Woestijnreis 

Mauretanie

Een trekking door een van de minst betreden paden in de Sahara van Mauretanië met bezoeken aan de woestijndorpjes Ouadâne en Chinguitty, oase Tanouchert en vallei de Rkawaya. Prachtige duinenmassieven, oases, canyons en ontmoetingen met nomaden.

Puur avontuur!

Data & Prijzen

Aantal dagen10
Prijs € 1.649,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer en bij 2 personen € 1.829,- per persoon.
Inbegrepen alle transfers, alle logies op basis van volpension, woestijnreis volpension.
Niet inbegrepen vlucht vanaf € 795,- visum € 55,- ter plekke te voldoen 1 x € 45,- administratiekosten en fooien.
Minimale deelname 2 personen
Vertrek wekelijks in de maanden november tot en met maart.

Van dag tot dag

Dag 1

Amsterdam -Nouakchott

De stad was tot 1957 een klein vissersdorpen een belangrijk vluchtelingencentrum tijdens de droogtes in de Sahara van de jaren zeventig, de snelle groei in die periode (samen met een scherpe daling van het aantal Mauritaanse nomaden) werd toegeschreven aan migratie en verstedelijking als reactie op de droogtes.

Vandaag neem je de vlucht naar de hoofstad Nouakchott. Je wordt verwelkomt op het vliegveld door je chauffeur/gids en hij brengt je naar het hotel in Nouakchott.

Dag 2

Nouakchott- Ouadâne

Na het ontbijt begint de woestijnreis naar Ouadâne.  Ouadâne samen met de steden Chinguetti, Tichitt en Oualata werden in de 11e en 12e eeuw gesticht voor de karavanen die door de Sahara trokken. Het waren handelssteden en religieuze centra die het middelpunt werden van de islamitische cultuur. Ze hebben hun stedelijke karakter  weten te behouden. Kenmerkend zijn de dicht op elkaar staande huizen met patio’s, die liggen aan smalle straatjes rond een moskee met een vierkante minaret. De vier steden illustreren een traditionele manier van leven gebaseerd op de nomadische cultuur van volken in de westelijke Sahara. Je bezoekt de bibliotheek van Ouadâne met haar eeuwenoude manuscripten en je hebt alle tijd om kennis te maken met de mensen die hier nog steeds wonen. Overnachting in een lokaal pension.

Dag 3 en 4

Ouadane – L’Erg Ouarane – Tanouchert

Je maakt een wandeling naar L’Erg Ouarane vergezeld door de gidsen en hun kamelen. Je betreed de immense zandzee van Erg Ouarane, achthonderd kilometer zandduinen en een van de minst bekende delen van de Sahara. Stoppen wanneer we nomaden onderweg tegenkomen. Dit is een spectaculaire maar zware reis, en de sensatie ervan zit vooral in de wetenschap dat maar weinigen dit pad eerder hebben betreden. Overnachting kamperen.

Na de overnachting op deze bivakplaats onder een magische sterrenhemel en absolute stilte trek je de volgende dag verder naar de mooie oase van Tanouchert.

Dag 5 en 6

Vallée de Rkawya – l ‘Adrar – d’El Mezrougat

Weer een heerlijk dag voor je met een wandeling door de Sahara naar het hart van het bergmassief L’Adrar en de immense  duinen van d’El Mezrougat. Overnachtingen in een door het team opgezette bivakplaats. 

Dag 7 en 8

Oued Chinguitty- Chinguitty

De kamelenkaravaan trekt verder naar het l’Oued de Chinguitty waar we water halen en lopen de volgende ochtend naar Chinguitty waar we de bibliotheek bezoeken.

Chinguitty, een van de heiligste steden van de islam en een echt pareltje van Mauritanië. Met zijn verzameling historische gebouwen is dit een van de interessantste steden van de Sahara, met een gevoel voor geschiedenis dat bijna tastbaar is. We rijden door de woestijn en hebben de rest van de tijd in Chinguetti om de bijzondere sfeer op te snuiven. Overnachting lokaal pension.

Dag 9 en 10

Chinguitty- Amsterdam

We reizen verder naar Nouakchott en nemen het ontbijt in een restaurant aan het strand. Een korte rondleiding door de stad. Overnachting in een hotel. Volgende ochtend neem je de vlucht terug naar Nederland of België.

Reisinfo rondreizen Mauretanië

Klimaat
Mauritanië is een land aan de westkust van Afrika, waarbij de noordelijke helft in de Sahara ligt en het zuidoosten binnen de Sahel valt. Het overwegend droge landschap is redelijk vlak van structuur, afgewisseld met enkele zandsteenplateaus. Mauritanië bestaat voor ongeveer driekwart uit woestijn. Het hele land heeft te maken met een warm woestijnklimaat, waarbij er vrij weinig regendagen in een jaar voorkomen en de gemiddelde hoeveelheid neerslag op jaarbasis op veel plekken onder de tweehonderd of zelfs onder de honderd millimeter blijft steken. Een uitzondering vormt het zuidwesten, waar steden zoals Kaédi en Rosso uitkomen op tweehonderd tot ruim driehonderd millimeter neerslag per jaar. De koele Canarische Stroom zorgt voor relatief koel zeewater langs de kustgebieden van Mauritanië. Hierdoor wordt het in kustplaatsen zoals Nouakchott niet zo heet als in het binnenland, waar de maximumtemperaturen het hele jaar tussen de 30 en 45 graden Celsius liggen en het incidenteel zelfs nog warmer kan worden. Langs de kust wordt het gedurende de warmste maanden ongeveer 36 tot 38 graden Celsius, wat nog steeds erg warm genoemd mag worden. In de Sahel heersen gedurende de warmste maanden mei en juni zelfs ‘s nachts nog tropische temperaturen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Mauretanië. Voor Mauretanië heb je een visum nodig en deze kun je kopen bij aankomst op het vliegveld van Nouakchott en kost € 55,-

