kamelentocht

Marokko

Deze tocht met de dromedarissen leidt je door een prachtig gedeelte van het zuiden van Marokko. Er is geen betere reis denkbaar die je van de dagelijkse beslommeringen los maakt dan een tocht met de kameel door de woestijn. Alles wordt terug gebracht tot het hoogst noodzakelijke. De schoonheid en de stilte van de woestijn wordt nog intenser ervaren wanneer je er met de dromedaris doorheen trekt. In de zomermaanden is de woestijn te warm. Dan kun je een week met de dromedarissen langs de kust van Marokko wandelen, informeer naar het programma.

Het startpunt is vlakbij het dorpje MHamid waar je een warm welkom krijgt van onze gastheer, hij verzorgt je eerste maaltijd en overnachting in de woestijn. Van hieruit ga je met de begeleiders en de dromedarissen richting het zuid westen. Je wandelt 4 dagen met de dromedarissen door de woestijn en per dag zal er ongeveer 17 km gelopen worden.

Data & Prijzen

Aantal dagen8
Prijs bij 4 deelnemers per persoon € 995,-gebaseerd op tweepersoonskamer. bij 2 deelnemers per persoon € 1.139,- gebaseerd op tweepersoonskamer.
Inbegrepen 2 x hotelovernachtingen met ontbijt, alle transfers en vervoer, wandeltocht met kamelen, volpension dag 3, 4, 5 en 6, al het transfer en vervoer.
Niet inbegrepen vliegticket € 429,- o.v.v.b. overige maaltijden, drankjes en mineraalwater, administratiekosten 1 x € 45,- op factuur en fooien.
Minimale deelname 2 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam  – Ouarzazate

Je neemt de vlucht vanaf Amsterdam met overstap in Casablanca naar Ouarzazate, gelegen aan de voet van het Hoge Atlas gebergte. Transfer naar Maison d’hotes Dar Farhana of gelijkwaardig.

Dag 2

Ouarzazate – Rass Nkhal

Na het ontbijt wordt je opgehaald om naar de woestijn te gaan. Via het Anti- Atlas gebergte en door de Draa vallei kom je aan in het woestijndorpje Mhamid. De Draa vallei is een grote lus van palmboom plantages welke zich uitrekt over een lengte van 200 kilometer. De rivier de Draa meandert door deze vallei waar je aan beide zijden van de weg oude en vaak vervallen Kasbahs ziet staan. Onderweg kom je langs de pottenbakkers van Tamegroute waar mooi aardewerk wordt gemaakt. Bij Mhamid houdt het asfalt op en rij je met de 4×4 landcruiser naar het startpunt van de kamelentocht bij Rass Nkhal. Dit is tevens de plek in de woestijn waar je de eerste nacht in een tentje of de open lucht doorbrengt. De volgende ochtend begin je aan de 4 daagse wandeltocht door de woestijn.

Dag 3 – 6

Rass Nkhal – Erg Smar

In de ochtend maak je kennis met de begeleiders die je de komende dagen zullen vergezellen door de woestijn van Zuid Marokko. Je trekt de komende dagen op een rustig tempo door de woestijn met verschillende type landschappen. De nodige bagage voor de reis wordt door de dromedarissen gedragen. Er wordt alle tijd genomen voor de lunch en zo nu en dan even gestopt. Door zo te reizen kom je in het ritme van de woestijn en volop genieten van de rust en schoonheid van dit gebied. Je overnacht in kleine tentenkampjes bij Rass Nkhal, Sidi Naji, Erg Zahar, Douib en Erg Smar. Soms is er een vast tentenkamp en soms wordt dit ter plekke voor de nacht opgezet. Elke avond bereiden de begeleiders je een warme maaltijd en wordt er af en toe een kampvuur gemaakt. Het eindpunt waar je met de dromedarissen uitkomt is Erg Smar. Hier geniet je van een laatste nacht onder de sterrenhemel. De route kan soms afwijken i.v.m. weersomstandigheden of het tempo van de groep. Dit geldt ook voor het aantal gelopen kilometers per dag.

Dag 7-8

Erg Smar – Ouarzazate

Je ontbijt tussen de zandduinen van Erg Smar en daarna is het tijd om afscheid te nemen van deze heerlijk plek. De 4×4 brengt je naar Mhamid en Zagora. In Zagora is er tijd om te lunchen. De taxi neemt je mee over de Anti Atlas richting Ouarzazate naar Maison d’hotes Dar Farhana of gelijkwaardig in Ouarzazate. De volgende ochtend vroeg is er transfer geregeld naar het vliegveld van Ouarzazate voor de terugvlucht naar Amsterdam of Brussel.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Kamelentocht Marokko

Boekencontact opnemen