Expeditie Gilf Kebir

Egypte

De Gilf Kebir is een uitgestrekt gebied in het zuidwesten van Egypte. Gilf El Kebir is een enorm plateau gespleten door wadi’s en het herbergt kolossale zandduinen.

Recentelijk heeft het gebied wat meer bekendheid gekregen door de film “The English Patiënt”. Wadi Sura met de Cave of de Swimmers is bekend geworden door de ontdekkingsreiziger Almásy. Dit magnifieke voorbeeld van prehistorische rock-art is maar een kleine greep uit de duizenden gravures, tekeningen en schilderingen die er te vinden zijn in de wadi’s van Gilf el Kebir.

Jebel Uwaynat is een massief met aan weerskanten de grenzen van Egypte, Soedan en Libië. In de oudheid was Jebel Uwaynat bewoond door veehouders die verbazingwekkende gravures nalieten in Karkur Talh. Hun schilderingen van giraffes, leeuwen en struisvogels laat zien dat het gebied een overgang kent van savanne naar woestijn rond 5000 jaar voor Christus. Sindsdien is de Uwaynat woestijn de droogste op aarde. Er valt minder regen dan 1 mm per jaar. ’s Werelds droogste gebied is adembenemend om te bereizen.

Wij organiseren de expedities van september tot april als de temperaturen acceptabel zijn. Op deze expedities zal het vanzelfsprekend zijn dat we niet van alle comfort voorzien zijn. En het is onvermijdelijk dat zand in iedere porie van je lichaam komt. Er zal geen water verspild mogen worden om je mee te wassen. Dit omdat er onderweg niet even bijgetankt kan worden, niet voor benzine en ook niet voor water, alles gaat mee op deze expeditie. Wanneer je belangstelling voor de woestijn en haar cultuur, rock-art groot is en je kunt afzien zal deze expeditie de rest van je leven in je geheugen gegrift staan.

Data & Prijzen

Aantal dagen17
Prijs op aanvraag en afhankelijk van aantal deelnemers.
Minimale deelname 2 personen
Vertrek wekelijks in de maanden september tot en met april

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Caïro

Vandaag kom je aan op het vliegveld van Caïro waar je zelf eenvoudig een visum kunt regelen. Bij de uitgang zal de begeleider je verwelkomen en naar het hotel in Cairo brengen. Afhankelijk van aankomsttijd kun je Cairo zelfstandig in gaan.

Dag 2

Caïro – Bahariya

Vandaag ga je op weg naar de Bahariya Oase. Na een aantal uren te hebben gereden kom je aan in Bahariya, het groen van de dadelpalmen vormt een mooi kontrast tegen de levenloze, geelachtige rotsbodem. In de oase liggen verschillende bronnen die al in de verre oudheid bezocht werden. Bij aankomst in de oase zullen de gidsen erg druk zijn met de laatste voorbereidingen te treffen voor de expeditie naar de Gilf Kebir. Je slaapt in een hotel in de oase. 

Dag 3 – 4

Bahariya -Witte Woestijn- Dakhla

Vandaag zie je het prachtige natuurreservaat, de Witte Woestijn. Door erosie gevormde intens witte kalkrotsen zover het oog strekt. Je kunt hier een wandeling maken door dit indrukwekkende gebied. Overnachting in de Witte Woestijn. De volgende ochtend gaat de reis verder naar Dakhla waar Al Qasr bezocht wordt. Een labyrint van middeleeuwse steegjes met o.a. schitterende oude deurdorpels, eeuwenoude moskee en een ethnografisch museum. In Dakhla vullen we onze jerrycans met water en benzine, kopen vers fruit en groenten en alle andere noodzakelijke etenswaren en onze expeditie kan gebinnen. Je eerste overnachting in de woestijn.

Dag 5 – 7

Abu Ballas- Eight Bells- Prince Kemal el-Din

De jeeps brengen je diep de woestijn in via de Salima zandvlakte naar Abu Ballas (vader van de kruiken). Tot op de dag van vandaag weet niemand hoe die kruiken daar zijn gekomen en hoe oud ze zijn. Eight Bells is een oud vliegveld van de Britse Luchtmacht uit de 2de wereldoorlog. In het zuiden kom je bij Prince Kemal el Din’s monument. Opgericht door de ontdekkingsreiziger Almassy voor zijn beste vriend, een van de eerste Egyptenaren die deze uithoek ontdekte.

