Fly drive

Jordanië

Een uitgelezen manier om Jordanië in je eigen tempo te ontdekken is met een huurauto. Op deze roadtrip door Jordanie ga je de mooiste plekken zien. De Dode Zee, een aantal natuurreservaten van dit mooie land en natuurlijk de wereldberoemde roze rode stad Petra. Wij denken dat daar ook een woestijntrip door Wadi Rum niet mag ontbreken. Je kunt deze reis ook verlengen met een aantal dagen aan de Rode zee bij Aqaba of waar je maar wilt.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 759,- per persoon bij deelname van 2 personen en gebaseerd op een tweepersoonskamer
Inbegrepen logies en ontbijt, huurauto Peugeot 301 of gelijkwaardig, onbeperkt aantal kilometers en trekking in Wadi Rum
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 249,- 1 x € 35,- administratiekosten, alle overige maaltijden en drankjes, mineraalwater, fooien, entreekosten, benzine- en parkeerkosten.
Deelname 4 personen Prijs € 665,- per persoon
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Amman

Aankomst op het vliegveld van Amman waar je de huurauto in ontvangst neemt en je eerste overnachting is geregeld. Amman met haar 4 miljoen inwoners is gebouwd op zeven heuvels en heette in de oudheid Philadelphia. Samen met Damascus en Jericho een van de oudste steden ter wereld. Het hotel ligt vlakbij het Jordaans Archeologisch Museum, gebouwd in 1951 als cultureel centrum en nationaal museum. Bezienswaardigheden zijn Het Romeins forum, een Romeins theater, de tempel van Hercules en een Byzantijnse kerk. Verder is Amman een heerlijke wereldstad met moderne cafe’s, winkels en restaurants.

Dag 2

Amman – Dode Zee

Je rijdt vandaag richting de Dode Zee. . De Arabieren noemen de Dode Zee het “omgekeerde meer” en het is een buitengewone ervaring om op het zoute water te blijven drijven. Dit uniek geologisch- chemisch fenomeen is de diepste depressie op aarde, waar je dus niet in wegzinkt. Hierna rijdt je over de Jordan Valley Highway naar Mujib Chalets met een fantastisch uitzicht over de Dode Zee. Overnachting in Mujib Chalets.

Dag 3

Wadi Mujib

Een dag de tijd om vrij te besteden aan de Dode Zee of een wandeling in het Mujib Reservaat. Dit reservaat ligt 410 meter onder zeeniveau en is hiermee het laagst gelegen natuurreservaat op aarde. Je kunt hier prachtige wandelingen maken door een ruig natuurgebied. Tot op heden zijn meer dan 300 soorten planten, 10 soorten carnivoren en talrijke soorten verblijfs- en trekvogels geregistreerd. Sommige van de berg- en valleigebieden zijn moeilijk te bereiken en bieden veilige havens voor zeldzame soorten katten, berggeiten (steenbokken) en andere bergdieren. Er zijn 4 verschillende routes, Siq Trail , Canyon Trail en de Malaqi Trail deze zijn open van 1 april tot 31 oktober en de Ibex Trail het gehele jaar door. Uitgebreide informatie is te verkrijgen bij het Chalet. Overnachting in Mujib Chalets.

Dag 4

Wadi Mujib – Dana 

Je vervolgt de Jordan Valley Highway verder naar het zuiden. Onderweg kun je een bezoek brengen aan The Lowest Point on Earth Museum bij Safi en of Kerak Castle. Kerak Castle heeft een boven- en ondergronds gedeelte. Ter plekke lopen er genoeg mannen rond die je graag rondleiden of voor 5 JOD huur je bij de ingang een audio guide. Dit kruisvaarders bouwwerk ligt zeer strategisch en heeft een fantastisch uitzicht over de omgeving. Het Beleg van Kerak vond plaats in 1183. Kerak was een burcht van Reinoud van Châtillon, heer van Transjordanië, verkregen door zijn huwelijk met Stephanie de Milly.
Aan het eind van de dag kom je aan bij het Dana Nature Reserve. Overnachting in Al Nawatef Camp, eenvoudig, maar een schitterende locatie.

Dag 5

Dana

Dana Biosphere Reserve, opgericht in 1989, is het grootste natuurreservaat van Jordanië en bestrijkt zo’n 320 km2 ruig en prachtig landschap langs de Great Rift Valley. Het valt in een reeks bergruggen, van het 1500 meter hoge plateau bij Quadesiyya naar de woestijnvlakten van Wadi Araba. De bergen worden doorkruist door veel steile wadi’s, vaak bekleed met een weelderige groei van bomen en struiken. De geologie is net zo gevarieerd als het landschap, en schakelt over van kalksteen naar zandsteen naar graniet. Dana heeft een grote verscheidenheid aan dieren die in het wild leven en veel zeldzame soorten planten. Het is de thuisbasis van verschillende wereldwijd bedreigde soorten vogels en zoogdieren, zoals Syrian Serin Serinus de Syrische kanarie, de kleine torenvalk, de Afgaanse vos en de Nubische steenbok. De grootste broedkolonie ter wereld voor de Syrische kanarie bevindt zich in Dana.
Bij de receptie informeer je naar een wandeling door het Dana reservaat. Overnachting in het Al Nawatef Camp aan de rand van Dana Nature Reserve.

