Avontuurlijk

Madagascar

Deze avontuurlijke rondreis in Madagascar is een mooie combinatie tussen reizen over land en op de rivieren.Voor een ieder die graag actieve en relaxte dagen willen combineren, is er de Tsiribihina rondreis. Deze reis in Madagascar brengt je van Antananarivo de hoofdstad van Madagascar naar Antsirabe en Miandrivazo. Hier begint het ontspannen gedeelte van de reis met een driedaagse kanotocht over de rivier Tsiribihina. Geniet van een totaal andere wereld om je heen van dieren, vissersboten en dorpen langs de rivier. Je slaapt in een tent langs de rivier waar de bootsman en gids je een heerlijke maaltijd klaarmaken. Na de boottocht begint het actieve gedeelte en maak je een trektocht door het Tshingy de Bemaraha National park. Met als afsluiting van deze prachtige reis een bezoek aan de ‘Avenue des Baobas’ bij Morondava. 

Data & Prijzen

Aantal dagen11
Prijs € 1.195,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen logies en ontbijt, alle transfers gedurende de reis, boottocht met bootsman, gids/ kok voor 3 dagen, maaltijden en mineraalwater op boottocht, kampeergerei, entreekosten voor de parken.
Niet inbegrepen vanaf € 615,- internationale vlucht en binnenlandse vlucht € 250,- visum € 25,- alle overige maaltijden, drankjes en mineraalwater, lokale gidskosten in de nationale parken +/- € 60,- en fooien.
Minimale deelname 2 personen
Vertrek dagelijks tussen half mei en eind november.

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam – Antananarivo – Antsirabe

Je neemt de vlucht  van Amsterdam met een tussenstop in Parijs naar Antananarivo waar je rond eind van de avond aankomt. Hier  verwelkomt de gids je en brengt je naar het hotel in de hoofdstad. De volgende ochtend rijd je naar Antsirabe de stad van de “pousse pousse” gelegen in de hooglanden op 1500 meter. Je rijdt door de bergen en langs rijstvelden. Onderweg kun je het ambachtswerk van de lokale bevolking bewonderen bezoeken en de tombe van de Merina zie. De gids zal je hier vertellen over de bijzondere dodencultus van dit volk met haar roots in Azië. Antsirabe bekend plaats van veel zout, het is een leuke stad met koloniale huizen en een kathedraal. Het is ook mogelijk om het Rano – Maimbo meer te bezoeken dat in de stad ligt of het Andraikaba meer dat 7 km buiten de stad is gelegen. Hier kun je om het meer heen wandelen en er worden edelstenen verkocht in kleine kraampjes langs het meer. Overnachting in een hotel.

Dag 3 – 4

Antsirabe-Miandrivazo-Tsiribihina

Vandaag doorkruis je een vulkanisch gebied met rotsen en afwisselend graslanden. Je komt langs diverse kleurrijke dorpen. Omdat er geen restaurants zijn langs de route krijg je een picknick box mee. Overnachting in hotel. De volgende ochtend is je eerste dag op de rivier Tsiribihina
Op een kano zie je het landschap toch weer op een heel andere manier. Je vaart langs baobabs, kalanchoë, een bloeiende vetplant en pachypodium ook wel Madagacarpalm genoemd. Het is ook het thuis voor de kameleon, makies, vleermuis, vele soorten vogels waaronder de bijeneters en reigers. De lunch wordt klaargemaakt op de oevers van de rivier daarna gaat de boottocht verder. Kamperen aan de rivier de Tsiribihina.

