Klassiek Egypte

Egypte

Altijd al de wens gehad om eens de Piramiden van Gizeh met eigen ogen te zien en de schatten uit het graf van Toetanchamon te bewonderen? Stop dan met dromen en maak nu jouw eigen ontdekkingsreis door Egypte. Deze 8-daagse reis biedt je de mogelijkheid om op een ontspannen manier alle hoogtepunten van het Oude Egypte te zien. Bovendien kun je het programma aanvullen met een strandvakantie aan de Rode Zee. Dit programma is een voorbeeld van een reis die je in overleg met ons ook anders kunt samenstellen en invullen. Zo kun je in Egypte ook de Sahara woestijn in trekken of een combinatiereis met Jordanië en of Israël maken. Ook solo reizigers kunnen voor een uniek reisplan bij ons terecht.

Data & Prijzen

Aantal dagen9
Prijs € 1.595,- per persoon gebaseerd op een 2-persoonskamer en 4 deelnemers
Inbegrepen logies en ontbijt, lunch op dag 2, volpension al de cruisedagen, entreekosten volgens programma, Engelssprekende gids op dag 2, 4, 5, 6 en 7 en alle transfers.
Exclusief € 720,- o.v.v.b.internationale vlucht en 2 binnenlandse vluchten, visum € 25,- fooien, overige maltijden en alle drankjes, 1 x administratiekosten € 45,-
Deelname vanaf 2 personen
Vertrek elke vrijdag.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam-Caïro

Je neemt de vlucht om 15:00 uur vanaf Schiphol met Egypt Air naar Cairo, aankomst rond 20:30 uur. Bij aankomst op het vliegveld van Caïro word je verwelkomt door de vertegenwoordiger van Sahara Travel. Hij helpt je bij het verkrijgen van het visum en brengt je vervolgens naar het hotel in Caïro. De avond is verder vrij te besteden.

Dag 2 

Caïro

Cijfers lopen uiteen maar Caïro zal rond de 20 miljoen inwoners hebben denkt men. In deze metropool met al haar hectiek bevindt zich ook een van de grootste wereldwonderen op het gebied van bouwkunst en religie; de Piramiden van Gizeh. Deze zie je al van ver liggen en ga je vandaag met de gids bezoeken. Daarna bezoek je de mummies en oude schatten in het Egyptisch Museum, voor de meeste mensen is het masker van Toetanchamoen het hoogtepunt. Wil je ’s avonds nog wat meemaken van bruisend Cairo bezoek dan de Bazaar Khan El-Khalili. Hotelovernachting in Caïro.

Dag 3

Caïro-Luxor

Je wordt naar het vliegveld van Caïro gebracht voor de binnenlandse vlucht van 13:30 uur naar Luxor. Bij aankomst in Luxor rond 14:35 is er een transfer geregeld naar je hotel in Luxor. Het hotel ligt aan de Nijl en je kunt hier genieten van het uitzicht op de Nijl. De tijd die je rest kun je eventueel zelfstandig de souks van Luxor bekijken of het Winter Palace waar Agatha Christie het wereldberoemde boek ‘”Death on the Nile” schreef.

Dag 4

Luxor Tempel en Karnak Tempel

In de ochtend vertrek je met je gids om de East Bank te bezoeken waar de Karnak tempel gewijd aan Amon- Re en de tempel van Luxor zich bevind. Karnak is een spectaculair complex van pilaren en obelisken gewijd aan de goden van Thebe en ter meerdere glorie van de Egyptische farao’s. Daarna bezoek je de Luxor Tempel ooit was deze tempel verbonden  met de Karnak tempel door middel van brede en door sfinxen omzoomde laan. Rond 11:00 uur ga aan boord van het cruiseschip waarmee je de komende dagen over de Nijl vaart en overnacht. Je luncht aan boord en de middag is verder vrij te besteden. Overnachting op de cruise.

