Noord en Zuid

Algerije

Een mooie combinatiereis van het rijke culturele erfgoed in het noorden en een ultieme Saharareis in het zuiden van Algerije. Bezoek de oude binnensteden en musea van Algiers en Constantine en de wonderschone opgravingen en overblijfselen van Tipaza, Chercell en Djemilla in het noorden. De M’Zab vallei en El Ghoufi Canyon. De tweede helft van de reis vlieg e naar Djanet voor een woestijntocht door de Sahara in het nationaal park Tassili n’Ajjer  met de indrukwekkende woestijnlandschappen, rotskunst en zandduinen.

Data & Prijzen

Aantal dagen16
Prijs € 2.375,- p.p. bij 2 deelnemers gebaseerd op een tweepersoonskamer en bij 4 deelnemers € 2.299,-p.p. Kies je alleen voor het noordelijke gedeelte van 10 dagen dan is de prijs per persoon € 1.775,-
Inbegrepen al het transfer en vervoer, logies en ontbijt, overnachting in guesthouse Djanet met ontbijt, volpension al de dagen in de woestijn, entreekosten, chauffeur/gids.
Niet inbegrepen vluchten vanaf € 459,- binnenlandse vlucht vanaf € 85,- administratiekosten € 45,-visumkosten, fooien, overige maaltijden en drankjes.
Minimale deelname vanaf 2 personen
Vertrek dagelijks in de maanden oktober tot en met april.

Van dag tot dag

Dag 1 – 2 – 3

Algiers – Tipaza – Djemila – Constantine

Je neemt de vlucht van Amsterdam naar Algiers. Op het vliegveld van Algiers wordt je verwelkomt door de chauffeur die je naar het hotel in Algiers brengt. De volgende ochtend ga je met chauffeur naar Tipaza naar de opgravingen aan zee. Tipaza is een van de 7 Unesco beschermde werelderfgoed sites in Algerije. Het was eerste een Chartaags handelcentrum van de 6de tot 2de eeuw voor Christus voordat de Romeinen het veroverden. Ze bouwden de stad op drie kleine heuvels en het werd een belangrijke Romeinse handelspost. Op dag 3 bezoek je Djemila een van de best bewaarde Romeinse ruïnes van Noord Afrika. Gebouwd op een hoogte van 900 meter waar het uitkijkt over 2 rivieren. Hotelovernachting in Constantine.

Dag 4 – 5 – 6

Constantine-Timgad-Canyon Ghouffi-Biskra

De ochtend begint met een bezoek aan de oude stad Contantine. Gelegen aan weerszijden van een diepe kloof is dit de meest schilderachtige stad van Algerije. Tevens is het een van de oudste steden van Afrika met een rijke geschiedenis die terug gaat naar 600 BC. De Gantaret el Hibal brug is gebouwd in 1912 en was destijds de hoogste brug ter wereld. Hierna rijd je naar het zuiden richting het koninklijk mausoleum-tempel Medracen, van de Berberse Numidische koningen. Overnachting in Batna. Dag 5 bezoek je Timgad. De Romeinen bouwden deze stad om het verzet van de nomadenstammen te breken. Nu zijn het prachtig bewaard gebleven ruines waar je nog goed ziet hoe de straten liepen en waar oa de huizen, badplaatsen en bibliotheek stonden. Via Canyon Ghoufi met vele palmoases en fantastische vergezichten overnacht je in het verderop gelegen Biskra.

Dag 7 – 8 – 9

El Oued – Touggourt – Ghardaïa- Algiers

Na het ontbijt is het tijd om het stadshart van El Oued met de souks en markten te bezoeken. In de El Oued-regio komt een enorme sub-Sahara waterreservoir dicht bij de oppervlakte. Er is een project gestart met de Universiteit van Wageningen om er op duurzame wijze aardappelen te telen. Verderop ligt Touggourt in de Wadi Igharghar-vallei met zandduinen en zoutmeren in het noorden en zuiden en kleine heuvels in het westen. Het is een typisch Sahara-stadje met opgedroogde lemen of kleistenen gebouwen, kronkelende straatjes en oogverblindend witte bogen. Overnachting in Ghardaïa. Dag 8 ga je Ghardaïa beter leren kennen door de souk en medina te bezoeken. ook bezoek je de schitterende M’Zab vallei met de authentieke dorpjes El Atteuf, Bounoura, Beni Izguen. Dag 9 rijd je terug naar Algiers. Overnachting in hotel in Algiers.