Dag 8 – 11

Karkur Talh – Wadi Sura – Foggini Mestekawi Cave – Wadi Homra

In Karkur Talh ook wel Acacia Vallei genoemd, vinden we tekeningen op de rotsen uit lang vervlogen tijden, ook kun je gazellen tegenkomen, het is een van de mooiste gebieden van de Gilf el Kebir. Het zuiden achter ons latend bereiken we Wadi Sura de beroemde “cave of the swimmers”. Hier vind je diverse tekeningen op de rotsen waaronder de beroemde “zwemmers”. In Foggini Mestekawi Cave zijn prachtige fresco’s van prehistorische tekeningen te zien slechts enkele jaren geleden ontdekt. We vervolgen onze expeditie naar Wadi Homra een mooi gebied met acaciabomen en rood gekleurd zand met verspreid kleine rotstekeningen.

Dag 12-14

Silica Glass – Great Sand See

Vandaag vervolgen we het spoor door de woestijn naar het zuidelijke punt van de “Great Sand See”. Uiteindelijk bereiken we Silica Glass Area. Dit bijzonder glas is te vinden over een gebied van 80 km lang en 25 km breed. Het vemoeden is dat dit glas ontstaan is door inslag van een meteoriet maar omdat er in de omgeving geen krater is gevonden bestaat er ook de theorie dat er op een hoogte van 5000 meter een komeet explodeerde. Het mysterie is nog niet opgelost. Toetanchamon had een sieraad waar dit silica glas in verwerkt is, te zien in het Egyptisch museum. Het glas heeft een witte tot groene kleur.

Dag 15

Great and Sea – Siwa Oase

Je reist de komende dag naar de Siwa Oase. Deze oase is ongetwijfeld Egypte’s meest authentieke en idyllische oase. Het is omgeven door duizenden palmbomen en een zee van zandduinen en omgeven door zoutmeren. Lang is het onopgemerkt gebied gebleven maar werd bekend vanwege het orakel van Amon. Men kwam van ver om het orakel van Amon te raadplegen. De Perzische Koning Cambyses bracht een heel leger op de been om Siwa te vernietigen maar het kwam om in een zandstorm tussen de oase van Kharga en de Siwa Oase. Alexander de Grote reisde helemaal af naar Siwa om bevestigd te krijgen dat hij de zoon van de god Zeus was. De Siwa Oase staat ook bekent om haar heldere warmwaterbronnen, duizenden palmbomen en haar zoutmeren. We slapen vlakbij een natuurlijke warmwaterbron.

Dag 16 – 17

Siwa Oase-Caïro-Amsterdam

Vrije dag in deze mooie oase. Je kunt een lokale tour maken door de oase en een duik nemen in de bron van Cleopatra of een bezoek brengen het orakel van Amon welke Alexander de Grote raadpleegde om te horen of hij een zoon van de god Zeus was. Aan het eind van de dag komen wij bij het Fatnas eiland om te genieten van de zonsondergang. Hotelovernachting in Siwa. Transfer naar Cairo. Hotelovernachting in Cairo de volgende ochtend word je naar het vliegveld van Cairo gebracht.
Programma wijzigingen voorbehouden.

Reisinfo rondreizen Egypte

Klimaat
Egypte’s klimaat is eenvoudig samen te vatten heet en droog. Dit geldt voor het grootste gedeelte van het land het hele jaar met uitzondering van de maanden december, januari en februari. ‘s Winters als de zon onder gaat kan het al snel koud aanvoelen vanwege het grote temperatuurverschil. Gemiddelde temperatuur aan de Middellandse Zee is 20° C tot 26° C in Aswan. Maximum temperatuur in dezelfde gebieden kan oplopen tot 31°C aan de kust tot wel 50°C in het zuiden. Het regent zelden in het zuiden van Egypte hoewel in de wintermaanden het af en toe in Cairo en noordelijke gebieden een beetje kan regenen. Voor actuele weersberichten.

Reisdocumenten
Een paspoort welke geldig is nog 6 maanden na dag van vertrek uit Egypte. Visum is te verkrijgen op het vliegveld van Egypte en kost € 25,00.

Eten en drinken
Er is een grote verscheidenheid in het eten van oosters tot mediterraan. Eten is te koop in grote restaurants, snackbars en ook in kleine winkelstalletjes op een hoek van de straat. De kleinere snackbars hebben sandwich, pizza’s of franse frietjes op het menu staan. Wil je het lokale eten uitproberen dan kun je een broodje falafel (bonen en salade)of kushjarie (macaroni/vermicelli met pittige kruiden) uitproberen. Het traditionele Egyptische ontbijt is “foel” een gerecht van bruine bonen. De hoofdmaaltijd is meestal rond het middaguur, bestaat uit kip of rundvlees met rijst, groenten en soep met brood.Thee is hèt nationale vocht. U zult er veelvan drinken. Turkse koffie of Nescafe is er voor de theehater. Moslims drinken over het algemeen geen alcohol maar zijn tolerant tegenover de bezoeker. Alcoholische dranken zijn te verkrijgen in bars of de grotere hotels en zijn duur. Er zijn ook redelijke Egyptische wijnen te koop. Er is volop vers geperste sinasappel, suikerriet, mango, guava-, bananensap te verkrijgen.

