Nieuwjaarsreis

Marokko

Een mooie bezinnigsreis om het nieuwe jaar in te luiden met je vrienden of familie. Een wandeltocht met kamelen door het zuiden van Marokko van tentenkamp naar tentenkamp in een prachtige omgeving.
Met als hoogtepunt een folklore feest in het midden van de woestijn op oudjaarsdag. Wees er op tijd bij en boek deze fantastische reis. Wij beloven je een onvergetelijke en uitzonderlijk “Oud &  Nieuw ” in Marokko. Wil je met een landcruiser of liever rondom kerst, dan kan dat ook informeer over de mogelijkheden.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs vanaf € 1.349,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer
Inbegrepen logies met ontbijt, volpension dag 3 t/m 8, al het transfer en vervoer, kamelentocht, nieuwjaarsfeest.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 449,- 1 x € 45,- administratiekosten, alle overige maaltijden en drankjes, mineraalwater, fooien en eventuele entreekosten.
Minimale deelname 4 personen
Vertrek 27 december 2023

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam – Ouarzazate- Sahara

Neem de vlucht naar Ouarzazate. Vanaf het vliegveld is er transfer geregeld naar het hotel in Ouarzazate. Op dag 2 vertrek je vanuit Ouarzazate in de ochtend naar het zuiden via Zagora en Tagounite, hier worden de inkopen gedaan voor de woestijntocht. In de omgeving van Mhamid gaat de chauffeur offroad richting Rash Nhkal waar de eerst bivakplaats zich bevindt in een mooi woestijnlandschap. Je gastheer zal deze eerste avond in de woestijn een heerlijk maal voor je klaar maken. Overnachting in een tentenkamp. Van hieruit begint de volgende ochtend de 6 daagse wandeltocht met kamelen.

Dag 3-4

Sahara reis

Rash Nhkal 
Na je eerste nacht in de woestijn maak je kennis met de begeleiders en de kamelen die je de komende dagen zullen vergezellen en je door de woestijn van Zuid Marokko zullen begeleiden. Je trekt op een rustig tempo door de woestijn met verschillend type landschappen. Er wordt alle tijd genomen voor de lunch en gestopt op schaduwrijke plaatsen. Door zo te reizen kom je in het ritme van de woestijn en kun je volop genieten van de rust en schoonheid van dit gebied. Per dag zal er gemiddeld 16 km gelopen worden en in geval van vermoeidheid of anderszins kan er soms gebruik gemaakt worden van een dromedaris. Er is niet voor ieder een dromedaris beschikbaar. Op verzoek en tegen bijbetaling kun je de gehele reis een “eigen” dromedaris mee krijgen.

Je overnacht in kleine tentenkampen bij Rash Nhkal, Sidi Naji, Erg Zahar, Erg Smar, Bougarn en Wadi Naam. Soms is het een bestaand tentenkamp en soms wordt het tentenkamp voor die nacht opgezet. Elke avond bereiden de begeleiders je een warme maaltijd en wordt er een kampvuur gemaakt.

Dag 5-6-7-8

Sahara woestijn -Nieuwjaarsfeest

Op dag 5 is er in het kamp van Erg Smar ’s avonds een daverend Nieuwjaarsfeest. Er wordt een groot kampvuur gemaakt er is een club van locale musici en een diner in een grote berbertent met o.a. mechoui ( geroosterd lam) Marokkaanse soep, couscous en fruit. op dag 6 blijven we nog een dag in deze mooie omgeving. In twee dagen wandel je weer verder, dat is op dag 7 en 8, om uit te komen bij de eindbestemming in de sahara woestijn, Wadi Naam. Hier geniet je van een laatste nacht onder de sterrenhemel.

Dag 9-10

Wadi Naam  – Ouarzazate – Amsterdam

Het is al weer tijd om afscheid te nemen van je begeleiders in de woestijn en zal de gids je terugbrengen naar de bewoonde wereld vanaf Mhamid is de weg weer verhard en ga je via de Draavallei naar Zagora,  vanaf hier ga je met de taxi verder over de Anti Atlas naar Ouarzazate. Overnachting in hotel/riad in Ouarzazate. De volgende ochtend is je transfer geregeld naar het vliegveld neem je de vlucht naar Amsterdam of je verlengt de reis met nog een paar dagen in Marrakech.

Programma wijzigingen voorbehouden.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Nieuwjaarsreis Marokko

Boekencontact opnemen