Rondreis

Madagascar

Een wandelreis door Madagaskar is een geweldige ervaring als je van een authentieke natuurbeleving houdt. Je bent verzekerd van prachtige landschappen en een unieke flora en fauna op dit grootste eiland aan de zuidelijke oostkust van Afrika.
Door de centrale bergrug die over het eiland loopt kent Madagaskar een zeer afwisselend landschap. In het noordelijk berggebied Montagne d’Ambre bevinden zich de bossen vol varens, palmen en baobabs. Naar het zuiden ligt het grotendeels vulkanische Ankarantra-gebergte met grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren. De oostkust is tropisch vochtig en men vind hier dan ook de tropische regenwouden. De zuidwestelijke punt van Madagaskar is een zeer droog woestijngebied met enorme doornhagen.

Wereldberoemd is Madagaskar om de parken met lemuren (halfapen), zoals de Blauwoogmak, de Ringstaartmaki, of de ooit door bijgeloof bijna uitgeroeide Aye Aye, De beroemdste lemuur is de Indri, die net zo groot is als een gorilla. Andere bijzondere dieren zijn Komeetstaartvlinder; de grootste vlinder ter wereld en de Fosa, een wezelachtige kat en grootste roofdier op het eiland. Vanwege de grote afstanden kun je er voor kiezen om een beperkt gebied te bezoeken of een binnenlandse vlucht te nemen.

Data & Prijzen

Aantal dagen18
Prijs € 1.649,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen logies en ontbijt, al het vervoer, binnenlandse vlucht, entreekosten voor de parken, auto met chauffeur/gids, 2 nachten kamperen en kampeergerei, volpension dag 8 en 11
Niet inbegrepen vanaf € 749,- internationale vlucht, 1 x administratiekosten € 35,- visum € 25,- lokale gids vergoedingen, alle overige maaltijden, drankjes en mineraal water.
Minimale deelname 4 personen
Vertrek dagelijks, behalve de maanden januari, februari en maart in verband met het regenseizoen, wegen worden onbegaanbaar en veel lodges zijn gesloten.

Van dag tot dag

Dag 1-2-3

Amsterdam – Antananarivo – Andasibe

Vandaag neem je de vlucht vanaf Schiphol naar Antananarivo waar je de volgende dag aankomt. Nadat je het visum hebt geregeld word je verwelkomd door de gids die je naar het hotel in Antananarivo zal brengen. De rest van de dag is vrij te besteden. Overnachting in een hotel in Antananarivo. De volgende ochtend verlaat je de hectiek van de hoofdstad om kennis te maken met het plattelandsleven. Onderweg bezoek je een reptielenboerderij. In de avond is het mogelijk om met je zaklantaarn op zoek te gaan naar fonkelende oogjes van de nacht-actieve dieren. Overnachting in een hotel in Andasibe.

Dag 4

Andasibe

Na het ontbijt ga je naar het Andasibe park waar de Indri, de grootste lemuur in zijn soort zijn specifieke geluid laat horen. De Indri verplaatst zich met een krachtig sprong van boom tot boom en kan zo afstanden overbruggen van wel 7 meter. Het park ligt rondom het dorpje Andasibe een thuis voor een grote diversiteit aan dieren en planten. Je kunt voor een lange wandeling van 5 uur of de kortere van 2 uur kiezen. Na de lunch ga je het lemureiland bezoeken waar vier soorten maki’s leven, de diadeemsifaki, ringstaartmaki, de vari of bonte maki en de bruine maki of zwartkop maki. Overnachting in hotel in Andasibe.

Dag 5 – 6

Andasibe-Antisirabe-Ambositra-Ranomafana

Vandaag rijd je naar Antsirabe dat ‘daar waar veel zout is ‘ betekent. Onderweg kom je langs de meest uiteenlopende landschappen, verfrissende hooglanden met huizen van pisébouw, kleine kerkjes op heuveltoppen, terrasvormige rijstvelden en minder mooi, de lavaka’s, grote aardverschuiving door erosie. De regio is het gebied van de Merina en Zafimaniry stam. Onderweg kun je traditionele ambachten bekijken en de tombes van Merina. Madagascar kent bijzondere grafrituelen, de gids kan hier uitgebreid over vertellen. De stad Antsirabe is rustig en aangenaam met koloniale huizen en een kathedraal, het wemelt er van de kleurrijke “pousse pousse”. Met de ligging op een hoogte van 1400m is het de koudste plek in Madagaskar. Overnachting in een Hotel in Antisirabe.
Volgende ochtend kom je onderweg naar Ambositra langs typische hooglanden met rijstvelden. De grond ligt er nooit braak waarop cassave, aardappelen, bonen en gerst wordt verbouwd. De huisje langs de weg zijn van pisébouw of baksteen en de zeboes trekken er de karren voort. Ambositra is bekend om haar houtsnijwerk, sculpturen en inlegwerk, een vaardigheid van de Zafimaniry, het volk dat in de wouden in het oosten woont. Je overnacht in een Hotel in Ranomafana

