Woestijnreis Egypte

Egypte

De Roots van Sahara Travel liggen in het meest oostelijke deel van de Sahara woestijn dat in Egypte ligt. Hier begonnen wij in 2002 ons eerste avontuur per jeep en kameel op ontdekkingsreis in een oneindig lijkend landschap waar de oudste voetstap van de mens gevonden is. Tot op vandaag de thuishaven van een tiental oorspronkelijke stammen, zoals de Toeareg en Bedoeïenen.
Als reiziger in de Sahara ligt er een wereld aan je voeten die ooit onder water lag en nu grotendeels is opgedroogd en verborgen onder het zand. De Oase’s herinneren aan de natuurlijke rijkdommen die het water hier ooit voortbracht en voortbrengt. Nu ligt deze ongekende levendigheid verborgen in de restanten van het eerste leven hier, zoals opgetekend in de rotskunst en fossiele schatten in het zand. Het oneindige woestijnlandschap kleurt mee met het gesteente en vormt naast de zandheuvels en rotspartijen een buitenaards stil leven.

Data & Prijzen

Aantal dagen7
Prijs € 879,- per persoon bij 4 personeen en € 929,- bij 2 personen gebaseerd op een tweepersoonskamer
Inbegrepen al de transfers, logies en ontbijt, lunch op dag 2 en 3, alle entreekosten van genoemde sites
Exclusief vlucht vanaf € 295,- alle overige maaltijden, mineraalwater en drankjes, fooien en administratiekosten 1 x € 35,-
Deelname 2 personen
Vertrek dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam- Caïro

Je neemt de vlucht naar Caïro waar je bij aankomst op het vliegveld naar je hotel in Caïro wordt gebracht. De rest van de tijd is vrij te besteden. Deze waanzinnige stad staat nog met een voet in de middeleeuwen. Het barst er van de energie en het krioelt er van de mensen en de auto’s. Neem een taxi naar de Khan el Khalili bazaar waar je vanuit een van de vele kleine restaurants je ogen uitkijkt naar alles wat er aan je voorbijtrekt. 

Dag 2

Caïro

Vandaag bezoek je de Piramiden van Gizeh, de Spinx en het Egyptisch Museum. Overnachtingen in een hotel in Caïro.

Dag 3

Caïro – Alexandrië

Je verlaat de hectiek van een miljoenenstad voor de rust van het platteland en rijdt door de Nijldelta naar Alexandrië aan de kust. Alexandrië heeft een zeer indrukwekkend en legendarisch verleden, te beginnen met de oprichting door Alexander de Grote rond 331 voor Christus. Bijgenaamd de Parel van de Middellandse Zee en liefkozend aangeduid als ‘Alex’ door de lokale bevolking, Alexandrië is een mediterrane havenstad en de tweede grootste stad in Egypte. Tijdens de Hellenistische periode was het de thuisbasis van zowel de legendarische Grote Bibliotheek van Alexandrië. Alexandrië was ook de setting voor het stormachtige liefdesverhaal tussen Julius Caesar, Cleopatra en Marc Antony, evenals een kosmopolitische ontmoetingsplek voor intellectuelen in het begin van de twintigste eeuw. Hier bezoek je de fameuze bibliotheek van Alexandrië dichters, kunstenaars en wetenschappers kwamen hier samen om over het leven na te denken, het bevatte ooit de grootste collectie handschriften. Helaas ging in de 5de eeuw er tussen de 400.000 en 900.000 manuscripten door een verwoestende brand verloren. Ook bezoek je de Pharos vuurtoren de eerst gebouwde vuurtoren en de grootste uit de oudheid. Hotelovernachting in Alexandrië.

