Brazilië rondreis

 

Brazilië is verreweg het grootste land van Zuid-Amerika met 180 miljoen inwoners. Bijna de helft van de Zuid-Amerikaanse bevolking leeft dan ook in dit land. Het land wordt gedomineerd door het Amazoneregenwoud. Deze reis brengt je van het zuiden naar het midden en noorden van Brazilië. De perfecte start van deze Brazilie reis is Rio de Janeiro, waar het beeld Cristo Redentor de stranden van Copacabana en Ipanema overziet. Bij Foz do Iguaçú sta je oog in oog met de machtige watervallen die de landsgrens tussen Argentinië en Brazilie vormen. Pantanal Sul bestaat uit gigantische moeraslanden. Omdat het de helft van het jaar onder water staat vindt je hier geen grote steden en maar weinig bewoners. Natuur in zijn puurste vorm. En dan is er de Amazone, het grootste en meest intacte regenwoud ter wereld dat meer dan 1.000 rivieren herbergt. Je overnacht in een van de jungle lodges en maakt een aantal avontuurlijke excursies. Kijk voor meer informatie bij de dag van dag beschrijving. In verband met het avontuurlijke karakter van deze reis zijn programmawijzigingen voorbehouden. 

Data & Prijzen

Aantal dagen 14
Prijs € 4.263,- per persoon gebaseerd op een 2 persoonskamer, toeslag € 549,- voor een 1 persoonskamer.
Inbegrepen logies en ontbijt, volpension op dag 2, 5, 7, 8, 10 en 11, al de genoemde excursies en enteekosten, al het vervoer en de transfers, engelssprekende gids, 24 uurs nederlandse hulpverlening en fooien.
Niet inbegrepen € 795,- internationale vliegticket en € 395,- voor 3 x een binnenlandse vlucht onder voorbehoud van beschikbaarheid, alle overige maaltijden en alle drankjes, excursies buiten het programma om, 1 x 45,- administratiekosten op factuur.
Vertrek 10 april of 13 oktober 2024.
Opmerking gaat je eigen hulpverlener mee of je hulpverlende partner, informeer dan naar het gereduceerde tarief voor hem of haar.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Rio de Janeiro

Vlucht Amsterdam – Rio de Janeiro en transfer naar je hotel gelegen tussen de twee beroemdste stranden van Brazilie, de Copacabana en Ipanema. Verder geen programma ongeacht de aankomsttijd. Overnachting in Hotel Majestic Rio.

Dag 2

Rio de Janeiro

Het is geen wonder dat iedereen Rio de Janeiro als een fantastisch stad ervaart. Omringd door indrukwekkende bergen, het intense groen van de bossen en het blauw van de Atlantische Oceaan met de bekende stranden Copacabana en Ipanema. Je gaat vandaag de berg Corcovado of Christus de Verlosser op met een fantastich uitzicht over Rio. Met de kabelbaan bezoek je de Sugar Loaf.  Hotelovernachting in Majestic Rio.

Dag 3 

Rio de Janeiro

Ochtend excursie naar Tijuca National Forest, alles wat nog over is van het Atlantische regenwoud dat ooit Rio de Janeiro volledig insloot. Dit tropische junglereservaat van 39m² is uitbundig groen, met prachtige bomen, kreken en watervallen, bergachtig terrein en hoge toppen. In de middag de Carnival Expierence tour waarbij je meer leert over het beroemde carnaval van Brazilië. Overnachting in Majestic Rio.

Dag 4

Rio de Janeiro – Foz do Iguaçú

Binnenlandse vlucht naar Foz do Iguaçú om de bekende Braziliaanse watervallen te bezoeken. De 275 watervalen van de Iguaçú Rivier worden beschouwd als een van de grootste natuurwonderen op deze planeet. Ze vormen de grens tussen Brazilië en Argentinië. Er zijn vele uitzichtspunten. Hiernaast heeft het nationaal park ook vele soorten planten en vogels. Orchideen, vijgenbomen en de trompetboom komen hiervoor en ook de papegaai en de toekan hebben hier hun habitat. Overnachting in San Juan Eco Hotel in Foz do Iguaçú.

Dag 5

Foz do Iguaçú

Na het ontbijt ga je met de “jungle train ” naar de Argentijnse kant van het park, waar de grootste waterval, bekend als de ‘ Devils Throat’, te zien is. Je kunt hier genieten van de omgeving die de Iguazu-rivier en de kleine eilanden bieden. De brug naar het balkon met uitzicht op de waterval is iets meer dan 1200 meter lang, wat met de rolstoel makkelijk te doen is. Op het balkon sta je tegenover een enorme muur van water. Overnachting in San Juan Eco Hotel in Foz do Iguaçú.

