Israël Jordanië Rondreis

Israel & Jordanie

Israël is rijk aan historische, archeologische en religieuze bezienswaardigheden. Jeruzalem, het Meer van Galilea en Nazareth om er een paar te noemen. Israël is ook een modern land met prachtige stranden, levendige steden, natuurparken, kuuroorden, winkelcentra en kunstenaars kolonies. Jordanië bestaat voor driekwart uit woestijn en al eeuwenlang bewoond door nomaden die nu grotendeels een vaste woonplaats hebben. Jordanië vervult een scharnierfunctie tussen het Middellandse-Zeegebied en het Midden Oosten. Talrijke beschavingen volgden elkaar op in dit boeiende land. Ze lieten prachtige overblijfselen na, de Romeinse stad Jerash, kruisvaarders kastelen , woestijn kastelen en natuurlijk Petra, de stad uitgehouwen door de Nabateeërs. Een kleurrijk land met de Rode Zee, de roze rode stad Petra en de goudgele woestijn

Data & Prijzen

Aantal dagen 9
Prijs Geef aan ons door met hoeveel personen je reist en wij geven je de prijs
Minimale deelname 2 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam-Tel Aviv-Caesarea-Haifa

Je vlucht vertrekt vanaf Schiphol naar Tel Aviv. Bij aankomst op het vliegveld wordt je naar het hotel in Tel Aviv gebracht, de dag is verder vrij te besteden. De volgende ochtend neemt de chauffeur je mee op reis langs de kust naar Caesarea. In het jaar 20 voor Chr. herbouwde Herodes de Grote een kleine Phoenisische stad, die als de ‘Toren van Strato’ bekend stond en noemde haar Caesarea, ter ere van keizer Augustus. Hierna bezoek je Haifa. ‘In Tel Aviv danst men, in Jeruzalem bidt men, maar in Haifa werkt men!’ Haifa is het centrum van zware industrie en internationale handel in Israël. Het is de belangrijkste havenstad van het land en met ca. 300.000 inwoners de derde stad van het land. De berg Karmel in Haifa is ca. 20 km lang en 7 à 8 km breed en 600m hoog. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse “Karem El” wat betekent: “de wijngaard van God”. In de oudheid was het met wijngaarden bedekt en is altijd om zijn vruchtbaarheid beroemd geweest. Hij is het hele jaar door groen en is één van de aantrekkelijkste bergen in Israël. Voor de profeten was hij een symbool van schoonheid en genade en zijn top heeft sinds de oudheid als een altaar voor verschillende goden gediend. Dit was de plaats waar de profeet Elia de priesters van Baäl uitdaagde en bespotte toen hun bezweringen faalden, en de Heer op zijn gebed vuur uit de hemel liet dalen. Overnachting in Bay Club of gelijkwaardig in Haifa.

Dag 3

Haifa-Nazareth-Tiberias

Je verlaat Haifa en rijdt door Galilea richting Nazareth waar Jezus zijn kindertijd doorbracht. Het Nazareth van toen zag er heel anders uit dan het Nazareth van nu. Het dorp bestond uit armelijke boerenhuizen; veel van de woningen waren in de grotten uitgehakt. Men plaatste een eenvoudige muur voor de grot en de woning was gereed. De koele grotten gebruikte men ook voor de opslag van graan, wijn, olijfolie en water. De boeren vestigden zich hier in de heuvels van Beneden-Galilea, omdat er op deze plaats een bron ontsprong. Het opvallendste gebouw in Nazareth is de Verkondigingsbasiliek de kerk van de Maria Boodschap, Basilica of the Annunciation.  De reis gaat verder naar Tiberias. De rustige inham van Tabgha aan de noordelijke oever van het Meer van Galilea vormt het toneel van vele evangelische verhalen, zoals de Vermenigvuldiging van de Broden en de Vissen. Vroege christenen markeerden de locatie van dit wonder (Mat. 14:15-21, Mar 6:35-44, Joh 6:1-14) met een kerk, die prachtige mozaïeken bevat. Hierna rijdt u naar de berg der Zaligsprekingen ( Mount of Beatitudes) Hier onderwees Jezus zijn discipelen “de Preek op de Berg” zoals Mattheüs vertelt (Mat.5:3-11). De coupletten 5:3-11 van de preek beginnen met het woord Zalig, vandaar de naam Beatitude wat “zegen” betekent in Latijn De kerk is door architect Antonio Barluzzi in neo-renaissancestijl ontworpen. Hotelovernachting in Ohalo Tiberias of gelijkwaardig.