Dag 7

Ranomafana

Ranomafana, een regenwoud in de oostelijke hooglanden van Madagascar. In 1991 heeft de overheid er een nationaal park van gemaakt om de gouden halfmaki en de breedsnuithalfmaki te beschermen. Het is de habitat van o.a. de zwart-witte vari, kleintandwezelmaki, roodkapmaki en de wolmaki. De orchideeën, boomvarens, mossen palmen en lianen maken de weelde compleet. Het is een prachtige ervaring om door dit dichte regenwoud te wandelen met zoveel verschillende planten en dieren welke alleen hier voorkomen en het is absoluut het mekka voor de vogelspotter. Je kunt kiezen uit verschillende wandelingen van een paar uur tot en halve dag. In de middag kun je kiezen voor een bezoek aan het dorp of ontspannen in een thermaal bad. Overnachting in Hotel in Ranomafana.

Dag 8 – 9

Anja Park Reserve-Ambalavao-Andringitra National Park

Vandaag reis je verder naar het zuiden via het Anja Park Reserve. Het park wordt gerund door de lokale gemeenschap. De bossen rondom Anja groeien aan de voet van drie enorme granieten rotsblokken bekend als “de Drie Zusters”, die bezaaid zijn met grotten die eeuwenlang werden gebruikt door de Bara als traditionele begraafplaatsen. De omgeving is woestijnachtig en ruw. Langs de brede bermen zwerven grote kuddes zeboes en er worden wekelijks circa 2000 zeboes verhandeld, op woensdag is er markt. Een wandeling in het park biedt prachtige uitzichten over de omgeving en je luncht op de top van de berg. Dit is ook het thuis van de ringstaartmaki. Mooie gelegenheid om de maki’s rustig te observeren, ze leven in vrijheid maar zijn hier mensen gewend. Na de wandeling bezoek je een leuk dorp in de hooglanden, bijna alle huizen hebben houten balkons. De regio is vermaard om haar wijnproductie, wilde zijde en pruimtabak, je bezoekt een zijde- en papierfabriek. Overnachting in hotel Zongo in Ambalavao.
Volgende dag rijd je naar de Namoly vallei waar de ingang van het park is. Het park heeft de een na hoogste bergpiek “Pic Boby” 2658m (Imarivolanitra) van Madagascar. De trekking biedt adembenemende uitzichten op het omringende landschap en de bergtoppen van het massief. Je wandelt vanaf de Namoly vallei naar Andraimpotsy kampeerplek. Het park heeft niet veel bezoekers wat het aantrekkelijk maakt. Dieren laten zich hier niet zo makkelijk zien maar de weelde aan endemische planten is indrukwekkend. Overnachting op een kampeerplek in Andraimpotsy.

Dag 10 -11

Andringitra Park – Ambalavao – Isalo Park

Vandaag beklim je de Pic Boby afhankelijk van je tempo duurt het ongeveer 2 en half uur om bij de top te komen. Vanaf hier zie je de Tsaranoro vallei en Ambalavao. Hierna loop je terug naar de Namoly vallei waar de chauffeur je terugbrengt naar hotel Zongo in Ambalavao voor de overnachting.
Een prachtig rit vandaag naar het weidse zuiden. Er lopen grote kuddes zeboes langs de smalle weg. Er doemen twee afgeronde rotsen op, de Malagassiërs noemen ze ‘de muts van de bisschop’, vervolgens doorkruis je de steppe van het plateau Horombe met reusachtige termieten heuvels. Overnachting in Isalo Ranch. Vanaf je veranda heb je uitzicht op het plateau van het nationale park. De ranch beschikt over een gezellig restaurant en bar en omdat het hier erg warm kan worden, is het zwembad geen overbodige luxe.

