Rondreis Mozambique

Mozambique

Een mooie rondreis door Mozambique, een voormalig Portugese kolonie, waarvan  de bevrijding in 1975 door Bob Dylan werd bezongen met het relaxte nummer ‘I want to spend some time in Mozambique.’ Datzelfde wil Sahara Travel voor haar reizigers die niet alleen van de mooiste tropische stranden aan de Indische Oceaan willen genieten maar ook ongebaande wildparken en eilanden willen verkennen. Een mooi samengesteld reis waarbij je het mooiste van Midden- en Noord Mozambique te zien krijgt. Het Gorongosa wildpark dat sinds 2008 een herstelproject is begonnen staat weer op de kaart met het extra voordeel dat je niet in de rij staat met andere jeeps om het wild te spotten. Het natuurreservaat de Quirimbas is gelegen in de Indische oceaan en het bestaat uit 27 wonderschone eilandjes. Ilha de Moçambique een eilandje voor de kust dat vernoemd is naar het eiland. Wegens de historische betekenis van het eiland staat het sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kortom minder bereisd land in Afrika maar een absolute aanrader. 

Data & Prijzen

Aantal dagen13
Prijs € 2.498,- per persoon gebaseerd op een 2-persoonskamer.
Inbegrepen logies en ontbijt, al het transfer en vervoer over land of met de boot, ochtend en avondsafari in het Gorongosa park, zeiltocht walvis spotten, dhow excursie met snorkelen, gids Ibo island.
Niet inbegrepen internationale vlucht vanaf € 1.175,- visum, administratiekosten 1 x € 45,- alle overige maaltijden en drankjes, fooien. Optioneel vlucht met chessna over de Quirimbas archipel naar het vliegveld van Pemba € 150,-p.p.
Minimale deelname 4 personen, 2 personen op aanvraag.
Vertrek Dagelijks het walvis spotten kan alleen in de maanden juli tot oktober

Van dag tot dag

Dag 1 – 2

Amsterdam – Johannesburg- Beira

De vlucht naar Beira verloopt via Johannesburg en heeft een goede verbinding. Je komt op dag 2 aan in Beira dat in Centraal Mozambique ligt. Transfer naar het hotel in Beira.

Dag 3

Gorongosa Wildpark

In een rit van ongeveer 5 uur, afhankelijk van de staat van de wegen, ga je over de N6 langs steeds kleiner wordende steden en locale nederzettingen in een groot en eindeloos lijkend landschap, naar het Gorongosa National Park. De ingang hiervan wordt gemarkeerd door de Pungwe rivier waar je overheen moet om het park te bereiken. Je krijgt vanaf hier al een mooi kijkje op het 5250km2 diepe groene woud en de vele soorten vogels. Overnachting en diner in de Lodge net buiten het Natuurpark.

Dag 4

Gorongosa Wildpark

Gorongosa National Park ligt aan het zuidelijke uiteinde van de Grote Rift Vallei of Afrikaanse Slenk. Daar heeft ze ook haar unieke landschap aan te danken wat deze regio aan de top plaatst van beste safariparken in heel Afrika. De enorme hoeveelheid en wonderlijke variatie aan wild dat hier van origine voorkwam is door de ontberingen tijdens de burgeroorlog flink afgenomen. Gelukkig gaat het de laatste jaren weer de goede kant op met de wildpopulatie en is het Park absoluut weer de moeite van het bezoeken waard.
Gorongosa heeft een grote diversiteit aan planten- en diersoorten, waarvan sommige uniek zijn voor het gebied. Er wordt heel serieus gewerkt aan het terugbrengen tot het ooit zo immens hoge niveau van een safaritocht door dit park. Het huidige management betrekt de bezoekers en locale bevolking op een positieve manier bij de economische en ecologisch verantwoorde ontwikkeling. Je brengt hiervoor ook een bezoek aan de lokale community en maakt een mooie boot excursie tijdens de safari.
Wild dat enorm is toegenomen zijn o.a. de prachtige waterbokken, maar ook olifanten en leeuwen voelen zich hier weer thuis. Voor birdwachers is het een waar paradijs met meer dan 400 verschillende soorten vogels. Je maakt vandaag een ochtend- en middagsafari. Overnachting in de Lodge.

