Self drive

Marokko

Niets vrijer dan zelf door Marokko te rijden en je eigen tempo te bepalen. Deze self drive Marokkoreis brengt je door een groot deel van Zuid Marokko.
Van Marrakech rijd je over het Hoge Atlas gebergte met de vele uit aarde opgetrokken berberdorpjes, je maakt een woestijntocht waar je die nacht ook slaapt onder de sterrenhemel dat tevens een van de hoogtepunten is je rondreis door Marokko. Vriendelijke gastvrije mensen mooie afwisselende landschappen en een rijke cultuur maakt dit tot een mooie reis. De koningstad Fez bezoek je op de laatste dagen het heeft een prachtige oude stad en bevat 1200 jaar aan geschiedenis. Andere routes en accommodaties zijn met ons te bespreken.

Data & Prijzen

Aantal dagen12
Prijs € 989,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer
Inbegrepen alle logies met ontbijt, huurauto SUV Dacia Duster of gelijkwaardig, onbeperkt aantal kilometers, transfers van en naar het vliegveld op dag 1 en 3, kamelentocht en diner in de woestijn.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 349,- 1 x € 45,- administratiekosten, alle overige maaltijden en drankjes, mineraalwater, fooien, benzine- en parkeerkosten.
Minimale deelname 4 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam of Eindhoven – Marrakech

Je vliegt vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Marokko. Je kunt zelf de tickets boeken, wil je liever dat wij dat voor je doen laat het ons weten. Buiten het vliegveld staat de chauffeur klaar om je naar het hotel of riad in Marrakech te brengen. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je deze boeiende roze rode stad alvast gaan verkennen. In de omgeving van het hotel is voldoende te beleven met leuke terrasjes en winkels, of ga naar de hammam om alvast goed in de vakantiesfeer te komen.

Dag 2

Marrakech

De eerste dag is vrij te besteden. Marrakech is in 1062 gesticht door de Berberse Almoraviden heerser Yusuf ibn Tashfin die er de hoofdstad van zijn rijk van maakte. Hier is de Berberse identiteit het best bewaard gebleven. De stad werd een belangrijke handelsstad door de karavaanroutes in de Sahara.

De historische kern (de medina) is door UNESCO in 1985 tot Werelderfgoed verklaard. Het centrale plein, Djema el Fna, is erg populair bij toeristen, evenals de ernaast gelegen soek (bazaar) met zijn pittoreske steegjes en kraampjes vol handelswaren. Cultureel interessant zijn o.a. het Bahai Paleis, Medressa Ben Youssef en de kleurrijke Jardin Majorelle met prachtige planten van over de hele wereld. Overnachting in hotel of riad in Marrakech.

Dag 3

Marrakech – Oase Fint

Transfer naar de locatie waar je huurauto klaar staat voor ontvangst waarna de avontuurlijke reis door Marokko kan beginnen. Je rijd via de N9 over het Hoge Atlas gebergte naar het zuidelijk gelegen Ouarzazate. Het is een prachtige rit met veel haarspeldbochten en indrukwekkende vergezichten. Onderweg kun je een stop maken voor een lunch in een Berberdorpje langs de route. Ongeveer 23 km voor Ouarzazate is een weg naar links die naar Ait Benhaddou leidt. Een historische ksour ( dorp ) wat tegen de rotsen is aangebouwd en uit een zevental Kasbahs bestaat. In deze prachtige omgeving worden regelmatig filmopnamen gemaakt zoals voor de film Lawrence of Arabia.

Hierna rij je door naar Oase Fint, een prachtige verscholen plek in de bergen waar een gepensioneerde berber eigenhandig zijn gasthuis heeft gebouwd. Overnachting in Oase Fint.

Dag 4

Oase Fint – Zagora

Na het ontbijt kun je een wandeling maken in Oase Fint, wat mooie beelden kan opleveren. Vaak doen de vrouwen de was in de rivier die door deze streek stroomt. Vandaag rijd je door de Draa vallei via Agdz naar Zagora. Deze prachtige vallei heeft zijn naam “vallei van 1000 kashba’s” niet zomaar gekregen. De oude kasha’s zijn ondanks hun eeuwenlange strijd met de wind, zon en zand, soms nog heel eenvoudig bewoond. Andere kashba’s zijn omgetoverd tot authentieke sfeervolle huizen en hotels. Bij zonsondergang leveren deze gebouwen een schitterend kleurenpalet tegen de achtergrond van de roodblauwe rotsen en duizenden palmen in een van de meest vruchtbare valleien van Marokko. Ieder dorpje is hier een palmoase. Overnachting in guesthouse buiten Zagora.