Dag 5 – 6 – 7

Tsiribihina rivier- Bekopaka-Tsingy de Bemaraha

Vandaag en morgen bezoek je de kloof Bemaraha om de makies te zien en te zwemmen bij de waterval. Na de lunch vaar je door naar Sakalava village waar je aan wal gaat om het dorp te bezoeken. Je kampeert weer aan de rivier en de derde dag op de rivier breekt aan. Je ziet de vleermuizen in de kloof en als je geluk hebt kun je ook krokodillen zien. De boottocht eindigt bij een dorp waar je gaat lunchen. Na de lunch ga je per kar, getrokken door zebus, naar een ander dorp waar de 4×4 landcruiser wacht om je naar Belo sur Tsiribihina te brengen. Overnachting in een hotel.
Op dag 7 reis je verder naar Tsingy de Bemaraha, waar je rond lunchtijd arriveert. Tsingy de Bemaraha is beschermt door Unesco Werelderfgoed is het grootste beschermde gebied in Madagascar. In de middag bezoek je dit bijzondere gebied de Kleine Tsingy met een lokale gids. Overnachting in een hotel.

Dag 8

Tsingy de Bemaraha National Park

Vroeg uit de veren voor een uurtje rijden naar de Grote Tsingy. Hier aangekomen wandel je 4 tot 5 uur door het park via touwbruggen, ladders en doorgangen. Je ziet op deze wandeltocht diverse soorten makies zoals de roodkopmaki, vetstaartkatmaki, deckens sifaki en de dwergmuismaki, tientallen vogels, orchideen, aloës, pachypodium en baoabs. Deze endemische en medicinale planten maken dit tot een uniek park. De spectaculaire kalksteenpieken van Tsingy de Bemaraha Tsingy is het Malagasi-woord voor “lopen op spitzen” en is een bijna ondoordringbaar labyrint van kalkstenennaalden met een oppervlakte van 1.575 km². Dit afgelegen gebied was tot 1998 niet toegankelijk voor toeristen totdat het zuidelijke deel (723 km²) tot nationaal park werd uitgeroepen. Het noordelijke deel is de zone die niet bezocht kan worden. De ravijnen, kloven, ongerepte bossen, meren en mangrovemoerassen van het reservaat laten een grote rijkdom aan flora en fauna zien die nog steeds niet volledig is vastgelegd. In de middag rijd je terug voor lunch in het hotel en is het tijd om te ontspannen. Optioneel maak je nog een nacht excursie met de lokale gids. Overnachting in een hotel.

Dag 9 – 10 -11

Tsinghy de Bemaraha- Baoab Avenue-Morondava-Amsterdam

Vandaag is het de dag van de baobab boom je reist naar Morondava. Je maakt een stop in Belo sur Tsiribihina en bezoekt de 800 jaar heilige Baobabboom en de “Baobab in love” Tegen zonsondergang bezoek je de Laan van de Baobabbomen. Hotelovernachting in Morondava.
Op dag 10 in de middag neem je de binnenlandse vlucht van Morondava naar Antananarivo, deze doet er een uur over. Bij aankomst op het vliegveld in Antananarivo wordt je naar het hotel gebracht, deze dag is verder vrij te besteden. De volgende ochtend vertrekt de vlucht naar Amsterdam om en is er natuurlijk een transfer voor je geregeld vanaf het hotel naar het vliegveld.

 

Reisinfo rondreizen Madagascar

Klimaat
Madagascar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoostpassaat. Over het algemeen kan worden gezegd dat de zomer duurt van november tot maart en dat het dan zeer warm is en het veel kan regenen. Het winterseizoen duurt van april tot oktober en dan is het droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. Het zuidwesten van het land kent een zeer droog klimaat en er valt bijzonder weinig regen. De maanden november en december zijn de “natte maanden” maar zelfs dan regent het weinig. De dag- en nacht temperaturen verschillen meer naarmate men zuidelijker komt. In het Centrale Plateau worden temperatuur en regenval beïnvloed door de hoogteverschillen. Zo kan de dag- en nachttemperatuur in de hoofdstad Antananarivo wel 14°C verschillen. Op de hoogvlakten stijgt de temperatuur zelden boven 23°C. In het noordoosten en de centrale gebieden komt geen echte droge periode voor. Het zuidoosten kent een wat droger, stabieler weertype. In februari en maart kan het hevig regenen en de kans op cyclonen is dan het grootst. Relatief drogere maanden zijn hier mei, september, oktober en november.
De beste reistijd is van april tot en met oktober, hoewel het regenseizoen steeds later in lijkt te zetten en november vaak ook nog een goede reismaand is.