 

Je kunt ervoor kiezen om alleen het noordelijke deel van deze reis te boeken of de reis te vervolgen naar het zuiden voor de Sahara Tassili n ‘Ajjer.

Dag 10 – 11

Algiers-Djanet

Vandaag verken je Algiers waaronder Palais de Rais, National Museum of Fine Arts en de eeuwenoude steegjes in de Qasbah van Algiers. De transfer naar het vliegveld van Djanet is in de avond waar je rond het middernacht aankomt. Tranfer naar het guesthouse Tiska. Op dag 11 begint de 5 daagse woestijntocht door het indrukwekkende Tassili n “Ajjer.

Dag 12 -15

Woestijntocht 

Woestijntocht door Tadrart, waarbij je natuurlijk rotsbogen gaat zien, rotskunst van duizenden jaren oud, enorme zandduinen in allerlei kleuurschakeringen, de rostformaties bij Moul Naga en Erg Admer.  Je kunt ervaren hoe het is om temidden van die zandduinen de nachten door te brengen, bij helder weer weet je werkelijk niet wat je ziet, zo’n een gigantisch indrukwekkende sterrenhemel, alsof je het kunt aanraken. Deze plekken zonder lichtvervuiling worden al zeldzamer. Al deze dagen worden er drie maaltijden voor je bereid en slaap je in tentjes op een matrasje door de organisatie meegenomen.
De laatste dag neem je afscheid van je begeleiders die je naar het vliegveld van Djanet brengen.  Afhankelijk van de vluchttijden kom je op dag 15 laat aan op Schiphol of vroeg op dag 16. 

Reisinfo rondreizen Algerije

Cultuur
In Algerije leven voornamelijk Arabieren, deze bevolkingsgroep vormt 80% van de bevolking. Hiernaast is 19% Berbers en 1% van de bevolking is van Europese afkomst. Gedurende 132 jaar is Algerije een kolonie van Frankrijk geweest. In 1962 verwierf het land de onafhankelijkheidsstatus. De Toeareg leven in het zuiden. De Tifinagh is de geschreven taal van de Toeareg nomaden. De Toeareg zijn een Berbervolk dat in het westen van de Sahara en Sahel woont. Als nomaden leven zij voornamelijk van de veeteelt. De circa 1,2 miljoen Toeareg zijn in vijf landen te vinden: zo’n 600.000 in Noord-Niger, 500.000 in Noord-Mali, 45.000 in Zuid-Algerije, 30.000 in Zuidwest-Libië en ruim 10.000 in Burkina Faso. Een volk dat in rap tempo zijn nomadenbestaan opgeeft.

Taal
De bevolking spreekt Arabisch, Berber en Frans. De Toeareg spreken Tamaschek en hun schrift heet Tifinar gebaseerd op een Oud- Libisch alfabet.

Klimaat
Algerije heeft een gematigd mediterraan klimaat aan de kust een steppeklimaat tot aan de Hoge Plateaus van de Sahara-Atlas en een woestijnklimaat ten zuiden daarvan.

Reisdocumenten
Geldig paspoort, bij binnenkomst moet het paspoort nog 6 maanden geldig zijn. Visum is verplicht hiervoor heb je een uitnodigingsbrief nodig, deze is te verkrijgen via Sahara Travel. Omdat het verkrijgen van het visum enige tijd in beslag neemt is het goed om op tijd te boeken.

Geldzaken
De munteenheid in Algerije is de Algerijnse dinar (DZD). 100 Algerijnse dinar is € 0,67. Alleen in Tamanrasset en Djanet kan gepind worden hierna niet meer neem daarom ook contante euro’s mee. Je hebt weinig contant geld nodig en waar je souvenirs wilt kopen kan dat ook in euro’s.

Douane
Neem geen alcoholische dranken mee, er wordt streng op gecontroleerd. De dinar mag niet worden in- of uitgevoerd. Drones worden niet binnengelaten.

