Rondreis

Oman

Veertig jaar geleden waren de leefomstandigheden in Oman er nog haast middeleeuws. Dankzij de inspanningen van de huidige sultan is het land sterk gemoderniseerd. Toch heeft Oman zijn Arabische karakter niet verloren. Er is er veel aandacht besteed aan de restauratie van de cultuurschatten. De snelle modernisering heeft dus niet geleid tot ‘groter, hoger en moderner’, een beweging die kenmerkend is voor de omliggende Arabische landen. Mede hierdoor is de bijzondere sfeer van het land behouden gebleven. Het landschap is ook werkelijk spectaculair, met overweldigende canyons, zandduinen en bergen waarin pittoreske dorpjes verscholen liggen.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 2.395,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen logies en ontbijt, halfpension dag 2, 3, 5, 6 en 7, kampeeruitrusting, al het transfer en vervoer, genoemde excursies en entreegelden voor musea en forten.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 559,- 1x € 45,- administratiekosten, visum, alle overige maaltijden, drankjes en fooi.
Minimale deelname 4 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1 – 2

Amsterdam-Muscat-Wadi Shatan 

Aankomst op het vliegveld van Muscat en tranfer naar je hotel in Muscat.
Op dag 2 begint je rondreis door Oman met je gids/chauffeur. Je bezoekt de vismarkt in Barka en Bait Al Na’aman. Dit oude versterkte huis van een Imam is ongewoon hoog en smal gebouwd, het dateert uit 1691 en heeft een beroemde hammam. Hierna rijd je naar Wadi Al Abyad waar het hele jaar water doorstroomt. Je maakt hier een wandeling tussen de rotswanden, frisse waterpoelen met planten en palmbomen aan weerszijden. In Nakhal bezoek je het fort. Nakhal betekend “palm” deze plaats heeft het perfect fotogenieke fort op de toppen van een rots met op de achtergrond Jebel Nakhal, ook ga je naar de warmwaterbronnen van Ain Al Thowarah van wel 40 graden celcius. Voordat je de kampeerplaats in Wadi Shatan bereikt bezoek je nog het fort van Rustaq. Rustaq was van belang vanwege haar strategische ligging tussen de kust en de bergen en het bewaken van de in- en uitgangen van de wadi’s. Het fort is een van de oudste van Oman en zou 500 jaar voordat de islam zijn intrede deed gebouwd zijn door de Julandadynastie. Hierna is het tijd om de rust op te zoeken. Overnachting in een tent in Wadi Sahtan.

Dag 3

Wadi Shatan- Misfat Al Abriyeen

Je rijdt door Wadi Sahtan naar Wadi Bani Awf twee van de mooiste wadi’s van het westelijke Hajar gebergte. In Birkat Al Sharaf maak je een wandeling in een verscholen dorp in de bergen van Al Hamra. Een ideale picknick plaats, zeker voor de avonturier en met mooie vergezichten over de bergen, hierna met de 4×4 naar Misfat een oud bergdorp met mooie tuinen. Je overnacht in het Misfat Old house.

Dag 4

Misfat-Jabel Al Shams-Jabrin-Nizwa

Al Hamra is een oud dorp dat een leuk museum herbergt, Bait Al Safa, hier leer je meer over het traditionele leven in een dorp in Oman.
Hierna rijdt je naar de hoogste piek van Oman met een prachtig uitzicht over de Grand Canyon. De reis naar Wadi Al Ayn is er een langs wadi’s en verlaten dorpjes, waar je langs oude graven van Wadi Al Ayn komt samen met Bat en Al- Khutm de meest complete verzameling van nederzettingen en necropolen uit het 3e millennium voor Christus. Je krijgt vandaag ook het pittoreske Kasteel van Jabrin te zien, gebouwd door Bilarab Bin Sultan Al Yaruby en gebruikt als zijn woning. In Bahla is het vervaardigen van aardewerk potten interessant om te bezoeken. Overnachting in Al Karam Guesthouse in Nizwa.

Dag 5

Nizwa-Ibra-Wahiba Sands

Op weg naar Wahiba Sands kom je langs Ibra een van de oudste steden in Oman ooit een centrum van handel, religie, onderwijs en kunst. Men had een levendige handel met Zanzibar en het geld wat daar mee verdiend werd kwam ten goede van de landbouw en de huisvesting. Er is tijd om b.v. wierook te kopen, dit is een typisch product uit Oman. Oman dankt een groot gedeelte van haar rijkdom aan de productie en export van wierook. Tot in de 20e eeuw was de Arabische wierook even kostbaar als goud. Je bezoekt in deze omgeving ook de verlaten stad “Al Minzafah” De reis gaat hierna verder naar Wahiba Sands de 4×4 brengt je off-road naar de kampeerplaats in de woestijn van Ramlat Al Wihibah.

