Woestijnreis

Tassili N’Ajjer Algerije

Algerije heeft voor toeristen twee sterke troeven in handen. In het noorden de Romeinse ruïnes en in het zuiden de uitzonderlijk mooie landschappen van de Sahara in een immens groot gebied. De landschappen waar je door heen reist variëren in kleur en textuur. Enorme zandduinen steken prachtig af tegen de door erosie gevormde rotsen. Daartussen liggen de quelta’s, de wadi’s ( een droog gevallen rivierdal) en de verborgen prehistorische schatten welke zich vertonen in rotsgravures en tekeningen van wel meer dan 10.000 jaar oud. Kortom een van de mooiste woestijnen op aarde. Prachtige landschappen, fotogenieke duinen en rotsbogen in de meeste bizarre vormen.

Data & Prijzen

Aantal dagen14
Prijs vanaf € 1.589 per persoon bij 4 deelnemers gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen al het transfer en vervoer, overnachting op camping in Djanet met ontbijt, volpension al de dagen in de woestijn, chauffeur/gids met 4x4 landcruiser.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 549,- 1 x € 40 administratiekosten, visumkosten, mineraalwater, fooi, overige maaltijden en drankjes.
Minimale deelname 4 personen
Vertrek dagelijks met uitzondering van de maanden juni, juli en augustus.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Parijs – Djanet

Je boekt je ticket naar Djanet of laat het door Sahara Travel regelen. Op het vliegveld van Djanet in het zuiden van Algerije zal de gids je verwelkomen en je vervolgens naar een zeer eenvoudig guesthouse brengen voor je eerste overnachting in Algerije. 

Dag 2

Djanet- Al Berdj

’s Ochtends komt de gids je op de afgesproken tijd ophalen en begint je avontuurlijke reis door een schitterend gedeelte van de Sahara. Ten zuidoosten van Djanet ligt de entree van Tadrart die de komende dagen verkent wordt.  Elke avond wordt een tentenkampje opgezet waar de meereizende kok het eten klaarmaakt. Het eerste overnachtingskamp is in de wadi van El Berdj met rondom prachtig gevormde rotsen. Je kunt een wandeling maken in deze magische omgeving. De overnachting kun je doorbrengen in de tentjes die meegebracht worden door de organisatie of in je eigen meegebracht tentje, uiteraard kun je ook in de openlucht slapen.

Dag 3 – 4

El Berdj-Moul Naga-Tamzdigha-Intihaq

Vandaag rijd je door de kloof van El Berdj naar een wereld van indrukwekkende hoge zandduinen. Je verkent de prachtige rotsformaties en prehistorische tekeningen van koeien en personages. Je begeleiders zetten de bivakplaats op in Moul Naga de omgeving doet wel wat denken aan scenes uit de serie “ Lord of the Rings”. De volgende dag staat Tamzdigha – Intihaq op het programma waarbij je bij de grootste door erosie gevormde complex van rotsbogen uitkomt die doen denken aan een kathedraal. Je hebt mooi zicht op duinen en rotsbogen en over de “vallei van de bomen” bij Wan Izawaten. Elke dag maak je wandelingen zo ook vandaag. 

Sahara Algerije

Dag 5 – 6

Tin Merzouga-Waw Nagn-Tisstka-Adjlati

Tin Merzouga staat bekend om haar immense rode zandduinen. Sommige zijn 600 meter hoog. Je komt door een wadi en loopt naar Quelta Bouhadian, een ongelooflijk complex van ravijnen, kliffen en zandduinen. Een quelta is een waterplaats in de holtes van de rotsen. Afhankelijk van de weersomstandigheden staat hier wel of geen water in. Ook vandaag kom je weer langs rotsgravures. Aan het eind van de dag is onze stek op een betoverende plek in Tin Merzouga.
De volgende dag gaat deze ultieme sahara reis verder door een grote Wadi In-Djaren een mooi landschap met zandduinen die van kleur verschillen wat het een bijzonder mooie tocht maakt.
Hier zijn ook tal van gravures en tekeningen te vinden. Je komt bij fotogenieke rotsbogen en luncht bij Waw Nagn, in de volksmond bekend als de Cirkel. In de omgeving van Adjlati wordt het kamp op gezet.

Algerije sahara

Dag 7 – 8

Tagharghart-Tifartsin-Djanet

De route gaat vandaag weer in de richting van Djanet. Je luncht in Tini om vervolgens verder te rijden naar de gravure van de “Crying Cow” daterend uit 8000 BC. De vroegste rotsgravures in het zuiden van Algerije dateren uit 12000 BC. Het kamp wordt opgezet in Tifartsin waar je kunt genieten van een schitterende zonsondergang.
De volgende ochtend rijd je terug naar Djanet naar het gasthuis waar je even kunt douchen en lunchen. Djanet bestaat uit een aantal dorpen bij elkaar wit geschilderd en omgeven door een mooie oase van palmbomen. Djanet wordt dan ook wel de parel van de woestijn genoemd. Hierna kun je een bezoek gbrengen aan het Museum van Tassili. Het museum laat de geschiedenis van de omgeving zien, het vertelt verder over dieren en planten, rotstekeningen en het nomadeleven. Verder bezoek je de dorpskern van Djanet en Kasr Azellouaz, de oudste originele nederzetting van de omgeving. Overnachting in het guesthouse in Djanet.