Dag 5

Vallei der Koningen & Tempel van Hatshepsut & Kolossen van Memnon

Een vroeg ontbijt vandaag om optimaal te kunnen genieten van de Vallei der Koningen en de tempel van Hatshepsut dat op de West Bank is gelegen. Vanaf de 18de Dynastie tot eind twintigste Dynastie verlieten de koningen Memphis en begonnen zij met de bouw van hun graven in Thebes. Dit duurde gewoonlijk zes jaar. De teksten in de graven zijn van het Boek der Doden, het Boek van de Poorten en het Boek van de Onderwereld. Bijna alle graven werden helaas leeggeroofd. De dodentempel van Koningin Hatshepsut is een van de beroemdste tempels in de wereld en ontworpen door de architect Senenmut. Er was een weg met aan weerszijden sfinxen die leidde naar de tempel met een helling van terrassen. Reliëfs aan de zuidkant van het middenterras tonen de tocht van de Koningin naar de Rode Zee. Langs de voorzijde van het hoger gelegen terras staan standbeelden van Osiris. Op de terugweg kom je langs de Kolossen van Memnon. Twee enorme standbeelden van de farao Amenhotep III.

Dag 6

Edfu en Kom Ombo

Tussen Aswan en Luxor ligt de Tempel van Edfu, de best bewaarde tempel in Egypte. De tempel is gewijd aan de valkgod Horus en is gedurend een periode van 180 jaar van 237 v.Chr. tot 57 v.Chr. gebouwd. In de tempel is een grote binnenplaats. Vlak voor de ingang van de eerste van twee zalen staat het standbeeld van Horus. In de beide zalen staan torenhoge kolommen. Kom Ombo ligt in de bocht van de Nijl op de Oostbank, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Aswan. Kom Ombo heeft een ongebruikelijke dubbele tempel die tijdens Ptolemaic en Romeinse tijd is gebouwd. De tempel is gewijd aan de krokodillengod Sobek en de valkgod Horus. Overnachting aan boord.

Dag 7

Philae Tempel

Je vaart met een motorbootje naar het eiland Agilika waar de tempel van Philae opnieuw is opgebouwd, ongeveer 550 meter van haar oorspronkelijke plaats op het eiland Philae in de buurt van de Hoge Dam. De tempel is gewijd aan de godin Isis en bestaat uit verschillende altaren en heiligdommen, waaronder het Voorportaal van Nectanebos I, de Tempel van de Keizer Hadrian, de Tempel van Hathor en Trajan’s Kiosk (het bed van de Farao’s). Overnachting aan boord van de cruise.

Dag 8

Aswan

Na het ontbijt ga je van boord van het cruiseschip in Aswan. Je wordt naar je hotel in Aswan gebracht en neemt afscheid van je gids als dat de vorige avond nog niet is gedaan. Er is tijd om zelfstandig Aswan in te gaan en eventueel het legendarische Old Cataract hotel te bezoeken, of je maakt nog een tochtje met een zeilbootje naar de botanical island of het elephantien island. Overnachting in hotel in Aswan.

Dag 9

Aswan – Cairo- Amsterdam

In de vroege ochtend wordt je bij het hotel opgehaald voor de vlucht vanaf Aswan naar Cairo. Hier is een goede aansluiting met je vlucht naar Amsterdam. Aankomst op Schiphol rond 15:30 uur.

Reisinfo rondreizen Egypte

Klimaat
Egypte’s klimaat is eenvoudig samen te vatten heet en droog. Dit geldt voor het grootste gedeelte van het land het hele jaar met uitzondering van de maanden december, januari en februari. ‘s Winters als de zon onder gaat kan het al snel fris aanvoelen vanwege het grote temperatuurverschil. Gemiddelde temperatuur aan de Middellandse Zee is 20° C tot 26° C in Aswan. Maximum temperatuur in dezelfde gebieden kan oplopen tot 31°C aan de kust tot wel 50°C in het zuiden. Het regent zelden in het zuiden van Egypte hoewel in de wintermaanden het af en toe in Cairo en noordelijke gebieden een beetje kan regenen.

Reisdocumenten
Een paspoort welke geldig is nog 6 maanden na dag van vertrek uit Egypte. Visum is te verkrijgen op het vliegveld van Egypte en kost ongeveer € 25,00. Dit contant meenemen in euro’s of in 25 US dollar.

Eten en drinken
Er is een grote verscheidenheid in het eten van oosters tot mediterraan. Eten is te koop in grote restaurants, snackbars en ook in kleine winkelstalletjes op een hoek van de straat. De kleinere snackbars hebben sandwich, pizza’s of franse frietjes op het menu staan. Wil je het lokale eten uitproberen dan kun je een broodje falafel (bonen en salade)of kushjarie (macaroni/vermicelli met pittige kruiden) uitproberen. Het traditionele Egyptische ontbijt is “foel” een gerecht van bruine bonen. De hoofdmaaltijd is meestal rond het middaguur, bestaat uit kip of rundvlees met rijst, groenten en soep met brood. Thee is hèt nationale vocht. Moslims drinken over het algemeen geen alcohol maar zijn tolerant tegenover de bezoeker. Alcoholische dranken zijn te verkrijgen in bars of de grotere hotels en zijn duur. Er zijn ook redelijke Egyptische wijnen te koop en volop vers geperste sinasappel, suikerriet, mango, guava-, bananensap te verkrijgen.

