M’Goun Trekking

Marokko

Een prachtige wandeltocht door het Hoge Atlas gebergte van Marokko. Marokko is een fascinerend land dat beelden oproept van weelderige tuinen van de koninklijke paleizen, de slangenbezweerders van Marrakech en de mysterieuze en doordringende geur van de kruidensoeks.

De reis brengt je door een van de Koningssteden, langs kronkelige smalle paadjes, door het Hoge Atlasgebergte, indrukwekkende Kasbah’s en door de prachtige vallei M’Goun met mooie beekjes en rivieren. Voorop staat samen ontspannen en bewegen in de buitenlucht, genieten van de natuur en het ontmoeten van een andere cultuur.

Data & Prijzen

Aantal dagen15
Prijs Geef ons het aantal deelnemers door en de gewenste vertrekdatum en wij geven je de prijs
Minimale deelname 2 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam-Marrakech  

Aangekomen op het vliegveld van Marrakech wordt je opgehaald door onze chauffeur die je naar een hotel in Marrakech zal brengen. Geen programma verder voor deze dag. Op dag 2 verken je Marrakech een van de 4 koningssteden van Marokko. Je vindt in de Medina de soeks met o.a. de wolwevers, koperslagers en zilversmeden. Vele ambachtslieden oefenen hier hun beroep uit. Vanaf Djemaa el Fna kun je een bezoek brengen aan de Menara tuinen (een oude olijfgaard uit de 12e eeuw), de Saadische graven en het Elbahia paleis. s’ Avonds kun je uit eten gaan op het beroemde Djem el Fnaa plein of in een van de omliggende restaurants. Overnachting in een riad/ hotel in Marrakech.

Dag 3-4

Marrakech-Tarbat n-Tirsal 

dag 3-Marrakech – Abachcko (1800m) 4 tot 5 uur
De bus brengt je dwars door de hoge Atlas naar Abachkou (1800 meter). Abachkou is het vertrekpunt van je trektocht. Overnachting bij de locale bevolking (Gite d’étape) of in een tent.
dag 4- Abachkou (1800m) – Tizi n-Tirghist (2400m) – Tarbat n-Tirsal (2100m) 5 tot 6 uur. Vandaag begin je samen met onze gids je wandeltocht. De bagage wordt vervoerd door muilezels en de Berbers begeleiden je gedurende de gehele trektocht en zorgen voor het eten en het opzetten van de tenten. De weg loopt door verschillende mooie berberdorpen, allemaal in de kleur van de natuurlijke omgeving. je klimt vandaag tot Tizi n-Tirghist (2400m) waarbij je ook langs veel oude rotsgravures komt. Daarna loop je om de Jbel Rhat (3700m) heen en daal je langzaam af op een goed begaanbaar pad naar het dorpje Tarbat-n-Tirsal een middeleeuws aandoende rood gekleurd dorpje. Je kampeert in omgeving van Tarbat-n-Tirsal.

Dag 5-6

Tarbat nTirsall-Ifoulou

dag 5-Tarbat n-Tirsall (2100m) – Tizi-n-Ouaoual (2850m) – Imazayn (2140m) 6 tot 7 uur
Een stevige en lange wandeldag. Vanaf je kampeerplek loop je omhoog naar een klein plateau waarbij je een mooi uitzicht krijgt over de vallei van Tarbat-n-Tirsall. Daarna beklim je twee passen beide boven de 2800m. Na de passen daal je af naar een bron waar de lunch klaar gemaakt wordt. `s Middags daal je verder af naar het dorp Imazayn (2140m) waar je ook overnacht.
dag 6- Imazayn (2140m) – Tizi-n-Tissili (2580m) – Ifoulou (1749m) of Ait Ali-n- Ito (1825m) 5 tot 6 uur. Op deze dag passeer je enkele herdershutten en maak je kennis met de herders en hun kudden. Je klimt vanaf 2140m tot 2580m en daarna vervolg je het pad naar het dorp Tissili (1970m) dat in een prachtige omgeving ligt. Na de lunch volg je een breed pad langs walnotenbomen en door de kloof van Tissili. Je kampeert in omgeving van Ifoulou (1749m).