Crying Cow

Dag 9 – 10

Djanet-Tasset-Ihrir-Dider-Essendilene

Nadat je even in de bewoonde wereld bent geweest ga je vandaag de woestijn ten westen van Djanet in. De lunch is in Tasset een thuisbasis van prachtige rotstekeningen. Je maakt een wandeling door een prachtige kloof naar de kleine oase van Ihrir, een waterrijk gebied met grote guelta’s ( meertjes). Je overnacht in een huisje of in de openlucht als dat de voorkeur heeft.
De volgende ochtend bezoek je Wadi Dider welke prachtige rotstekeningen van een olifant, giraffe en een leeuw herbergt. Deels wandel je vandaag door wadi’s en smalle kloof om uit te komen bij Wadi Essendilene met haar oleanders, de tamarisk- en palmbomen. Aan het eind van de Wadi woont een nomaden familie die er het gebied ‘ bewaakt’. Je overnacht in deze omgeving.

Algerije woestijn

Dag 11 – 12

Essendilene-Tikoboène-Tilalin-Timghas

Vandaag verandert het landschap en is anders dan in het oosten van Djanet. Pieken van zandsteen en enorme uitgestrekte zandvlaktes typeren dit landschap. Je ziet een grote rotsboog lijkend op een olifant en een Neolithisch graftombe. Overnachting in de woestijn.
De volgende ochtend rijd je door het uitgestrekte landschap van Tilalin en langs hoge rotspieken en grotschilderingen Timghas (tand) genoemd naar de vorm van de berg. Dit was je laatste volle dag in de woestijn.

Algerije woestijn

Dag 13 -14

Thimgas-Djanet-Amsterdam

Van Timghas rijd je terug naar Djanet en zal de gids je uitnodigen om te komen eten bij zijn familie een mooie gelegenheid om even in het dagelijkse leven van een Algerijns gezin te kijken. Men zal een traditioneel gerecht voor je klaarmaken. Er is nog tijd om het dorp in te gaan en de laatste uurtjes voor de vlucht kun je doorbrengen in het gasthuis waar je eerder ook twee nachten verbleef. Transfer naar het vliegveld van Djanet voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Algerije sahara

Reisinfo rondreizen Algerije

Cultuur
In Algerije leven voornamelijk Arabieren, deze bevolkingsgroep vormt 80% van de bevolking. Hiernaast is 19% Berbers en 1% van de bevolking is van Europese afkomst. Gedurende 132 jaar is Algerije een kolonie van Frankrijk geweest. In 1962 verwierf het land de onafhankelijkheidsstatus. De Toeareg leven in het zuiden. De Tifinagh is de geschreven taal van de Toeareg nomaden. De Toeareg zijn een Berbervolk dat in het westen van de Sahara en Sahel woont. Als nomaden leven zij voornamelijk van de veeteelt. De circa 1,2 miljoen Toeareg zijn in vijf landen te vinden: zo’n 600.000 in Noord-Niger, 500.000 in Noord-Mali, 45.000 in Zuid-Algerije, 30.000 in Zuidwest-Libië en ruim 10.000 in Burkina Faso. Een volk dat in rap tempo zijn nomadenbestaan opgeeft.

Taal
De bevolking spreekt Arabisch, Berber en Frans. De Toeareg spreken Tamaschek en hun schrift heet Tifinar gebaseerd op een Oud- Libisch alfabet.

Klimaat
Algerije heeft een gematigd mediterraan klimaat aan de kust een steppeklimaat tot aan de Hoge Plateaus van de Sahara-Atlas en een woestijnklimaat ten zuiden daarvan.

Reisdocumenten
Geldig paspoort, bij binnenkomst moet het paspoort nog 6 maanden geldig zijn. Visum is verplicht hiervoor heb je een uitnodigingsbrief nodig, deze is te verkrijgen via Sahara Travel. Omdat het verkrijgen van het visum enige tijd in beslag neemt is het goed om op tijd te boeken.

Geldzaken
De munteenheid in Algerije is de Algerijnse dinar (DZD). 100 Algerijnse dinar is € 0,70. Alleen in Tamanrasset en Djanet kan gepind worden hierna niet meer neem daarom ook contante euro’s mee. Je hebt weinig contant geld nodig en waar je souvenirs wilt kopen kan dat ook in euro’s.

Douane
Neem geen alcoholische dranken mee, er wordt streng op gecontroleerd. De dinar mag niet worden in- of uitgevoerd. Drones worden niet binnengelaten.

