ook wordt er veel Howa gesproken. Daarnaast is er natuurlijk, net als in veel andere Afrikaanse landen, een heel scala aan dialecten en kleinere talen. Engels is geen taal die veel gesproken wordt met Frans kom je veel verder. Dit neemt niet weg dat in de meer toeristische gebieden mensen wel een beetje Engels spreken. Net genoeg om de belangrijkste informatie uit te kunnen wisselen.

Geldzaken
De munteenheid van Madagascar is de Ariary, of afgekort MGA. 10.000 MGA is € 2,40.  Het geld komt in briefjes van honderd, 200, 500, duizend, 2.000, 5.000 en 10.000 ariary en munten van één en twee iraimbilanja, één, twee, vier, vijf, tien, twintig en vijftig ariary. Madagaskar heeft weinig pinautomaten. Met een pinpas kun je niet terecht in Madagascar, wel met een creditcard. Het is belangrijk om contant geld mee te nemen als je niet in het bezit bent van een creditcard. Er zijn wisselkantoren en in sommige hotels kun je ook met de creditcard betalen.

Elctriciteit
De spanning op het elektriciteitsnet van Madagascar is net als bij ons 220 V. In de grote steden zijn geregeld stroom onderbrekingen. Zorg dus voor een zaklantaarn.

Fooi
Het is een gewoonte om voor een dienstverlening een fooi te geven, het staat je uiteraard vrij om dit niet te doen. Advies is om een fooi te geven als je werkelijk tevreden bent. In restaurants is het gebruikelijk om 5% fooi te geven en vergeet de kruiers niet.

Kleding
Neem makkelijk zittende kleding mee waaronder ook lange broeken en blouses of t-shirts met lange mouwen dit om je te beschermen tegen muggen en ander klein gedierte. Het is raadzaam om ook warme kleding mee te nemen en het kan op hoog gelegen plaatsen koel zijn en ook de avonden zijn dit. Daarnaast vergeet je zwemkleding niet.

Overnachtingen
Je overnacht in goede middenklasse hotels en lodges.

Wat neem ik mee
paspoort, e-ticket, indien je geen creditcard hebt dan contante euro’s meenemen, creditcard, vaccinatieboekje, muskietennet, zaklantaarn, verrekijker, bril voor contactlenzendragers, oplader voor je camera, dagrugzakje, insectwerende middelen, imodium, zwemkleding, sandalen en goede wandelschoenen, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op je hoofd en sjaal.

Aanvullende informatie
Wij wijzen de reiziger nadrukkelijk op het avontuurlijke karakter van onze reizen met het daarbij horende gebrek aan comfort en met de mogelijke programma wijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden. Gezien de aard van deze reizen dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico’s, het gebrek aan medische hulpverlening, slechte infrastructuur en beperkte communicatiemiddelen. De reiziger kan hierbij geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerders.

Hulp
Op onze reizen voor mensen met een lichamelijke functiebeperking gaan Nederlandse vrijwilligers mee. Per 3 deelnemers hebben we 1 vrijwilliger beschikbaar. Er kan een beroep gedaan worden op de vrijwilliger voor hulp of assistentie op de gehele reis. Ondanks je beperking verwachten wij dat je zoveel als dat in je vermogen ligt zelf doet. Daarnaast is er veel hulp van de Malagasy die ons begeleiden op deze reis. Leeftijd speelt geen rol. Wij vragen van de reiziger een flexibele, positieve instelling en absoluut niet bang voor een uitdaging. Je kunt je eigen partner of hulpverlener meenemen op deze reis. In dat geval betaalt de partner of de hulp die je de gehele reis helpt en assisteert, een ander tarief. Er kunnen geen gemotoriseerde rolstoelen mee. Per reis kunnen er vier mensen mee met een rolstoel en de overige plaatsen zijn voor mensen die moeilijk kunnen lopen. De groepen zijn niet groter dan 12 deelnemers.

Madagascar
Reis met hulp

Boekencontact opnemen