Dag 7-8

Ifoulou-Amezri

dag 7- Ifoulou (1749m) – Megdaz – Ait Ali-n- Ito (1825m) 5 tot 6 uur
Vandaag loop je op een brede weg en door de vallei van Tassaout. Je wandelt langs en door geïrrigeerde terrassen en talrijke gehuchtjes naar het schitterende dorp Megdaz. Megdaz is het mooiste Berberdorp in het Atlas gebergte. `s Middags kom je terug in het dorp Ait Ali-n-Ito. Overnachting in een berberhuis.
dag 80 Ait Ali -n-Ito (1825m) – Amezri (2250m) 5 tot 6 uur
Een erg mooie etappe door de groene vallei van Tassaout en langs de Tassaout rivier. Je loopt door het water, door verschillende Berberdorpjse en terrassen van maïs en walnotenbomen en je komt door het mooie dorpje van Amezri. Je kampeert in omgeving van Amezri of Tassgaiwalt.

Dag 9-10

Amezri-Plateau Tarkedit

dag 9- Amezri (2250m) – Imin Sdremt (2600m) 4 tot 5 uur
Na het ontbijt wandel je richting Tizi Rougellt (2860m). Op de pas van Rougellt heb je een prachtig uitzicht over de ruige bergen om je heen. Het is het leefgebied van de semi nomaden. In de zomer trekken ze met hun kudde naar de zomerweiden in de hoog gelegen bergen. Je kampeert dichtbij de bron van Imin Sdremt.
dag 10- Sdremt (2600m) – Pas Sdrmt (3200m) – Plateau Tarkedit (2860m) 5 tot 6 uur
Vandaag wordt het een stevige wandeldag. Vanaf Azib n Rougelt klim je meteen omhoog waarna je de weg vervolgt via het plateau van Tarkedit tot aan de bronnen van Tassaouat. Een ideale plek om te kamperen op deze uitgestrekte weidevelden rond de bron.

Dag 11-12

Tarkedit-Ait Aflafan

dag 11- Tarkedit – Top van de M’Goun (4068m) – Oulilimt ( 2600m) 8 tot 9 uur
NB: Facultatieve bestijging van de M’Goun 4068m. De bestijging van de M’Goun is een lange en vermoeiende tocht van 9 uur maar zeer de moeite waard met als beloning een indrukwekkend uitzicht over de Sahara, de Anti Atlas, de Dades vallei en de Hoge Atlas! De top van de M’Goun is heilig voor de Berbers en er komen dan ook bedevaartsgangers om vruchtbaarheid over hun velden te vragen. ’s Middags daal je af naar de bronnen van van Oulilimt.
dag 12- Oulilimt (2600m) – Ain Aflafan (2100m) 6 uur
Een lichte etappe brengt je naar het punt waar de rivier van Oulilimt en de Ain Aflafan samenkomen. Je loopt dwars door een droog landschap gedomineerd door verrassend hoge bergtoppen en steile weggetjes tot aan Tighramt-n-Ait Ahmed wat ooit een ontmoetingsplaats was voor de grote karavanen die vanuit Mali door de woestijn trokken naar het midden en noorden van Marokko. Overnachting in een tent.

Dag 13-14-15

Ait Aflafan-Tabant-Ouzoud-Marrakech

dag 13- Ain Aflafan (2300m) Tizi n ‘Ait Imi (2905m) – Tabant (1850m) 6 tot 7 uur
Vanaf Tighermt n’Ait Ahmed maak je een stevige wandeling naar de pas van Tizi n’Ait Imi hierboven heb je een prachtig uitzicht over Ighil M’Goun en de vallei van Ait Bouguemez. Hierna daal je af naar de bronnen van Ait Imi. Hier in de schaduw van de walnootbomen neem je pauze om te lunchen en maak je in de middag de laatste wandeling naar het dorpje Ait Imi en door de vallei van Ait Bouguemez. De overnachting is bij de bewoners van Tabant in een gite d’etappe.
dag 14- Tabant – Ouzoud – Marrakech 5 tot 6 uur
s’ Ochtend staat er vervoer klaar om je naar Marrakech te brengen en is het moment aangebroken om afscheid te nemen van je begeleiders. Onderweg breng je nog een bezoek aan de watervallen van Ouzoud. De watervallen zijn 110 meter hoog en een van de opmerkelijkste natuurverschijnselen van de Atlas. Overnachting in een hotel in Marrakech.
dag 15. Transfer naar het vliegveld van Marrakech.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

M'Goun Trekking Marokko

Boekencontact opnemen