Rondreis Jordanië

Jordanië

Een prachtige rondreis door Jordanië een zeer complete reis en met veel variatie.  Je bezoekt de ruïnes van Jerash en ervaart hoe het is om op het zoute water van de Dode Zee te blijven drijven of voor een bedoeïenen tent de zon onder te zien gaan. Je trekt door het Natuurreservaat van Dana, Wadi Mujib en Wadi Araba. Optioneel kun je in Wadi Rum een kamelentocht maken door het prachtige woestijnlandschap met rijke kleurschakeringen. Een van de hoogtepunten is wel het fascinerende Petra en Little Petra wat je uiteraard niet over wilt slaan.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 1.529,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer
Inbegrepen visum, logies en ontbijt, al het transfer en vervoer,entreekosten, alle wandeldagen met gids.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 449,- 1 x € 35,- administratiekosten, alle overige maaltijden en drankjes, mineraalwater en fooien.
Minimale deelname 4 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam-Amman-Jerash-Madaba

Bij aankomst in Amman brengt onze chauffeur je naar het hotel in Amman.
De volgende dag bezoek je het noorden voor de stad Jerash. Jerash was een rijke provinciestad aan de zuidoost grens van het Romeinse rijk. Waarschijnlijk was Gerasa al bewoond tijdens de Bronstijd en de IJzertijd door een Semitische bevolking. De stad kwam tot bloei na de Romeinse verovering in 63 voor Chr. dankzij o.a. de handelsroutes en de vruchtbare gronden werd de stad rijk. Het gehele eeuwenoude stadscentrum is nog intact. Jerash is een mooi voorbeeld van Romeinse stedenbouw, bestaande uit verharde wegen, zuilenrijen met tempels, theaters, pleinen, baden, fonteinen, poorten en stadsmuren. Hierna ga je naar Madaba welke bekend staat als de stad van de Mozaïeken. In 1898 werd de mozaïek kaart van Mabada gevonden te vinden in de Sint George kerk waar deze oudst bewaard gebleven mozaïek kaart van het Heilige Land te vinden is. Hotelovernachting in Madaba.

Dag 3

Madaba-Nebo-Dode Zee-Dana

Via de berg Nebo, Dode Zee en Wadi Mujib rijdt je naar het zuidelijk gelegen Dana. Op de berg Nebo staat een herdenkingssteen op de plaats vanwaar Mozes het beloofde land zag liggen. Er is een prachtig uitzicht over de Jordaan vallei en de Dode Zee. Op heldere dagen kan je Jeruzalem en Jericho zien liggen. Je luncht bij de Dode Zee. Dit uniek geologisch- chemisch fenomeen is de diepste depressie op aarde. De Arabieren noemen de Dode Zee het “omgekeerde meer” en het is een buitengewone ervaring om hier in te “zwemmen”. Hierna rijdt je naar Wadi Mujib voor een wandeling van ongeveer 2 uur. Het is een woest en prachtig gebied met steile berghellingen en valleien. De diep ingesleten zandstenen van de Mujib Reserve komen 900 meter boven zeeniveau tot 400 meter onder zeeniveau. Door dit dramatisch verschil in hoogte en de aanwezigheid van een aantal rivieren is het een habitat voor een grote verscheidenheid van planten en dieren. Je overnacht in het charmante Dana dat grenst aan een mooi natuurreservaat.

Dag 4-5

Dana- Feinan-Wadi Araba-Namaleh

Je wordt opgehaald bij het hotel en begint vanuit het hotel aan een dagwandeling door het Dana Natuurreservaat. Gedurende de wandeling maak je grote kans op een ontmoeting met de lokale bedoeïenen die hun kudde schapen en geiten hoeden. In het reservaat leven bijna 500 plantensoorten en 300 diersoorten. Je overnacht in het Feinan Eco Lodge.
De volgende dag kun je een kamelentocht maken door Wadi Araba het is een mooie ervaring om hoog te zitten en het landschap in de rustige tred van het beest aan je voorbij te zien trekken. Wanneer je liever alleen wandeld dan kies je daarvoor. Je kampeert in Namaleh.

