Self drive

Israel

Een uitgelezen manier om Israël in je eigen tempo en ongedwongen vrijheid van het reizen te ontdekken. Op deze self drive reis kom je in de moderne stad Tel Aviv met haar bruisende uitgaansleven en een heerlijk strand, Jeruzalem waar elke steen geschiedenis ademt en het meer van Tiberias waar de sporen van Jezus haast tastbaar zijn. Sefad is een klein kunstzinnig dorp in het noorden van Israël en natuurlijk moet je ook eens ervaren hebben om op de Dode Zee te dobberen! Je kunt deze reis ook verlengen met een aantal dagen aan de Rode zee bij Eilat om bijvoorbeeld te duiken, snorkelen of gewoon relaxen.

Data & Prijzen

Aantal dagen9
Prijs € 889,- per persoon bij 4 deelnemers gebaseerd op een tweepersoonskamer of € 954,- bij 2 personen
Inbegrepen logies en ontbijt, 2 dagen gids in Jeruzalem, huurauto Peugeot 301 of gelijkwaardig.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 249,- 1 x € 35,- administratiekosten, alle overige maaltijden drankjes, benzinekosten, parkeer-en tolwegenkosten, entreekosten en fooi
Minimale deelname 4 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam -Tel Aviv-Jeruzalem

Dagelijks vertrekt er een vlucht naar Tel Aviv. Aangekomen op het vliegveld neem je de huurauto in ontvangst en rijd je naar Jeruzalem. Je overnachting is in het charmante Sint George Cathedral Pilgrim House dat op loopafstand van de oude stad ligt.
De volgende ochtend haalt de gids je rond 09:00 uur op voor een wandeling door het oude Jeruzalem waar je als eerste de Heilige Grafkerk bezoekt. Op deze plek zou Jezus volgens de overleveringen begraven zijn. Veel christelijke stromingen hebben hier hun eigen kerkjes op en naast elkaar gebouwd. Je vindt er meer dan 30 eenvoudige kapelletjes tot veel pracht en praal.
Net als de vele pelgrims wandel je over De Via Dolorosa ( de kruisweg van Jezus) die samenvalt met de kleurrijke bazaar waar moslims, joden en christenen naast elkaar handel drijven.
Het bekendste heiligdom van de joden is de Klaagmuur, het enige restant van de tempel van koning Salomo. Nu is de Klaagmuur de belangrijkste godsdienstige plek waar elke dag duizenden joden aan de voet van de muur staan te bidden.
Op de Tempelberg staat de Al-Aqsa moskee, samen met Mekka en Medina het belangrijkste heiligdom van de islam en alleen door moslims te bezoeken. Overnachting Sint George Cathedral.

Dag 3

Jeruzalem en omgeving

Vandaag neemt de gids je in zijn auto mee voor een fantastisch uitzicht op de stad Jeruzalem. Vanaf de Olijfberg kijk je uit over de Tempelberg en zie je het goud van de Rotskoepel stralen in het zonlicht. Tot op de dag van vandaag is de Olijfberg in gebruik als een begraafplaats met meer dan 150.000 graven! Aan de voet van de berg ligt het Kidrondal met daarin de tuin van Getsemané, de hof waar Jezus de nacht doorbracht voordat hij werd verraden en gearresteerd.
De rest van de dag heb je de gids tot je beschikking om mee op pad te gaan in het oude en ook het nieuwe Jeruzalem, het ” hippe “gedeelte van de stad. Optioneel een bezoek aan het Yad Vashem museum. Overnachtig in Sint George Cathedral.

Dag 4

Jeruzalem-Dode Zee-Tiberias

Vandaag verlaat je Jeruzalem voor een bezoek aan de Dode Zee en via Jericho reis je door naar het meer van Tiberias. De Dode Zee is een binnenzee zonder uitloop met het zoutste en mineralen rijkste water ter wereld. Vanwege het hoge zoutgehalte van 25-30% heet de zee ook wel Zoutzee. Door dit zoutgehalte is het leven van dieren en planten erin niet mogelijk. De Dode Zee ligt 417 meter onder de zeespiegel en op sommige delen wel 430 meter diep is.
Het meer van Tiberias ligt 200 meter onder de zeespiegel en is daarmee na de Dode Zee het diepst liggende meer ter wereld. Het vormt een belangrijke waterbron voor de Negev woestijn en maakt het gebied daardoor bewoonbaar. Rondom het meer vind je veel interessante, religieuze en historische bezienswaardigheden zoals Kapernaüm en de berg der zaligsprekingen en ook natuurlijke warmwaterbronnen. Je logeert in het Ein Gev Holiday Resort. Een heerlijke ontspannen plek met te midden van weelderige tuinen en een fantastisch uitzicht aan de oevers van het Meer van Tiberias.

