Maatwerkreis

Mozambique

Stel met ons je rondreis door Mozambique samen.  Deze voormalig Portugese kolonie, waarvan  de bevrijding in 1975 door Bob Dylan werd bezongen met het relaxte nummer  ‘I want to spend some time in Mozambique’  , is nauwelijks toeristisch wat het voor je extra aantrekkelijk maakt. Mozambique staat bekent om haar mooie tropische stranden aan de Indische Oceaan maar dat het Gorongosa wildpark ook weer is herrezen uit de as na de burgeroorlog is veel minder bekend. Het natuurreservaat de Quirimbas is gelegen in de Indische oceaan en het bestaat uit 27 eilandjes waar je fantastische lodges zijn.  Vanwege het veelzijdige karakter van Mozambique is een maatwerkreis laten samenstellen een goede keuze. Er is zoveel te ondernemen in dit prachtige Afrikaanse land en ook goed te combineren met Zuid Afrika.

Data & Prijzen

Aantal dagenin overleg
Minimale deelname 2 personen
Vertrek Wekelijks

Reisinfo rondreizen Mozambique

Klimaat
Mozambique heeft een tropisch tot subtropisch klimaat. Gedurende het hele jaar kan er gereisd worden in Mozambique, maar door de uitgestrektheid van het land zijn er regionale verschillen in het klimaat. In het noorden en westen van Mozambique kan de temperatuur uitkomen boven de 30 graden, terwijl het aan de kust vaak aangenamer voelt door een verkoelende wind van zee. De beste reistijd voor Mozambique zijn de maanden augustus tot en met oktober. Het is dan aangenaam warm en het regenseizoen is nog niet begonnen. Maar eigenlijk is Mozambique het hele jaar door een goede bestemming. Met uitzondering van de maanden januari en februari omdat er dan cyclonen kunnen voorkomen. Gedurende de maanden juli tot eind september waait er een verkoelende wind. Het regenseizoen is tussen december en maart, in april en mei verdwijnt de regen en wordt het droger. In het zuiden van Mozambique valt tussen oktober en maart de meeste regen. In het noorden begint en eindigt dit ongeveer anderhalve maand later. In die periode valt het vaak aan het eind van de middag gedurende een uur of twee met bakken naar beneden.

Reisdocumenten
Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Mozambique. Er is een visum nodig voor Mozambique deze dient voor vertrek aangevraagd te worden. Kijk hiervoor op de website van www.visumcentrale.nl.

Geldzaken
De munteenheid in Mozambique is de Metical (MZN). De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Naast de Metcial Novo kun je in sommige lodges en hotels in Mozambique terecht met de US dollar en Euro’s.In de steden vind je geldautomaten (ATM) waar je met je Cirrus/Maestro bankpas kunt pinnen, dat geldt in ieder geval voor de automaten van Millennium Bim. Zorg dat je pinpas omgezet is naar wereldpas. Omdat de pinautomaat vaak leeg is in Mozambique raden we je aan om voldoende contante Euro’s of US dollars mee te nemen de biljetten moeten nieuw zijn geen scheurtjes bevatten. In de meeste winkels, restaurant en hotels kun je terecht met een Visa- of Mastercard. De wisselkoers 100 Metical is ongeveer € 1,28.

Tijdzone
In de wintertijd is het in Mozambique 1 uur later in de zomertijd lopen de klokken gelijk.

Voltage
220 volt en er zijn Nederlandse stekkers te gebruiken maar soms ook een driepoot neem daarom een adapter mee.

Gezondheid
In dit land komt malaria voor. Bescherm je goed tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Gele koorts komt niet voor. Vaccinatie is VERPLICHT als men VANUIT een gele koorts gebied komt. Hepatitis A en DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. De autoriteiten van dit land vragen om een zogenaamde cholera verklaring als je over land de grens passeert. Hepatitis B is persoonsgebonden. Laat je in alle gevallen adviseren door een deskundig reizigers geneeskundig (huis)arts of reizigers verpleegkundige.

Eten en Drinken
De meest populaire maaltijd onder de lokale bevolking is pap, niet waar wij meteen warm voor lopen. Het is een maispap en heet Ncima of Ugali in het Swahili. Of Matapa dit gerecht bestaat uit gekookte cassavebladeren met garnalen in pindasaus. De kwaliteit van het eten in de beachresorts zijn uitstekend. Omdat het een kustland is staan er dagelijks verse vis, kreeft, krab en andere schaaldieren op het menu. Er wordt veel gewerkt met kruiden en knoflook in de keuken. In Maputo en Beira zijn ook Europees georiënteerde keukens te vinden. Coca Cola en vergelijkbare dranken zijn overal verkrijgbaar. Mozambique’s bierbrouwtraditie ontstond in 1932. In het land is producent van kwalitatief hoogstaand bier dat wordt geëxporteerd naar Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. Cervejas de Moçambique heeft brouwerijen in Maputo, Beira en Nampula. Een aantal merken zijn Laurentina , 2M, Manica en Impala ‘cassavebier’. Heineken, Castle Lager zijn ook verkrijgbaar. De wijnproductie uit de provincie Maputo komt langzaam op gang en andere wijnen komen uit Zuid-Afrika of Portugal.

Kleding
Neem lichte luchtige kleding mee en denk daarbij aan lange mouwen en broekspijpen in verband met de malaria mug.

Communicatie
Mozambique beschikt over een mobiel netwerk. Informeer voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een telecombedrijf in Mozambique. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om een SIM-kaart met beltegoed aan te schaffen. Movitel biedt de beste dekking in meer afgelegen gebieden. In de meeste hotels en lodges heb je WiFi waar je met je smartphone of laptop kunt e-mailen en whatsappen. In de meeste steden in Mozambique vind je internetcafés. Maar houd er rekening mee dat de verbindingen buiten de hoofdstad Maputo vaak niet al te snel zijn.

Wat neem ik mee
paspoort, e-tikcet, visum, contante euro’s of dollars, pinpas omgezet naar wereldpas, creditcard, handdoek of strandlaken, pet of sjaal tegen de zon, zaklantaarn, reserve batterijen, reiswekker, zonne- en/of reservebril contactlenzen is soms lastig door het stof, zwemkleding, een verrekijker, oordoppen, zonnebrand, lippencrème, tampons, EHBO spullen. kopie van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering.

Maatwerkreis Mozambique

Boekencontact opnemen