Nomad Festival M’hamid

Marokko

Wij maken het mogelijk voor je om het het “International Festival des Nomades” te bezoeken. Een feestje in de woestijn waar nomaden vanuit de verre omstreken elkaar ontmoeten en nieuwtjes uitwisselen. Wat kun je er verwachten. Een openluchtfestival waar je kennis kunt maken met de nomaden cultuur. Er wordt muziek gemaakt, gedanst, verhalen verteld en ambachten ten toon gespreid, brood gebakken in het zand en kamelenraces gehouden. Je overnacht in een tent en hotel. 

Data & Prijzen

Aantal dagen7
Prijs € 835,- p.p. gebaseerd op tweepersoonskamer en bij 4 deelnemers € 649,- p.p. gebaseerd op tweepersoonskamer.
Inbegrepen alle overnachtingen met ontbijt, 3 dagen festival en alle transfers en vervoer
Niet inbegrepen vliegticket vanaf 329,- overige maaltijden, drankjes en mineraalwater, 1 x € 35,- administratiekosten, fooien.
Minimale deelname 2 personen
Vertrek 17 maart 2020

Van dag tot dag

Dag 1 & 2

Amsterdam  – Zagora

Je neemt de vlucht vanaf Amsterdam naar Ouarzazate. Je wordt op het vliegveld verwelkomt en naar je hotel gebracht. De volgende ochtend rijd je over de Anti Atlas naar het zuiden. Zagora is de laatste grote stad voor de woestijn. Je logeert in een guesthouse buiten Zagora. Hier kun je zien hoe de woestijn in cultuur is gebracht door de eigenaar die er een ware oase van heeft gemaakt. Hij houdt er schapen en verbouwt er naast de vele fruitbomen en dadels ook de moringa boom.

Dag 3 & 4 & 5

Nomad Festival Mhamid

Vandaag begint het festival in Mhamid daarvoor rijden we door de Draa vallei dat je bij het woestijndorpje Mhamid brengt. De Draa vallei is een grote lus van palmboom plantages welke zich uitrekt over een lengte van 200 kilometer.

Dag 6 & 7

Mhamid – Ouarzazate – Amsterdam

Je kunt de reis nog verlengen met een paar dagen in de woestijn van Chigaga of in Marrakech. Als dat niet het geval is ga je in de ochtend via de Draa vallei naar Ouarzazate. Onderweg kom je langs de pottenbakkers van Tamegroute waar mooi aardewerk wordt gemaakt. De rivier de Draa meandert door deze vallei waar je aan beide zijden van de weg oude en vaak vervallen Kasbahs ziet staan.  Je bezoekt de wereldberoemde Kasbah van Ait ben haddou, waar vele films zijn gemaakt vanwege haar schitterende decor. Overnachting in een hotel in Ouarzazate. De volgende ochtend is er een transfer geregeld naar het vliegvled van Ouarzazate.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Nomad Festival Marokko

Boekencontact opnemen