Gezondheid
Voor Algerije worden vaccinaties aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we je naar de website vaccinatiesopreis en informeer bij je huisarts naar je persoonlijke situatie. Reizigers uit België vinden informatie op de website wanda.be

Eten en drinken
Het eten tijdens je reis is eenvoudig en goed. ’s Ochtends is er ontbijt met thee, koffie, brood, jam en kaas. ’s Middags wordt er uitgebreid de tijd genomen voor de lunch, welke bestaat uit een salade met brood, fris, koffie of thee. s Avonds maakt de kok een warme maaltijd met vaak soep vooraf. Als het brood op is wordt er nieuwe gebakken. Het water word aangevuld uit de bronnen waar wij onderweg langskomen. In de Algerijnse keuken wordt veel olijfolie gebruikt. Koude schotels, rijk gevulde salades en rauwkost worden veel gegeten. Vlees wordt geroosterd of gegrild. Er wordt veel geitenvlees gegeten maar ook dromedarisvlees. De basis van een hoofdmaaltijd bestaat uit rijst, aardappelen, couscous en brood. Thee is de volksdrank zoals dat voor de gehele Sahara het geval is.

Kamelen- wandeltochten
Houd rekening met het feit dat er niet altijd op de dromedarissen kan worden gereden. Op sommige dagen kan er ruw terrein voorbijkomen wat niet geschikt is voor het rijden op de dromedaris daarom dat je ook goed moet kunnen lopen. Wanneer je niet kunt omgaan met het Toeareg zadel moet je in staat zijn om de hele tijd te lopen. In toenemende mate worden telescopische wandelstokken gebruikt door de deelnemers, dit kan behulpzaam zijn in sommige gebieden. Breng ook een klein opblaasbaar kussentje of een dekentje mee. In het algemeen wordt er ’s ochtends ongeveer 3 tot 4 uur gelopen en in de middag nogmaals 2 tot 3 uur.

Overnachtingen
Je overnacht in Tamanrasset en Djanet op eenvoudige campings waar elke kamer twee matrassen of bedden heeft en waar een gezamenlijke douche en toiletruimte is. De rest van de nachten slaap je in de openlucht of in een tentje. De organisatie neemt matrassen en een tentje mee en jij neemt je eigen slaapzak mee. Je kunt je wassen met water uit de bron ( uiteraard niet in de bron)  er gaat water mee in jerrycans.

Tijdzone
Er is in de winter geen tijdverschil in zomertijd is het in Algerije 1 uur vroeger.

Veiligheid
In groepsverband is het veilig om bepaalde gebieden in Algerije te bezoeken. De incidenten die er geweest zijn overkwamen de mensen die zelfstandig reisden en geen gids bij zich hadden. Reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Algerije vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken of op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het blijft altijd de keuze van de klant zelf om te reizen naar een bepaald gebied of land.

Telefoneren
Je kunt vanuit Tamanrasset en Djanet bellen en er zijn cybercafés. Indien het thuisfront je in noodgevallen wil bereiken dan kan men contact opnemen met Sahara Travel. De organisatie weet het beste hoe contact te maken met de groep.

Fooi
Het is gebruikelijk om een fooi te geven aan het eind van de reis aan de chauffeurs en de kok.

Zwaarte van de reis
Met een goede gezondheid is deze reis voor iedereen die zich goed voorbereidt en zich flexibel opstelt te doen. Er zitten een paar zware trajecten in de reis, lange afstanden overbruggen of dagtochten en bijna alle dagen kamperen in de openlucht. Flexibiliteit en teamspirit is belangrijk voor dit soort woestijn reizen.

Kleding
Draag t-shirt met mouwtjes en geen korte broeken of rokken. Neem makkelijke en luchtige kleding mee maar ook warme kleding voor de frisse avonden.

Wat neem ik mee
Paspoort, e-ticket, contante euro’s, warme slaapzak, eventueel een tentje, een hoofdkussen, handdoek, zonnebril, iets voor op je hoofd, stevige wandelschoenen of sandalen, jodium, flesje desinfecteergel, ontsmettingsdoekjes,  deet, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts en diarree, toiletpapier, zonnebrandcreme en eventueel een middel tegen reisziekte, thermometer, ORS ( Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten.

Bagage
Neem soepele reistassen mee en het liefst geen hardschalige koffers. In verband met de trektocht die we maken in Tassili N’Ajjer en in Adrar N’Ahnet adviseren wij je alleen het hoognodige mee te nemen. De dromedarissen dragen je bagage maar deze willen we niet onnodig belasten.

Rotskunst
Je mag de rotskunst fotograferen maar nooit met de flits! ook niet nat maken of op enige wijze aanraken. De gebieden met veel rotskunst behoren tot “Parc National du Tassili n ‘Ajjer” en “Parc National du Ahaggar” en er zijn ook rotstekeningen te vinden in het gebied van Adrar N’Ahnet.

Woestijnreis Algerije

Boekencontact opnemen