Tijdzone
In Egypte is het ’s winters 1 uur later ten opzichte van Nederland en België.

Gezondheid
Voor een reis naar Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Ben je  zeven dagen voordat je Egypte binnenkomt in een gele koorts gebied geweest dan is deze vaccintie verplicht. Voor verdere informatie verwijzen wij je naar de GGD of de huisarts. In elk dorp is een apotheek te vinden, praktisch alles is in Egypte te verkrijgen zonder doktersrecept. Drink voldoende water per dag dit voorkomt veel narigheid, wees voorzichtig met alcohol de eerste dagen. Gun je lijf even te wennen aan een ander klimaat.

Taal
De officiële taal in Egypte is het Arabisch maar je kunt ook met Engels uit de voeten. De omgangstaal verschilt per streek zo is er duidelijk verschil te horen in spreektaal tussen Caïro en Luxor.

Geldzaken
De valuta is in Egypte het pond (EGP) is verdeeld in 100 piaster. Lokaal wordt het pond geschreven als LE. 1 EGP is gelijk aan € 0,03 en € 1,- is EGP 35. Het advies is het geld ter plaatse te pinnen. Wissel je geld niet om in Nederland dit is een onvoordelige koers. Met de pin kun je terecht in alle grote steden. De meeste creditcards worden geaccepteerd.

Fooi
Het is een gewoonte om voor elke dienstverlening hoe klein ook een fooi te geven.Van oorsprong is het een welkomstgeschenk een teken van gastvrijheid en vriendschap. Tegenwoordig is het voor veel mensen een welkome aanvulling op het kleine maandsalaris. Neem dus altijd voldoende kleingeld op zak. Het kan soms heel wat deuren openen. De fooi voor de chauffeur/ begeleider is € 5,- per persoon per dag een goede richtlijn.

Kleding
Je bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren je om daar de kleding op aan te passen. Wij komen op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek rond te lopen. Het is raadzaam om in de maanden november tot en met maart warme kleding mee te nemen, zoals een warme trui, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen in de woestijn.

Kamelentocht Sinai
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een ” eigen ” kameel dwz je kunt op de kameel zitten wanneer je dat wilt en waar de tocht dit toe laat en je kun je kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem een sporttas mee als bagage en geen hardschalige koffers. De bagage bij een kamelentocht mag niet meer zijn dan 12 kilo. In de woestijn slaap je in de openlucht. Neem voor de tocht in de Sinaï een isolerend slaapmatje en slaapzak mee. Neem goede ingelopen hoogsluitende wandelschoenen mee met profiel. In de wintermaanden neem je een wind en waterdicht jack mee. Eventueel snorkeluitrusting. ’s Ochtends vertrekt men rond half negen vanuit het kamp en rond het middaguur is er tijd voor lunch en siësta en dan wordt er ’s middags nog weer eens 2 uurtjes gelopen. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Kamelentocht Westelijke Woestijn
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een ” eigen ” kameel dwz je kunt op de kameel zitten wanneer je dat wilt en waar de tocht dit toe laat en je kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen tassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. In de woestijn slaap je in de openlucht. Wanneer je een tent wilt gebruiken dit graag voor vertrek aan ons doorgeven.
Je kunt gebruik maken van onze matrasjes en wanneer nodig extra dekens. Neem goede ingelopen wandelschoenen mee met profiel. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Overnachtingen
Je overnacht in middenklasse hotels in de steden, daarbuiten meestal in eenvoudige hotels. Wanneer je reist met de 4×4 in de woestijn kan er gebruik gemaakt worden van onze dekens, matrassen en eventueel een tent.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contante euro’s, e-ticket, veldfles, dagrugzakje, hoofdkussentje, zaklantaarn, zakmes, bril voor contactlensdragers, reserve batterijen voor de camera, insectwerende middelen, imodium, EHBO spullen, zwemkleding, zonnebrandcrème, lippenbalsem, zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Klassiek Egypte

Boekencontact opnemen