Fjorden en Woestijn

Oman

Gelegen in het hart van het Midden-Oosten ligt dit land van eeuwenoude legendes en verhalen. Bekend van Sinbad de Zeeman, woestijnlandschap, wierook, tropische oases, adembenemende stranden, kastelen, authentieke stadjes, maar toch ook van alle Westerse gemakken. Een prachtig land met een ongekende natuur en cultuur. Oman staat bekend om haar schitterende eeuwenoude forten. De forten dienden in vroegere tijden als verdediging en vrijwel iedere stad werd door een fort beschermd.

De forten liggen dan ook meestal op strategische plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de Simail kloof, die de route tussen Muscat en het binnenland vormde. Het Al Hajargebergte strekt zich uit in het binnenland tussen Muscat en Sur, het is een verbluffend mooi landschap. Woeste rotspartijen, kloven en kliffen staan garant voor een onvergetelijk schouwspel. Onderdeel van het Al Hajargebergte is Jebel Shams met toppen van 3.000 meter en spectaculaire kloven wordt dit gedeelte van Oman dikwijls vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Ook de kustlijn van 1700 km met de fjordachtige baaien maakt Oman tot een mooie vakantiebestemming.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 1.995 per persoon op basis van een tweepersoonskamer
Inbegrepen logies en ontbijt, al het transfer en vervoer, genoemde excursies, binnenlandse vlucht, entreekosten volgens programma.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 549,- administratiekosten € 35,- visum, alle overige maaltijden en drankjes en fooi
Minimale deelname 4 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1 – 2

Amsterdam-Muscat

Vanaf Amsterdam of Brussel vlucht naar Muscat en transfer naar je hotel in Muscat. Het hotel is gelegen direct aan zandstrand Al Qurm, biedt ruime kamers met balkon met panoramisch uitzicht op de Golf van Oman.

De volgende dag bezoek je verschillende plaatsen in de fascinerende stad Muscat, waaronder de moskee Sultan Qaboos Grand Mosque en de lokale vismarkt. De oude wijk Mutrah ligt aan langs het water en heeft een mooie gerestaureerde souk, let vooral op de prachtig versierde plafonds. Vanaf zee heb je een geweldig uitzicht op de van kantelen voorziene muren, het blauw met goudkleurige silhouet van het paleis van de Sultan en de bergen die de oasestad omringen. Het Nationaal Historisch Museum toont o.a. de 5000 jarige geschiedenis van scheepsbouw en de architectuur van de forten. Je komt langs het Al Alam Palace dat geflankeerd wordt door de 2 belangrijkste forten uit de 16de eeuw van Muscat, Jalali en Mirani. De rest van de dag is vrij te besteden. Overnachting in Al Qurum Resort in Muscat.

Dag 3-4

Muscat – Khasab

Vandaag brengt de chauffeur je naar het vliegveld voor de vlucht naar Khasab. Tijdens de vlucht en bij heler weer heb je een mooi zicht op de kustlijn van Oman en de schitterende Mussandam fjorden. Ontmoeting met de gids op het vliegveld van Khasab en transfer naar het hotel in Khasab. Begin van de middag word je opgehaald om de omgeving te verkennen. Met de 4×4 maak je een tocht in de omgeving en door het gebergte van Jebel Harim. De route bevat spectaculaire vergezichten op bergen, valleien en baaien. Je bereikt een hoogte van 1784 meter boven zeeniveau en komt daarbij door een eeuwenoud dorp Bait Al Qafl en Khalidiya waar veel acaciabomen groeien. Overnachting in hotel Atana in Khasab.
De volgedne dag maak je een boottocht op de Dhow, een traditioneel Arabisch schip. Dit gebied wordt ook wel “het Noorwegen van Arabië “ genoemd, vanwege de fjordachtige baaien en de steile bergen. Mussandam ligt op het meest noordoostelijke punt van het Arabisch schiereiland. Voor duikers en snorkelaars is het kristalheldere water een waar paradijs. Net buiten de kust kunnen dolfijnen en walvissen worden gespot. Er zal gestopt worden om te zwemmen en te snorkelen. Je luncht op de boot en hierna zoekt de bootsman weer andere plekjes op om te zwemmen en snorkelen. Wanneer je halverwege de middag terug zeilt maak je een goede kans dolfijnen te zien. Hotelovernachting in Khasab.