 

Dag 5

Zagora – Mhamid

Je verlaat Zagora voor een reis door oude tijden en overnachting in de woestijn. Onderweg rij je door Tamegroute waar je de pottenbakkers van het bekende groene aardewerk aan het werk kunt zien. En als je van zeldzame oude boeken houdt is hier de eens grootste en rijkste bibliotheek van Noord Afrika te vinden.

Op de grens van de woestijn ligt de oude Kasbah van Mhamid, een van de weinige kasbah’s waar nog als vanouds wordt gewoond gewerkt en geleefd. Je waant je werkelijk in de middeleeuwen wanneer je door de stoffige straatjes van deze kashba wandelt en kunt je zo een levendig beeld vormen van de karavanen die hier stopten met hun handelswaar uit of naar Timboektoe.

Vanuit Mhamid gaat de reis verder te voet en wandel je met kamelen de woestijn in. Zij brengen je naar een tentenkamp aan de rand van de woestijn. Een bijzondere ervaring om een nacht door te brengen in de woestijn en het gevoel te hebben de sterren aan te kunnen raken.

Dag 6

Mhamid – Alnif – Tinerhir

In de ochtend wandel je met de kamelen terug naar Mhamid. Hiervandaan maak je een dagtocht van 4,5 uur door een paar prachtige bergpassen. Via Zagora neem je ter hoogte van Tansikht de R108 naar Nkob. Nkob (Nkoub) is de hoofdstad van de Amazigh Aït Atta stam. Dit is een oude Berber stam die hier al leefde voordat de Arabieren kwamen en hun islam in de 7e eeuw door Marokko verspreidden. De route gaat verder richting Alnif. Deze omgeving wordt door geologen uit de hele wereld gewaardeerd vanwege de bodem uit het precambrium (ouder dan 550 miljoen jaar). Hier worden de fameuze trilobieten gevonden, de eerste dieren met een gezichtsorgaan. Ze worden ook te koop aangeboden, maar let op, omdat het bodemschatten zijn is het illegaal deze in of uit te voeren. Na verloop van tijd kom je uit op de N10 en rij je voor de overnachting naar Tinerhir.

Dag 7

Tinerhir – Gorge du Dades – Tinerhir

Wil je de omgeving verder verkennen dan kun je een mooie tocht maken door de kloof naar Gorge du Dades. De eeuwenlange invloeden van zand, water en wind hebben hier een magisch berglandlandschap geschapen wat onder invloed van de zon voortdurend van kleur verandert.

De stad Tinerhir is de succesvolste zilvermijnstad van de omgeving. Dit zie je terug in de steeds moderner wordende stad welke om de oude stadskern heen gebouwd wordt. In het oude centrum van Tinerhir is een oude Mellah (Joodse stad) waar tot de 50-er jaren een levendige joodse gemeenschap was.

‘La rue des Femmes’ is de plek waar vrouwen elkaar ’s middags ontmoeten op zoek naar een mooie jurken of sieraden. Ondertussen zitten de mannen op het grote plein waar kruidenierswaren, vlees, brood en groenten te koop zijn. Deze markt is ook de plek waar op maandag alle berbers uit de verre omgeving naar toekomen om elkaar te ontmoeten en hun waar te verkopen. Je overnacht weer in een hotel in Tinerhir.

Dag 8

Tinerhir – Erfoud – Merzouga

Je verlaat in de ochtend het hotel in Tinerhir en rijd richting Tinjedad. Hier neem je de charmante route R702 naar Erfoud. In omgeving van Tinjedad staat een niet te missen bord langs de weg van het museum “ La Musee des Sources de Lalla Minouna “ en de kunstgalerie Chez Zaid. Dit is een fascinerend museum met veel authentieke attributen van het (semi-) nomadische leven. De vervolg route leidt langs vele kleine oasen en dorpjes. Bij Erfoud neem je de weg R702 naar Erg Chebbi bij Merzouga. Aan de rand van Erg Chebbi ligt je hotel voor deze nacht. Als je wilt kun je hier nog een kamelentocht maken. Dit kan ook aan het begin van de volgende dag. 

