Kamelentocht

Algerije

De ultieme Saharareis ligt wel in Algerije en het zuiden van Libië dit fascinerend stuk van de Sahara herbergt een zandwoestijn van een buitenaardse schoonheid door haar vormen en de vele rotskunst. Dit deel van de Sahara in de omgeving van Djanet Tassili n’Ajjer is door de lokale veiligheidsautoriteiten weer vrijgegeven voor toerisme. Deze wandeltocht met kamelen laat je op een rustig tempo kennis maken met de cultuur van de Sahara bevolking en de rotskunst van de Sahara. Er gaat naast de dromedarissen ook een 4×4 wagen mee om je bagage, het eten en tentenkampjes te vervoeren.

 

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 1.495 per persoon bij 2 of 3 deelnemers gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inbegrepen al het transfer en vervoer, overnachting op camping in Djanet met ontbijt, volpension al de dagen in de woestijn, kamelentocht chauffeur/gids met 4x4 landcruiser.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 549,- administratiekosten € 40,- visumkosten, fooien, overige maaltijden en drankjes.
Minimale deelname 2 personen
Vertrek dagelijks in de maanden oktober tot en met april.

Van dag tot dag

Dag 1-2

Amsterdam – Parijs – Djanet

Je neemt de vlucht van Amsterdam naar Djanet met een overstap in Algiers. Op het vliegveld van Djanet wordt je verwelkomt door de Toeareg gidsen en  naar je guesthouse in Djanet gebracht.
De volgende ochtend ga je met de 4×4 naar het startpunt van de kamelentocht. Een omgeving waar de  grillige donkere rotsen boven de zandduinen uitpieken. Je trekt met de kamelen door Adaik naar de bivakplaats Tiharmouine of In Alloukou. Alle maaltijden worden door de meereizende kok verzorgt en er is altijd voldoende water voor onderweg.

Dag 3 – 4 – 5

Assasou-Tin Afazo-Imourdene-Tikoubaouine

Je komt door de canyon Assasou waarbij je door een fantastisch rotslandschap komt naar de vallei van Tin Afazo waar ook de bivakplaats is. De volgende dag wandel je het zogeheten Tin Afazo gebied uit naar de uitgetrektheid van Tilalene naar de site Imourdene, een samenspel van duinen en zandsteenplaten en aaneenschakeling van prachtige landschappen. In deze omgeving zijn ook grotschilderingen te bezoeken hierna slaan de mannen het kamp op. Op dag 5 bereik je de zandduinen bij de prachtige site Tikoubaouine waar de natuur prachtige gevormde rotsbogen heeft gestileerd ​​en vreemde obelisken van zandsteen te vinden zijn. Hier wordt het woestijnkampje weer opgezet voor het avondeten en de overnachting.

Dag 6 – 7 – 8

Touia-Wadi Hell-Essendilene-Erg Admer

Je loopt vandaag naar de gueltas ( waterbekkens)  van Tikoubaouine en door een serie diepe kloven door Wadi Hell naar de bivakplaats Ioualatene. De volgende twee dagen steek je een kleine bergpas over en daal je vervolgens af naar de kloof Essendilene waar je de waterbekkens bezoekt omringt door oleanders. Je overnacht in deze omgeving en de volgende dag trek je verder met de kamelen naar de zandduinen van Erg Admer.

Dag 9 – 10

Erg Admer-Djanet-Parijs

Nadat je een aantal duinen bent overgestoken in Erg Admer kun je ervaren hoe het is om temidden van die zandduinen de nacht door te brengen, bij helder weer weet je werkelijk niet wat je ziet, wat een gigantisch indrukwekkende sterrenhemel, alsof je het kunt aanraken. Deze plekken  zonder lichtvervuiling worden al zeldzamer.
De volgende dag kom je uit op het punt waar je afscheid neemt van je begeleiders en de dromedarissen en reis je met de 4×4 terug naar Djanet. Als je dat wilt kun je de lokale markt nog bezoeken en je opfrissen in het guesthouse, in de avond is de transfer naar het vliegveld van Djanet en vlieg je met een tussenstop in Algiers naar Amsterdam.

Reisinfo rondreizen Algerije

Cultuur
In Algerije leven voornamelijk Arabieren, deze bevolkingsgroep vormt 80% van de bevolking. Hiernaast is 19% Berbers en 1% van de bevolking is van Europese afkomst. Gedurende 132 jaar is Algerije een kolonie van Frankrijk geweest. In 1962 verwierf het land de onafhankelijkheidsstatus. De Toeareg leven in het zuiden. De Tifinagh is de geschreven taal van de Toeareg nomaden. De Toeareg zijn een Berbervolk dat in het westen van de Sahara en Sahel woont. Als nomaden leven zij voornamelijk van de veeteelt. De circa 1,2 miljoen Toeareg zijn in vijf landen te vinden: zo’n 600.000 in Noord-Niger, 500.000 in Noord-Mali, 45.000 in Zuid-Algerije, 30.000 in Zuidwest-Libië en ruim 10.000 in Burkina Faso. Een volk dat in rap tempo zijn nomadenbestaan opgeeft.

Taal
De bevolking spreekt Arabisch, Berber en Frans. De Toeareg spreken Tamaschek en hun schrift heet Tifinar gebaseerd op een Oud- Libisch alfabet.

Klimaat
Algerije heeft een gematigd mediterraan klimaat aan de kust een steppeklimaat tot aan de Hoge Plateaus van de Sahara-Atlas en een woestijnklimaat ten zuiden daarvan.

