Het Zuid Oosten

Marokko

Deze op maat gemaakte reis brengt je door het zuidoosten van Marokko. Waaronder de Dadèsvallei,  die zich ten noordoosten van Ouarzazate uitstrekt en ruig en verlaten is. Een groot deel van de loop van de rivier is nauwelijks zichtbaar bovengronds, maar de vlakte tussen de evenwijdig lopende ketens van de Hoge Atlas en de Jebel Sarhro  bestaan uit brokken zwartrode vulkanische rots en kalkstenen pieken. Hierdoor zijn de tussenliggende oasen en kashba’s nog verrassender. Ten noorden van El Kelaâ M’gouna begint een van de mooiste streken van de zuidelijke Hoge Atlas, La Valleé des Roses, de rozen bloeien niet alleen in deze vallei maar in meerdere valleien die worden bevloeit door rivieren die samenkomen bij het dorp Bou Tharar. In deze streek wonen nog steeds berbernomaden in grotten. 

Ten zuidwesten van Erg Chebbi ligt een uitgestrekte woestijn Kem Kem genaamd. Het strekt zich uit tot aan de grens van Algerije. Daya-el Maïder heeft een aantal mooie wadi’s met acaciabomen. De laatste dagen in de woestijn breng je door in de wijde omgeving van M’hamid. De rondreis eindigt in Oase Fint, een oase ingeklemd tussen bergen en te bereiken door twee rivierstroompjes met een prachtig uitzicht op de bergen en kleine landbouw akkertjes.

 

Data & Prijzen

Aantal dagen 11
Prijs informeer naar de prijs
Minimale deelname 2 personen
Vertrek Dagelijks

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam  – Ouarzazate

Vandaag neem je de vlucht van Amsterdam naar Ouarzazate en is er een transfer geregeld vanaf het vliegveld naar je hotel. Ouarzazate ligt tussen het Hoge Atlas en de Anti Atlas gebergte in. Het heeft een van de grootste zonnecentrales ter wereld dat van ver te zien is. Ook is de stad bekend om haar filmstudios, vanwege de prachtige ligging zijn hier diverse zeer bekende films en series opgenomen. Tip voor een goed restaurant La Kasbah des Sables.

Dag 2

Ouarzazate – Ait Youl – Tinerhir

Rustige opstart vandaag na het ontbijt zal de begeleider/ gids je verwelkomen en ga je via de Dades Vallei en vanaf het dorp Skoura offroad naar Aït Youl. In de omgeving van Bou Thrarar en Aït Youl maak je een wandeling in overleg bepaal je de afstand die je wilt wandelen. Hierna rijd je richting Tinerhir en overnacht je in een hotel of riad in de omgeving.

Dag 3

Tinerhir – Tinejedad- Merzouga

Onderweg naar Merzouga kom je langs Tinjedad. Hier zijn twee interessante musea ” La Musée des Sources de Lalla Mimouna “ waar landbouwwerktuigen, keramiek, sieraden, en weefgoed worden tentoongesteld en Musée de Oasis deze heeft een collectie kunstvoorwerpen en foto’s over het plaatselijke leven. Na het bezoek aan een of beide musea gaat de weg verder langs weelderige oasen die worden bewoont door de Aït Atta stam, de traditionele krijgers van het zuiden. Ze heersten over een deel van het land en hieven belastingen van de Drâa tot aan de uiterste rand van Jebel Sarhro. Overnachting in een hotel gelegen aan de rand van de zandduinen van Merzouga.

Dag 4

Merzouga

Vandaag staat een onvergetelijke tocht door de woestijn bij Merzouga ” Erg Chebbi” gepland. Je overnacht in de woestijn in de openlucht. ’s avonds wordt er een warme maaltijd gemaakt en slaap je onder de sterrenhemel.

Dag 5

Merzouga – Taouz- El Maider

Vandaag bezoek je de rotskunst van Taouz en Jdaïd. Het zal een zoektochtje worden naar voetgravures en geometrische figuren en andere rotsinscripties van tienduizenden jaren oud. Woestijnovernachting in El Maider. Je begeleider kent een aantal families in deze woestijn streek en hier ga je dan ook eten en overnachten. De overnachtnig is zeer basic maar de ontmoeting het tegenovergestelde.  Een mooie ervaring om kennis te maken met het dagelijkse leven van een familie in Marokko en ze te ondersteunen.

Dag 6-7

El Maider – Erg Smar

Nadat er in de oase van M’hamid inkopen is gedaan voor ons eten de komende dagen in de woestijn, rijd je de woestijn weer in naar Erg Smar. Een mooie plek om iets langer te blijven. Vanaf de zandduinen kun je Algerije zien liggen. Er is geen programma voor de volgende dag er kan geluierd of gewandeld worden in de omgeving, zo ervaar je de woestijn op z’n best. Je overnacht hier 2 nachten.