Dag 9

Merzouga – Midelt

Erg Chebbi en Merzouga verlatend rijd je via Er Errachidia richting Midelt. Dit is een markant traject omdat het de overgang inluidt van de woestijn in het zuiden naar de groenere streken in het noorden.Het landschappelijk hoogtepunt ligt bij de Zizvallei, die als een diepe tunnel dwars door de Hoge Atlas snijdt. Voorbij Er Errachidia doemen de eerste kloven op van deze vallei, majestueus, vooral aan het eind van de middag als de zonnestralen het berglandschap opeens heldergroen en de Kasbah’s roodbruin doet kleuren. Je overnacht in een hotel in Midelt.

Dag 10

Midelt – Azrou – Fez

Vandaag neem je de R13 over de Col du Zad richting Azrou en de N8 naar Fez. Ook wel de Trek es Sultan (route van de Koning) genoemd. Dit is een gedeelte van de oude handelsroute waarover karavanen ooit zout, slaven en ander ‘koopwaar’ met kamelen vervoerden van en naar West- Afrika. Dit deel van de Selfdrive reis gaat over het Midden Atlas gebergte dat voornamelijk bestaat uit bergen van kalk- en zandsteen, met bergtoppen van boven de 3000 meter. Andere hoogtepunten op de route van vandaag zijn de steeds zeldzamer voorkomende berberaapjes die in de imposante cederbossen bij Azrou in het Atlasgebergte proberen te overleven.  Auto inleveren om 15:00 uur op het vliegveld van Fez. Transfer naar het hotel in Fez.
Overnachting is in een Riad in Fez.

Dag 11

Fez

Vandaag is het de laatste volle dag in Marokko en kun je gaan genieten van al het moois dat Fez te bieden heeft. Fez is de oudste van de koninklijke hoofdsteden die sinds de middeleeuwen qua decor onveranderd is gebleven.

De stad nam sinds de 10e eeuw een zeer centrale plaats in en domineerde de handel, cultuur en het religieuze leven. Na de val van de Meriniden raakte Fez geïsoleerd waarna het Franse koloniale bewind de invloed van de stad nog kleiner maakte. Had Unesco niet ingegrepen dan zou zeer waarschijnlijk een groot deel van de oude stad verloren zijn gegaan.

Neem vooral een kijkje op Place Seffarine met de vele metaalwerkers tussen de gigantische ijzeren en koperen ketels. Bewonder bij de Souk de ververs en hun kleurbaden waar de gekleurde draden te drogen hangen voor het traditionele knoopwerk van kleden en kussens. Een mooie plek ook voor het vinden van je laatste souvenirs. Laatste overnachting in een Riad in Fez.

Dag 12

Fez – Amsterdam / Eindhoven

In de ochtend is er een taxi geregeld om je naar het vliegveld van Fez te brengen en is er een eind gekomen aan een fascinerende reis door een heel mooi gedeelte van Marokko. Vanaf Fez neem je de vlucht naar Eindhoven.

Je kunt deze reis desgewenst verlengen om b.v via Chefchaouen naar Casablanca of Tanger te gaan en daar de vlucht te nemen. Of inkorten en dan een retourvlucht Amsterdam – Marrakech te boeken. Informeer naar de mogelijkheden.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heb je geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de GGD, je huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar je kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen.

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 10 Marokkaanse Dirham = € 0.093 en € 10 = 105 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20. In alle steden kun je geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet je pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heb je een creditcard nodig waar de borg op gereserveerd wordt. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij je te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven is het belangrijk om een goede gezondheid te hebben. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neem je een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reis je in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van je bagage, de matrassen, tenten, water, eten etc. Wil je alle dagen een eigen kameel dan geef je dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden in geval van een kamelentocht sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. Je bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren je om daar de kleding daarop aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. Je komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht je in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Self drive. Marokko

Boekencontact opnemen