Tijdzone
In Egypte is het 1 uur later ten opzichte van ons in de wintertijd. Zomertijd loopt de tijd gelijk met Nederland.

Gezondheid
Voor een reis naar Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties word vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor informatie verwijzen wij u naar de GGD of duw huisarts. In elk dorp is een apotheek te vinden, praktisch alles is in Egypte te verkrijgen zonder doktersrecept. Drink voldoende water per dag dit voorkomt veel narigheid, wees voorzichtig met alcohol de eerste dagen. Gun uw lijf om even te wennen aan een ander klimaat.

Taal
De officiële taal in Egypte is het Arabisch maar u kunt ook met Engels uit de voeten. De omgangstaal verschilt per streek zo is er duidelijk verschil te horen in spreektaal tussen Caïro en Luxor.

Geldzaken
De valuta is in Egypte het pond (EGP) is verdeeld in 100 piaster. Lokaal wordt het pond geschreven als LE. 1 EGP is gelijk aan € 0,045 en € 1,- is EGP 22. Het advies is het geld ter plaatse te pinnen. Wissel je geld niet om in Nederland dit is een zeer onvoordelige koers. Met de pin kunt u terecht in de grote steden. De meeste creditcards worden geaccepteerd.

Fooi
Het is een gewoonte om voor elke dienstverlening hoe klein ook een fooi te geven.Van oorsprong is het een welkomstgeschenk een teken van gastvrijheid en vriendschap. Tegenwoordig is het voor veel mensen een welkome aanvulling op het kleine maandsalaris. Neem dus altijd voldoende kleingeld op zak. Het kan soms heel wat deuren openen. De fooi voor de chauffeur/ begeleider is € 5,- per persoon per dag een goede richtlijn.

Kleding
U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen. Wij komen op plaatsen waar het niet gewaardeerd word om in korte broek rond te lopen. Het is raadzaam om in de maanden november tot en met maart warme kleding mee te nemen, zoals een warme trui, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen in de woestijn.

Kamelentocht Sinai
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een ” eigen ” kameel dwz u kunt op de kameel zitten wanneer u dat wilt en waar de tocht dit toe laat en u kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen tassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. De bagage bij een kamelentocht mag niet meer zijn dan 12 kilo. In de woestijn slaapt u in de openlucht. Neem voor de tocht in de Sinaï een isolerend slaapmatje en slaapzak mee. Neem goede ingelopen hoogsluitende wandelschoenen mee met een goed profiel. In de wintermaanden neemt u een wind en waterdicht jack mee. Eventueel snorkeluitrusting. ’s Ochtends vertrekt men rond half negen vanuit het kamp en rond het middaguur is er tijd voor lunch en siësta en dan wordt er ’s middags nog weer eens 2 uurtjes gelopen. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Kamelentocht Westelijke Woestijn
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een ” eigen ” kameel dwz u kunt op de kameel zitten wanneer u dat wilt en waar de tocht dit toe laat en u kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen tassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. In de woestijn slaapt u in de openlucht. Wanneer u een tent wilt gebruiken moet u dit voor vertrek aan ons doorgeven.
U kunt gebruik maken van onze matrasjes, slaapzakken en wanneer nodig extra dekens. Neem goede ingelopen wandelschoenen mee met een goed profiel. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Overnachtingen
U overnacht in middenklasse hotels in de steden, daarbuiten meestal in eenvoudige hotels. Wanneer u reist met de 4×4 in de woestijn kan er gebruik gemaakt worden van onze dekens, slaapzakken, matrassen en eventueel een tent.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contante euro’s, etickt, veldfles, dagrugzakje, hoofdkussentje, zaklantaarn, zakmes, bril voor contactlensdragers, reserve batterijen voor de camera, insectwerende middelen, imodium, EHBO spullen, zwemkleding, zonnebrandcrème, lippenbalsem, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Aanvullende informatie
Wij wijzen de reiziger nadrukkelijk op het avontuurlijke karakter van onze reizen, met het daarbij horende eventueel gebrek aan comfort en met de mogelijke programmawijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden. Gezien de aard van sommige van onze reizen in Egypte dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico’s, het gebrek aan medische hulpverlening, slechte infrastructuur en beperkte communicatie-middelen. De reiziger kan hierbij geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerders.

Expeditie Gilf Kebir

Boekencontact opnemen