Dag 8

Erg Smar – Zagora

Je neemt afscheid van de woestijn en rijdt via het asfalt naar het noorden. De reis gaat via Tagounite naar Zagora. Je kunt onderweg de oude bibliotheek van Tamegroute bezoeken met zeer oude manuscripten van o.a wiskunde sterrenkunde en van relegieuze aard en of de pottenbakkers van Tamegroute. Overnachting in een guesthouse buiten Zagora.

Dag 9

Zagora – Ouarzaate- Oase Fint

Via de Draa vallei rijd je weer naar het noorden. Bij aankomst in oase Fint kun je zelfstandig wandelen in de nabije omgeving. De plaats ligt buiten de stad Ouarzazate en is met recht een oase te noemen, water, palmbomen, landbouw akkertjes en een mooi uitzicht over een vallei omringt door bergen waar de vrouwen in de rivier de was doen. Overnachting in een guesthouse. Je neemt aan het eind van de dag afscheid van je begeleider.

Dag 10-11

Oase Fint- Ouarzazate-Amsterdam

Er staat een wandeling gepland in de omgeving van de oase met lunch onderweg. Verder is de dag vrij te besteden. Overnachting in Oase Fint. De volgende dag is er een transfer geregeld naar het vliegveld van Ouarzazate en hiermee is er een einde gekomen aan je rondreis door het mooie zuid-oosten van Marokko.

Reisinfo rondreizen Marokko

Klimaat
Het klimaat in Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse-Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar houd rekening met de temperatuur schommelingen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Voor Marokko heb je geen visum nodig.

Eten en drinken
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en wordt geserveerd bij allerlei feestelijkheden. Tajine is nog zo’n favoriet gerecht, een stoofpot van groenten, aardappelen, vis of vlees in allerlei variaties. Wat ook veel gegeten wordt is kefta, gekruide gehaktballetjes met ei in tomatensaus een ander lekker gerecht is poulet au citron, kip met citroen en olijven. Vaak komt er hariera, linzensoep, op tafel als voorgerecht. Men gebruikt veel kamoun (verwant aan komijn) en koriander. Muntthee wordt ook in dit land veel gedronken en er zijn allerlei vers geperste fruitsappen te verkrijgen. Marokkanen drinken een vrij licht lokaal bier, Flag Special of Castel maar er is ook Heineken gebrouwen in Casablanca verkrijgbaar. De aantal mooie wijnen zijn Boulaouane, Siroua, Sémillant en Clos du Pacha.

Tijdzone
In Marokko is het zomers 2 uur vroeger ten opzichte van ons en 1 uur vroeger in de winter.

Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de GGD,  je huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In België is dit het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Marokko is het Arabisch maar je kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere voertalen zijn streek Arabisch en Berbertalen zoals; Rifain, Braber, Chleuh en Zenata. Hassani wordt gesproken door de Saharaoui die vooral in het zuiden van Marokko wonen.

Geldzaken
De valuta is in Marokko de Dirham. 1 Marokkaanse Dirham = € 0.089 en € 1 = 11.28 Marokkaanse Dirham (MAD). Voor een actuele koers www.oanda.com. Er zijn biljetten van 500, 200, 200, 50 en 20. In alle steden kun je geld pinnen en ook op de vliegvelden zijn pinautomaten of een wisselkantoor. Vergeet niet je pinpas om te zetten naar wereldpas. Pin alleen als de bank open is want bij problemen slikt de machine de kaart in. Bij autohuur heb je een creditcard nodig en je rijbewijs. Neem ook contante euro’s mee want soms werkt een pinapparaat niet of is het geld op. Het is goed om wat kleingeld bij je te dragen voor fooi, toiletbezoek etc. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht, soms staat dit al op de bon, voor de chauffeur of reisbegeleider is het ook gebruikelijk om een fooi te geven.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet je in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands of Engels sprekende berggids. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neem je een dagrugzakje mee.

Wandeltochten met kamelen
Bij kamelentochten reis je in een kleine gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van nomaden mee voor het vervoer van je bagage en de matrassen, tenten, water, eten etc. Wil je alle dagen je eigen kameel dan geef je dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, meerkosten per dag € 65,-

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, deze zijn moeilijk op te bergen, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. Je bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren je om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. Je komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht je in een hotel of riad, in een tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas met cirrus/maestro logo, op sommige reizen een slaapzak, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met april, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, lakenzak, bril voor contactlenzendragers, reserve batterijen voor de camera, verrekijker, insectwerende middelen, imodium, jodium, , pleisters, zonnebrandcrème, zwemkleding, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Zuid Oost Marokko

Boekencontact opnemen