Reisdocumenten
Geldig paspoort, bij binnenkomst moet het paspoort nog 6 maanden geldig zijn. Visum is verplicht hiervoor heb je een uitnodigingsbrief nodig, deze is te verkrijgen via Sahara Travel. Omdat het verkrijgen van het visum enige tijd in beslag neemt is het goed om op tijd te boeken.

Geldzaken
De munteenheid in Algerije is de Algerijnse dinar (DZD). 100 Algerijnse dinar is € 0,70. Alleen in Tamanrasset en Djanet kan gepind worden hierna niet meer neem daarom ook contante euro’s mee. Je hebt weinig contant geld nodig en waar je souvenirs wilt kopen kan dat ook in euro’s.

Douane
Neem geen alcoholische dranken mee, er wordt streng op gecontroleerd. De dinar mag niet worden in- of uitgevoerd. Drones worden niet binnengelaten.

Gezondheid
Voor Algerije worden vaccinaties aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we je naar de website vaccinatiesopreis en informeer bij je huisarts naar je persoonlijke situatie. Reizigers uit België vinden informatie op de website wanda.be

Eten en drinken
Het eten tijdens je reis is eenvoudig en goed. ’s Ochtends is er ontbijt met thee, koffie, brood, jam en kaas. ’s Middags wordt er uitgebreid de tijd genomen voor de lunch, welke bestaat uit een salade met brood, fris, koffie of thee. s Avonds maakt de kok een warme maaltijd met vaak soep vooraf. Als het brood op is wordt er nieuwe gebakken. Het water word aangevuld uit de bronnen waar wij onderweg langskomen. In de Algerijnse keuken wordt veel olijfolie gebruikt. Koude schotels, rijk gevulde salades en rauwkost worden veel gegeten. Vlees wordt geroosterd of gegrild. Er wordt veel geitenvlees gegeten maar ook dromedarisvlees. De basis van een hoofdmaaltijd bestaat uit rijst, aardappelen, couscous en brood. Thee is de volksdrank zoals dat voor de gehele Sahara het geval is.

Kamelen- wandeltochten
Houd rekening met het feit dat er niet altijd op de dromedarissen kan worden gereden. Op sommige dagen kan er ruw terrein voorbijkomen wat niet geschikt is voor het rijden op de dromedaris daarom dat je ook goed moet kunnen lopen. Wanneer je niet kunt omgaan met het Toeareg zadel moet je in staat zijn om de hele tijd te lopen. In toenemende mate worden telescopische wandelstokken gebruikt door de deelnemers, dit kan behulpzaam zijn in sommige gebieden. Breng ook een klein opblaasbaar kussentje of een dekentje mee. In het algemeen wordt er ’s ochtends ongeveer 3 tot 4 uur gelopen en in de middag nogmaals 2 tot 3 uur.

Overnachtingen
Je overnacht in Tamanrasset en Djanet op eenvoudige campings waar elke kamer twee matrassen of bedden heeft en waar een gezamenlijke douche en toiletruimte is. De rest van de nachten slaap je in de openlucht of in een tentje. De organisatie neemt matrassen en een tentje mee en jij neemt je eigen slaapzak mee. Je kunt je wassen met water uit de bron ( uiteraard niet in de bron)  er gaat water mee in jerrycans.

Tijdzone
Er is in de winter geen tijdverschil in zomertijd is het in Algerije 1 uur vroeger.

Veiligheid
In groepsverband is het veilig om bepaalde gebieden in Algerije te bezoeken. De incidenten die er geweest zijn overkwamen de mensen die zelfstandig reisden en geen gids bij zich hadden. Reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Algerije vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken of op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het blijft altijd de keuze van de klant zelf om te reizen naar een bepaald gebied of land.

Telefoneren
Je kunt vanuit Tamanrasset en Djanet bellen en er zijn cybercafés. Indien het thuisfront je in noodgevallen wil bereiken dan kan men contact opnemen met Sahara Travel. De organisatie weet het beste hoe contact te maken met de groep.

Fooi
Het is gebruikelijk om een fooi te geven aan het eind van de reis aan de chauffeurs en de kok.

Zwaarte van de reis
Met een goede gezondheid is deze reis voor iedereen die zich goed voorbereidt en zich flexibel opstelt te doen. Er zitten een paar zware trajecten in de reis, lange afstanden overbruggen of dagtochten en bijna alle dagen kamperen in de openlucht. Flexibiliteit en teamspirit is belangrijk voor dit soort woestijn reizen.

Kleding
Draag t-shirt met mouwtjes en geen korte broeken of rokken. Neem makkelijke en luchtige kleding mee maar ook warme kleding voor de frisse avonden.

Wat neem ik mee
Paspoort, e-ticket, contante euro’s, warme slaapzak, eventueel een tentje, een hoofdkussen, handdoek, zonnebril, iets voor op je hoofd, stevige wandelschoenen of sandalen, jodium, flesje desinfecteergel, ontsmettingsdoekjes,  deet, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts en diarree, toiletpapier, zonnebrandcreme en eventueel een middel tegen reisziekte, thermometer, ORS ( Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten.

Bagage
Neem soepele reistassen mee en het liefst geen hardschalige koffers. In verband met de trektocht die we maken in Tassili N’Ajjer en in Adrar N’Ahnet adviseren wij je alleen het hoognodige mee te nemen. De dromedarissen dragen je bagage maar deze willen we niet onnodig belasten.

Rotskunst
Je mag de rotskunst fotograferen maar nooit met de flits! ook niet nat maken of op enige wijze aanraken. De gebieden met veel rotskunst behoren tot “Parc National du Tassili n ‘Ajjer” en “Parc National du Ahaggar” en er zijn ook rotstekeningen te vinden in het gebied van Adrar N’Ahnet.

Kamelentocht Algerije

Boekencontact opnemen