Zuid Marokko

Marokko

Een mooie 4×4 reis door het zuiden van Marokko. Waarin je een zeer gevarieerd landschap doorkruist. Je begint de reis in Marrakech en rijdt door de hoge bergpassen van Tizi n Test en Tizi n Tichka. Je komt door dorpjes van de prachtige Draa vallei en langs indrukwekkende bergketens, rijdt langs vele Kasbahs en komt door mooie berberdorpjes. Er zit een mooie balans in deze reis tussen rijden en rusten. In de woestijn slaap je in een tentenkamp omgeven door hoge zandduinen. Een reis met vele indrukken om niet snel te vergeten.

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs per persoon bij 4 personen € 1.149,- en bij 2 personen € 1.669,- gebaseerd op een 2 persoonskamer / tent
Inclusief alle logies en ontbijt, lunch en diner op dag 5 en 6, diner op dag 8 en 9. chauffeur met 4x4 en woestijntocht.
Exclusief vliegticket, alle overige maaltijden, drankjes, mineraalwater, entreekosten, fooien en administratiekosten op factuur €45,-
Minimale deelname 2 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam – Marrakech

Vandaag neem je de vlucht van Amsterdam of Eindhoven naar Marrakech bij aankomst is er transfer geregeld om je naar je hotel in de medina,de oude stad te brengen. Je kunt ’s avonds de stad ingaan om wat te eten op het sfeervolle plein Djem el Fnaa. Je overnacht in een hotel in Marrakech.

Dag 2

Marrakech – Taroudant

De ochtend is vrij te besteden. Optioneel kun je met een stadsgids het rijkelijk versierde Bahia Paleis met haar prachtige oosterse architectuur en de Saadische graven bezoeken. Hier ligt een hele dynastie begraven van de laatste dynastie van de Saadiërs. Prachtig marmeren zuilen, ornamenteel stucwerk en cederhouten bewerkte panelen. Hierna wandel je door de vele kleur- en geurrijke straatjes van de oude Medina van Marrakech. In de middag komt je begeleider je ophalen voor de reis verder door Marokko naar het zuiden via het Hoge Atlas gebergte, een schitterende tocht met prachtige vergezichten en vele kasbah’s langs de route. Onderweg is er tijd voor een lunch. Overnachting in een hotel in Taroudant.

Dag 3-4

Taroudant – Tagmoute

Na het ontbijt wandel je door de oude medina van Taroudant omringt door mooie stadsmuren ook wel klein Marrakech genoemd. De stadsgids neemt je mee voor een wandeling langs de oude stadsmuren en naar de leerlooierij waar schapen- en geitenhuiden worden verwerkt. Je kunt het hele proces volgen van het aanleveren tot de verwerking in tassen, riemen en lampenkappen. Ook is dit de streek waar vele Argan bomen groeien een boomsoort die alleen in Marokko voorkomt. Er worden door vrouwencoöperaties allerlei producten van gemaakt zoals cosmetica en producten voor de keuken. De route naar Tagmoute is charmant en ligt tussen de dorpen Igherm en Tata en weinig bekend bij de toerist. Tagmoute heeft prachtige palmentuinen om in te wandelen. Je overnacht in het guesthouse van Tagmoute. Dag 4 is vrij te besteden maar je kunt ook een bezoek aan de “Berberbank” brengen. Een agadir is een graanschuur welke veel gebruikt werd door de nomaden voor opslag van graan en olie. Vlakbij is een oude kasbah waar manuscripten liggen van wel 700 jaar oud. Overnachting in Tagmoute.

Dag 5-6

Tagmoute – Chigaga woestijn

Je neemt afscheid van deze heerlijke plek en rijdt verder richting de woestijn. In de buurt van Foum Zguid gaat de reis verder offroad naar een oase waar je luncht. Hier heerst de stilte en het is een betoverend plekje aan de voet van een bergketen. Via Lac Iriki, een drooggevallen meer in de woestijn, kom je in de namiddag aan in een tentenkamp in Chigaga. Te midden van metershoge zandduinen kun je hier genieten van de rust, schoonheid van de natuur en de goede zorg van de nomaden die een heerlijke maaltijd voor je klaarmaken. Overnachting in een tentenkamp. De volgende dag leer je de woestijn beter kennen en rijdt je naar een andere plek in de woestijn waar het heerlijk toeven is.

Dag 7

Chigaga – Mhamid – Zagora

Na het ontbijt rijden we verder off road door de woestijn naar het dorpje M’hamid. Je bezoekt oud M’hamid waar eens de karavanen vanuit Mali, Mauritanië, Niger en Algerije samenkwamen. Wanneer je door de oude Kasbah loopt proef je de sfeer van lang vervlogen tijden. Je luncht in een charmant guesthouse in M’hamid. Via de vallei de Draa kom je aan in Zagora. Onderweg kun je nog een stop maken bij het mooie aardewerk van Tamegroute wat daar ter plekke wordt gefabriceerd.  Hotelovernachting in Zagora.

Dag 8-9

Zagora – Ait Benhaddou – Oases Fint

De Draa is een van de meest vruchtbare valleien van Marokko. Ieder dorpje is hier een palmoase. Bij het verlaten van Zagora en wanneer de weg omhoog kronkelt heb je een prachtig uitzicht over één van de grootste oases van Marokko met duizenden palmbomen zover het oog reikt. In de middag lunch je op een terras met uitzicht op de Kasbah van Ait Benhaddou. Er liggen een zevental Kasbahs welke tegen de rotsen zijn aangebouwd. Het heeft voor vele films gediend als decor. Onder andere is hier de film Lawrence of Arabia opgenomen. Hierna rijd je verder naar de Oase van Fint. Dit ligt buiten de stad Ouarzazate en is met recht een oase. Prachtig uitzicht over een vallei omringt door bergen en waar de vrouwen in het rivierstroompje de was doen. Je overnacht 2 keer op deze magnifieke plek. Er is ook de mogelijkheid om een traditionele Hammam te bezoeken op een van deze dagen.

Dag 10

Oase Fint – Marrakech

In de ochtend is het tijd om weer richting Marrakech te gaan om je vlucht naar Nederland te nemen. Je reist met een taxi over de Tizi ’n Tichka naar het vliegveld van Marrakech. Onderweg is er tijd om te lunchen. Einde van een fantastische reis.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Zuid Marokko

Boekencontact opnemen