Woestijnreis Egypte

Egypte

De Roots van Sahara Travel liggen in het meest oostelijke deel van de Sahara woestijn dat in Egypte ligt. Hier begonnen wij in 2002 ons eerste avontuur per jeep en kameel op ontdekkingsreis in een oneindig lijkend landschap waar de oudste voetstap van de mens gevonden is. Tot op vandaag de thuishaven van een tiental oorspronkelijke stammen, zoals de Toeareg en Bedoeïenen.
Als reiziger in de Sahara ligt er een wereld aan je voeten die ooit onder water lag en nu grotendeels is opgedroogd en verborgen onder het zand. De Oase’s herinneren aan de natuurlijke rijkdommen die het water hier ooit voortbracht en voortbrengt. Nu ligt deze ongekende levendigheid verborgen in de restanten van het eerste leven hier, zoals opgetekend in de rotskunst en fossiele schatten in het zand. Het oneindige woestijnlandschap kleurt mee met het gesteente en vormt naast de zandheuvels en rotspartijen een buitenaards stil leven.

Data & Prijzen

Aantal dagen7
Prijs € 1.395,- per persoon bij 2 personen en € 989,- bij 4 personen gebaseerd op een tweepersoonskamer
Inbegrepen al de transfers, logies en ontbijt, lunch op dag 2 t/m 6, diner op dag 5, alle entreekosten van genoemde sites
Exclusief vlucht vanaf € 495,- alle overige maaltijden, drankjes en mineraalwater, fooien en administratiekosten 1 x € 45,-
Deelname vanaf 2 personen
Vertrek dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam- Caïro

Je neemt de vlucht vanaf Schiphol om 15:00 uur naar Caïro waar je rond 20:30 aankomt. Bij aankomst op het vliegveld koop je het visum en wordt naar Celia Pyramids View in Caïro gebracht. Deze waanzinnige stad staat nog met een voet in de middeleeuwen. Het barst er van de energie en het krioelt er van de mensen en de auto’s. Heb je nog energie neem dan een taxi naar de Khan el Khalili Bazaar waar je vanuit een van de vele kleine restaurants je ogen uitkijkt naar alles wat er aan je voorbij trekt. Het hotel heeft op de bovenste verdieping een terras waar je prachtig zicht hebt op de pyramiden.

Dag 2

Caïro

In de ochtend bezoek je met je privegids de Piramiden van Gizeh want een reis naar Egypte kan niet zonder een bezoek aan een van deze zeven wereldwonderen. Hierna bezoek je met de gids het Egyptisch Museum. Het herbergt meer dan 100.000 objecten met o.a schatten uit het graf van Toetanchamon en een 4600 jaar oude zonneboot van farao Khufu en vele werktuigen, kledingstukken sieraden etc.  Overnachting in het Celia Pyramids hotel in Caïro.

Dag 3

Caïro – Wadi Natrun – Marsha Matruh

Je verlaat de hectiek van de miljoenenstad Cairo voor de rust van het platteland en rijdt langs de Nijldelta via Wadi Natrun en de kust naar Marsha Matruh.  Wadi El-Natroun was erg rijk aan zouten en daardoor belangrijk voor de oude Egyptenaren, omdat het hen voorzag van natrium dat nodig was voor het mummificatieproces. Het christendom bereikte het gebied met St. Macarius de Grote die zich daar rond 330 terugtrok. Toen werd het gebied een toevluchtsoord voor christenen die de systematische Romeinse vervolging in de 4e eeuw ontvluchtten en zo begon zich daar een kloosterorde te ontwikkelen. Er zijn 4 kloosters in dit gebied. Hierna gaat de reis verder naar Marsha Matruh en desgewenst maken we nog een stop bij El Alamein de plek waar Montgomery de Duitse veldmaarschalk Rommel versloeg in de WII. Overnachting in hotel in Marsha Matruh.

Dag 4

Marsha Matruh – Siwa Oase

Siwa Oase ligt weggestopt tegen de Libische grens aan en is anders in vergelijking met andere oases in het land, de bevolking is grotendeels berber en de kleding van de vrouwen, riten, tradities en decoraties zijn anders dan in de rest van Egypte. De reis duurt ongeveer 4 uur en gaat door puur woestijnlandschap. Na de lunch bezoek je Gebel el Mawta waar een groot aantal tombes zijn uitgehouwen en terug gaan tot 500 tot 300 BC. De natuurlijk warmwaterbron van Cleopatra en de Tempel of the Oracle. Je overnacht bij Cafour House met een eigen warmwaterbron op een prachtige plek in deze oase. 

Dag 5

Siwa Oase – Bir Wahed- Great Sand Sea

Vandaag verken je de omgeving van Siwa, je maakt een woestijntocht naar Bir Wahed en de Great Sand Sea, het herbergt een aantal interessante plaatsen om te bezoeken een gebeid waar fossielen en een natuurlijke warmwaterbron is bij Bir Wahed. Genoeg om je een heerlijk lange dag te vermaken. Hotelovernachting in de woestijn.

Dag 6 en 7

Great Sand Sea – Marsha Matruh – Cairo

Je verlaat de woestijn via de Siwa oase en langs de kustweg weer terug naar Cairo. Hotelovernachting in Meridien Cairo Airport of gelijkwaardig,  de volgende ochtend is er een transfer geregeld naar het vliegveld van Cairo, vertrek om 09:50 uur aankomst Schiphol om 14:00 uur.

Mogelijk om deze reis uit te breiden naar de oase van Bahariya, de Zwarte en Witte Woestijn.

