Wandelreis Jordanië

Jordanië

Al wandelend door het natuurreservaat Dana ontdek je een gebied van duizelingwekkende schoonheid, geschiedenis en biodiversiteit. Veel van de dieren en planten zijn zeer zeldzaam waarvan sommige bedreigd, zoals de Zandkat en de Syrische Wolf.
Je wandeld door kloven en valleien, langs bedoeïenendorpjes en hun bewerkte velden en bijzondere cultuurschatten zoals de roze rode stad Petra. Hotels worden afgewisseld met overnachtingen in de woestijn van Wadi Rum in zelf opgezette kampen of op een mooi gelegen camping. Je begeleider op deze rondreis door Jordanië zorgt voor de maaltijden en het mineraalwater onderweg. Neem goed ingelopen wandelschoenen mee en een klein rugzakje voor het noodzakelijke aan proviand en verzorging gedurende de wandelingen.

Data & Prijzen

Aantal dagen9
Prijs € 1.925,- per persoon bij deelname van 4 personen en gebaseerd op een tweepersoonskamer
Inbegrepen 8 x logies en ontbijt, lunch op dag 2 tot en met 7, dinner dag 2 tot en met 8, al het transfer en vervoer, visum, chauffeur en wandelgids, entreekosten volgens het programma.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 249,- 1 x € 40,- administratiekosten, overige maaltijden en drankjes, mineraalwater en fooien
Minimale deelname 4 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Amman

Bij aankomst op het vliegveld van Amman verwelkomt onze agent je van harte in Jordanië. Daarna brengt hij je naar het hotel in Amman voor de eerste overnachting in Jordanië. Afhankelijk van het tijdstip dat je aankomt kun je Amman ingaan en bijvoorbeeld een hapje eten bij naar Nasim, een van de beste restaurant van de stad. Of neem een lekkere koffie in het Rumi Cafe waar ze relaxte muziek draaien en een goede sfeer heerst.

Dag 2

Amman – Dana Natuurreservaat

Na het ontbijt wordt je opgehaald door de chauffeur om je naar het Dana Natuurreservaat te brengen. Je checkt in bij het Dana Guesthouse en daarna kan de wandeling beginnen. Overleg met de wandelgids hoelang je in het totaal wilt wandelen. De entree naar het reservaat is het charmante 15e -eeuwse dorpje Dana dat uitkijkt over de vallei. Dana Natuurreservaat is een wereld van natuurlijke schatten met adembenemende vergezichten. Het reservaat beslaat een gebied van meer dan 300 km².  De mensen van de stam Ata’ta zijn de inheemse inwoners van het natuurreservaat. Ze zijn al 400 jaar aanwezig in Dana, maar de eerste bezetting van de stam dateert al van meer dan 6000 jaar geleden. Archeologische ontdekkingen stellen vast dat er Egyptische en Romeinse nederzettingen in Dana zijn geweest. Het Dana natuurreservaat biedt plaats aan vele plant- vogel- en zoogdiersoorten. De lunch wordt meegenomen voor onderweg. Overnachting in het Dana Guesthouse. 

Dag 3-4-5

Dana – Wadi Rum

Je rijdt vanochtend in 4 uur tijd naar Wadi Rum. In Wadi Umm Ishrin begint de wandeling door het noordelijke gedeelte van de woestijn, tevens de plaats waar Lawrence of Arabia woonde, de Brit die een belangrijke rol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Turkse sultan. 
Wadi Rum staat bekend om haar brede valleien met zand dat in kleur varieert van rood tot geel, omgeven door bergen waarvan de loodrechte wanden pronken met hun buitengewone kleurenpalet dat uiteenloopt van zwart naar dominant rood tot heldergeel. Djebel Um ed Dami is de hoogste top 1854m, tevens het hoogste punt van Jordanië. Betoverende zonsondergangen vind je hier! Je overnacht in Wadi Alqoudear omgeven door granieten heuvels en zandwoestijn.
De komende twee dagen, dag 4 en 5, wandel je ongeveer 4 á 5 uur per dag om de rotsinscripties te bekijken en de door erosie gevormde rotsboog. Je daalt gedurende deze wandeling hoofdzakelijk af van 700 meter naar zeeniveau en komt langs prachtig natuurschoon, verweerde bergen en af en toe passeren er dromedarissen die hier hun habitat hebben. Op dag 5 passeer je de champignon berg en Abu Rashrash. Beide nachten is de overnachtingsplaats in de omgeving van Al Kharazah.