Dag 6

Dana – Petra

Over de fameuze Kings Highway reis je vandaag door naar Petra.. Onderweg kom je langs de burcht van Shobak. De vesting is in de 12de eeuw gebouwd door Boudewijn I, de eerste koning van Jeruzalem en staat op de top van een heuvel in een prachtig ongerept landschap. In de resten herken je een kerk, leidingnetwerken, douches, schietgaten en een folterzaal. Ga 365 treden naar beneden om de waterput te bekijken maar let op je moet ze ook weer omhoog.. Tijd om naar Petra te gaan een stad die voor zo velen tot de verbeelding spreekt. Je overnacht in Ezperanza Petra.

Dag 7

Petra – Wadi Rum

Hoewel er veel over Petra is geschreven, bereid niets je echt voor op deze geweldige plek. Het moet gezien worden dit grote wonder die de natuur en de mens samen hebben voortgebracht.
Petra is ongetwijfeld de meest waardevolle schat van Jordanië en grootste toeristische attractie. Uitgehouwen uit rotsen is het een zeer indrukwekkende erfenis van de Nabateeërs. Zij vormden een volk dat in de vroege Oudheid leefde in het Midden-Oosten. Hun koninkrijk besloeg delen van het huidige Jordanië, Syrië, Saoedi-Arabië en Israël. Zij dreven handel via de verschillende karavaanroutes. Onder andere de handel in wierook naar Jemen was belangrijk voor hen. De hoofdstad van de Nabateeërs was de stad Petra. De Nabateeërs hadden hun eigen religie. Centraal stond de verering van rotsen. Daarnaast hadden zij verschillende goden in hun pantheon. Ze hebben waterkanalen aangelegd, die van ondergrondse bronnen in de bergen via tunnels naar droge landbouwgronden leiden. Petra staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Veel van de 800 individuele monumenten zoals gebouwen, tombes, graven, baden en tempels zijn uit caleidoscopisch zandsteen gehouwen.
Aan het eind van de dag kom je aan bij het resthouse in Rum Village en word je begeleidt naar het woestijnkamp in Wadi Rum. Overnachting in Bedouin campsite.

Dag 8

Wadi Rum

Wadi Rum is een prachtig woestijnlandschap met brede zandwadi’s en grillige rotspartijen. De kleuren van de bergen en het zand kleuren mee met de stand van de zon. Er zijn ook rotsgravures te vinden en door weer en wind gevormde rotsbogen. Een deel van Wadi Rum is beschermd door Unesco. Aan het begin van de Wadi is er een bezoekerscentrum dat informatie geeft over het gebied. Je maakt vandaag een wandeling in de woestijn. Overnachting Bedouin Camp.

Dag 9

Wadi Rum – Amman

Je wordt vanuit de woestijn weer naar je auto gebracht en vervolgt vanaf hier weer je reis. Voordat je afreist naar de hoofdstad Amman kun je optioneel een ultra light vlucht maken over Wadi Rum of met een luchtballon de woestijn vanuit de lucht te bekijken. Werkelijk een fantastische ervaring. De rest van da dag kun je naar eigen inzicht besteden. Overnachting in een hotel in Amman.

Dag 10

Amman – Amsterdam

Met het inleveren van de auto op de luchthaven van Amman eindigt deze Selfdrive reis en neem je de vlucht terug naar Amsterdam.
Deze reis kan naar wens ook verlengt worden met een aantal stranddagen in Aqaba.

Reisinfo rondreizen Jordanie

Klimaat
Het westen van Jordanië heeft een mediterraan klimaat. Droge warme zomers en milde met vrij natte winters. Richting het zuiden wordt het klimaat warmer en droger, hier heerst een woestijnklimaat met zomerse temperaturen van meer dan 35°C en in de winter komen de temperaturen rond de 15°C en 20°C. Er zijn bovendien nog diverse klimaatsoorten door de hoogteverschillen. In het zuiden regent het weinig, in de maanden december tot maart gemiddeld 5 millimeter per maand.

Reisdocumenten
Geldig paspoort welke na terugkeer uit Jordanië nog 6 maanden geldig is. Visum kun je op het vliegveld van Amman en Aqaba ter plaatse verkrijgen. Reis je over land zorg dan dat je van te voren een visum aanvraagt bij de Ambassade in Den Haag of Brussel. Tip: stuur een kopie van je paspoort naar je eigen email in geval van verlies kan dat handig zijn.