Oman 4x4

Dag 6

Wahiba Sands – Wadi Bani Khalid – Sur

Na het ontbijt gaat de reis verder naar Wadi Bani Khalid de weg klimt al slingerend omhoog met prachtige vergezichten over de vruchtbare wadi en een lange lus van groene dadelplantages. De plek is vernoemd naar een lokaal stamhoofd en is favoriet vanwege haar heldere waterpoeltjes. Je reist door naar Sur een oude havenstad bekend vanwege de handel tussen Oman, Oost Afrika en India. De handel begon in de 6de eeuw met de Afrikaanse kust. Het is nu nog steeds beroemd om de bouw van het traditionele Arabische schip de “Dhow ” waar gebouwd wordt zonder hulp van tekeningen. Overnachting in Al Ayah Plaza Hotel.

Dag 7-8

Sur-Wadi Shab-Wadi Al Maih-Jabel Al Sifah

Vandaag reis je verder langs Qalhat een van de oudste havens in Oman welke beroemd is geworden door de export naar en de import van specerijen uit India. Stop bij het graf van Miriam bovenop een klif. Hier hebben ook Marco Polo en Ibn Battuta een stop gemaakt op hun reizen. Via Wadi Tiwi komen we uit bij Wadi Shab met aquamarijnen zwembaden, watervallen en terrasvormige plantages. De Wadi ligt tussen twee heuvels in geklemd. Je maakt een wandeling in de vallei en kunt hier ook zwemmen. Overnachting in een koepeltentje aan het strand bij Fins.
De volgende dag bezoek je Wadi Al Arbyeen – Wadi Al Maih – Jabal Al Sifah. Op weg naar de sinkhole kun je genieten van de rotsachtige omgeving en smalle valleien aan de voet van de kale rotsen. De “sinkhole”is een spectaculair gat in het aardoppervlak veroorzaakt door een natuurlijke depressie. Het gat heeft zich gevuld met zeewater en je kunt er zwemmen. Rijdend naar Qurayat bezoek je een oud fort je komt zo langs witte zandstranden en mooie oases. Overnachting in een hotel aan de kust.

Dag 9-10

Jabel Al Sifah-Bandar Al Kharian

Vandaag is het de laatste dag in Oman je kunt er voor kiezen om te relaxen bij je hotel of toch nog de actie opzoeken door te zwemmen of snorkelen bij Bandar Al Khairan. Overnachting in een hotel aan de kust. De volgende dag is er een transfer geregeld naar het vliegveld van Muscat voor de vlucht naar Amsterdam.

Reisinfo rondreizen Oman

Geschiedenis
Al 5000 jaar voor Chr. was het zuiden van Oman een belangrijk handelsgebied voor onder meer wierook. Vanuit India en omgeving kwamen handelaren dit ruilen tegen specerijen. Na nog een handelsperiode met koper raakte Oman geïsoleerd van de rest van de wereld. Nadat er verschillende sultans het land hadden geregeerd, waren het de Portugezen die belangrijke havens innamen voor hun handelsroute naar Indië. Na 150 jaar van overheersing kwam de Omani in opstand en verjoegen de Portugezen. Tijdens de regeerperiode van sultan Said bin Sultan was Oman uitgegroeid tot een omvangrijk sultanaat. Het land strekte van Tanzania tot Pakistan. Halverwege de 19e eeuw kwam hier een einde aan, mede door de inmenging van de Britten. Het Oman van vandaag wordt sinds 1970 geregeerd door Sultan Qaboos bin Said.

Bevolking
In Oman wonen ongeveer 3,8 miljoen mensen, waarvan het grootste gedeelte in het noorden van het land woont. Ongeveer een kwart daarvan zijn buitenlanders; gastarbeiders, Europeanen en immigranten. De grootste bevolkingsgroep zijn de Arabieren. Minderheden zijn Oost-Afrikanen en Indiërs. Per vierkante kilometer wonen er ongeveer 4 inwoners en daarmee is Oman een van de dunst bevolkte landen ter wereld. De bevolking is vriendelijk en gastvrij.