Dag 6

Wadi Rum – Little Petra

In de ochtend maak je nog een wandeling van ongeveer 3 á 4 uur en dan is het tijd geworden om afscheid te nemen van deze heerlijke plek. Je wordt door de chauffeur naar het noordelijk gelegen Little Petra gebracht, hier maak je nog een wandeling van een uurtje of anderhalf. Little Petra wordt minder bezocht maar is minstens zo charmant als het wereldberoemde Petra. Ook wel Siq al Barid genoemd een zeer nauwe kloof die toegang geeft tot fenomenale verzameling tombes, tempels, huizen, trappencultusplaatsen en andere gebouwen. In een klein biclinium -vertrek met twee banken- zijn restanten van de Nabateese fresco’s uit de 1ste eeuw te zien. De rest van de dag is vrij te besteden. Overnachting in het mooi gelegen Seven Wonders Camp of gelijkwaardig.

Dag 7

Petra

Vandaag is voor velen het hoogtepunt van wat er te zien is in Jordanië. Petra de roze rode stad is de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs. De stad is gelegen in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen gehakt. De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook vanuit Jemen. Petra was voor de verschillende handelsroutes een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaren maakten de heersers van Petra schatrijk, wat te zien is aan de gebouwen en grafmonumenten. Het staat op de lijst van Unesco ’s Werelderfgoed. Overnachting in het Seven Wonders Hotel in Wadi Moussa.

Dag 8-9

Wadi Moussa – Petra – Amsterdam

Je kunt vandaag zelfstandig weer de roze rode stad van Petra bezoeken en er in alle rust nog eens doorheen wandelen, wanneer je van foto’s maken houdt is dit de perfecte dag. Misschien wil je wel het hoger gelegen ‘The High Place of Sacrifice’ beklimmen. De klim duurt ongeveer een half uur met sommige steile stukken tot de offerplaats zelf. De chauffeur zal je ’s ochtends naar de hoofdingang van Petra brengen en daar ook weer ophalen, spreek een tijd met hem af. Overnachting in het Seven Wonders Hotel Wadi Moussa
De volgende dag zal de chauffeur je ophalen bij de receptie van het hotel voor je transfer naar het vliegveld van Amman of Aqaba voor de vlucht naar Nederland

Reisinfo rondreizen Jordanie

Klimaat
Het westen van Jordanië heeft een mediterraan klimaat. Droge en warme zomers en milde en vrij natte winters. Richting het zuiden wordt het klimaat warmer en droger. Hier heerst een woestijnklimaat in de zomer met temperaturen overdag meer dan 35°C en in de winter komen de temperaturen nog rond de 15°C en 20°C. Er zijn bovendien nog diverse klimaatsoorten door de hoogteverschillen. In het zuiden regent het weinig, in de maanden december tot maart gemiddeld 5 millimeter per maand.
Actuele weersberichten in Jordanië

Reisdocumenten
Geldig paspoort welke na terugkeer uit Jordanië nog 6 maanden geldig is. Visum kunt u op het vliegveld van Amman en Aqaba ter plaatse verkrijgen. Reist u over land dan dient u van te voren een visum aan te vragen bij de Ambassade in Den Haag of Brussel. Stuur een kopie van uw paspoort naar uw eigen email, in geval van verlies kunt u er altijd bij.

Eten en drinken
Water uit de kraan kan niet gedronken worden. Koop mineraalwater. Doe de eerste dagen voorzichtig met het eten, eet niet te vet en drink geen tot weinig alcohol. Vermijd eten aangeboden op straat of vlees dat niet goed gaar is. De Jordaanse gerechten hebben invloeden uit andere landen aan de Middellandse Zee en van traditionele Arabische gerechten. Hier een aantal gerechten die veel gegeten worden. Shoarma, Kibbih- gefrituurde balletjes gemaakt van een mix van vlees met bloem en uitjes, Felafel- gefrituurde balletjes van kikkererwtenpasta, opgediend in brood, Hummus een kikkererwtenpasta, gemixt met een sesampasta, knoflook en citroen, Foul bestaande uit bruine bonen, knoflook en citroen met veel olie. Een typisch bedoeïenengerecht is Mensaf, het bestaat uit lamsvlees geserveerd met rijst en pijnboompitten. Varkensvlees is niet te verkrijgen. Eet u geen vlees dan kan het alternatief zijn; geroosterde bloemkoolroosjes, gevulde tomaten of aubergine. Overal zijn alcoholische drankjes te verkrijgen behalve in de ramadan. Zelf drinkt men arak een anijsdistilaat. Er is volop heerlijk vers vruchtensap te verkrijgen.

