Rondreis

Mauretanië

HIER WORDT AAN GEWERKT

Data & Prijzen

Aantal dagen14
Prijs € per persoon bij 2 deelnemers gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen al het transfer en vervoer, volpension al de dagen in de woestijn, kamelentocht chauffeur/gids met 4x4 landcruiser.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 649,- administratiekosten € 45,- visumkosten, fooien, overige maaltijden en drankjes.
Minimale deelname 2 personen
Vertrek dagelijks in de maanden oktober tot en met april.

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam – Nouackchott – Atar

Je neemt de vlucht van Amsterdam via Casablanca naar Nouakchott. Je arriveert de volgende dag rond 01:40 uur op het vliegveld van de hoofdstad van Mauretanië. Je wordt verwelkomt door de gids en naar het hotel in Nouakchott gebracht voor de eerste overnachting in dit Saharaland. Na een korte nacht begint de reis door Mauretanie richting l ‘Adrar. De Adrar-regio met haar plateaus, steile hellingen en met zand gevulde canyons vormt het middelpunt van het woestijnleven van Mauretanie, zowel hedendaags alsook historisch. Via een verharde weg bereik je de eerste reliefs van Adrar en Atar. Bij Atar verlaat je de verharde weg en kom je door een prachtige canyon dat naar de oase van Tergit leidt. Overnachting in herberg in Chinguitty. Nog maar en dag verder en je bent al in een toaal andere wereld beland. Dat is het mooie aan een saharareis. 

 

Dag 3

Atar – Chinguetti

Na het ontbijt trek je met de 4×4 verder naar de oase stad Chinguetti. Als een van de heilige steden van de islam heeft deze oase samen met Ouadane, Oualata en Timboektoe een belangrijke rol gespeeld in de cultuur en de religie van het land.  In de bibliotheek zijn eeuwenoude manuscripten te vinden. Handelaren en bedevaarders brachten van heinde en ver prachtige oude manuscripten naar deze oude oase. Van de tientallen bibliotheken zijn er vandaag nog 13 over.

Dag 4

Chinguetti – Ouadane

Vroeg opstaan vandaag om de reis naar Ouadane te maken, bezoek aan de stad en haar bibliotheek. Typisch aan deze oasessteden zijn de huizen met patio’s langs smalle straten rondom een moskee met een vierkante minaret. Ze illustreren een traditionele manier van leven waarin de nomadische cultuur van de bevolking van de Westelijke Sahara centraal staat. Diner en overnachting in een herberg in Ouadane

Dag 5

Ouadane – El Beyd

Na het ontbijt in het hostel vertrekken we richting El Beyed via de Guellb Richat-structuur en El Ghallaouiya. Diner en overnachting in El Beyed.

Reisinfo rondreizen Mauretanië

Klimaat
Mauritanië is een land aan de westkust van Afrika, waarbij de noordelijke helft in de Sahara ligt en het zuidoosten binnen de Sahel valt. Het overwegend droge landschap is redelijk vlak van structuur, afgewisseld met enkele zandsteenplateaus. Mauritanië bestaat voor ongeveer driekwart uit woestijn. Het hele land heeft te maken met een warm woestijnklimaat, waarbij er vrij weinig regendagen in een jaar voorkomen en de gemiddelde hoeveelheid neerslag op jaarbasis op veel plekken onder de tweehonderd of zelfs onder de honderd millimeter blijft steken. Een uitzondering vormt het zuidwesten, waar steden zoals Kaédi en Rosso uitkomen op tweehonderd tot ruim driehonderd millimeter neerslag per jaar. De koele Canarische Stroom zorgt voor relatief koel zeewater langs de kustgebieden van Mauritanië. Hierdoor wordt het in kustplaatsen zoals Nouakchott niet zo heet als in het binnenland, waar de maximumtemperaturen het hele jaar tussen de 30 en 45 graden Celsius liggen en het incidenteel zelfs nog warmer kan worden. Langs de kust wordt het gedurende de warmste maanden ongeveer 36 tot 38 graden Celsius, wat nog steeds erg warm genoemd mag worden. In de Sahel heersen gedurende de warmste maanden mei en juni zelfs ‘s nachts nog tropische temperaturen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Mauretanië. Voor Mauretanië heb je een visum nodig en deze kun je kopen bij aankomst op het vliegveld van Nouakchott en kost € 55,-

Elektriciteit
In Mauritanië kan je een Nederlandse platte stekker gebruiken.
Meer informatie over elektriciteit in Mauritanië vind je op onze elektriciteit pagina.

Eten en drinken
In Mauritanië eet men graag geit-, rund- en dromedarisvlees. Vis is niet favoriet onder de nomaden en heeft lang geduurd voordat het in de Mauritaanse keuken op tafel kwam. Dadels gedrenkt in room of boter worden veel gegeten zowel vers of als pasta. Een ander traditioneel gerecht, die voornamelijk bestaan ​​uit vlees is mechoui  en couscous, gemaakt van tarwe of gierst, en tajines.

Thee wordt het meest gedronken maar daarnaast ook veel melk van de geit, schaap, koe of dromedaris. De Zrig is de melk van een dromedaris gemend met water en suiker en zeer rijk aan vitamine C. Alcohol is verboden om in te voeren of te consumeren maar wordt getolereerd. In de hoofdstad is er bier en wijn te verkrijgen in veel restaurants.

Tijdzone
In onze zomertijd is het in Mauritanië 2 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Mauritanië 1 uur vroeger.
Mauritanië kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.

Gezondheid
Voor een reis naar Mauretanië zijn geen vaccinaties verplicht. In dit land komt gele koorts voor. Vaccinatie is verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt. Er komt in sommige gebieden malaria voor. Bescherm je goed tegen muggenbeten. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de GGD, je huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Mauretanie is het Arabisch maar je kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere talen die er gesproken worden zijn Wolof, Pulaar, Soninke en Bambara. Hassaniya Arabic is ook een populaire taal.

Geldzaken
DMauritaanse ouguiya is de munteenheid van Mauretanie. Eén ouguiya is vijf khoums en is daarmee naast de Malagassische ariary de enige muntheenheid die niet gebaseerd is op decimalen. De khoums wordt echter nauwelijks gebruikt, hij is een fractie van een eurocent waard. De ouguiya is een inheems Mauritaans woord en betekent ons in het Hassaniya. 100 Mauritaanse ouguiya is € 2,65 . Zie hier de huidige koers.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet je in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, structuur van de ondergrond en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in Mauretanië worden begeleid door ervaren woestijngidsen. Op de kamelentochten wordt er ongeveer 5 á 6 uur per dag gewandeld. De bagage wordt op dromedarissen of per landcruiser vervoerd. Neem een dagrugzakje mee en je eigen tentje.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reis je in een klein gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van de gidsen mee voor het vervoer van je bagage, de matrassen, tenten, water en eten etc. Wil je alle dagen je eigen dromedaris dan geef je dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, er zijn meerkosten aan verbonden.

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. Je bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren je om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. Je komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht je in een hotel, tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, contante euro’s, pinpas omgezet naar wereldpas, slaapzak en tentje, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met maart, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, bril voor contactlenzendragers,  powerbank voor opladen camera en telefoon, verrekijker, deet, imodium, jodium, pleisters, zonnebrandcrème,  zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal, kopie van paspoort.

Woestijnreis Mauretanië

Boekencontact opnemen