Sterren & Woestijn

Marokko

De meesten mensen wonen in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid en lichtvervuiling die het zicht op de natuurlijke sterrenhemel belemmeren. Aan het einde van de Draa vallei is geen stadslicht.
Voor duizenden jaren hebben de Arabieren de sterren boven de woestijn geobserveerd. Ze hebben vele sterren namen gegeven en navigeerden op de sterren wanneer ze door woestijn trokken en tot op de dag van vandaag is dit het geval. Vele nacht is de lucht boven de woestijn zo helder dat je denkt dat je in de ruimte bent. Observeer de planeten, sterren en verre sterrenstelsels met de daar opgestelde telescopen.

Het observatorium is geïnstalleerd op het dak van het hotel met een oppervlakte van 400m ² en een panorama van 360 ° . Het is de thuisbasis van een rijke inventaris van telescopen en een complete set van accessoires. Het observatorium ligt in de donkere zone. Vanuit het zuidelijke gezichtspunt van +30 ° breedtegraad ben je in staat om sterrenbeelden van het zuidelijk halfrond te observeren die buiten het bereik in Centraal- of Noord-Europa te zien zijn. Deze plek is gezegend met gemiddeld 300 dagen per jaar een heldere, wolkenloze hemel in een totale afwezigheid van lichtvervuiling.

In het hotel is de observatie niet beperkt tot ’s nachts. Bij de inventaris is een speciale telescoop en speciale verrekijker voor een veilige zon observatie.
Je bent van harte welkom om de nacht door te brengen op het terras van zonsondergang tot zonsopgang voor het observeren! Optie om deze reis een aantal dagen te verlengen.

Data & Prijzen

Aantal dagen8
Prijs geef aan met hoeveel personen je wilt reizen dan ontvangt je de prijs van ons
Deelname vanaf 1 persoon
Vertrek Maandelijks

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam  – Ouarzazate- Zagora

Vanaf Schiphol of Brussel neem je de vlucht naar Ouarzazate. Transfer bij aankomst op het vliegveld van Ouarzazate naar een hotel in Ouarzazate.
De tweede dag bezoek aan de Kasbah van Aït Benhaddou in de omgeving van Ouarzazate. Een traditioneel lemen dorp waar vroeger gezinnen woonden en nu als decor dient en heeft gediend voor vele films zoals Lawrence of Arabia en de Gladiator. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Halverwege de rit is er lunch. Al rijdend naar het zuiden is het een prachtige route met vele kleine dorpjes en de rivier de Draa in het dal beneden. Zagora ligt aan een enorme dadelplantages zover het oog reikt. In de middag arriveer je in het hotel buiten Zagora waar het observatorium is gevestigd. Na het diner en rond 22:00 is het tijd om te gaan waarnemen.

Dag 3-4

Observatorium

Deze twee dagen staat het observatorium volledig tot je beschikking en slaap je in het hotel op basis van volpension.

Dag 5

Observatorium – Erg Lihoudi

Na het ontbijt ga je met een landcruiser naar M’hamid om het oude gedeelte van het dorp te bezoeken waar vroeger de handelskaravanen samen kwamen vanuit Mauritanië, Mali en Niger. Je bezoekt de eeuwenoude Kasbah waar nog een oude moskee en waterput te vinden is. Je waant je in de middeleeuwen wanneer je door deze overdekte steegjes wandelt. Hierna is er lunch in een zeer aangename oase buiten M’hamid. Dan is het tijd geworden om naar Erg Lihoudi te gaan een woestijnkamp aan de rand van de woestijn. Overnachting in het woestijnkamp. Er wordt deze avond een heerlijke warme maaltijd voor je klaargemaakt. Overnachting in de woestijn.

Dag 6

Erg Lihoudi – Chigaga woestijn

Een volle dag voor ons om de Sahara te verkennen. Het is een mooie ervaring om door dit bijzondere landschap te rijden. Je luncht in een kleine oase in de buurt van Oase Sacré, een natuurlijk waterbron waar het water nog steeds omhoog welt. Na de lunch rijd je naar de hoge zandduinen van Chigaga. Optioneel kun je hier een tocht met een kameel in de namiddag maken. Ook hier diep in de woestijn geen last van lichtvervuiling. Overnachting in het woestijnkamp in Chigaga.

Dag 7-8

Chigaga woestijn – Ouarzazate

Na het ontbijt in het midden van de woestijn rijden we weer richting Ouarzazate. Je brengt desgewenst nog een bezoek aan de pottenbakkers van Tamegroute. In Zagora maak je een lunchstop en rijdt je via de Draavallei naar Ouarzazate met overnachting in hotel/ riad in Ouarzazate. De volgende ochtend is er een transfer geregeld naar het vliegveld van Ouarzazate voor de vlucht naar Amsterdam of Brussel. Je kunt deze reis ook met een aantal dagen verlengen met bijvoorbeeld een bezoek aan Marrakech of Fez. 

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Sterren & Woestijn Marokko

Boekencontact opnemen