Dag 6-7

Little Petra -Petra- Wadi Rum

Na het ontbijt wandel je verder via Little Petra dit gedeelte van het erfgoed van de Nabateeërs is veel minder bezocht als het wereldberoemde Petra. De Siq al Barid diende als karavanserai er zijn waterbekkens waar het regenwater in werd opgevangen en eetzalen met 2 of 3 banken waar op het plafond nog een fresco van de Nabateeërs is te zien. Je overnacht in een hotel in Petra.
Op dag 7 bezoek je de roze rode stad Petra. Ze vormden een volk dat in de vroege Oudheid leefden in het Midden-Oosten. Hun koninkrijk besloeg delen van het huidige Jordanië, Syrië, Saoedi-Arabië, Israël en Palestina. Zij dreven handel via de verschillende karavaanroutes. Onder andere de handel in wierook naar Jemen was belangrijk voor hen. De hoofdstad van de Nabateërs was de stad Petra. De Nabateërs hadden hun eigen religie. Centraal stond de verering van rotsen. Veel van de 800 individuele monumenten zoals gebouwen, tombes, graven, baden en tempels zijn uit caleidoscopisch zandsteen gehouwen. Houd je van cultuur dan heb je een topdag vandaag. Je wordt hierna naar Wadi Rum gebracht voor de overnacht in een tentenkampje in de woestijn.

Dag 8-9-10

Wadi Rum-Amman-Amsterdam

Vandaag maak je een kamelentocht of wandeltocht door Wadi Rum. De schoonheid van Wadi Rum ia adembenemend. Het gebied bestaat uit fascinerende gele, witte, rode en bruine zandstenen rotsformaties die gescheiden zijn door canyons. Er zijn talloze natuurlijke rotsbruggen en bogen en champignonvormige rotsformaties uitgesleten door een jarenlange erosie van wind en regen. Het is de grootste wadi in Jordanië en wordt bewoond door diverse culturen, al vanaf de prehistorie. De Nabateërs hebben hier vooral veel nagelaten in de vorm van muurschilderingen, graffiti en tempels. Op dit moment leven er nog enkele Bedoeïenenstammen in het gebied. Je overnacht in een tentenkamp in deze prachtige omgeving. Op dag 9 brengt de chauefeur je terug naar Amman. Als je dat wilt kun je ‘savonds op eigen gelegenheid Amman in gaan. Je overnacht in een hotel in Amman en de volgende dag is er transfer geregeld naar het vliegveld van Amman

Reisinfo rondreizen Jordanie

Klimaat
Het westen van Jordanië heeft een mediterraan klimaat. Droge en warme zomers en milde en vrij natte winters. Richting het zuiden wordt het klimaat warmer en droger. Hier heerst een woestijnklimaat in de zomer met temperaturen overdag meer dan 35°C en in de winter komen de temperaturen nog rond de 15°C en 20°C. Er zijn bovendien nog diverse klimaatsoorten door de hoogteverschillen. In het zuiden regent het weinig, in de maanden december tot maart gemiddeld 5 millimeter per maand.
Actuele weersberichten in Jordanië

Reisdocumenten
Geldig paspoort welke na terugkeer uit Jordanië nog 6 maanden geldig is. Visum kunt u op het vliegveld van Amman en Aqaba ter plaatse verkrijgen. Reist u over land dan dient u van te voren een visum aan te vragen bij de Ambassade in Den Haag of Brussel. Stuur een kopie van uw paspoort naar uw eigen email, in geval van verlies kunt u er altijd bij.

Eten en drinken
Water uit de kraan kan niet gedronken worden. Koop mineraalwater. Doe de eerste dagen voorzichtig met het eten, eet niet te vet en drink geen tot weinig alcohol. Vermijd eten aangeboden op straat of vlees dat niet goed gaar is. De Jordaanse gerechten hebben invloeden uit andere landen aan de Middellandse Zee en van traditionele Arabische gerechten. Hier een aantal gerechten die veel gegeten worden. Shoarma, Kibbih- gefrituurde balletjes gemaakt van een mix van vlees met bloem en uitjes, Felafel- gefrituurde balletjes van kikkererwtenpasta, opgediend in brood, Hummus een kikkererwtenpasta, gemixt met een sesampasta, knoflook en citroen, Foul bestaande uit bruine bonen, knoflook en citroen met veel olie. Een typisch bedoeïenengerecht is Mensaf, het bestaat uit lamsvlees geserveerd met rijst en pijnboompitten. Varkensvlees is niet te verkrijgen. Eet u geen vlees dan kan het alternatief zijn; geroosterde bloemkoolroosjes, gevulde tomaten of aubergine. Overal zijn alcoholische drankjes te verkrijgen behalve in de ramadan. Zelf drinkt men arak een anijsdistilaat. Er is volop heerlijk vers vruchtensap te verkrijgen.