Dag 12 – 13

Isalo Park

Je rijdt naar de ingang van het Nationaal park en bekijkt samen met de gids welke wandelroute je wilt lopen om zo de mooiste plekken te zien. Isalo park is een ruwe rotsformaties gevormd door erosie en in allerlei kleuren, veroorzaakt door de metalen die er in voorkomen zoals koper en ijzer. De plek is heilig voor de Bara stam waar ze de grotten in de bergen als begraafplaats gebruiken. Je overnacht op een camping in dit indrukwekkende park. De volgende ochtend trek je verder door het mooie Isalo. Afhankelijk welke route je gekozen hebt kom je langs een waterval Cascade des Nymphes en de mooie black en blue pool. In de Canyon des Singes leeft de ringstaartmaki in een dichtgebladerd bos. Je komt door smalle ravijnen en door wind en water gebeeldhouwde rotsen. In de middag wandel je het Namaza circuit en rijd je daarna terug naar Isalo Ranch waar de overnachting is.

Dag 14 – 15

Isalo Park – Zombitse – Ifaty

Onderweg naar Tulear kom je over de Ilakakarivier, vanaf 06:00 uur s ’ochtends wordt hier koortsachtig gewerkt op zoek naar saffier dat in de meeste gevallen niets oplevert, op donderdag komen de bazen uit Tana en krijgt men een habbekrats voor stenen met veel meer waarde. Verderop kom je door het park Zombitse wat tevens de overgangszone is tussen de kalksteenbergen van het Isalo National Park en de droge doornbossen in het zuiden. De twee rivieren die het park doorkruisen, Onilahy en Mangoky, dienen als waterreservoirs van de regio. Zombitse-Vohibasia is het laatste overblijfsel van het droge woud, dat 150 jaar geleden het hele gebied besloeg en vandaag heeft plaatsgemaakt voor kale woestenij door ontbossing. De paden door het Nationaal Park zijn gemakkelijk bereikbaar, maximaal 5 km lang en daarom ook goed te bezoeken op doorreis langs de RN7. Aan het eind van de dag heb je de kust van Madagascar bereikt. Je overnacht bij hotel Paradisier.
Op dag 15 bezoek aan Renalia forest waar de baobab boom zich in vele soorten en maten presenteert. Deze opvallende boom is zeer gehard en kan tegen extreme droogte en groeit in arme grond. De vrucht van deze boom wordt door mensen en dier gegeten. Men maakt er ijsje of jam van en verwerkt het in gerechten. Bezoek het park vroeg in de ochtend of in de late namiddag. Overnachting in Le Paradisier.

Dag 16 – 17 -18

Ifaty- Tulear- Antananarivo- Amsterdam

Vrije dag te besteden aan de straat van Mozambique. Optioneel kun je hier snorkelen of duiken. Overnachting in Paradisier.
De volgende ochtend is er de binnenlandse vlucht naar Antananarivo. Vanaf het vliegveld word je naar je hotel gebracht en is rest van de dag vrij te besteden in de hoofdstad. 
Op dag 18 is er een transfer geregeld naar het vliegveld van Antananarivo voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Reisinfo rondreizen Madagascar

Klimaat
Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoostpassaat. Over het algemeen kan worden gezegd dat de zomer duurt van november tot maart en dat het dan zeer warm is en het veel kan regenen. Het winterseizoen duurt van april tot oktober en dan is het droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. Het zuidwesten van het land kent een zeer droog klimaat en er valt bijzonder weinig regen. De maanden november en december zijn de “natte maanden” maar zelfs dan regent het weinig. De dag- en nacht temperaturen verschillen meer naarmate men zuidelijker komt. In het Centrale Plateau worden temperatuur en regenval beïnvloed door de hoogteverschillen. Zo kan de dag- en nachttemperatuur in de hoofdstad Antananarivo wel 14°C verschillen. Op de hoogvlakten stijgt de temperatuur zelden boven 23°C. In het noordoosten en de centrale gebieden komt geen echte droge periode voor. Het zuidoosten kent een wat droger, stabieler weertype. In februari en maart kan het hevig regenen en de kans op cyclonen is dan het grootst. Relatief drogere maanden zijn hier mei, september, oktober en november.
De beste reistijd is van april tot en met oktober, hoewel het regenseizoen steeds later in lijkt te zetten en november vaak ook nog een goede reismaand is.