Dag 6-7 en 8

Foz do Iguaçú-Campo Grande-Pantanal Sud

Vandaag neem je de binnenlandse vlucht naar Campo Grande, het is een reisdag . Je overnacht 3 nachten in Pantanal Sul. Je maakt de volgende dag een ochtend en middag fotosafari en op dag 8 een boottocht in de ochtend en in de middag.  Overnachting in Pousada Aguape Pantanal.

Dag 9

Pantanal Sud -Campo Grande-Manaus

Je verlaat vandaag deze heerlijke plek en neemt een binnenlandse vlucht naar Manaus in de Amazone. Overnachting in het Intercity Hotel in Manaus. De vlucht van vandaag neemt de hele dag in beslag er is verder geen programma. 

Dag 10

Manaus- Amazone

Vroeg in de ochtend ga je naar de haven van Ceasa en neemt daar een speedboot naar het dorp Careiro da Varzea, hierbij kom je op het punt waar de rivieren de Rio Negro en Rio Solimões samenkomen en de Amazone rivier gevormd wordt, vanaf hier stroomt het tot aan de Atlantische oceaan en is het, afgezien van de Nijl, de langste rivier ter wereld. Na een bezoek aan de fruitmarkt ga je weer met de boot de Araca Rivier op. Dit voert je langs vele meren, beekjes en dieren in het wild als ook de gigantische waterlelies (Victoria Regia). Je komt langs inheemse dorpen en de drijvende woningen van Caboclo. De duur van de boottocht is ideaal om diverse vogels, krokodillen, vissen, luiaard en apen te spotten. Aangekomen bij de lodge, waar je eerst gaat lunchen ga je daarna met een boot de omgeving verkennen. Overnachting in Amazon Ecolodge of Tariri Amazon Lodge.

Dag 11

Amazone

In de ochtend maak je een kanotocht en daarna keer je terug naar de lodge voor de lunch. Na wat rust ga je smiddags een bezoek brengen aan de bewoners van de Amazone om meer te weten te komen over de gewoontes van de Indianen die veel verschillen van de onze. Ook doe je een grote inheemse leefgemeenschap aan om zelf rond te kijken en iets te ervaren van hoe het leven daar is. Overnachting in Amazon Ecolodge of Tariri Amazon Lodge.

Dag 12 

Amazone

Vandaag vroeg uit de veren voor een boottocht bij zonsopkomst in het regenwoud van de Amazone. En als je dat leuk vind kun je na de lunch vissen op piranha’s. Overnachting in het regenwoud omringt door het geluiden van de dieren in de Amazone.

Dag 13 en 14

Manaus – Rio de Janeiro- Amsterdam

Je verlaat de Amazone per bootje en over de weg weer terug naar Manaus. In Manaus nemen we de vlucht naar Rio de Janeiro en via Rio door naar Schiphol waar je de volgende dag aankomt.

Reisinfo Brazilië

Klimaat
Rio de Janeiro ligt op een scheiding van een tropisch en een gematigd savanneklimaat. De temperaturen zijn het hele jaar hoog genoeg om aan één van de mooie stranden te genieten. In de zomer is er regelmatig een regenbui die een dagje strand onderbreken, in de winter is het eigenlijk het aangenaamst in de stad. In Foz do Iguaçú zijn de meeste maanden erg aangenaam met hoge maar bijna nooit extreme temperaturen. Van mei tot en met augustus kan de temperatuur hier nog wel eens zakken maar echt koud wordt het hier niet. Door de regenval en de aanwezigheid van de rivieren en de watervallen is de luchtvochtigheid aan de hoge kant is.  Pantanal heeft een tropisch savanne klimaat met een duidelijk regen en droogte seizoen. De regentijd valt gelijk met onze winter. Het gebied krijgt dan ook nog eens al het water van de hoger gelegen omliggende gebieden te verwerken waardoor het hier dan ook bijna geheel overstroomt. De temperaturen zijn het hele jaar aangenaam en kennen weinig extremen. Amazone Manuas heeft een tropisch regenwoudklimaat zonder droge periode. Het gehele jaar valt hier vrij veel neerslag en dat bereikt zijn hoogtepunt in de zomermaanden, gelijk aan onze winter. Het klimaat word hier grotendeels bepaalt door het regenwoud en door de vele regen en hoge temperaturen kan het hier in de zomerperiode vrij benauwd worden. Het regenwoud zorgt er ook voor dat het klimaat hier geen extremen kent. De hoogste temperatuur hier ooit gemeten is 37 graden Celsius.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is na uitreis uit Nederland. Bij de paspoottcontrole krijg je een entry/ exit card, die moet je goed bewaren omdat deze bij het verlaten van het land weer ingeleverd moet worden.