Dag 5

Tiberias

De stad Tiberias is genoemd naar de Romeinse Keizer Tiberius en herinnert aan de invloed van de Romeinen hier. Langs de oevers van het meer van Tiberias, wat ook wel het meer van Galilea wordt genoemd, rij je door naar Tabgha. Dit gebied kenmerkt zich door een eenvoudige leefwijze en typeert het decor voor de vermenigvuldiging van broden en vissen door Jezus. Vroege christenen herdachten dit wonder met een mooi klein kerkje. Je treft hier een prachtige mozaïekvloer aan van twee vissen en een mand met broden. Tabgha betekent “zeven bronnen”. Het warme water uit deze bronnen zorgt ervoor dat de vissen hier snel groeien.
De Kerk der Zaligsprekingen is niet ver hiervandaan en vertegenwoordigt ‘de Bergrede’ die Jezus zijn discipelen hier leerde. De kerk is gebouwd in de tegenstelling licht, donker, zwart basalt en wit kalksteen. De mozaïekvloer is verfraaid met symbolen van de zeven goede deugden van de mens en zo zijn er meer symbolen verwerkt in dit ontwerp van de beroemde Italiaanse architect Antonio Barluzzi. Overnachting in Ein Gev Holliday Resort aan het meer van Tiberias.

Dag 6

Tiberias-Zefat-Nazareth

Tegenwoordig staat Zefat, ook wel Safed genaamd, bekend als kunstenaarsdorp. Een veel bevochten stadje sinds de tijd van de Kruisvaarders. In 1948 werd het door het Joodse leger ingenomen waarna de oorspronkelijke Arabische bevolking wegvluchtte.
Zefat zal vooral de geschiedenis ingaan als het centrum van de Joodse mystieke leer, de Kabbala. Er hangt een mysterieuze sfeer in de oude straten en de vier oude synagogen herinneren nog aan de Meesters van deze leer. Dwaal lekker door de steegjes langs charmante stenen huizen en geniet van het gastvrije, sfeervolle karakter van de kunstateliers en werkplaatsen. Hierna rijd je via de weg 85 en 65 naar Nazareth. Overnachting in Rimonim Mary’s Well in Nazareth.

Dag 7

Nazareth- Akko

Als geboorteplaats van Jezus is het interessant om een idee te krijgen hoe mensen hier destijds woonden. Het dorp bestond uit eenvoudige boerenhuizen en veel van de woningen waren in grotten uitgehakt. Deze koele grotten gebruikte men ook voor de opslag van graan, wijn, olijfolie en water. In de heuvels van Beneden-Galilea was een bron wat leven hier mogelijk maakte.
Het opvallendste gebouw in Nazareth is de Verkondigingsbasiliek. Verbonden met de plek waar Maria de boodschap van engel Gabriel ontving over de komst van Jezus. Deze kerk is gebouwd op de fundamenten van kerken uit het Byzantijnse tijdperk en de kruisvaarder periode. De huidige in 1964 gebouwde kerk is de grootste van het Midden-Oosten. Je vervolgt van hier de reis langs de route 89 naar Akko, met een uurtje sta je aan de kust van de Middellandse zee. Het Unesco World Heritage heeft deze buitengewoon historische stad als werelderfgoed bestempeld vanwege de uitzonderlijk goed bewaarde overblijfselen uit het middeleeuwse koninkrijk van de kruisvaarders van Jeruzalem. Deze liggen deels onder de huidige Moslim forten. Genoeg te zien in deze in Ottomaanse stijl ommuurde stad met haar goed bewaarde citadel, moskeeën en badhuizen.
Je overnacht in het Guesthouse Shomrat in Akko.

Dag 8

Akko-Caesarea-Nethanya

Van Nazareth rijd je in een klein uurtje naar Ceaserea, voor liefhebbers van oudheid een bijzondere plek. In het jaar 20 voor Chr. zette Herodes de knapste bouwmeesters aan het werk om één van de mooiste steden van Palestina en indrukwekkendste haven te bouwen. Na de dood van Herodes kwam Caesarea onder Romeins bewind en werd Pontius Pilatus hier gouverneur die in deze functie Jezus zou veroordelen tot de kruisdood.
De volgende 500 jaar bleef Caesarea de hoofdstad van de Romeinse bewindhebbers. In het jaar 638 viel de stad in handen van de Arabieren en in 1102 werd zij door de Kruisvaarders bezet. In het jaar 1291 veroverde Beybars van Egypte de stad en verwoestte haar volledig. Dat was het eind van Caesarea; de stad werd verlaten en door zand en puin bedekt. Het duurde tot 1956 voor de archeologische opgravingen begonnen en nu kun je zien hoe de oude stad weer aan het licht komt.
Het mooiste deel van deze oude stad is misschien wel de kleine haven. De mooie promenade en de kleine vuurtoren zijn het best bewaard gebleven. Verblijf in de zuidelijker gelegen badplaat Netanya in Hotel Margoa.

Dag 9

Nethanya-Tel Aviv-Amsterdam

Afhankelijk van de tijd dat de vlucht terug naar Nederland gepland staat, is het nog genieten van het strand bij Netanya. De huurauto lever je af op de afgesproken locatie op het vliegveld van Tel Aviv. Is 9 dagen voor jouw verblijf in Israël niet genoeg dan kun je extra dagen bijboeken in Nethanya of elders.