Tijdzone
In Jordanië is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd in Jordanië wijkt af van de zomertijd in Europa. Begin: laatste vrijdag in maart (klok een uur vooruit). Einde: laatste vrijdag in oktober (klok een uur terug) Let op: het is mogelijk dat Jordanië besluit de zomertijd het gehele jaar aan te houden. In dat geval is er gedurende de Europese wintertijd een tijdsverschil van 2 uur.

Gezondheid en inentingen
Voor een vakantie naar Jordanië wordt een inenting tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Echter voor actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. www.lcr.nl Informeer bij uw medisch specialist of vaccinatie voor u zinvol is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Taal
Arabisch. De gidsen spreken Engels.

Natuur
In het zuiden van Jordanië ligt de Wadi Rum woestijn. Jordanië bestaat voor ruim 90% uit woestijn. In het westen is het landschap heuvelachtig met diepe dalen die uitlopen in de rivier de Jordaan. De Jabal Ram is met 1754 meter het hoogste punt van Jordanië.

Geldzaken
De Nationale munt is de Jordaanse dinar (JOD) 1 Jordaanse Dinar = € 1.15 & € 1 Euro = 0.87 Jordaanse Dinar (JOD). Het in- en uitvoeren van Jordaans geld of andere valuta kan zonder beperking. U kunt bij elke bank en de grote hotels vreemde valuta wisselen. Behalve in Wadi Rum kan er elders overal gepind worden. In de grote hotels en restaurants kunt u ook betalen met een credit kaart.

Cultuur
Meer dan de helft van de Jordaanse bevolking is afkomstig uit Palestina. Zij leven vooral in het noorden en noordwesten van Jordanië. De andere helft zijn Transjordaniërs. Bedoeïenen (nomaden) leven in het zuiden van de woestijn nog een eenvoudig bestaan. Maar er zijn niet veel families meer over die nog het echte nomadenleven leiden. Het merendeel van de bevolking is islamitisch (soennitisch). 5% van de bevolking is christelijk, grieks orthodox, rooms katholiek, lutheranen en anglicanen.

Reisadvies
Het reisadvies voor vakanties naar Jordanië is positief. Jordanië staat bekend als één van de veiligste landen van het Midden Oosten. De meeste Jordaniërs zijn vriendelijke en gastvrije mensen.

Kleding
Wat uw kleding betreft raden wij u aan om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale bevolking. Neem in de zomer katoenen kleding mee een zonnebril en iets voor op uw hoofd. In de overige maanden ook warme kleding voor de avonden, deze kunnen flink afkoelen. In de maanden december tot april kan een regenjas goed van pas komen.

Overnachtingen
U overnacht afhankelijk van het programma in eenvoudige hotels oplopend tot 5 sterren hotels. Dit staat omschreven in uw reisgidsje soms overnacht u op een camping en soms in de open lucht in de woestijn er kan dan gebruik gemaakt worden van de door ons geleverde dun matras, dekens en tent. Boekt u een eenpersoonskamer dan krijgt u ook een eigen tent anders overnacht u in een 2- persoonstent. U kunt natuurlijk ook uw eigen tentje mee nemen.

Wandelingen
Gedurende de wandeltochten en of kamelentochten neemt u overdag alleen uw dag rugzakje mee. Uw overige bagage wordt door de jeep of een ezel/ dromedaris meegenomen. Al het kampeergerei is aanwezig waaronder ook tent en matras. Een slaapzak dient u zelf mee te nemen. Elke dag worden er 3 maaltijden bereid door de kok. Er gaat een professioneel Engelssprekende wandelgids met u mee.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contant geld, credit card, zaklantaarn, bril voor contactlenzendragers, stevige wandelschoenen, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, reisapotheek, zwemkleding, handdoek, lakenzak, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal.

Rondreis Jordanië

Boekencontact opnemen