Dag 5 -6

Gorongosa-Beira-Nampula- Ilha de Mozambique

In de ochtend verlaat je het park en rijd je naar Beira. In Beira neem je de vlucht naar Nampula en is er een transfer naar het hotel in Nampula.
De volgende ochtend is er een mooie tocht door het Afrikaanse landschap, uiteindelijk kom je over een lange smalle brug aan op het schiereiland Ilha de Mozambique. De meeste historische plekken zijn te vinden in het noordelijk gedeelte van het eiland, in Stone Town waar de laatste 400 jaar weinig veranderd is en je heerlijk kunt rondwandelen. Het 400 jaar oude fort van Sao Sebastián is het juweel in de kroon van de UNESCO-schatten op het eiland. Het is het oudste complete fort wat er in sub-Sahara Afrika staat en een sterke verdediging kende. Zo heeft Nederland destijds tot 2 keer toe vergeefs een poging gedaan dit fort te veroveren op de Portugezen. De constructie uit 1558 kende een 50-jarige bouwperiode wat het verdedigingsfort moest beschermen tegen invasies. Kanonnen en kanonskogels zijn verspreid over de bovenkant van de muren, 400 kanonnen wijzen nog steeds op zee. Ook de kerk liet haar sporen na, met prachtige kathedralen en het Palácio de São Paulo, gebouwd in 1619 voor de Jezuïeten. Dit is later omgebouwd tot het paleis van de gouverneur van Mozambique. Saint Anthony is een kerk welke gebouwd is op de punt van het eiland in een voormalig fort met een schilderachtige achtergrond.
De tijd die overblijft is vrij te besteden. Overnachting in een boutique hotel op het eiland.

Dag 7 -8

Ilha de Mozambique

Safari op de Indische Oceaan met een dhow ( arabisch zeilschip). In de maanden juli tot oktober heb je kans om walvissen te spotten. Hotelovernachting op Ilha de Mozambique
De volgende dag is vrij te besteden, het eiland leent zich uitstekend om er zelfstandig opuit te gaan. Tegen zonsondergang maak je een zeiltocht langs de kust.
Hotelovernachting op het eiland.

Dag 9 – 10 -11

Ilha de Mozambique-Tandhanhangue-Ibo Island

Je maakt een prachtige roadtrip van 8 uur door het Afrikaanse landschap gevolgd door een boot transfer naar Ibo Island. Overnachting op een prachtige locatie uitkijkend over de Indische Oceaan.
De volgende dag ga je te voet met een gids het eiland verkennen. Overnachting in hotel aan zee.
De dag erna is er een volle dag zeilen op de Indische Oceaan. Hotelovernachting aan zee.

Dag 12 -13

Ibo Island – Pemba – Amsterdam

Vrij te besteden. Je kunt hier een kajak huren, fietsen, vogels potten, snorkelen, sportvissen of een dagsafari maken naar de Quirmbas. Overnachting in het hotel aan zee.
De dag erop verlaat je per boot het eiland en in 4 uur wordt je naar Pemba gebracht. Vanaf Pemba vlieg je met een overstap in Nairobi naar Amsterdam. Wil je liever niet 4 uur rijden naar Pemba dan kun je ook een chartervlucht nemen over de Quirimba eilanden. Een fantasche afsluiting van je Mozambique reis! 

Reisinfo rondreizen Mozambique

Klimaat
Mozambique heeft een tropisch tot subtropisch klimaat. Gedurende het hele jaar kan er gereisd worden in Mozambique, maar door de uitgestrektheid van het land zijn er regionale verschillen in het klimaat. In het noorden en westen van Mozambique kan de temperatuur uitkomen boven de 30 graden, terwijl het aan de kust vaak aangenamer voelt door een verkoelende wind van zee. De beste reistijd voor Mozambique zijn de maanden augustus tot en met oktober. Het is dan aangenaam warm en het regenseizoen is nog niet begonnen. Maar eigenlijk is Mozambique het hele jaar door een goede bestemming. Met uitzondering van de maanden januari en februari omdat er dan cyclonen kunnen voorkomen. Gedurende de maanden juli tot eind september waait er een verkoelende wind. Het regenseizoen is tussen december en maart, in april en mei verdwijnt de regen en wordt het droger. In het zuiden van Mozambique valt tussen oktober en maart de meeste regen. In het noorden begint en eindigt dit ongeveer anderhalve maand later. In die periode valt het vaak aan het eind van de middag gedurende een uur of twee met bakken naar beneden.

