Reis met kinderen

Marokko

Marokko leent zich uitstekend voor een reis met je kinderen. Het is een zeer gastvrij land en met talloze bezienswaardigheden en avonturen voor jong en oud. De reis is een combinatie van kleurrijke cultuur, indrukwekkende natuur en avontuur in het Hoge Atlas gebergte en de Sahara. Steekwoorden voor deze reis: riads, nomadententen, wandelen met de ezel en of kameel, kasbah’s filmstudio, woestijn en oases.

Data & Prijzen

Aantal dagen8
Prijs € 725,-
Inclusief logies en ontbijt, lunch op dag 3 en 5, diner 4 en 5, al het transfer en vervoer chauffeur/gids, stadsgids, woestijntocht, kamelentocht 2 uur, trekking Ait Youl.
Exclusief vlucht, alle overige maaltijden en drankjes, mineraalwater, entreekosten en fooien
Minimale deelname 5 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam  – Marrakech

Aankomst op het vliegveld van Marrakech. Transfer naar Riad Hamdane of gelijkwaardig in de oude Medina van Marrakech. Na de lunch komt de stadsgids je ophalen voor een kennismaking met het leven in Marrakech. Je bezoekt het rijkelijk versierde Bahia Paleis met haar prachtige oosterse architectuur. De machtige Si Moussa besloot dit paleis te bouwen voor zijn lievelingsminnares, vandaar de naam Bahia wat “de schone betekent”. Hierna wandel je door de vele kleur- en geurrijke straatjes van de oude Medina. De leerlooierij is ook een bezoek waard. In een procedé van 3 weken worden de huiden van koeien, schapen, geiten en dromedarissen omgetoverd tot mooie tassen, kleden, jassen en riemen. Optioneel kun je nog een ritje maken met een paardenkoets. Overnachting in hotel/riad.

Dag 2

Marrakech – Ouarzazate- Boumalne

Via het Hoge Atlas over de Tizi ’n Tichka- pas reis je naar het zuiden. Het is een prachtige rit met een stop bij een bergdorp waar je kunt lunchen. Aan het eind van de ochtend of begin van de middag bezoek je de Kasbah van Ait Benhaddou een middeleeuwse verstevigde stad met hoektorens en smalle steegjes waar families bij elkaar woonden. Er wonen nog steeds een paar families. Hierna staat een bezoek aan de filmstudio’s van Ouarzazate op het programma waar menig beroemde film is opgenomen zoals: Lawrence of Arabia, Jewel of the Nile, Prince of Persia, The Bible en The Game of Thrones. Vervolgens rijd je door de Dades Vallei naar Boumalne waar je overnacht in een riad in deze omgeving.

Dag 3

Ait Youl

’s ochtends maak je kennis met de mannen die je begeleiden op een tocht door de bergen. Er zijn ezels of muildieren die de bagage vervoeren en waar ook de kinderen op mee kunnen rijden. Zijn de kinderen al groter dan kun je er ook voor kiezen om mee te lopen en niet erop te gaan zitten. Er is lunch onderweg en de overnachting in een zogeheten Gîte Etappe, een familie die hun huis openstelt voor wandelaars. De vrouwen koken voor je en zo kun je ook een kijkje in de keuken nemen.

Dag 4

Ait Youl – Zagora – Mhamid

Vandaag rijd je met de landcruiser via de draa vallei naar het zuiden. In Zagora, de poort naar de Sahara is er gelegenheid voor lunch en hierna bezoek je de pottenbakkers van Tamegroute. In enorme ovens worden potten, borden en schaaltjes gebakken. Er is ook een winkel waar je dit prachtige aardewerk kunt kopen. Uiteindelijk wordt de weg al smaller en ga je op een gegeven moment van de verharde weg af richting de eerste overnachting in de woestijn. In het tentenkamp wordt een warme maaltijd klaargemaakt. Je kunt de hoge zandduinen beklimmen waar je een prachtig zicht hebt over de woestijn. De overnachting is in een nomadentent maar natuurlijk kan dit ook in de openlucht onder de sterrenhemel.

Dag 5

Sahara Woestijn

In de ochtend staan de dromedarissen al bij je tent en zal alles klaar gezet worden om je mee te nemen op een mooie wandeling van ongeveer 2 uur door de woestijn met de dromedarissen. De lunch is in Oase Hamma en de overnachting weer in een tentenkamp in de woestijn. ’s Avonds zal er een kampvuur gemaakt worden en een warme maaltijd bereid.

Dag 6

Sahara Woestijn- Mhamid – Zagora

Na deze magnifieke ervaring in de woestijn rijd je naar Mhamid waar je een oude Kashba bezoekt vanwaar ook de karavanen uit Timboektoe aankwamen en vertrokken. In de middag arriveer je in Zagora en is de rest van de dag vrij te besteden bij een hotel met zwembad

Dag 7-8

Zagora – Marrakech – Amsterdam

Je reist vandaag per taxi terug over de Tizi n Tichka-pas met een stop voor de lunch halverwege. Overnachting in een Riad in Marrakech. De volgende dag is het alweer tijd om bij het hotel/riad opgehaald te worden voor de transfer naar het vliegveld van Marrakech. Hiermee is er een eind gekomen aan de reis. 

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Rondreis met kinderen Marokko

Boekencontact opnemen