Dag 4-5

Alexandrië-Siwa Oase

Vandaag reis je naar de afgelegen oase van Siwa. Weggestopt tegen de grens met Libië aan is dit een prachtige plek om een oase in de woestijn te ervaren. In de namiddag een bezoek aan Shali de oude kern van de oase. Hotelovernachting in Siwa.
De volgende ochtend maak je een tour door de oase, het herbergt een aantal interessante plaatsen om te bezoeken, De tempel van Amoun, het bad van Cleopatra, Gabal El Maouta, de dodenberg met een aantal graftombes. Na de lunch maak je een rit door de woestijn in de omgeving van Siwa en kom je bij Maraki Village en kom je bij een unieke archeologische site waar men van denkt de eerst voetafdruk van de mens te zien. Ook is er een gebied met veel fossielen en een waterbron. Genoeg om je een heerlijk dag te vermaken in deze woestijn. Hotelovernachting in Siwa.

Dag 6-7

Siwa Oase-Fayoum-Caïro

Je verlaat de Siwa oase voor een bezoek aan Wadi Hitan.  Unesco- Wadi Al-Hitan – de walvisvallei in de westelijke woestijn van Egypte – bevat waardevolle fossiele resten van de vroegste, nu uitgestorven onderorde van walvissen: archaeoceti (oerwalvissen). De fossielen vormen een belangrijke schakel in de evolutie: de opkomst van de walvis als zeezoogdier dat voortkomt uit een vroeger leven als landdier. Dit is de belangrijkste plaats waar deze evolutionaire fase getoond wordt. De fossielen van Al-Hitan tonen de jongste archaeocetes een onderorde die verwant is aan de hedendaagse walvissen in de laatste fase van het verlies van hun achterpoten. Het aantal, de concentratie en de kwaliteit van dergelijke fossielen is uniek, net als de toegankelijkheid en de ligging in een aantrekkelijk en beschermd landschap. Hotelovernachting in Fayoum.
De volgende ochtend reis je terug naar Caïro voor de vlucht naar Amsterdam of je verlengt de reis nog een aantal dagen aan de Rode Zee of in Caïro.

Reisinfo rondreizen Egypte

Klimaat
Egypte’s klimaat is eenvoudig samen te vatten heet en droog. Dit geldt voor het grootste gedeelte van het land het hele jaar met uitzondering van de maanden december, januari en februari. ‘s Winters als de zon onder gaat kan het al snel koud aanvoelen vanwege het grote temperatuurverschil. Gemiddelde temperatuur aan de Middellandse Zee is 20° C tot 26° C in Aswan. Maximum temperatuur in dezelfde gebieden kan oplopen tot 31°C aan de kust tot wel 50°C in het zuiden. Het regent zelden in het zuiden van Egypte hoewel in de wintermaanden het af en toe in Cairo en noordelijke gebieden een beetje kan regenen. Voor actuele weersberichten.

Reisdocumenten
Een paspoort welke geldig is nog 6 maanden na dag van vertrek uit Egypte. Visum is te verkrijgen op het vliegveld van Egypte en kost € 25,00.

Eten en drinken
Er is een grote verscheidenheid in het eten van oosters tot mediterraan. Eten is te koop in grote restaurants, snackbars en ook in kleine winkelstalletjes op een hoek van de straat. De kleinere snackbars hebben sandwich, pizza’s of franse frietjes op het menu staan. Wil je het lokale eten uitproberen dan kun je een broodje falafel (bonen en salade)of kushjarie (macaroni/vermicelli met pittige kruiden) uitproberen. Het traditionele Egyptische ontbijt is “foel” een gerecht van bruine bonen. De hoofdmaaltijd is meestal rond het middaguur, bestaat uit kip of rundvlees met rijst, groenten en soep met brood.Thee is hèt nationale vocht. Moslims drinken over het algemeen geen alcohol maar zijn tolerant tegenover de bezoeker. Alcoholische dranken zijn te verkrijgen in bars of de grotere hotels en zijn duur. Er zijn ook redelijke Egyptische wijnen te koop. Er is volop vers geperste sinasappel, suikerriet, mango, guava-, bananensap te verkrijgen.