Dag 4

Tiberias-Jeruzalem

In de ochtend rijd je naar Jeruzalem. Bezienswaardigheden in Jeruzalem zijn de tuin van Getsemané waarmee je dan ook meteen de Olijfberg kunt bezoeken, de Via Dolorosa en de Heilige Grafkerk. Jeruzalem is de hoofdstad en het centrum van drie wereldgodsdiensten. Die van de joden, christenen en moslims. De stad herbergt honderden synagogen kerken en moskeeën en wordt jaarlijks door meer dan een miljoen gelovigen vanuit de hele wereld bezocht. Overnachting in Eyal Hotel in Jeruzalem. In de Oude stad vinden we onder andere de gerestaureerde Joodse wijk met de Klaagmuur welke voor de joden de meest heilige plaats ter wereld is. De Via Dolorosa ( de kruisweg van Jezus) en tegenwoordig, behalve een kleurrijke bazaarstraat, ook het domein van vele pelgrims. Over de Via Dolorosa loopt de Ecce- Homoboog, welke is gebouwd rond 135 n. Chr. De Heilige Grafkerk is voor de christenen de heiligste plaats in de stad. De Rotskoepel, is een islamitische schrijn op de Tempelberg in Jeruzalem het is tussen 688 en 692 gebouwd. Het gebouw is, in tegenstelling tot wat veel niet-moslims denken, géén moskee maar een gedenkplaats. Overnachting in Eyal Hotel of gelijkwaardig in Jeruzalem.

Dag 5

Jeruzalem

De Tempelberg is van beslissende betekenis geweest voor de loop van de geschiedenis van de stad Jeruzalem en is heilig voor zowel joden als moslims. Op deze plek wilde Abraham op bevel van God zijn zoon Izaäk offeren aan de Heer en hier richtte hij een altaar op. Centraal op het voormalige tempelplein staat de islamitische Rotskoepel, gebouwd op de rots waar de profeet Mohammed zijn reis naar de hemel zou zijn begonnen. Het is dezelfde rots als waar Abraham zijn zoon Izaäk zou offeren. Ernaast staat de al-Aksa moskee. Het enige overblijfsel van de zogeheten Tweede Tempel is de Klaagmuur, een heilige plaats voor orthodoxe joden. Tegen de oostelijke muur zie je de binnenkant van de dichtgemetselde Gouden Poort, herkenbaar aan de twee koepeltjes. In de middag bezoek je het Yad Vashem Museum. Yad Vashem is het belangrijkste Holocaust Monument en Informatiecentrum van Israël. Het ligt op de groene hellingen van Har HaZikaron (de Berg der Herinnering) in Jeruzalem. Israëls Holocaust herdenkingsproject begon in 1953 met als taak de herinnering aan slachtoffers van de Holocaust te bewaren en de geschiedenis van het Joodse volk tijdens de Holocaust te documenteren. Overnachting Eyal Hotel of gelijkwaardig in Jeruzalem.

Dag 6

Jeruzalem-Allenby Bridge-Petra-Wadi Rum 

Op het programma vandaag Petra en Wadi Rum. Je wordt geholpen bij de formaliteiten bij de grensovergang tussen Israël en Jordanië. Voordat je op reis gaat zorg jezelf voor het visum en anders vraag Sahara Travel om dit te regelen. Petra is een zeer indrukwekkende erfenis van de Nabateeërs. De Nabateeërs of Nabateeën vormden een volk dat in de vroege Oudheid leefde in het Midden-Oosten. Hun koninkrijk besloeg delen van het huidige Jordanië, Syrië, Saoedi-Arabië en Palestina. Zij dreven handel via de verschillende karavaanroutes. Onder andere de handel in wierook naar Jemen was belangrijk voor hen. De hoofdstad van de Nabateeërs was de stad Petra. De Nabateeërs hadden hun eigen religie. Centraal stond de verering van rotsen. Daarnaast hadden zij verschillende goden in hun pantheon. De Nabateeërs hebben ondergrondse waterkanalen aangelegd, die van ondergrondse bronnen in de bergen via tunnels naar droge landbouwgronden leiden. Petra staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Hierna gaat de reis verder naar Wadi Rum dit is de grootste wadi van Jordanië. Je maakt hier een tocht van ongeveer 2 uur. Het is al vanaf de prehistorie bewoond door diverse culturen. De Nabateeërs hebben ook hier veel nagelaten, in de vorm van muurschilderingen, graffiti en tempels. Op dit moment leven nog enkele Bedoeïenenstammen in het gebied. Overnachting in hotel Petra.

Dag 7-8

Petra-Tel Aviv

Omdat de roze rode stad Petra zo uitgestrekt is kun je vandaag bekijken wat de dag ervoor niet gedaan is. Hotelovernachting in Petra Panorama in Petra.
De volgende ochtend ga je naar de grens met Israël. Bij de grens ontmoet je weer de chauffeur die je naar Tel Aviv zal brengen. Deze dag kun je naar eigen inzicht invullen. Hotelovernachting in Metropolitan of gelijkwaardig in Tel Aviv.

Dag 9

Tel Aviv -Amsterdam

Je wordt vanaf je hotel naar het vliegveld van Tel Aviv gebracht en is er een eind gekomen aan een indrukwekkende reis. Je kunt de reis in Jordanië of Israël ook met een paar dagen verlengen.

