Saghro Trekking

Marokko

Een mooie wandelreis door het Saghro Gebergte van Marokko met de optie tot verlenging van 4 dagen in de woestijn waarbij je een gevarieerd landschap doorkruist.

De reis begint in Marrakech en je rijdt door de hoge bergenpassen van Tizi n Ticka naar Ouarzazate. Je komt door dorpjes van de rozenvallei en de indrukwekkende kloof van de Dades, langs vele Kasbah’s en berberdorpjes. Tijdens de wandeling door het Saghro Gebergte overnacht je in een tent. Er wordt ongeveer 4 tot 5 uur per dag gewandeld met een uitschieter van zes uur. Er wordt uitgebreid tijd voor de lunch genomen onderweg. Aan het eind van de wandeltocht rijd je over een piste door het Saghro gebergte via Bab n ‘Ali naar Marrakech waar je ook een volle dag doorbrengt om oa het El Bahia Paleis en Djem el Fna plein te bezoeken. 

Data & Prijzen

Aantal dagen12
Prijs Informeer naar de prijs
Minimale deelname 2 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam-Marrakech-Ouarzazate-El Kelaa M’Goun

Bij aankomst op het vliegveld van Marrakech wordt je naar het hotel gebracht. Overnachting in een hotel of riad in Marrakech. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je zelfstandig de stad verkennen.De volgende dag vroeg uit de veren om voor 8 uur te vertrekken en de reis te te beginnen over de bergpas Tizi-n-Tichka van de Hoge Atlas een schitterende route met mooie vergezichten, droge kale heuvels afgewisseld met groene valleien en diepe kloven waar tegen de berghellingen huizen en kasbahs zijn aangebouwd. Je bezoekt de kasbah van Taouirt het belangrijkste historische bouwwerk van Ouarzazate. De Kasbah geeft een goed beeld van de rijkdom van de voormalige bewoners. Vanwege de fraaie omgeving hebben verschillende filmmaatschappijen er inmiddels hun eigen filmstudio’s. Je kampeert in de omgeving van El Kelaa M’Gouna of overnacht bij een Berber familie in Aït Youl.

Dag 3

El Kelaa M’Gouna –Titakite (1500m) 5 tot 6 uur

Je trektocht begint samen met onze gids in het Berber-dorpje Aït Youl, vlakbij El-Kelaa M’Gouna. Je loopt een stuk door de vallei de Draa na een tijdje wordt het landschap langzaam droger. Achter je ontrolt zich een prachtig uitzicht op de vallei en de besneeuwde toppen van Hoge Atlas. Na een paar uur lopen kom je aan bij een kleine oase van Titakit met zijn amandel- en vijgenbomen en overnacht je in een tent naast een waterput.

Dag 4

Titakite – Assaka – n Aït Ouzzine (1640m) 6 tot 7 uur

Een prachtige wandeldag waarbij je langs kleine oasen wandelt afgewisseld door een droog indrukwekkend landschap. Je komt door de diepe kloven van Agoulzi Ouaghioul en klimt daarna omhoog naar Tizi n- Tagmout. Boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht op het massief van M’Goun, de tweede hoogste berg van Noord Afrika. Daarna daal je af naar het dorpje Tagmout met slechts enkele huisjes omringd door amandelbomen. Na de pas van Tizi n- Aït Ouzinne daal je verder af naar de kloof van Aït Ouzinne waar je bij het gelijknamige dorp uitkomt. Je kampeert aan de oevers van de rivier. Je kunt dan nog de Kasbah van Laglaoui bezoeken.

Dag 5-6

n-Aït Ouzzine (1640m)-Berkik(1250m)4 tot 5 uur

Vandaag veranderd al wandelend het landschap onder je ogen. Je loopt door een smalle kloof, een vruchtbare vallei waar de vijge- amandel- laurier- en amandelbomen groeien. Je komt door de Berberdorpjes Tjalajt en Akerkour. Bij het dorpje Berkik kampeer je en wordt er weer een heerlijke warme maaltijd klaar gemaakt. Dag 6 Berkik–Bab n-Ali (1350m) wandeling van 4 tot 5 uur. Na het ontbijt wandel je richting het dorpje Irhazzoun n’Imlas. Na een korte pauze ga je richting de grote en steile rotsen van Bab n’Ali. Je overnacht vlakbij de toegang tot de kloof van Oufourar. Hier is een waterval in de omgeving van de kampeerplek.

Dag 7

Bab n-Ali(1350m)-Igli (1740m)5 tot 6 uur

Het pad voert je vandaag door de diepe en smalle kloof van Oufouror waar de tamarisk en de laurier groeien. Na de lunch wordt het een relatief steile stijging tot aan de pas Tizi- n- Igli (1900m) Vandaar heb je een prachtig uitzicht op Bab n ‘Ali. Je kampeert in het dorpje van Igli, vlakbij een groot rotsmassief met grillig uitstekende bergtoppen.

Dag 8-9

Igli (1740m) Isk n’Ifer – Almou n’Ouarg (2250m) 5 tot 6 uur

Vanaf Igli klim je flink omhoog door een landschap met steile berghellingen over plateau’s en langs donkere berghellingen. Je overnacht bij de bron van Isk n’Ifer. In deze omgeving verblijven ook de Aït Atta nomaden die hier hun schapen weiden.
dag 9 Isk n’Ifer Almou n’Ouarg – Tagdilt (1660m) 6 tot 7 uur wandelen.
Vandaag is het alweer de laatste wandeldag. Je maakt een flinke klim naar een pas op 2500 meter hoogte. Hierna daal je af door een bos met jeneverbesstruiken. Nadat je geluncht hebt loop je door een vlakker landschap met veel zand wat je even het idee geeft in de woestijn te zijn. Overnachting in een Gite d’etape.

Dag 10

Tagdilt – Ouarzazate – Marrakech

Het wordt een mooie en lange rit vandaag. Je rijdt door een van Marokko’s schilderachtigste bergroutes in de Hoge Atlas. Halverwege de dag maken we een stop in Ouarzazate bij de imposante Kasbah Aït Ben Haddou, het mooiste burchtstadje van het land met een schilderachtig centrum dat door UNESCO tot werelderfgoed is benoemd. Hierna ga je verder naar de Marrakech. Je overnacht in een hotel of riad in deze stad.

Dag 11-12

Marrakech – Amsterdam

Een dag in de rode Koningsstad Marrakech. Op de achtergrond zie je de hoogste top van de Toubkal 4175m van het Atlasgebergte. Op de voorgrond staat de Koutoubia toren gebouwd in de 12de eeuw met ernaast het plein Djem el Fna. Dit is het kloppend hart van de stad. Je kunt op het plein genieten van befaamde verhalenvertellers, fruitverkopers, waterverkopers, tandartsen, slangenbezweerders, acrobaten, vuurvreters en muzikanten. In de ochtend zal de gids je het El Bahia Paleis, Medressa Ben Youssef en de Souks laten zien. Na de lunch ben je vrij om de dag te besteden zoals je dat wilt. Hotelovernachting in Marrakech. Op dag 12 word je naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Saghro Trekking Marokko

Boekencontact opnemen