Dag 5-6

Khasab-Muscat-Wadi Tiwi-Ras al Hadd

In de ochtend neem je de binnenlandse vlucht van Khasab naar Muscat. Je wordt naar het hotel gebracht waar de rest van de dag vrij te besteden is. De volgdende ochtend word je opgehaald bij het hotel voor een prachtige tocht langs de kust. De rit komt langs Quriyat en maakt een stop bij de Bimhah sinkhole waar je een verfrissende duik kunt nemen. Vervolgens rijd je naar Wadi Shab wat betekent de wadi tussen de rotsen. In deze prachtige wadi maak je een wandeling langs steile rotsen, palmbomen en waterstroompjes. Aan het eind van de wadi is een grot waar je alleen kunt komen door een zeer smalle doorgang. Na dit avontuur ga je terug naar de auto en kom je vervolgens in Wadi Tiwi met haar groene waterpoelen en weelderige plantages. Je rijdt langs Qalhat dat beroemd is geworden door de export naar en de import van specerijen uit India. De volgende stop zal in Sur zijn. Nog een stad die bekend is vanwege de handel en nu nog steeds beroemd om de bouw van het traditionele Arabische schip de “Dhow “. Je komt in de middag aan in Ras al Hadd bij Turtle Beach Resort aan het zandstrand. ’s Avonds bezoek je het schildpadden strand bij Ras al Jins. De schildpadden komen hier ’s avonds hun eieren leggen. Een onvergetelijke ervaring. Overnachting in Turtle Beach Resort.

Dag 7-8

Ras Al Hadd- Wadi Bani Khalid-Wahiba Sands

Na het ontbijt ga je naar Wadi Bani Khalid een van de meest pittoreske wadi’s van Oman waar het hele jaar door water doorheen stroomt. Je kunt er een wandeling maken en diep de wadi in lopen om vervolgens bij een waterval uit te komen. Wanneer je later onderweg gaat naar Wahiba Sands lunch je eerst bij een Bedoeïen familie voordat je met de 4×4 het woestijnzand bereikt. Overnachting in een woestijnkamp gelegen tussen hoge zandduinen.
De volgend eochtend maak je een woestijntocht door Wahiba Sands. Overnachting in het woestijnkamp onder een prachtige sterrenhemel.

Dag 9-10

Wahiba Sands – Nizwa – Muscat-Amsterdam

Je verruilt de goudgele zandduinen van Wahiba Sands voor de weg naar Nizwa. Nizwa was eens de hoofdstad van Oman waar vroeger de karavaanroutes van het noorden naar het zuiden samenkwamen. Je bezoekt het Nizwa Fort uit de 17de eeuw. Bovenop het fort heb je een magnifiek uitzicht over de stad welke omringd wordt door bergen en palmentuinen. Oman staat bekend om haar schitterende forten. Ze dienden in vroegere tijden ter verdediging en vrijwel ieder stad had er een. Aan de voet van het fort in de oude souk van de stad wordt veel kwalitatief hoogwaardig zilver en koper verhandeld. Ook zijn er mooie handgemaakte tapijten, dolken en koperwaar te vinden. Aan het eind van de dag kom je aan in Muscat, Hotelovernachting in Muscat.
De volgende dag is vrij te besteden tot aan de transfer naar het vliegveld van Muscat voor de vlucht naar Amsterdam.

 

.

Reisinfo rondreizen Oman

Geschiedenis
Al 5000 jaar voor Chr. was het zuiden van Oman een belangrijk handelsgebied voor onder meer wierook. Vanuit India en omgeving kwamen handelaren dit ruilen tegen specerijen. Na nog een handelsperiode met koper raakte Oman geïsoleerd van de rest van de wereld. Nadat er verschillende sultans het land hadden geregeerd, waren het de Portugezen die belangrijke havens innamen voor hun handelsroute naar Indië. Na 150 jaar van overheersing kwam de Omani in opstand en verjoegen de Portugezen. Tijdens de regeerperiode van sultan Said bin Sultan was Oman uitgegroeid tot een omvangrijk sultanaat. Het land strekte van Tanzania tot Pakistan. Halverwege de 19e eeuw kwam hier een einde aan, mede door de inmenging van de Britten. Het Oman van vandaag wordt sinds 1970 geregeerd door Sultan Qaboos bin Said.

Bevolking
In Oman wonen ongeveer 3,8 miljoen mensen, waarvan het grootste gedeelte in het noorden van het land woont. Ongeveer een kwart daarvan zijn buitenlanders; gastarbeiders, Europeanen en immigranten. De grootste bevolkingsgroep zijn de Arabieren. Minderheden zijn Oost-Afrikanen en Indiërs. Per vierkante kilometer wonen er ongeveer 4 inwoners en daarmee is Oman een van de dunst bevolkte landen ter wereld. De bevolking is vriendelijk en gastvrij.