Klimaat
De grote temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen, maar ook tussen het noorden en het zuiden kenmerken het klimaat van Oman. In de maanden oktober tot en met april is het zonnig en warm, de temperaturen liggen overdag tussen de 25°C en 35°C. De zomermaanden mei tot en met september zijn heet met een hoge vochtigheidsgraad tot 95%. In de woestijngebieden kan de temperatuur dan oplopen tot 45 à 50°C. Beste reistijd is van oktober tot en met april.

Reisdocumenten
Een paspoort welke nog zes maanden geldig is. Visum dient van te voren geregeld te zijn dit kan online https://evisa.rop.gov.om/ tegen betaling van 5 OMR ( ongeveer € 11,-). Verblijft u langer dan 10 dagen in Oman dan kost het visum 20 OMR ( ongeveer € 43,-). Je kunt het ook via Sahara Travel regelen, wij rekenen voor deze service € 20,- extra per visum.

Eten en Drinken
De Omaanse keuken is zeer voedingrijk en gevarieerd, waarbij saffraan een centrale rol speelt. Het eten in Oman is over het algemeen niet zo pittig. Visgerechten en fruit zijn in Oman populair. Twee bekende gerechten zijn Balaleet, een ontbijt van zoete vermicelli met ei, ui en kaneel en Machboos, vlees en rijst met ui, kruiden en gedroogde citroen. Koffie met kardemon of kruidnagel, thee met veel melk of gember. Het drinken van alcohol is bij de wet verboden, maar de duurdere restaurants en hotels beschikken over toestemming om alcohol te schenken.

Tijdzone
In Oman is het gedurende onze zomertijd 2 uur later en gedurende onze wintertijd 3 uur later dan in Nederland en België.

Gezondheid
Voor een reis naar Oman zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen zijn vaccinaties hepatitis A en DTP. Bij zoogdieren kan rabiës voorkomen. Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de GGD, je huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
Arabisch en je kunt in dit land goed met Engels uit de voeten. In sommige oorden Urdu Hindi en Swahili.

Flora en Fauna
De belangrijkste bomen zijn de wierookboom, welke voornamelijk groeien in Zuid Oman en de dadelboom. In de woestijn is de oleander een veel voorkomende plant. Er leven wolven, vossen en maar liefst 400 soorten vogels in Oman. Voor de kust van Oman zwemmen dolfijnen en walvissen. In Dhofar zijn flamingo’s te vinden en in Al Wusta de Arabisch Oryx. Zeeschildpadden zijn een bedreigde diersoort in Oman deze gaan aan strand in Ras al Hadd om hun eieren te leggen.

Geldzaken
De munteenheid van Oman is de Rial (OMR). 1 Omani Rial = ca. € 2,13 € 1 = 0,46 Omani Rial. Geld wisselen is eenvoudig, je kunt zowel op het vliegveld als bij hotels terecht, Amerikaanse Dollars en Euro’s kun je inwisselen. Je kunt in iedere stad of dorpje pinnen en creditcards worden geaccepteerd in restaurants en winkels op toeristische plaatsen en luxe hotels. Zorg dat je pinpas omgezet is naar wereld pas. Fooien geven aan personeel in restaurants of taxichauffeurs, gidsen of chauffeurs is niet verplicht maar wel gebruikelijk.

Bagage en Kleding
Neem een canvaskoffer mee het liefst geen hardschalige koffers. De temperatuur in Oman is het gehele jaar boven de 25 graden. Daarom adviseren wij je lichte kleding mee te nemen. Wanneer je heilige plaatsen bezoekt, dienen je schouders, knieën en armen bedekt te zijn. Neem in de wintermaanden een trui of vest mee want het kan ’s avonds flink afkoelen. Toon respect voor cultuur en religie door niet in korte broeken en rokken en met blote schouders rond te lopen.

Overnachtingen
Deze staan bij het dagprogramma vermeld.

Communicatie
Oman heeft een goed mobiel netwerk maar niet in de verafgelegen gebieden/ bergen. Koop een SIM kaart op het vliegveld, tankstation of winkelcentra. Je kunt gebruik maken van het internet in internetcafé’s en een wifi verbinding is te vinden in vele restaurants, winkelcentra en hotels.

Voltage
In Oman is dit 220 of 240 volt. Neem een universele adapter mee om uw elektronica op te laden.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereld pas, contant geld in US dollars of euro’s , zaklamp, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, insect werende middelen, imodium, jodium, zwemkleding, handdoek, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Rondreis Oman

Boekencontact opnemen