Tijdzone
In Jordanië is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd in Jordanië wijkt af van de zomertijd in Europa. Begin: laatste vrijdag in maart (klok een uur vooruit). Einde: laatste vrijdag in oktober (klok een uur terug) Let op: het is mogelijk dat Jordanië besluit de zomertijd het gehele jaar aan te houden. In dat geval is er gedurende de Europese wintertijd een tijdsverschil van 2 uur.

Gezondheid en inentingen
Voor een vakantie naar Jordanië wordt een inenting tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Echter voor actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. www.lcr.nl Informeer bij uw medisch specialist of vaccinatie voor u zinvol is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Taal
Arabisch. De gidsen spreken Engels.

Natuur
In het zuiden van Jordanië ligt de Wadi Rum woestijn. Jordanië bestaat voor ruim 90% uit woestijn. In het westen is het landschap heuvelachtig met diepe dalen die uitlopen in de rivier de Jordaan. De Jabal Ram is met 1754 meter het hoogste punt van Jordanië.

Geldzaken
De Nationale munt is de Jordaanse dinar (JOD) 1 Jordaanse Dinar = € 1.15 & € 1 Euro = 0.87 Jordaanse Dinar (JOD). Het in- en uitvoeren van Jordaans geld of andere valuta kan zonder beperking. U kunt bij elke bank en de grote hotels vreemde valuta wisselen. Behalve in Wadi Rum kan er elders overal gepind worden. In de grote hotels en restaurants kunt u ook betalen met een credit kaart.

Cultuur
Meer dan de helft van de Jordaanse bevolking is afkomstig uit Palestina. Zij leven vooral in het noorden en noordwesten van Jordanië. De andere helft zijn Transjordaniërs. Bedoeïenen (nomaden) leven in het zuiden van de woestijn nog een eenvoudig bestaan. Maar er zijn niet veel families meer over die nog het echte nomadenleven leiden. Het merendeel van de bevolking is islamitisch (soennitisch). 5% van de bevolking is christelijk, grieks orthodox, rooms katholiek, lutheranen en anglicanen.

Reisadvies
Het reisadvies voor vakanties naar Jordanië is positief. Jordanië staat bekend als één van de veiligste landen van het Midden Oosten. De meeste Jordaniërs zijn vriendelijke en gastvrije mensen.

Kleding
Wat uw kleding betreft raden wij u aan om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale bevolking. Neem in de zomer katoenen kleding mee een zonnebril en iets voor op uw hoofd. In de overige maanden ook warme kleding voor de avonden, deze kunnen flink afkoelen. In de maanden december tot april kan een regenjas goed van pas komen.

Overnachtingen
U overnacht afhankelijk van het programma in eenvoudige hotels oplopend tot 5 sterren hotels. Dit staat omschreven in uw reisgidsje soms overnacht u op een camping en soms in de open lucht in de woestijn er kan dan gebruik gemaakt worden van de door ons geleverde dun matras, dekens en tent. Boekt u een eenpersoonskamer dan krijgt u ook een eigen tent anders overnacht u in een 2- persoonstent. U kunt natuurlijk ook uw eigen tentje mee nemen.

Wandelingen
Gedurende de wandeltochten en of kamelentochten neemt u overdag alleen uw dag rugzakje mee. Uw overige bagage wordt door de jeep of een ezel/ dromedaris meegenomen. Al het kampeergerei is aanwezig waaronder ook tent en matras. Een slaapzak dient u zelf mee te nemen. Elke dag worden er 3 maaltijden bereid door de kok. Er gaat een professioneel Engelssprekende wandelgids met u mee.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contant geld, credit card, zaklantaarn, bril voor contactlenzendragers, stevige wandelschoenen, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, reisapotheek, zwemkleding, handdoek, lakenzak, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal.

Wadelreis Jordanië

Boekencontact opnemen