Reisinfo rondreizen Israël

Klimaat
Israël heeft lange, warme en droge zomers (april – oktober) en over het algemeen milde winters (november – maart) met wat droger, koeler weer in de heuvelachtige gebieden zoals Jeruzalem en Safed. Er is relatief veel regenval in het noorden en midden van het land, terwijl het in de Negev woestijn zelden en in het uiterst zuidelijke Eilat bijna nooit regent.

Reisdocumenten
Voor reizen naar Israël heeft u een geldig paspoort nodig dat bij vertrek uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig u ontvangt een gratis bezoekersvisum. Een retour of doorreisticket is verplicht.

Eten & Drinken
Het water dat in Israel uit de kraan komt is van goede kwaliteit met een bijsmaakje maar goed te drinken. Toch kan het voorkomen dat uw maag van streek raakt, koop dan flessen water in de supermarkt of in uw hotel. De Israelische keuken heeft vele invloeden, van Europees tot Arabisch. Zowel Joden als Moslims eten geen varkensvlees, dit zult u hier dus nauwelijks aantreffen. Oosterse gerechten als Falafel en Kebab en de traditionele Joodse gerechten als vis, in kleine stukjes gehakte lever en kippensoep, staan hier op de menukaart. In Israel heeft u ook een ruime keuze uit wijnen, likeuren en brandy’s. Israelische bieren zijn o.a. Maccabee en Gold Star.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Israël 1 uur later.

Voltage
In Israël is 230 Volt. U heeft een adapter nodig (3-pins).

Gezondheid
In Israël heeft men goede medische zorg, apotheken zijn over het hele land gevestigd en op feestdagen is er een wisseldienst. Zorg voor een goede reisverzekering, de medische zorg is erg duur. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. Het vaccinatie advies is persoonsgebonden. DTP wordt aanbevolen. Bespreek met de GGD of uw huisarts of vaccinatie voor u zinvol is. In dit land komt dengue koorts of knokkelkoorts voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Rabiës kan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren.

Taal
De officiële talen zijn het Hebreeuws (Hivriet) en het Arabisch. De meeste Israëli’s en Arabieren spreken echter vloeiend Engels. In de toeristische centra kunt u ook goed terecht met Duits of Frans.

Geldzaken
De officiële munt van Israël is de Shekel (ILS), onderverdeeld in 100 Agorot. 1 Israëlische Sjekel is ca. 0,24 eurocent. 1 euro is 4,12 ILS. Banken zijn over het algemeen geopend van 08.30 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur van zondag t/m donderdag. Sommige banken in de toeristische gebieden zijn wat langer geopend. Bij de meeste banken vindt u pinautomaten of kunt u contant geld wisselen. Creditcards worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd, ook bij de Israëlische middenstand kunt u op veel plaatsen met de creditcard terecht.
In de dienstverlening (hotels, restaurants, taxi’s, gidsen etc.) verwacht men een fooi indien u goed bediend bent. In restaurants wordt over het algemeen 10% fooi gegeven, uiteraard afhankelijk van de verleende service.

Kleding
Als u Israël in de zomer bezoekt, heeft u vooral luchte kleding nodig. Het is ook geen slecht idee een trui of jas mee te nemen, want het kan ‘s nachts in de bergen en in de woestijn behoorlijk afkoelen. Voor een bezoek aan Israël in de winter heeft u warme kleding nodig – een jas (raadzaam is ook een regenjas), goede schoenen, een sjaal en andere warme kleding. Het weer in Israël is niet zo koud als in Europa, maar het is ook niet echt warm en het kan regenachtig zijn. Neem voor dagtochten een kleine tas of rugzak mee. Reist u naar Eilat of de Dode Zee, dan is het aan te raden zwemkleding mee te nemen, omdat het daar zelfs in de winter warm genoeg is om te zwemmen. Wanneer u een kerk, moskee of synagoge naar binnengaat zorg er dan voor dat uw schouders en benen bedekt zijn.

Overnachtingen
Dit wordt in het programma per dag beschreven.

Telefonie & Internet
Israël heeft een uitstekend netwerk. Bijna overal is wifi beschikbaar.

Feestdagen
Israël is een land waarin Joden en Moslims samenleven en beiden hebben hun feestkalender.
Feestdagen Israel & Feestdagen Palestina

Foto & Film
Zorg voor voldoende geheugen voor uw digitale camera. Fotografeer geen gevoelige plaatsen als checkpoints en vliegvelden. Maak niet zomaar een foto van de lokale bevolking, vraag eerst om toestemming.

De Shabbat
Begint op vrijdagavond bij zonsondergang en duurt tot zaterdagavond bij zonsondergang. Alle joodse winkels en instellingen zijn gesloten, het openbaar vervoer ligt nagenoeg stil en vele culturele- en uitgaansgelegenheden zijn gesloten. Voor de Arabieren geldt vrijdag als rustdag, de Arabische winkels zijn dan veelal gesloten.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contant geld, zaklantaarn, bril voor contactlenzendragers, ORS, loperamide, jodium, koortsthermometer, schaartje, pincet, pleisters, verband, zonnecrème, zwemkleding, kopie paspoort en reisverzekering,

Israël en Jordanië Rondreis

Boekencontact opnemen