Klimaat
De grote temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen, maar ook tussen het noorden en het zuiden kenmerken het klimaat van Oman. In de maanden oktober tot en met april is het zonnig en warm, de temperaturen liggen overdag tussen de 25°C en 35°C. De zomermaanden mei tot en met september zijn heet met een hoge vochtigheidsgraad tot 95%. In de woestijngebieden kan de temperatuur dan oplopen tot 45 à 50°C. Beste reistijd is van oktober tot en met april.

Reisdocumenten
Een paspoort welke nog zes maanden geldig is. Visum dient van te voren geregeld te zijn dit kan online https://evisa.rop.gov.om/ tegen betaling van 5 OMR ( ongeveer € 11,-). Verblijft u langer dan 10 dagen in Oman dan kost het visum 20 OMR ( ongeveer € 43,-). Je kunt het ook via Sahara Travel regelen, wij rekenen voor deze service € 20,- extra per visum.

Eten en Drinken
De Omaanse keuken is zeer voedingrijk en gevarieerd, waarbij saffraan een centrale rol speelt. Het eten in Oman is over het algemeen niet zo pittig. Visgerechten en fruit zijn in Oman populair. Twee bekende gerechten zijn Balaleet, een ontbijt van zoete vermicelli met ei, ui en kaneel en Machboos, vlees en rijst met ui, kruiden en gedroogde citroen. Koffie met kardemon of kruidnagel, thee met veel melk of gember. Het drinken van alcohol is bij de wet verboden, maar de duurdere restaurants en hotels beschikken over toestemming om alcohol te schenken.

Tijdzone
In Oman is het gedurende onze zomertijd 2 uur later en gedurende onze wintertijd 3 uur later dan in Nederland en België.

Gezondheid
Voor een reis naar Oman zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen zijn vaccinaties hepatitis A en DTP. Bij zoogdieren kan rabiës voorkomen. Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de GGD, je huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
Arabisch en je kunt in dit land goed met Engels uit de voeten. In sommige oorden Urdu Hindi en Swahili.

Flora en Fauna
De belangrijkste bomen zijn de wierookboom, welke voornamelijk groeien in Zuid Oman en de dadelboom. In de woestijn is de oleander een veel voorkomende plant. Er leven wolven, vossen en maar liefst 400 soorten vogels in Oman. Voor de kust van Oman zwemmen dolfijnen en walvissen. In Dhofar zijn flamingo’s te vinden en in Al Wusta de Arabisch Oryx. Zeeschildpadden zijn een bedreigde diersoort in Oman deze gaan aan strand in Ras al Hadd om hun eieren te leggen.

Geldzaken
De munteenheid van Oman is de Rial (OMR). 1 Omani Rial = ca. € 2,13 € 1 = 0,46 Omani Rial. Geld wisselen is eenvoudig, je kunt zowel op het vliegveld als bij hotels terecht, Amerikaanse Dollars en Euro’s kun je inwisselen. Je kunt in iedere stad of dorpje pinnen en creditcards worden geaccepteerd in restaurants en winkels op toeristische plaatsen en luxe hotels. Zorg dat je pinpas omgezet is naar wereld pas. Fooien geven aan personeel in restaurants of taxichauffeurs, gidsen of chauffeurs is niet verplicht maar wel gebruikelijk.

Bagage en Kleding
Neem een canvaskoffer mee het liefst geen hardschalige koffers. De temperatuur in Oman is het gehele jaar boven de 25 graden. Daarom adviseren wij je lichte kleding mee te nemen. Wanneer je heilige plaatsen bezoekt, dienen je schouders, knieën en armen bedekt te zijn. Neem in de wintermaanden een trui of vest mee want het kan ’s avonds flink afkoelen. Toon respect voor cultuur en religie door niet in korte broeken en rokken en met blote schouders rond te lopen.

Overnachtingen
Deze staan bij het dagprogramma vermeld.

Communicatie
Oman heeft een goed mobiel netwerk maar niet in de verafgelegen gebieden/ bergen. Koop een SIM kaart op het vliegveld, tankstation of winkelcentra. Je kunt gebruik maken van het internet in internetcafé’s en een wifi verbinding is te vinden in vele restaurants, winkelcentra en hotels.

Voltage
In Oman is dit 220 of 240 volt. Neem een universele adapter mee om uw elektronica op te laden.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereld pas, contant geld in US dollars of euro’s , zaklamp, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, insect werende middelen, imodium, jodium, zwemkleding, handdoek, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Fjorden en Woestijn Oman

Boekencontact opnemen