Eten en drinken
Water uit de kraan kan niet gedronken worden, koop daarom mineraalwater. Doe de eerste dagen voorzichtig met het eten, eet niet te vet en drink geen tot weinig alcohol. Vermijd eten aangeboden op straat of vlees dat niet goed gaar is. De Jordaanse gerechten hebben invloeden uit andere landen aan de Middellandse Zee en van traditionele Arabische gerechten. Hier een aantal gerechten die veel gegeten worden; Shoarma, Kibbih- gefrituurde balletjes gemaakt van een mix van vlees met bloem en uitjes, Felafel- gefrituurde balletjes van kikkererwtenpasta, opgediend in brood, Hummus een kikkererwtenpasta, gemixt met een sesampasta, knoflook en citroen, Foul bestaande uit bruine bonen, knoflook en citroen met veel olie. Een typisch bedoeïenengerecht is Mensaf, het bestaat uit lamsvlees geserveerd met rijst en pijnboompitten. Varkensvlees is niet te verkrijgen. Eet u geen vlees dan kan het alternatief zijn; geroosterde bloemkoolroosjes, gevulde tomaten of aubergine. Overal zijn alcoholische drankjes te verkrijgen behalve in de ramadan. Zelf drinkt men arak een anijsdistilaat. Er is volop heerlijk vers vruchtensap te verkrijgen.

Tijdzone
In Jordanië is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd in Jordanië wijkt af van de zomertijd in Europa. Begin: laatste vrijdag in maart (klok een uur vooruit). Einde: laatste vrijdag in oktober (klok een uur terug) Let op: het is mogelijk dat Jordanië besluit de zomertijd het gehele jaar aan te houden. In dat geval is er gedurende de Europese wintertijd een tijdsverschil van 2 uur.

Gezondheid en inentingen
Voor een vakantie naar Jordanië wordt een inenting tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Echter voor actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. www.lcr.nl Informeer bij uw medisch specialist of vaccinatie voor u zinvol is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Taal
Arabisch. De gidsen spreken Engels.

Natuur
In het zuiden van Jordanië ligt de Wadi Rum woestijn. Jordanië bestaat voor ruim 90% uit woestijn. In het westen is het landschap heuvelachtig met diepe dalen die uitlopen in de rivier de Jordaan. De Jabal Ram is met 1754 meter het hoogste punt van Jordanië.

Geldzaken
De Nationale munt is de Jordaanse dinar (JOD) 1 Jordaanse Dinar = € 1.15 & € 1 Euro = 0.87 Jordaanse Dinar (JOD). Het in- en uitvoeren van Jordaans geld of andere valuta kan zonder beperking. U kunt bij elke bank en de grote hotels vreemde valuta wisselen. Behalve in Wadi Rum kan er elders overal gepind worden. In de grote hotels en restaurants kunt u ook betalen met een credit kaart.

Cultuur
Meer dan de helft van de Jordaanse bevolking is afkomstig uit Palestina. Zij leven vooral in het noorden en noordwesten van Jordanië. De andere helft zijn Transjordaniërs. Bedoeïenen (nomaden) leven in het zuiden van de woestijn nog een eenvoudig bestaan. Maar er zijn niet veel families meer over die nog het echte nomadenleven leiden. Het merendeel van de bevolking is islamitisch (soennitisch). 5% van de bevolking is christelijk, grieks orthodox, rooms katholiek, lutheranen en anglicanen.

Reisadvies
Het reisadvies voor vakanties naar Jordanië is positief. Jordanië staat bekend als één van de veiligste landen van het Midden Oosten. De meeste Jordaniërs zijn vriendelijke en gastvrije mensen.

Kleding
Wat uw kleding betreft raden wij u aan om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale bevolking. Neem in de zomer katoenen kleding mee een zonnebril en iets voor op uw hoofd. In de overige maanden ook warme kleding voor de avonden, deze kunnen flink afkoelen. In de maanden december tot april kan een regenjas goed van pas komen.

Overnachtingen
U overnacht afhankelijk van het programma in eenvoudige hotels oplopend tot 5 sterren hotels. Dit staat omschreven in uw reisgidsje soms overnacht u op een camping en soms in de open lucht in de woestijn er kan dan gebruik gemaakt worden van de door ons geleverde dun matras, dekens en tent. Boekt u een eenpersoonskamer dan krijgt u ook een eigen tent anders overnacht u in een 2- persoonstent. U kunt natuurlijk ook uw eigen tentje mee nemen.

Wandelingen
Gedurende de wandeltochten en of kamelentochten neemt u overdag alleen uw dag rugzakje mee. Uw overige bagage wordt door de jeep of een ezel/ dromedaris meegenomen. Al het kampeergerei is aanwezig waaronder ook tent en matras. Een slaapzak dient u zelf mee te nemen. Elke dag worden er 3 maaltijden bereid door de kok. Er gaat een professioneel Engelssprekende wandelgids met u mee.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contant geld, credit card, zaklantaarn, bril voor contactlenzendragers, stevige wandelschoenen, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, reisapotheek, zwemkleding, handdoek, lakenzak, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal.

Fly drive Jordanië

Boekencontact opnemen