 

 

Reisinfo rondreizen Egypte

Klimaat
Egypte’s klimaat is eenvoudig samen te vatten heet en droog. Dit geldt voor het grootste gedeelte van het land het hele jaar met uitzondering van de maanden december, januari en februari. ‘s Winters als de zon onder gaat kan het al snel koud aanvoelen vanwege het grote temperatuurverschil. Gemiddelde temperatuur aan de Middellandse Zee is 20° C tot 26° C in Aswan. Maximum temperatuur in dezelfde gebieden kan oplopen tot 31°C aan de kust tot wel 50°C in het zuiden. Het regent zelden in het zuiden van Egypte hoewel in de wintermaanden het af en toe in Cairo en noordelijke gebieden een beetje kan regenen. Voor actuele weersberichten.

Reisdocumenten
Een paspoort welke geldig is nog 6 maanden na dag van vertrek uit Egypte. Visum is te verkrijgen op het vliegveld van Egypte en kost € 25,00.

Eten en drinken
Er is een grote verscheidenheid in het eten van oosters tot mediterraan. Eten is te koop in grote restaurants, snackbars en ook in kleine winkelstalletjes op een hoek van de straat. De kleinere snackbars hebben sandwich, pizza’s of franse frietjes op het menu staan. Wil je het lokale eten uitproberen dan kun je een broodje falafel (bonen en salade)of kushjarie (macaroni/vermicelli met pittige kruiden) uitproberen. Het traditionele Egyptische ontbijt is “foel” een gerecht van bruine bonen. De hoofdmaaltijd is meestal rond het middaguur, bestaat uit kip of rundvlees met rijst, groenten en soep met brood.Thee is hèt nationale vocht. Moslims drinken over het algemeen geen alcohol maar zijn tolerant tegenover de bezoeker. Alcoholische dranken zijn te verkrijgen in bars of de grotere hotels en zijn duur. Er zijn ook redelijke Egyptische wijnen te koop. Er is volop vers geperste sinasappel, suikerriet, mango, guava-, bananensap te verkrijgen.

Tijdzone
In Egypte is het 1 uur later ten opzichte van ons in de wintertijd. Zomertijd loopt de tijd gelijk met Nederland.

Gezondheid
Voor een reis naar Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor informatie verwijzen wij je naar de GGD of de huisarts. In elk dorp is een apotheek te vinden, praktisch alles is in Egypte te verkrijgen zonder doktersrecept. Drink voldoende water per dag dit voorkomt veel narigheid, wees voorzichtig met alcohol de eerste dagen. Gun je lijf even te wennen aan een ander klimaat.

Taal
De officiële taal in Egypte is het Arabisch maar je kunt ook met Engels uit de voeten. De omgangstaal verschilt per streek zo is er duidelijk verschil te horen in spreektaal tussen Caïro en Luxor.

Geldzaken
De valuta is in Egypte het pond (EGP) is verdeeld in 100 piaster. Lokaal wordt het pond geschreven als LE. 1 EGP is gelijk aan € 0,045 en € 1,- is EGP 22. Het advies is het geld ter plaatse te pinnen. Wissel je geld niet om in Nederland dit is een onvoordelige koers. Met de pin kunt je terecht in de grote steden. De meeste creditcards worden geaccepteerd.

Fooi
Het is een gewoonte om voor elke dienstverlening hoe klein ook een fooi te geven.Van oorsprong is het een welkomstgeschenk een teken van gastvrijheid en vriendschap. Tegenwoordig is het voor veel mensen een welkome aanvulling op het kleine maandsalaris. Neem dus altijd voldoende kleingeld op zak. Het kan soms heel wat deuren openen. De fooi voor de chauffeur/ begeleider is € 5,- per persoon per dag een goede richtlijn.

Kleding
Je bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren je om daar de kleding op aan te passen. Wij komen op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek rond te lopen. Het is raadzaam om in de maanden november tot en met maart warme kleding mee te nemen, zoals een warme trui, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen in de woestijn.

Kamelentocht Sinai
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een ” eigen ” kameel dwz je kunt op de kameel zitten wanneer je dat wilt en waar de tocht dit toe laat en je kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen sporttassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. De bagage bij een kamelentocht mag niet meer zijn dan 12 kilo. In de woestijn slaap je in de openlucht. Neem voor de tocht in de Sinaï een isolerend slaapmatje en slaapzak mee. Neem goede ingelopen hoogsluitende wandelschoenen mee met een goed profiel. In de wintermaanden neem je een wind en waterdicht jack mee. Eventueel snorkeluitrusting. ’s Ochtends vertrekt men rond half negen vanuit het kamp en rond het middaguur is er tijd voor lunch en siësta en dan wordt er ’s middags nog weer eens 2 uurtjes gelopen. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Kamelentocht Westelijke Woestijn
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een ” eigen ” kameel dwz je kunt op de kameel zitten wanneer u dat wilt en waar de tocht dit toe laat en u kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen tassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. In de woestijn slaap je in de openlucht. Wanneer je een tent wilt gebruiken moet u dit voor vertrek aan ons doorgeven.
Je kunt gebruik maken van onze matrasjes, slaapzakken en wanneer nodig extra dekens. Neem goede ingelopen wandelschoenen mee met een goed profiel. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Overnachtingen
Je overnacht in middenklasse hotels in de steden, daarbuiten meestal in eenvoudige hotels. Wanneer je reist met de 4×4 in de woestijn kan er gebruik gemaakt worden van onze dekens, slaapzakken, matrassen en eventueel een tent.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contante euro’s, e-ticket, veldfles, dagrugzakje, hoofdkussentje, zaklantaarn, zakmes, bril voor contactlensdragers, reserve batterijen voor de camera, insectwerende middelen, imodium, EHBO spullen, zwemkleding, zonnebrandcrème, lippenbalsem, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Woestijnreis Egypte

Boekencontact opnemen