Reisdocumenten
Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Mozambique. Er is een visum nodig voor Mozambique deze moet voor vertrek aangevraagd te worden. Kijk hiervoor op de website van www.visumcentrale.nl.

Geldzaken
De munteenheid in Mozambique is de Metical (MZN). De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Naast de Metcial Novo kun je in sommige lodges en hotels in Mozambique terecht met de US dollar en Euro’s. In de steden vind je geldautomaten (ATM) waar je met je Cirrus/Maestro bankpas kunt pinnen, dat geldt in ieder geval voor de automaten van Millennium Bim. Zorg dat je pinpas omgezet is naar wereldpas. Omdat de pinautomaat vaak leeg is in Mozambique raden we je aan om voldoende contante Euro’s of US dollars mee te nemen de biljetten moeten nieuw zijn en geen scheurtjes bevatten. In de meeste winkels, restaurant en hotels kun je terecht met een Visa- of Mastercard. De wisselkoers 100 Metical is ongeveer € 1,28.

Tijdzone
In de wintertijd is het in Mozambique 1 uur later in de zomertijd lopen de klokken gelijk.

Voltage
220 volt en er zijn Nederlandse stekkers te gebruiken maar soms ook een driepoot neem daarom een adapter mee.

Gezondheid
In dit land komt malaria voor. Bescherm je goed tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Gele koorts komt niet voor. Vaccinatie is verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt. Hepatitis A en DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. De autoriteiten van dit land vragen om een zogenaamde cholera verklaring als je over land de grens passeert. Hepatitis B is persoonsgebonden. Laat je in alle gevallen adviseren door een deskundig reizigers geneeskundig (huis)arts of reizigers verpleegkundige.

Eten en Drinken
De meest populaire maaltijd onder de lokale bevolking is pap, het is een maispap en heet Ncima of Ugali in het Swahili. Of Matapa dit gerecht bestaat uit gekookte cassavebladeren met garnalen in pindasaus. De kwaliteit van het eten in de beachresorts zijn uitstekend. Omdat het een kustland is staan er dagelijks verse vis, kreeft, krab en andere schaaldieren op het menu. Er wordt veel gewerkt met kruiden en knoflook in de keuken. In Maputo en Beira zijn ook Europees georiënteerde keukens te vinden. Coca Cola en vergelijkbare dranken zijn overal verkrijgbaar. Mozambique’s bierbrouwtraditie ontstond in 1932. In het land is producent van kwalitatief hoogstaand bier dat wordt geëxporteerd naar Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. Cervejas de Moçambique heeft brouwerijen in Maputo, Beira en Nampula. Een aantal merken zijn Laurentina , 2M, Manica en Impala ‘cassavebier’. Heineken, Castle Lager zijn ook verkrijgbaar. De wijnproductie uit de provincie Maputo komt langzaam op gang en andere wijnen komen uit Zuid-Afrika of Portugal.

Kleding
Neem luchtige kleding mee en denk daarbij aan lange mouwen en broekspijpen in verband met de malariamug.

Communicatie
Mozambique beschikt over een mobiel netwerk. Informeer voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een telecombedrijf in Mozambique. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om een SIM-kaart met beltegoed aan te schaffen. Movitel biedt de beste dekking in meer afgelegen gebieden. In de meeste hotels en lodges heb je wifi. In de meeste steden in Mozambique vind je internetcafés. Maar houd er rekening mee dat de verbindingen buiten de hoofdstad Maputo vaak niet al te snel zijn.

Wat neem ik mee
paspoort, e-ticket, visum, contante euro’s of dollars, pinpas omgezet naar wereldpas, creditcard, handdoek of strandlaken, pet of sjaal tegen de zon, zaklantaarn, reserve batterijen, zonnebril en reservebril voor contactlensdragers, zwemkleding, een verrekijker, oordoppen, zonnebrand, lippencrème, EHBO spullen, kopie van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering.

Rondreis Mozambique

Boekencontact opnemen