Gezondheid
Voor Algerije worden vaccinaties aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we je naar de website vaccinatiesopreis en informeer bij je huisarts naar je persoonlijke situatie. Reizigers uit België vinden informatie op de website wanda.be

Eten en drinken
Het eten tijdens je reis is eenvoudig en goed. ’s Ochtends is er ontbijt met thee, koffie, brood, jam en kaas. ’s Middags wordt er uitgebreid de tijd genomen voor de lunch, welke bestaat uit een salade met brood, fris, koffie of thee. s Avonds maakt de kok een warme maaltijd met vaak soep vooraf. Als het brood op is wordt er nieuwe gebakken. Het water word aangevuld uit de bronnen waar wij onderweg langskomen. In de Algerijnse keuken wordt veel olijfolie gebruikt. Koude schotels, rijk gevulde salades en rauwkost worden veel gegeten. Vlees wordt geroosterd of gegrild. Er wordt veel geitenvlees gegeten maar ook dromedarisvlees. De basis van een hoofdmaaltijd bestaat uit rijst, aardappelen, couscous en brood. Thee is de volksdrank zoals dat voor de gehele Sahara het geval is.

Kamelen- wandeltochten
Houd rekening met het feit dat er niet altijd op de dromedarissen kan worden gereden. Op sommige dagen kan er ruw terrein voorbijkomen wat niet geschikt is voor het rijden op de dromedaris daarom dat je ook goed moet kunnen lopen. Wanneer je niet kunt omgaan met het Toeareg zadel moet je in staat zijn om de hele tijd te lopen. In toenemende mate worden telescopische wandelstokken gebruikt door de deelnemers, dit kan behulpzaam zijn in sommige gebieden. Breng ook een klein opblaasbaar kussentje of een dekentje mee. In het algemeen wordt er ’s ochtends ongeveer 3 tot 4 uur gelopen en in de middag nogmaals 2 tot 3 uur.

Overnachtingen
Je overnacht in Tamanrasset en Djanet op eenvoudige campings/ guesthouses waar elke kamer twee matrassen of bedden heeft en waar een gezamenlijke douche en toiletruimte is. De rest van de nachten slaap je in de openlucht of in een tentje. De organisatie neemt matrassen en een tentje mee en jij neemt je eigen slaapzak mee. Je kunt je wassen met water uit de bron ( uiteraard niet in de bron)  er gaat water mee in jerrycans.

Tijdzone
Er is in de winter geen tijdverschil in zomertijd is het in Algerije 1 uur vroeger.

Veiligheid
In groepsverband is het veilig om bepaalde gebieden in Algerije te bezoeken. De incidenten die er geweest zijn overkwamen de mensen die zelfstandig reisden en geen gids bij zich hadden. Reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Algerije vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken of op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het blijft altijd de keuze van de klant zelf om te reizen naar een bepaald gebied of land.

Telefoneren
Je kunt vanuit Tamanrasset en Djanet bellen en er zijn cybercafés. Indien het thuisfront je in noodgevallen wil bereiken dan kan men contact opnemen met Sahara Travel. De organisatie weet het beste hoe contact te maken met de groep. Ook gaat er een satteliettelefoon mee op de woestijnreis.

Fooi
Het is gebruikelijk om een fooi te geven aan het eind van de reis aan de chauffeurs en de kok.

Zwaarte van de reis
Met een goede gezondheid is deze reis voor iedereen die zich goed voorbereidt en zich flexibel opstelt te doen. Er zitten een paar zware trajecten in de reis, lange afstanden overbruggen of dagtochten en bijna alle dagen kamperen in de openlucht. Flexibiliteit en teamspirit is belangrijk voor dit soort woestijnreizen.

Kleding
Draag t-shirt met mouwtjes en geen korte broeken of rokken. Neem makkelijke en luchtige kleding mee maar ook warme kleding voor de frisse avonden.

Wat neem ik mee
Paspoort, e-ticket, contante euro’s, warme slaapzak, eventueel eigen tentje, een hoofdkussen, handdoek, zonnebril, iets voor op je hoofd, stevige wandelschoenen of sandalen, jodium, flesje desinfecteergel, ontsmettingsdoekjes,  deet, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts en diarree, toiletpapier, zonnebrandcreme en eventueel een middel tegen reisziekte, thermometer, ORS ( Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging).

Bagage
Neem soepele reistassen mee en het liefst geen hardschalige koffers. In verband met de trektocht die we maken in Tassili N’Ajjer en in Adrar N’Ahnet adviseren wij je alleen het hoognodige mee te nemen. De dromedarissen dragen je bagage maar deze willen we niet onnodig belasten.

Rotskunst
Je mag de rotskunst fotograferen maar nooit met de flits! ook niet nat maken of op enige wijze aanraken. De gebieden met veel rotskunst behoren tot “Parc National du Tassili n ‘Ajjer” en “Parc National du Ahaggar” en er zijn ook rotstekeningen te vinden in het gebied van Adrar N’Ahnet.

Noord en Zuid Algerije

Boekencontact opnemen