Visum
Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan heb je geen visum nodig als je minder dan 3 maanden in Brazilie verblijft. Voor de grensovergang naar de Argentijnse kant van de watervallen is ook geen visum nodig.

Eten en drinken
In de hotels is er vaak een uitgebreid ontbijtbuffet inclusief fruit, verse vruchtensappen, broodjes, cake en natuurlijk sterke Braziliaanse koffie. Visliefhebbers kunnen in de jungle en aan de kust hun hart ophalen. Populair zijn de  ‘kilo’-restaurantjes waar je zelf kunt opscheppen en het gewicht van wat op je bord ligt, afrekent. Brazilië kent ook de pizza en andere gerechten uit de hele wereld. Probeer de vele sucos (vruchtensappen) en in talloze variaties te krijgen zijn en na de maaltijden de wereldberoemde Braziliaanse koffie. Die wordt traditioneel gedronken in kleine kopjes met veel suiker. Proef ook de nationale cocktail ‘caipirinha’ van cachaça (suikerrietjenever), limoen, suiker en ijs.

Tijdzone
Omdat Brazilie een groot land is heeft het verschillende tijdzones. In de zomer is 5 a 6 uur vroeger en in de winter is het 3 a 4 uur vroeger.

Elektriciteit
Het voltage van de netspanning is in Brazilië niet overal hetzelfde en varieert van 110-220 volt. Voor Nederlandse en Belgische stekkers is een geaarde wereldstekker nodig.

Gezondheid
De gele koorts vaccinatie is verplicht alleen als je voor aankomst in Brazilië, in Afrika of een ander Zuid-Amerikaans land bent geweest. Anders is een Gele koorts vaccinatie aanbevolen.
Geadviseerd wordt om je te vaccineren tegen DTP (Difterie, Tetanus Polio) en Hepatitis A. Bescherming tegen Malaria wordt geadviseerd wanneer je gedeeltes van de Pantanal of de Amazone gaat bezoeken. Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de GGD, je huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. 

Taal
In Brazilië is Portugees de officiële taal en wordt bijna door de gehele bevolking gesproken. Het is ook de journalistieke voertaal in Brazilië. Veel Brazilianen spreken vrijwel geen tweede taal.  Degenen die wel een tweede taal spreken, spreken vanwege hun afkomst voornamelijk Engels of Spaans. In het zuiden spreekt men eventueel Italiaans of Duits als tweede taal.

Geldzaken
Brazilië heeft de Real als valuta. De wisselkoers varieert, waarbij een Euro ongeveer tussen de 2,5 en 3,5 real is. Euro’s en US dollars kunnen eenvoudig worden gewisseld bij hotels, een aantal bankfilialen en geldwisselkantoren (casa de câmbio). Credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd in winkels, restaurants en hotels. Niet bij alle pinautomaten kan er gepind worden. Neem contante euro’s of dollars mee in geval je pinpas niet werkt. Bij automaten met het Maestro/Cirruslogo lukt het bijna altijd om geld op te nemen. Zet je pinpas om naar wereldpas.

Veiligheid
In Brazilië is er veel kleine criminaliteit en die vindt meestal plaats in de omgeving van de toeristische trekpleisters zoals: hotels, discotheken en bars, maar ook in de stadsbussen wordt veel gestolen. Zakkenrollers vindt je op de luchthavens, busstations en andere openbare gelegenheden. Favoriete zijn mobieltjes, laptops en andere handbagage. Op de stranden moet je extra alert zijn. Daarom laat je sieraden, horloges en paspoort in de kluis op je kamer en als dat niet mogelijk is in een tasje onder je kleding.

Bagage
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen hardschalige koffer, deze zijn makkelijker te vervoeren op de boten in de Amazone en Pantanal dan de hardschalige koffers.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht je in een hotel of lodge. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, e-tickets, pinpas omgezet naar wereldpas, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april,  dagrugzak, veldfles, zaklamp, oordopjes, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, pleisters, zonnebrandcrème, natte doekjes, zwemkleding, zonnebril, iets voor op je hoofd, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Brazilië. Reis met hulp

Boekencontact opnemen