Bevolking Madagascar
Madagaskar telt ruim 15 ½ miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 26 inwoners per km². In het westen is 2 inwoners per km² geen uitzondering. De gemiddelde groei van de bevolking bedraagt ongeveer 3% per jaar. Dit betekent dat de bevolking ongeveer één keer per 22 jaar verdubbeld. Dit hoge groeicijfer wordt veroorzaakt door het feit dat de gemiddelde moeder 5,84 kinderen krijgt en gezinnen met meer dan 10 kinderen vrij normaal zijn. De gemiddelde levensverwachting is niet erg hoog, bijna 55 jaar. Bijna 80% van de bevolking woont nog op het platteland; rond 20% woont in de steden. De trek naar de grote steden is echter groot en men verwacht dat in 2015 ongeveer 40% van de bevolking in de steden woont. De hoofdstad Antananarivo heeft op dit moment bijna 1,1 miljoen inwoners. De hele agglomeratie telt ongeveer 3,6 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Toamasina (127.000 inwoners), Fianarantsoa (130.000) en Antsirabe (120.000). De Madagassiër zijn overwegend van Maleis-Indonesische afkomst en in veel mindere mate zijn negroïde en Arabische elementen aanwezig. Ongeveer 1% van de bevolking bestaat uit voornamelijk Fransen, Comorezen, Indiërs, Pakistani en Chinezen. De traditionele Madagassische bevolking is verdeeld in 18 stammen, voornamelijk gebaseerd op de grenzen van de vroegere koninkrijken en niet zozeer op etnische karaktertrekken. Hoewel sommige stammen van duidelijk Aziatische of Afrikaanse afkomst zijn, is de Madagassische bevolking over het algemeen een mix van diverse stammen.

Reisdocumenten
Een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Magaskar. Er is een visum nodig welke bij aankomst geregeld wordt voor € 25,- per persoon.

Eten en drinken
De keuken van Madagascar bestaat voornamelijk uit rijst (vary). Dit wordt vaak samen geserveerd met stukjes vlees, vis en kip. Aan de kust kun je goede visgerechten krijgen. Typisch Malagassische gerechten zijn romazava (groentestoofschotel met rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave). Daarnaast worden veel gerechten geserveerd met pikante groentecurry. In de grote internationale hotels worden vaak ook internationale gerechten geserveerd, vooral gebaseerd op de Franse keuken. Ook zebu-steaks zult u op bijna elke menukaart terugvinden. Je zult op Madagascar vele soorten fruit zien zoals bananen, lychees, mango’s, kokosnoten en citrusvruchten. Het meest populaire drankje in Madagaskar is Three Horse Beer. Daarnaast kun je een Malagassisch wijntje proberen, maar bij de meeste reizigers valt deze niet in de smaak. Frisdranken zijn tevens overal verkrijgbaar. Het ontbijt is in de meeste accommodaties eenvoudig en weinig gevarieerd. Een standaard ontbijt bestaat vaak uit koffie/thee, een fruitsapje, fruit (salade) en toast met jam en honing. De indicatiekosten voor lunch en diner bedragen: Starter ca. Ar. 9000, hoofdgerecht ca. Ar 16000 en desert ca. Ar 9000.

Tijdzone
In Madagascar is het in de winters 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland.

Gezondheid
Voor reizen naar Madagascar wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en je hebt een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. De opvattingen over hygiëne in Madagascar zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kun je in de winkel kopen.
Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijk ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. We raden tevens aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten.

Taal
Madagascar kent achttien verschillende bevolkingsgroepen waarvan de meeste Malagasy spreken. Het Frans speelt vanwege de Franse kolonisatie een belangrijke rol binnen de maatschappelijke bovenlaag en bij de buitenlandse betrekkingen. In de grotere steden spreken veel Malagassiërs dan ook een beetje Frans. Het Malagasy stamt van het Indonesisch en kent veel dialectvormen. Het Malagasy is een beeldtaal. Zon betekent bijvoorbeeld ogen van de hemel en vaderland betekent letterlijk land van de voorouders.