Bevolking Madagaskar
Madagaskar telt ruim 15 ½ miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 26 inwoners per km². In het westen is 2 inwoners per km² geen uitzondering. De gemiddelde groei van de bevolking bedraagt ongeveer 3% per jaar. Dit betekent dat de bevolking ongeveer één keer per 22 jaar verdubbeld. Dit hoge groeicijfer wordt veroorzaakt door het feit dat de gemiddelde moeder 5,84 kinderen krijgt en gezinnen met meer dan 10 kinderen vrij normaal zijn. De gemiddelde levensverwachting is niet erg hoog, bijna 55 jaar. Bijna 80% van de bevolking woont nog op het platteland; rond 20% woont in de steden. De trek naar de grote steden is echter groot en men verwacht dat in 2015 ongeveer 40% van de bevolking in de steden woont. De hoofdstad Antananarivo heeft op dit moment bijna 1,1 miljoen inwoners. De hele agglomeratie telt ongeveer 3,6 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Toamasina (127.000 inwoners), Fianarantsoa (130.000) en Antsirabe (120.000). De Madagassiër zijn overwegend van Maleis-Indonesische afkomst en in veel mindere mate zijn negroïde en Arabische elementen aanwezig. Ongeveer 1% van de bevolking bestaat uit voornamelijk Fransen, Comorezen, Indiërs, Pakistani en Chinezen. De traditionele Madagassische bevolking is verdeeld in 18 stammen, voornamelijk gebaseerd op de grenzen van de vroegere koninkrijken en niet zozeer op etnische karaktertrekken. Hoewel sommige stammen van duidelijk Aziatische of Afrikaanse afkomst zijn, is de Madagassische bevolking over het algemeen een mix van diverse stammen.

Reisdocumenten
Een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Magaskar. Er is een visum nodig welke bij aankomst geregeld wordt voor € 25,- per persoon.

Eten en drinken
De keuken van Madagaskar bestaat voornamelijk uit rijst (vary).Dit wordt vaak samen geserveerd met stukjes vlees, vis en kip. Aan de kust kunt u goede visgerechten krijgen. Typisch Malagassische gerechten zijn romazava (groentestoofschotel met rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave). Daarnaast worden veel gerechten geserveerd met pikante groentecurry. In de grote internationale hotels worden vaak ook internationale gerechten geserveerd, vooral gebaseerd op de Franse keuken. Ook zebu-steaks zult u op bijna elke menukaart terugvinden. U zult op Madagaskar tevens vele soorten fruit tegenkomen; vooral bananen, lychees, mango’s, kokosnoten en citrusvruchten. Het meest populaire drankje in Madagaskar is Three Horse Beer. Daarnaast kunt u een Malagassische wijntje proberen, maar bij de meeste reizigers valt deze niet in de smaak. Frisdranken zijn tevens overal verkrijgbaar. Het ontbijt is in de meeste accommodaties eenvoudig en weinig gevarieerd. Een standaard ontbijt bestaat vaak uit koffie/thee, een fruitsapje, fruit (salade) en toast met jam en honing. Voor eieren en bacon geldt in veel hotels een kleine toeslag. Frisdrank kost ca. Ar 3000 voor een klein flesje (in duurdere hotels kan dit oplopen tot ca. Ar 5000). THB Beer kost ca. Ar 4000 (in duurdere hotels kan dit oplopen naar ca. Ar 6000). Cocktails zijn niet duur in Madagaskar, ca. Ar 5000 tot Ar 7000 per glas. Sterke dranken kosten tussen de Ar 5000 en Ar 8000 per glas. Lokale rum kost circa Ar 3000 – Ar 4000 per glas. De indicatiekosten voor lunch en diner bedragen: Starter ca. Ar. 9000, hoofdgerecht ca. Ar 16000 en desert ca. Ar 9000.

Tijdzone
In Madagaskar is het in de winters 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland.

Gezondheid
Voor reizen naar Madagaskar wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. De opvattingen over hygiëne in Madagaskar zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel.
Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijk ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. We raden tevens aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten.

