Rondreis

Marokko

Door deze reis te maken kun je onbezorgd het Marokkaanse leven leren kennen. Je wordt vanaf het vliegveld in Agadir tot weer op het  vliegveld van Agadir begeleidt. Je maakt een wandeltocht door valleien, een fietstocht door dorpjes, langs akkers en kasbahs, een woestijntocht met overnachting en bezoekt nationale parken met volop natuurschoon waar het land bekend om staat. Zoals de accacia’s en argantrees. Een bijzonder afwisselende reis waarin je het landelijke leven in Marokko in haar vele facetten zelf gaat beleven. Daar hoort o.a ook een bezoek aan de hamman bij. Ook aan te passen om vanaf de woestijn naar Marrakech te reizen en vanaf daar terug te vliegen.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 1.239,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen logies en ontbijt, lunch op dag 7, diner op dag 8, auto met chauffeur, al het transfer en vervoer, trekking en fietstocht in de oase van Zagora.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 225,- 1 x € 45,- administratiekosten, alle overige maaltijden, drankjes, mineraalwater, fooien en eventuele entreekosten
Minimale deelname 4 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Agadir

Je neemt de vlucht vanaf Schiphol naar Agadir. Transfer naar je hotel in Agadir.

Dag 2

Agadir – Mirleft

Een bezoek aan het nationaal park van Sousse Massa Dra. Het gebied trekt vele vogels en ook flamingo’s, kluten en eenden, het is een van de belangrijkste vogelgebieden van Marokko. De route van vandaag is ook het gebied waar de Arganboom groeit, geitjes klimmen graag in deze boom.  De arganboom is zeer goed aangepast aan de moeilijke klimatologische omstandigheden van de halfwoestijn. Hij kan met zijn diepe wortelsysteem helpen om bodemerosie tegen te gaan. Omdat er steeds minder bomen over zijn, is arganolie een zeer zeldzame plantaardige olie geworden. Mirleft heeft op de top van de heuvels een Spaans fort uit 1935, leuk om even een kijkje te nemen, je kunt er ook wat drinken. De overnachting is in een hotel dat een aantal kilometers buiten Mirleft is gelegen en mooi zicht op zee biedt.

Dag 3

Mirleft – Tafraoute

Via Tiznit gaat de reis verder naar Tafraoute.  Het is een fraaie route door een reeks kloven en een bergvallei. Bij Tigmi begint de weg aan zijn beklimming van de Col du Kerdous. Je kunt even  thee of koffie drinken bij Hotel Kerdous een aan de bergpas gelegen oud fort met schitterende uitzicht. Wij rijden verder naar Tafraoute en overnachten in een hotel in Tafraoute

Dag 4

Tafraoute – Ammelne vallei

Wandeldag langs de dorpen in de Ammelne vallei. De dorpen van de Ammelne vallei liggen tegen de achtergrond van de Jebel Kest, ze zijn mooi van veraf en van dichtbij, er zijn bronnen, irrigatiesystemen, felgekleurde huizen en moskeeën  Er is veel te zien in de omgeving en kiezen een mooie wandelroute uit. Je bekijkt het werk van meneer Massoud, die de belangrijke taak heeft om het water te verdelen onder de bewoners voor hun landbouwgrond en de bron van Anameur waar je kunt picknicken. Deze tocht duurt van 09:00 uur tot 16:00 uur. Je kunt ook voor een halve dag kiezen. Overnachting in een hotel in Tafaroute.

Dag 5

Tafraoute – Taliouine

Na het ontbijt gaat de reis verder naar Igherm en Taliouine dat je over de Anti Atlas brengt. De omgeving van Taliouine staat bekend vanwege de saffraan teelt.  Saffraan wordt gemaakt van de meeldraden van de crocus sativus elke bloem heeft 3 meeldraden. Het is zeer kostbaar product omdat elke bloem met de hand moet worden geplukt en men voor 1 kilo saffraan wel 100.000 bloemen nodig heeft en het maar op een paar plekken op aarde groeien wil. In de maanden oktober november is de oogst. Overnachting op een eenvoudige camping in Taliouine dat aan de voet van Jebel Siroua ligt.

Dag 6

Taliouine – Zagora

Onderweg naar Zagora kom je langs Tazenakht. Het is hier waar veel van de prachtige Marokkaanse tapijten worden geweven. Er zijn diverse vrouwencoöperaties waar deze kleden met de hand worden gewoven met natuurlijke pigmenten tot mooie tapijten. Na Tazenakht richting Zagora ligt de Draa vallei waar duizenden palmbomen de vallei sieren. In oktober is de tijd dat de dadels rijp zijn en geoogst worden. Ze worden echter in elk stadia geoogst ook als ze in onze ogen nog niet rijp zijn. Er zijn wel 400 soorten dadels en geliefd in het hele land en daarbuiten. Overnachtig in een hotel in Zagora.

Dag 7

Zagora

In de ochtend beginnen we aan een fietstocht door de omliggende dorpjes gelegen in een dichtbegroeide oase in de omgeving van Zagora. Onderweg maak je een stop en wordt er geluncht op een kleine akker. Het is een prachtige fietstocht langs dorpjes, kasbahs en kleine akkertjes waar mais, graan of klaver wordt verbouwd. Hierna is het mogelijk om de plaatselijke traditionele hammam te bezoeken, een aanrader. Overnachting in een guesthouse in de omgeving van Zagora.

Dag 8

Zagora -Mhamid- Chigaga

Het is tijd om de woestijn op te zoeken. Aan de route daarna toe zijn de pottenbakkers van Tamegroute te vinden. Hier worden al eeuwenlang prachtig groen aardewerk gemaakt. Zonder dat er machines aan te pas komen. Bij de plaats Tagounite worden de boodschappen gedaan voor de dag in de woestijn en voordat we aan de woestijntocht beginnen bezoek je de oude Kasbah van Mhamid. Een Kashba die uniek is in zijn soort en er wonen nog vele families in deze traditionele kashba wat elders in Marokko niet meer voorkomt. Het was het eind- en startpunt van de handel tussen Marokko en Timboektoe. De rit in de woestijn is onvergetelijk mooi en spannend. Na ongeveer 2 uur kom je aan op een mooie plek in de woestijn waar je de nacht doorbrengt in de absolute stilte van de woestijn. 

Dag 9

Chigaga woestijn – Foum Zguid – Taroudant

Vroeg uit de veren, optioneel kun je een tocht maken met de dromedaris. Je rijd nog een stuk door de woestijn met weer een heel ander landschap dat zich aan je voorbij trekt tot aan Foum Zguid. Hier begint het asfalt weer. Via Tata en Igherm reis je naar het westen richting Taroudant. Overnachting in een hotel in Taroudant

Dag 10

Taroudant -Agadir 

Vandaag wordt je naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Optioneel kun je nog één dag of meer bijboeken, het guesthouse is zeer de moeite waard en  Taroudant leuk om te bezoeken wat ook wel klein Marrakech wordt genoemd.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Rondreis Marokko

Boekencontact opnemen