Geldzaken
De munteenheid in Madagascar is de Ariary. Deze munt kun je niet in Nederland kopen.
Wij adviseren je op reis te gaan met contanten in euro’s. Bij aankomst op de luchthaven kun je wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. Bij het wisselen van grotere bedragen dien je er rekening mee te houden dat je een flinke stapel geld ontvangt. Zorg er voor dat je dit op meerdere plekken kunt bewaren. Pinpas: met een Nederlandse pinpas kun je in Madagaskar niet terecht. Creditcards: bij de banken in de grote steden op Madagascar kun je wel geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard, visa & BNI.
Met een Visa Card kun je in de meeste banken terecht, een Master Card wordt bij banken in de grotere steden geaccepteerd. In sommige met name luxere accommodaties is het mogelijk om te betalen met een Visa Card. Hiervoor geldt wel een toeslag van een paar procent. Belangrijk: bij het verlaten van Madagascar kan worden gecontroleerd of men van de besteding van het gewisselde geld bewijzen kan overleggen, het is dus raadzaam om bonnetjes te bewaren. Gelukkig komen controles nog weinig voor. Wisselkoers: de waarde van 10.000 Ariary is ongeveer € 2,45.

Fooien
De chauffeur verwacht een fooi voor de tijd dat hij de groep rondrijdt, tenminste als hij naar tevredenheid zijn werk heeft gedaan. Voor de gis en de chauffeur is een bedrag van 1 euro per reiziger per dag een redelijke fooi. Bedelen komt weinig voor op Madagaskar, met uitzondering van de grote steden Antananarivo, Antsirabe en Fianarantsoa. Door bedelaars geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. De werkelijkheid achter elke bedelaar kan heel verschillend zijn.

Kleding
In het grootste gedeelte van Madagascar is het tussen oktober en maart erg warm. Luchtige kleding en een pet zijn dan zeer nuttig. Gedurende het hele jaar kan het (vooral tijdens de bezoeken aan de regenwouden) af en toe flink regenen, zodat het aan te raden is om regenkleding mee te nemen. Voor de avonduren kun je een shirt of blouse met lange mouwen meenemen. Dit zorgt tevens voor bescherming tegen muggen.

Voltage
Het voltage in Madagascar is 220 volt de stopcontacten zijn van het Europese type dus je hebt geen adapter nodig.

Overnachtingen
Madagascar staat als toeristische bestemming nog redelijk in de kinderschoenen hoewel het de laatste jaren snel gaat. Voor de meeste toeristische en grotere plaatsen is er inmiddels keuze uit verschillende goede maar toch ook eenvoudige hotels.Voor de meeste accommodaties geldt dat de Franse koloniale invloed nog steeds terug te vinden is. De meeste hotels en guesthouses stralen een ontspannen sfeer uit en zijn vaak volgens Europese smaak gemixt met Malagassische invloeden ingericht. De stranden in Madagascar zijn spectaculair en door het beperkte toerisme ook nog ongerept. Er liggen prachtige resorts aan het strand voor een idyllisch verblijf.

Wat neem ik mee
geldig paspoort dat nog 6 maand geldig is bij vertrek uit Madagascar, contante euro’s, een creditcard, e-ticket, bril voor contactlensdragers, regenjack en warme fleecetrui of jas, reserve- batterijen voor de camera, verrekijker, zaklantaarn, klamboe, slaapzak, lakenzak, insect werende middelen, lippen crème, EHBO spulletjes, imodium of norit, natte papieren washandjes, vochtige doekjes, badkleding, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal, voldoende geheugen kaartjes, kopie van de reisverzekering en van uw paspoort.

Aanvullende informatie
Wij wijzen de reiziger nadrukkelijk op het avontuurlijke karakter van onze reizen met het daarbij horende gebrek aan comfort en met de mogelijke programma wijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden. Gezien de aard van deze reizen dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico’s, het gebrek aan medische hulpverlening, slechte infrastructuur en beperkte communicatiemiddelen. De reiziger kan hierbij geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerders.

Rondreis. Madagascar

Boekencontact opnemen