Taal
Madagaskar kent achttien verschillende bevolkingsgroepen waarvan de meeste Malagasy spreken. Het Frans speelt vanwege de Franse kolonisatie een belangrijke rol binnen de maatschappelijke bovenlaag en bij de buitenlandse betrekkingen. In de grotere steden spreken veel Malagassiërs dan ook een beetje Frans. Het Malagasy stamt van het Indonesisch en kent veel dialectvormen. Het Malagasy is een beeldtaal. Zon betekent bijvoorbeeld ogen van de hemel en vaderland betekent letterlijk land van de voorouders.

Geldzaken
De munteenheid in Madagaskar is de Ariary. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen.
Wij adviseren u op reis te gaan met contanten in Euro’s. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. Bij het wisselen van grotere bedragen dient u er rekening mee te houden dat u een flinke stapel geld ontvangt. Zorg er voor dat u dit op meerdere plekken kunt bewaren. Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Madagaskar niet terecht. Creditcards: bij de banken in de grote steden op Madagaskar kunt u wel geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard, visa & BNI.
Met een Visa Card kunt u in de meeste banken terecht, een Master Card wordt bij banken in de grotere steden geaccepteerd. In sommige met name luxere accommodaties is het mogelijk om te betalen met een Visa Card. Hiervoor geldt wel een toeslag van een paar procent. Belangrijk: bij het verlaten van Madagaskar kan worden gecontroleerd of men van de besteding van het gewisselde geld bewijzen kan overleggen, het is dus raadzaam om bonnetjes te bewaren. Gelukkig komen controles nog weinig voor. Wisselkoers: de waarde van 10.000 Ariary was in maart 2017 ongeveer € 3,03.

Fooien
De chauffeur verwacht een fooi voor de tijd dat hij de groep rondrijdt, tenminste als hij naar tevredenheid zijn werk heeft gedaan. Voor de gis en de chauffeur is een bedrag van 1 euro per reiziger per dag een redelijke fooi. Bedelen komt weinig voor op Madagaskar, met uitzondering van de grote steden Antananarivo, Antsirabe en Fianarantsoa. Door bedelaars geld te geven lost u hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. De werkelijkheid achter elke bedelaar kan heel verschillend zijn.

Kleding
In het grootste gedeelte van Madagaskar is het tussen oktober en maart erg warm. Luchtige kleding en een pet zijn dan zeer nuttig. Gedurende het hele jaar kan het (vooral tijdens de bezoeken aan de regenwouden) af en toe flink regenen, zodat het aan te raden is om regenkleding mee te nemen. Voor de avonduren kunt u een shirt of blouse met lange mouwen meenemen. Dit zorgt tevens voor bescherming tegen muskieten.

Voltage
Het voltage in Madagaskar is 220 volt de stopcontacten zijn van het Europese type dus u hoeft geen adapter mee te nemen.

Overnachtingen
Madagaskar staat als toeristische bestemming nog redelijk in de kinderschoenen hoewel het de laatste jaren snel gaat. Voor de meeste toeristische en grotere plaatsen is er inmiddels keuze uit verschillende goede maar toch ook eenvoudige hotels.Voor de meeste accommodaties geldt dat de Franse koloniale invloed nog steeds terug te vinden is. De meeste hotels en guesthouses stralen een ontspannen sfeer uit en zijn vaak volgens Europese smaak gemixt met Malagassische invloeden ingericht. De stranden in Madagaskar zijn spectaculair en door het beperkte toerisme ook nog ongerept. Er liggen prachtige resorts aan het strand voor een idyllisch verblijf.

Wat neem ik mee
geldig paspoort dat nog 6 maand geldig is bij vertrek uit Madagaskar, contante euro’s, een creditcard, e-ticket, bril voor contactlensdragers, regenjack en warme fleecetrui of jas, reserve- batterijen voor de camera, verrekijker, zaklantaarn, klamboe, slaapzak, lakenzak, insect werende middelen, lippen crème, EHBO spulletjes, imodium of norit, natte papieren washandjes, vochtige doekjes, badkleding, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, voldoende geheugen kaartjes, kopie van de reisverzekering en van uw paspoort.

Aanvullende informatie
Wij wijzen de reiziger nadrukkelijk op het avontuurlijke karakter van onze reizen met het daarbij horende gebrek aan comfort en met de mogelijke programma wijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden. Gezien de aard van deze reizen dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico’s, het gebrek aan medische hulpverlening, slechte infrastructuur en beperkte communicatiemiddelen. De reiziger kan hierbij geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerders.

Rondreis. Madagascar

Boekencontact opnemen