Reisinfo rondreizen Iaraël

Klimaat
Israël heeft lange, warme en droge zomers (april – oktober) en over het algemeen milde winters (november – maart) met wat droger, koeler weer in de heuvelachtige gebieden zoals Jeruzalem en Safed. Er is relatief veel regenval in het noorden en midden van het land, terwijl het in de Negev woestijn zelden en in het uiterst zuidelijke Eilat bijna nooit regent.

Reisdocumenten
Voor reizen naar Israël heeft u een geldig paspoort nodig dat bij vertrek uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig u ontvangt een gratis bezoekersvisum. Een retour of doorreisticket is verplicht.

Eten & Drinken
Het water dat in Israel uit de kraan komt is van goede kwaliteit met een bijsmaakje maar goed te drinken. Toch kan het voorkomen dat uw maag van streek raakt, koop dan flessen water in de supermarkt of in uw hotel. De Israelische keuken heeft vele invloeden, van Europees tot Arabisch. Zowel Joden als Moslims eten geen varkensvlees, dit zult u hier dus nauwelijks aantreffen. Oosterse gerechten als Falafel en Kebab en de traditionele Joodse gerechten als vis, in kleine stukjes gehakte lever en kippensoep, staan hier op de menukaart. In Israel heeft u ook een ruime keuze uit wijnen, likeuren en brandy’s. Israelische bieren zijn o.a. Maccabee en Gold Star.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Israël 1 uur later.

Voltage
In Israël is 230 Volt. U heeft een adapter nodig (3-pins).

Gezondheid
In Israël heeft men goede medische zorg, apotheken zijn over het hele land gevestigd en op feestdagen is er een wisseldienst. Zorg voor een goede reisverzekering, de medische zorg is erg duur. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. Het vaccinatie advies is persoonsgebonden. DTP wordt aanbevolen. Bespreek met de GGD of uw huisarts of vaccinatie voor u zinvol is. In dit land komt dengue koorts of knokkelkoorts voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Rabiës kan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren.

Taal
De officiële talen zijn het Hebreeuws (Hivriet) en het Arabisch. De meeste Israëli’s en Arabieren spreken echter vloeiend Engels. In de toeristische centra kunt u ook goed terecht met Duits of Frans.

Geldzaken
De officiële munt van Israël is de Shekel (ILS), onderverdeeld in 100 Agorot. 1 Israëlische Sjekel is ca. 0,24 eurocent. 1 euro is 4,12 ILS. Banken zijn over het algemeen geopend van 08.30 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur van zondag t/m donderdag. Sommige banken in de toeristische gebieden zijn wat langer geopend. Bij de meeste banken vindt u pinautomaten of kunt u contant geld wisselen. Creditcards worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd, ook bij de Israëlische middenstand kunt u op veel plaatsen met de creditcard terecht.
In de dienstverlening (hotels, restaurants, taxi’s, gidsen etc.) verwacht men een fooi indien u goed bediend bent. In restaurants wordt over het algemeen 10% fooi gegeven, uiteraard afhankelijk van de verleende service.

Kleding
Als u Israël in de zomer bezoekt, heeft u vooral luchte kleding nodig. Het is ook geen slecht idee een trui of jas mee te nemen, want het kan ‘s nachts in de bergen en in de woestijn behoorlijk afkoelen. Voor een bezoek aan Israël in de winter heeft u warme kleding nodig – een jas (raadzaam is ook een regenjas), goede schoenen, een sjaal en andere warme kleding. Het weer in Israël is niet zo koud als in Europa, maar het is ook niet echt warm en het kan regenachtig zijn. Neem voor dagtochten een kleine tas of rugzak mee. Reist u naar Eilat of de Dode Zee, dan is het aan te raden zwemkleding mee te nemen, omdat het daar zelfs in de winter warm genoeg is om te zwemmen. Wanneer u een kerk, moskee of synagoge naar binnengaat zorg er dan voor dat uw schouders en benen bedekt zijn.

Overnachtingen
Dit wordt in het programma per dag beschreven.

Telefonie & Internet
Israël heeft een uitstekend netwerk. Bijna overal is wifi beschikbaar.

Feestdagen
Israël is een land waarin Joden en Moslims samenleven en beiden hebben hun feestkalender.
Feestdagen Israel & Feestdagen Palestina

Foto & Film
Zorg voor voldoende geheugen voor uw digitale camera. Fotografeer geen gevoelige plaatsen als checkpoints en vliegvelden. Maak niet zomaar een foto van de lokale bevolking, vraag eerst om toestemming.

De Shabbat
Begint op vrijdagavond bij zonsondergang en duurt tot zaterdagavond bij zonsondergang. Alle joodse winkels en instellingen zijn gesloten, het openbaar vervoer ligt nagenoeg stil en vele culturele- en uitgaansgelegenheden zijn gesloten. Voor de Arabieren geldt vrijdag als rustdag, de Arabische winkels zijn dan veelal gesloten.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contant geld, zaklantaarn, bril voor contactlenzendragers, ORS, loperamide, jodium, koortsthermometer, schaartje, pincet, pleisters, verband, zonnecrème, zwemkleding, kopie paspoort en reisverzekering,

Self drive Israël

Boekencontact opnemen