Tijdzone
In Egypte is het 1 uur later ten opzichte van ons in de wintertijd. Zomertijd loopt de tijd gelijk met Nederland.

Gezondheid
Voor een reis naar Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor informatie verwijzen wij je naar de GGD of de huisarts. In elk dorp is een apotheek te vinden, praktisch alles is in Egypte te verkrijgen zonder doktersrecept. Drink voldoende water per dag dit voorkomt veel narigheid, wees voorzichtig met alcohol de eerste dagen. Gun je lijf even te wennen aan een ander klimaat.

Taal
De officiële taal in Egypte is het Arabisch maar je kunt ook met Engels uit de voeten. De omgangstaal verschilt per streek zo is er duidelijk verschil te horen in spreektaal tussen Caïro en Luxor.

Geldzaken
De valuta is in Egypte het pond (EGP) is verdeeld in 100 piaster. Lokaal wordt het pond geschreven als LE. 1 EGP is gelijk aan € 0,045 en € 1,- is EGP 22. Het advies is het geld ter plaatse te pinnen. Wissel je geld niet om in Nederland dit is een onvoordelige koers. Met de pin kunt je terecht in de grote steden. De meeste creditcards worden geaccepteerd.

Fooi
Het is een gewoonte om voor elke dienstverlening hoe klein ook een fooi te geven.Van oorsprong is het een welkomstgeschenk een teken van gastvrijheid en vriendschap. Tegenwoordig is het voor veel mensen een welkome aanvulling op het kleine maandsalaris. Neem dus altijd voldoende kleingeld op zak. Het kan soms heel wat deuren openen. De fooi voor de chauffeur/ begeleider is € 5,- per persoon per dag een goede richtlijn.

Kleding
Je bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren je om daar de kleding op aan te passen. Wij komen op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek rond te lopen. Het is raadzaam om in de maanden november tot en met maart warme kleding mee te nemen, zoals een warme trui, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen in de woestijn.

Kamelentocht Sinai
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een ” eigen ” kameel dwz je kunt op de kameel zitten wanneer je dat wilt en waar de tocht dit toe laat en je kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen sporttassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. De bagage bij een kamelentocht mag niet meer zijn dan 12 kilo. In de woestijn slaap je in de openlucht. Neem voor de tocht in de Sinaï een isolerend slaapmatje en slaapzak mee. Neem goede ingelopen hoogsluitende wandelschoenen mee met een goed profiel. In de wintermaanden neem je een wind en waterdicht jack mee. Eventueel snorkeluitrusting. ’s Ochtends vertrekt men rond half negen vanuit het kamp en rond het middaguur is er tijd voor lunch en siësta en dan wordt er ’s middags nog weer eens 2 uurtjes gelopen. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Kamelentocht Westelijke Woestijn
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een ” eigen ” kameel dwz je kunt op de kameel zitten wanneer u dat wilt en waar de tocht dit toe laat en u kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen tassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. In de woestijn slaap je in de openlucht. Wanneer je een tent wilt gebruiken moet u dit voor vertrek aan ons doorgeven.
Je kunt gebruik maken van onze matrasjes, slaapzakken en wanneer nodig extra dekens. Neem goede ingelopen wandelschoenen mee met een goed profiel. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Overnachtingen
Je overnacht in middenklasse hotels in de steden, daarbuiten meestal in eenvoudige hotels. Wanneer je reist met de 4×4 in de woestijn kan er gebruik gemaakt worden van onze dekens, slaapzakken, matrassen en eventueel een tent.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contante euro’s, e-ticket, veldfles, dagrugzakje, hoofdkussentje, zaklantaarn, zakmes, bril voor contactlensdragers, reserve batterijen voor de camera, insectwerende middelen, imodium, EHBO spullen, zwemkleding, zonnebrandcrème, lippenbalsem, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Woestijnreis Egypte

Boekencontact opnemen