Toubkal Trekking

Marokko

Een mooie manier om te voet het Atlasgebergte te verkennen, haar cultuur te leren kennen en de locals te ontmoeten! Of je nu reist in een kleine begeleide groep, alleen, of met vrienden, onze zorgvuldig samengestelde programma’s zorgen ervoor dat je een geweldige wandeltocht gaat maken.

Data & Prijzen

Aantal dagen7
Prijs € 649,- per persoon op basis van 2 deelnemers en een twee persoonskamer
Inbegrepen al de transfers, logies en ontbijt, volpension op dag 2, 3, 4 en 5
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 229,- 1 x € 35 administratiekosten, alle overige maaltijden, drankjes, fooien en mineraalwater
Minimale deelname 2 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam-Marrakech-Imlil

Je neemt de vlucht van Amsterdam naar Marrakech. Bij aankomst op het vliegveld is er een transfer geregeld naar je hotel in Marrakech. De rest van de dag is vrij te besteden.
dag 2 Marrakech – lmlil (1700m)  2 uur.
Een rit van ongeveer 2 uur brengt je naar Imlil wat in het hart ligt van een prachtig natuurgebied. Het ligt slecht 64 km van Marrakech verwijdert. Onderweg kom je langs het Berberdorp Asni waar op de zaterdagochtend de plaatselijke markt wordt gehouden. Je rijdt langs diepe bergkloven en prachtige berberdorpen in aardetinten gebouwd. Het dorpje van Imlil is de eindbestemming voor gemotoriseerd vervoer en het startpunt voor de beklimming van “Jbel Toubkal” (4165m) en voor tal van andere bergtochten. Je overnacht in een gîte d’etape (hut) in een sfeervolle herberg in Aremd (1900m). Vanuit Armed maak je een mooie en rustige wandeling langs geïrrigeerde terrassen met walnoten- en fruitbomen. Deze dag is om te acclimatiseren en kennis te maken met de Berbercultuur en hun landbouwbedrijven en te genieten van hun gastvrijheid. Er zijn in deze omgeving ook vele soorten vogels te zien.

Dag 3

3 Aremd – Refuge “Neltnerhut (3200m) 5 uur

Het vertrektpunt van de trektocht naar de top van Toubkal is het dorp Aremd. Vandaag klim je van 1900m hoogte tot 3200m. Je loopt in rustig tempo richting de heilige steen “Marabo Sidi Chamharouch”. Sidi Chamharouch is een bedevaartsoord voor Berbers en ligt op de oever van een bergstroom die zich van de Toubkal stort. Hier komen mensen in de hoop genezing te vinden van psychische ziekten. Na uitgerust te zijn bij Sidi Chamharouch gaan we verder omhoog, naar het ideale startpunt voor de beklimming naar de top van de Toubkal, “Sommet de Toubkal” Neltnerhut. Deze berghut ligt op 3000 m hoogte. Je overnacht in een tent of hut, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Dag 4

Neltnerhut – top van Toubkal (4165) 4 uur – Neltnerthut – 2 uur

Deze dag maak je een flinke stijging. Vanaf de Neltnerthut begin je meteen te klimmen naar de top van deToubkal op 4165m hoogte. Deze klim is een intensieve tocht van 4 uur welke beloond wordt met uitzonderlijke uitzichten over het Atlasgebergte en de vallei van Tifnout. Voor wandelaars die de stijging te zwaar vinden is er een alternatieve route die makkelijker te doen is. Vanaf de top is er een mooi uitzicht op het bergmassief Siroua. Na rust genomen te hebben daal je in 2 uur af naar de hut waar een welverdiende lunch wacht. Overnachting in een tent of hut.

Dag 5-6

5 Neltnerthut – Aremd (1900m) 3uur
6 Imlil-Marrakech

In de ochtend daal je weer af naar het dorp Imlil deze tocht duurt ongeveer 3 uur. Je overnacht in een Berberhuis in het dorp Aremd. Op deze laatste avond in de bergen kun je genieten van de rust die uit gaat van deze dorpen midden in de natuur. Je neemt afscheid van de ploeg van muildierdrijvers, gids en de kok.
dag 6- Imlil – Marrakech
Na de ontbijt wordt je naar Marrakech gebracht en rijdt door een prachtig landschap weer terug naar de Koningsstad Marrakech. Overnachting in een hotel in Marrakech.

Dag 7-8

Marrakech – Amsterdam

Een volle dag in de koningsstad Marrakech. Het is een vrije dag je kunt deze zelf invullen. Marrakech is de meest bruisende stad van Marokko. Op de achtergrond ligt de Toubkal met zijn 4165 meter hoogte is dit de hoogste berg van Noord Afrika. Op de voorgrond staat de Koutoubia-toren uit de twaalfde eeuw en hiernaast vindt e het plein Djem el Fna, dit is het kloppend hart van de stad. Op dit plein gaat het leven 24 uur per dag door. Je kunt op het plein genieten van befaamde verhalen vertellers, fruit- en waterverkopers, tandartsen, slangenbezweerders, acrobaten, reciteerders van de koran, vuurvreters en muzikanten. Het ligt aan de rand van het stadscentrum met zijn kleurrijke souks. Vanaf Djem el Fna kun je een bezoek brengen aan de Menara tuinen (een oude olijfgaard uit de 12e eeuw), de Saadische graven aan de zuidzijde van de prachtige Kasbahmoskee, Bahia paleis en het Dar Si Said museum of Medrassa Ben Youssef. Je overnacht in een riad of hotel in Marrakech.
dag 8- Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houdt u rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heeft u geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de GGD, uw huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar u kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen. 

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20.In alle steden kunt u geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heeft u een creditcard nodig met pincode. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij u te dragen fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reist u in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van uw bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wilt u alle dagen uw eigen kameel dan geeft u dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 55,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. U komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht u in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Toubkal Trekking Marokko

Boekencontact opnemen