Elektriciteit
In Mauritanië kan je een Nederlandse platte stekker gebruiken.
Meer informatie over elektriciteit in Mauritanië vind je op onze elektriciteit pagina.

Eten en drinken
In Mauritanië eet men graag geit-, rund- en dromedarisvlees. Vis is niet favoriet onder de nomaden en heeft lang geduurd voordat het in de Mauritaanse keuken op tafel kwam. Dadels gedrenkt in room of boter worden veel gegeten zowel vers of als pasta. Een ander traditioneel gerecht, die voornamelijk bestaan ​​uit vlees is mechoui  en couscous, gemaakt van tarwe of gierst, en tajines.

Thee wordt het meest gedronken maar daarnaast ook veel melk van de geit, schaap, koe of dromedaris. De Zrig is de melk van een dromedaris gemend met water en suiker en zeer rijk aan vitamine C. Alcohol is verboden om in te voeren of te consumeren maar wordt getolereerd. In de hoofdstad is er bier en wijn te verkrijgen in veel restaurants.

Tijdzone
In onze zomertijd is het in Mauritanië 2 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Mauritanië 1 uur vroeger.
Mauritanië kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.

Gezondheid
Voor een reis naar Mauretanië zijn geen vaccinaties verplicht. In dit land komt gele koorts voor. Vaccinatie is verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt. Er komt in sommige gebieden malaria voor. Bescherm je goed tegen muggenbeten. Als advies voor vaccinaties wordt vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de GGD, je huisarts of kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) www.lcr.nl. In Vermijd drankjes die niet rechtstreeks uit een fles komen en ijsblokjes. Eet alleen goed doorbakken vlees en fruit en groente dat gewassen, geschild of gekookt is. Neem even de tijd om te acclimatiseren, ga niet meteen vol in de zon zitten, bescherm hoofd en huid, drink veel water, doe voorzichtig met alcohol de eerste dagen en drink geen water uit de kraan.

Taal
De officiële taal in Mauretanie is het Arabisch maar je kunt ook goed met Frans uit de voeten en steeds beter met Engels. Andere talen die er gesproken worden zijn Wolof, Pulaar, Soninke en Bambara. Hassaniya Arabic is ook een populaire taal.

Geldzaken
DMauritaanse ouguiya is de munteenheid van Mauretanie. Eén ouguiya is vijf khoums en is daarmee naast de Malagassische ariary de enige muntheenheid die niet gebaseerd is op decimalen. De khoums wordt echter nauwelijks gebruikt, hij is een fractie van een eurocent waard. De ouguiya is een inheems Mauritaans woord en betekent ons in het Hassaniya. 100 Mauritaanse ouguiya is € 2,65 . Zie hier de huidige koers.

Wandeltochten
Om plezier aan de wandeltochten te beleven moet je in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, structuur van de ondergrond en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in Mauretanië worden begeleid door ervaren woestijngidsen. Op de kamelentochten wordt er ongeveer 5 á 6 uur per dag gewandeld. De bagage wordt op dromedarissen of per landcruiser vervoerd. Neem een dagrugzakje mee en je eigen tentje.

Wandeltochten met kamelen
Op de kamelentochten reis je in een klein gezelschap en lopen er dromedarissen onder begeleiding van de gidsen mee voor het vervoer van je bagage, de matrassen, tenten, water en eten etc. Wil je alle dagen je eigen dromedaris dan geef je dit aan op het boekingsformulier in het veld opmerkingen, er zijn meerkosten aan verbonden.

Bagage en Kleding
Wij raden sterk aan om een weekendtas of een rugzak mee te nemen en geen harde koffers, neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. Je bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren je om daar de kleding op aan te passen uit respect voor de cultuur en religie in het land. Je komt op plaatsen waar het niet gewaardeerd wordt om in korte broek, korte rok of blote schouders te gaan. Neem in de maanden november tot en met maart warme kleding mee, zoals een dikke trui, jas, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen.

Overnachtingen
Afhankelijk van de route en de reis overnacht je in een hotel, tentenkamp of een guesthouse. Dit staat vermeld in het programma per dag.

Wat neem ik mee
paspoort, contante euro’s, pinpas omgezet naar wereldpas, slaapzak en tentje, warme kleding voor de avonden in de maanden november tot en met maart, stevige wandelschoenen, dagrugzak, veldfles, handdoek, toiletpapier, zaklamp, oordopjes, bril voor contactlenzendragers,  powerbank voor opladen camera en telefoon, verrekijker, deet, imodium, jodium, pleisters, zonnebrandcrème,  zonnebril, iets voor op je hoofd, sjaal, kopie van paspoort.

Woestijnreis Mauretanië

Boekencontact opnemen